Albert Speer - Reichsarkitekt og nazi rustningsminister

albertspeer

Albert Speer (født Berthold Konrad Hermann Albert Speer 19. marts 1905 i Mannheim og død 1. september 1981 i London) var en tysk arkitekt. Han var en dygtig logistiker og under 2. verdenskrig var Speer rustningsminister (Reichsminister für Bewaffnung und Munition) i Nazi-Tyskland. Længe inden ministerudnævnelsen havde Speer været Adolf Hitlers foretrukne arkitekt.

Albert Speer Nurenberg (Fra Wikipedia)
Speer blev medlem af nazistpartiet i 1931. Hans evner som arkitekt gjorde ham stadig mere kendt i partiet, og han kom med i Hitlers inderkreds. Hitler selv havde kunsteriske og arkitektoniske ambitioner og elskede at have Albert Speer ved sin side og tale om arkitektur.

Hitler gav ham til opgave at tegne og bygge en række bygninger og anlæg, herunder det nye rigskancelli og paradeanlægget til partimøderne i Nürnberg – de såkaldte Reichsparteitage. Speer drømte sammen med Hitler om at ombygge Berlin til Welthauptstadt Germania. Et gigantisk luftkastel, hvor de to havde planlagt en omfattende ombygning af Berlin, som skulle finde sted efter krigen. Det omfattede enorme bygninger, brede boulevarder og reorganisering af byens transportsystem.

Som rustningsminister lykkedes det for Speer at øge den tyske krigsproduktion til langt hen i 1944 på trods af massive og ødelæggende bombardementer fra De Allierede. Efter krigen blev han stillet for krigsforbryderdomstolen i Nürnberg. Han blev idømt 20 års fængsel for sin rolle i det nazistiske styre, først og fremmest på grund af anvendelsen af tvangsarbejdere i rustningsindustrien.

Som "nazisten, der sagde undskyld", påtog han sig ved Nürnbergprocessen og i sine udgivne erindringer et generelt ansvar for de forbrydelser, der var begået af det nazistiske styre i Tyskland. Der hersker dog fortsat usikkerhed om, hvorvidt Speer spillede en konkret rolle i nazisternes forfølgelse af jøder og om, hvor meget han kendte til Holocaust.

Han udstod det meste af sin straf i Spandau-fængslet i Vestberlin.

I  oktober 1966, da han blev løsladt fra fænglset i Spandau, udgav Speer to selvbiografiske bøger, som blev bestsellere: Fra triumf til katastrofe (originaltitel Erinnerungen) og Spandauer Tagebücher, som detaljeret beskriver hans tætte, personlige forhold til Hitler og gav læsere og historikere et enestående indblik i, hvorledes det nazistiske styre fungerede. De kan klart anbefales.

Han skrev senere en tredje bog, Der Sklavenstaat – meine Auseinandersetzungen mit der SS, om SS. Speer døde af et slagtilfælde i 1981, mens han var på besøg i London.

Albert Speer er nævnt mange gange på Berlin-guide. Læs fx om sporene efter Speer i følgende artikler

Kilde: Fra Wikipedia samt berlin-guides egne tilføjelser.. Wikipedia har en meget lang og spændende artikel om Albert Speer