Grøn guide til Berlins haver og botanik

Max Liebermann Der Nutzgarten in Wannsee nach Westen 1922

Max Lieberman - nyttehaven set fra vest. Kilde: Wikipedia. Der Nutzgarten in Wannsee nach Westen. Öl auf Leinwand. 1922. 74,5 x 98,5 cm. 

Er du have interesseret har Berlin flere gode tilbud. I vintermånederne er havefornøjelsen næsten begrænset til væksthuset i Botanisk have, men i foråret og sommer og efterår er der masser af have, træer og blomster at se på. Som altid – tjek åbningstiderne på nettet før du tager afsted.


Berlins træer

Berlin er næsten en have i sig selv. For hver kilometer bygade er der i gennemsnit 82 træer, hvilket giver 438.000 træer i Berlin. Krigen tog hårdt på Berlins træer, som blev brugt til at varme de frysende berlinere og som brændsel i komfurerne. I 1939 var der 411.000 træer og i 1946 var der 161.000 træer i Berlin.

Berlinerne er ikke meget for registre og optælling af mennesker, men tilgengæld bliver der fulgt nøje med i træbestanden. Alle træer har en lille nummerplade. Der er styr på rødderne. Det kan hurtigt blive en vane og se efter nummeret. Men selvom du finder nr. 1 har du ikke vundet i lotto. Træer nummereres efter gader eller steder, så der er mange nr. 1.

De mest almindelige træer er lindetræer i 10 forskellige varianter. Der er ialt 155.001 lindetræer i Berlin. Berlins mest berømte promenade "Unter den Linden" er opkaldt efter lindetræer, og der er enda hele fem forskellige sorter Lindetræer på Unter Den Linden. Tæl selv efter.

Hvert femte træ i Berlin er et ahorn træ (86.851), og hver tiende er egetræer (38.397) af forskellig slags, platantræer er gode og høje vejtræer. Pushkinalle i treptow har gamle platantræer med mere end 120 år på roden. Endelig er der kastanietræerne, som udgør omkring 5 procent. Derudover er der et mylder af forskellige træer fx: Elme træer, blommetræer, grantræer, Hassel og Birk. Optællingen er gyldig pr 30.6.2016. Læs mere om Berlins træer her.

Der er også specielle træer i gaderne. F.eks. ses Trompetkrone (Catalpa bignonioides) i blomst i oktober. Også figentræer er at finde rundt i gaderne. Nogle figentræer vokser op af lyskasserne. På Breitscheidplatz bag kirken (Kurfürstendamm 11) står en lille gruppe ginko biloba træer med en sten, som bærer et lille Goethe digt: Gingko Biloba, Dieses Baumes Blatt der vom Osten, meinem Garten anvertraut, gibt geheimen Sinn zu kosten, wie es den Wissenden erbaut. Ist es ein lebendig Wesen das sich in sich selbst getrennt, Sind es zwei die sich erlesen, dass man sie als eines kennt, Solche Frage zu erwidern, fand ich wohl den rechten Sinn, Fühlst du nicht an meinen Liedern, dass ich eins und doppelt bin. Goethe. Udført af kunsteren Ben Wagin.

Går du ud i Tegeler Forst kan du finde Berlins højeste træ: 43 meter højt. Det er plantet ca. 1800. Der er også Berlins ældste træ, et egetræ fra omkring år 1100. Egetræet er 26 meter højt og måler 7,75 meter rundt om. Det hedder "Dicke Marie" og det er vist og sandt nok, at Alexander og Wilhelm Humboldt fandt på det navn.

I Triestpark i Dahlem står en af Berlins smukkeste træer, en stor hvid-pil (Silberweide). Kirsebærtræet på hjørnet af Warschauerstrasse og Revalerstrasse regnes for Berlins mest hårdføre træ. Der bliver tisset på det og bilosen er tæt. Men det holder ud. I Tiergarten står "Michael Jackson"-træet, som er en vintereg (Traubeneiche), der blev plantet til sangerens ære i 2009. I Tiergarten står også et Mammuttræet (Sequoiadendron giganteum), som kan blive 3.200 år gammelt og kendes især fra den amerikanske vestkyst og blive mere end 30 meter i omkreds. Det i Tiergarten er ikke stå stort. Det vokser 5 cm om året og ved sidste måling var det 3,3 meter i omfang. I den engelske have findes et Kaukasisk Vingevalnød (Pterocarya fraxinifolia). I Volkspark Friedrichshain står et ønsketræ. Treptower Park har en Skærmelm (Ulmus laevis) eller Flatterulme, som er et perfekt klatretræ. 

Der findes naturligvis også en database, som kan hjælpe dig med at artsbestemme de træer, du går forbi. Søg videre her.

De små haver - Oaser af grønt i storbyen

Berlin er en grøn by. 32 procent af arealet er grønt, så der en del at lave have på. Der er 2.500 parker og grønne pusterum. Der er 915 havekolonier med over 73.000 haver. Berlin er grønne fingre.

  • En af de mere kendte nytte haver er by-haven i Prinsessinnenstrasse i Kreuzberg - lige ved Moritzplatz. Her lå 6.000 tomme kvadratmeter, som nu er omdannet til frodige, økologiske haver - og da vi er i Tyskland er der naturligvis også en lille biergarten. Er det biergarten du var efter - så om på biergarten guide. Øl til side.
  • I Wedding ligger der også en lille fællesskabshave, den interkulturelle Himmelbeet på Ruheplatzstraße 12.
  • Nu da vi er i det lidt alternative hjørne, så tjek ind på taget af shoppingcenteret Neukölln arkaden. Tag elevatoren til øverste parkeringsplads og fortsæt opefter. Pludselig står du Klunkerkranich's klunkerhave, som er en blanding af klub, økologisk alternativ og taghave. Taghaven skal være en grøn oase midt i betonen. Meget anderledes og meget hyggeligt.
  • Længere ude i Neukölln ligger resterne af den böhmiske landsby, og her finder du Comenius-garten i Richardstrasse 35. En sjæleoase. Haven er inspireret af den tjekkiske teolog: Johann Amos Comenius.
  • I Kreuzberg, bag skt. Thomas kirken, ligger Osman Kalins grønne oase. Da DDR byggede muren blev den rettet ud, det var billigst og det efterlod en lille trekant jord på vestsiden, som egentlig var øst. Da muren jo forhindrede østtyskerne i at komme til deres lille jordlod slog Osman Kalin til og oprettede en have i ingenmandsland. Her bor han stadig. Du må nøjes med at se på haven udefra. Ikke langt derfra, Bethaniendamm 26, ligger Ton Stein Garten - lerstenshaven.
  • I Mitte på Museumsøen mellem museerne, slottet og Domkirken ligger Lustgarten. Den skal med her for fuldstændighedens skyld. DDR kaldte brutalt pladsen for Marx-Engels-Platz, men efter genforeningen blev haven genskabt i Friedrich Schinkels ånd.

Har du interesse i by-guerillahaver, så læs mere her. Kindergarten betyder børnehave - og det er jo noget helt andet.

Træparlamentet i Mitte

I Adele-Schreiber-Krieger-Straße med adgang fra Schifferbauerdam ligger en lidt anderledes have: "Træernes parlament mod ufred og vold" er et lille, lidt overset, monument for fred og fordragelighed. Haven er indrettet af aktivisten Ben Wagin. Rundt om haven står granitplader med navnene på 258 personer, der døde i forsøget på at krydse muren. I midten står 16 træer i samtale. De repræsenterer de 16 delstater og bystater i Tyskland og er plantet af ministerpræsidenterne i 1990. Ben Wagin har også understreget vigtigheden af at mennesker og natur lever i harmoni. Vil du opleve mere Ben Wagin, så kan du besøge hans "Anhalter Garten" lige ved teknikmuseet.

Japanske kirsebær-træer

Langs det gamle murforløb er der plantet tusindvis af japanske kirsebær-træer. De fleste stammer fra en stor TV-indsamling i Japan i forbindelse med den tyske genforening. TV Asahi samlede 1 mio Euro, som blev brugt på kirsebær-træer. Om foråret bliver de til flotte lyserøde skyer af japanske kirsebærblomster. Japan og USA's hovedstad Washington er kendt for det samme, men så langt behøver du altså ikke at rejse.

Mauerweg følger den tidligere mur med cykel- og gangsti 160 kilometer rundt om Berlin. Med informationstavler og god afmærkning. Mauerweg har sin egen hjemmeside.

Botanisk have

botaniskhave

Foto: Amerikasøen i botanisk have. © I. Haas, Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem


Botanisk Have i bydelen Dahlem fortjener særskilt anbefaling. Den botaniske have hører til en af de mest omfattende i verden med 20.000 arter præsenteret fra hele kloden. Midt i haven ligger et gigantisk tropehus, hvor der bliver passet planter, der ikke hører til på vores breddegrader. Kaktus, palmer, orkideer, kødædende blomster, bananpalmer. En del af dem kender vi hjemme fra stuen. Men de fleste er nye. Er du ny udi det botaniske, så gå på hjemmesiden og book en rundvisning.

Botanisk Have i København er værd at fremhæve. Havens botaniske historie går tilbage til år 1600 og omfatter i dag intet mindre end 23.000 arter. Bare lige til sammenligning.

Verdens førende er Kew Gartens fra 1840 i London med 30.000 arter og dækker 121 hektarer og er et UNESCO World Heritage Site. I KEW Gartens herbarium i London med tørrede planter er der intet mindre end 7 millioner plantearter.

Det skal nu ikke tage lysten til et besøg i Berlins botaniske have fra dig. Det er en dejlig oplevelse og et godt sted at gå på opdagelse. Du når aldrig at se det hele alligevel.

Botanischer Garten Berlin-Dahlem

Freie Universität Berlin
Königin-Luise-Straße 6-8 i Berlin-Dahlem(ExpressBus X83, Bus 101)
(Alternativt; Unter den Eichen 5-10 - hvis du er med Metrobus M48, eller S-bahn Botanischer Garten). Gå afstand fra S-bahn Botanishcer Garten

Botanisk Museum

Der er også et botanisk Museum i Berlin-Dahlem at besøge - i hjørnet ved indgangen til botanisk have på Königen-Luise Strasse. Det hører til den botaniske have og har du fundet spændende svampe i skoven er der en svamperådgiver, som prøve spiser svampene for dig - eller ihvertfald giver dig gode råd. En svamperådgiver hedder en pilzberater.

En hel afdeling på museet er dedikeret til svampe. En anden alger, en til mosser og en afdeling med planter, der menes at høre til det gamle ægypten.

Botanisches Museum
Freie Universität Berlin
Königin-Luise-Straße 6-8 (ExpressBus X83, Bus 101)
Berlin-Dahlem

Det kongelige haveakademi

Die Königliche Gartenakademie i Dahlem er en planteskole for de dedikerede haveelskere.

Rødderne går helt tilbage til Berlins store havearkitekt Peter Joseph Lenné, som i 1823 grundlagde Königlichen Gärtnerlehranstalt for at fremme havekunsten.

I 1903 flyttede til Dahlem med moderne væksthusanlæg. Der var vækst i Tyskland og stor efterspørgsel efter veluddannede gartnere. Her blev der undervist i kunsthistorie, botanik, kemi, fysik og matematik. En gartner fra Die Königliche Gartenakademie kunne det hele.

Den nuværende planteskole er startet af Gabriella Pape, som er uddannet i England, blandt andet i KEW gartens i London. Die Königliche Gartenakademie er en avanceret planteskole, hvor der udover væksthuse og plantesalg også gemmer sig en cafe, hvor man kan hvile sig efter indkøb af stauder, løg, accessoiries, møbler, skåle eller værktøj. Der er også en lille japansk have.

Hvis man er en gruppe kan man bestille rundvisning.

Mandag er lukket, men ellers åbent næsten hver dag. Tjek hjemmesiden.

Königliche Gartenakademie
Altensteinstraße 15a - Dahlem
Berlin

Telefon: +49 (0) 30 8322 090 0

Garten der Welt

Garten der Welt i Marzahn er en lidt overset turistperle i Berlin. Selv ikke-have interesserede vil have en god tur, så tag endelig med.

Haven fylder 21 hektarer og præsenterer haver fra hele verden: Orientalske, kinesisk, japansk, balinesiske haver og der er netop kommet en engelsk have til. Over 800.000 besøgende om året. Der er faktisk mere have at se end man kan nå på en dag. 

Skinner solen kan du næsten drømme dig til, at din Berliner tur egentlig var en Balitur. Entre.

Garten der Welt
Eisenacher Straße 99
12685 Berlin

Britzergarten

sommerblomster i britzergarten

Foto: Sommerblomster i Britzergarten. Pressefoto fra Britzergarten. Grün Berlin GmbH


Britzergarten er en 90 hektar stor have i Berlins sydlige udkant. Utrænede øjne vil nok forveksle den med en park, men i 2002 blev Britzergarten udpeget som en af Tysklands 10 smukkeste haver. Entre. Et lille tog kører rundt. 

Britzer Garten
Sangerhauser Weg 1
Berlin

Botanische Volkspark

Botanische Volkspark i Blankenfelde-Pankow er 34 hektar havekunst fra begyndelsen af det 20 århundrede. Der er også adgang til væksthuse. Haven er anlagt af Albert Brodersen (1857 - 1930), der var havedirektør i Berlin fra 1910 til 1926). Albert var trods sit danske navn fra Schleswig-Holstein. Her er intet mindre end 6.000 forskellige planter.

Under de to krige blev her plantet grøntsager, efter krigen blev parken til en skolepark: Jungen Naturforscher „Walter Ulbricht“.

Fra 1977 tilhørte haven Humboldt Universität. der jo ikke havde adgang til den botaniske have i Dahlem på den anden side af muren. I parken er der også "den geologiske mur" (Geologische Wand). Muren er bygget i 1891 og består af de sten, som findes i jordskorpen i midteuropa. I alt 123 stenarter fra Brandenburg, Rhinlandet, Schlesien, Sachsen og Thüringen. Muren er 31 meter lang og op til 2,5 meter høj. Wikipedia har en oversigt over, hvilke stenarter der er.

Botanischer Volkspark

Blankenfelde-Pankow
Blankenfelder Chaussee 5
Berlin-Pankow

Botanisk have i Potsdam

Ikke nok med flere botaniske haver i Berlin. Nabobyen Potsdam kan også prale med en botanisk have. Ovenikøbet i med den UNESCO beskyttede slotspark Sans Sousci som baggrundskulisse. Den botaniske have tilhører universitetet og er anlagt i 1950. Der er samlet 10.000 plantearter og store væksthuse med fx kaktus.

Universität Potsdam
Botanischer Garten
Maulbeerallee 2
14469 Potsdam

Biosphäre i volkspark Potsdam

Er du alligevel taget til Potsdam efter de store parker og botanisk have, så må du have biosfæren med for at have set det hele. Biosphäre ligger i Volkspark Potsdam. Biosfæren er et stort tropisk væksthus med 20.000 planter og intet mindre end 130 dyrearter. Og højt under trætoppene i 14 meters højde er en sti, man kan bevæge sig ad. Det får ungerne med på botanikken.

Biosphäre
Georg-Hermann-Allee 101
14469 Potsdam

Exilhaven

I det jødiske museum har arkitekten Daniel Liebeskind designet en have, der symboliserer fordrivelsen af Europas jøder fra deres hjem under anden verdenskrig. Garten of Exile. Hvor andre haver tilbyder idyl, ro og eftertænksomhed får man næsten det modsatte her, når man er fanget i Liebeskinds have: fortvivlelse, uro og eftertænksomhed.

”Træerne” består af 49, flere meter høje beton søjler med træer i toppen. Man kan se det grønne der oppe, men der hvor man står er alting skråt, skævt, bart, råt. Betonsøjlerne hælder 12 grader og det virker dis-orienterende. Når man ser op mod himlen ser man lidt af det grønne og piletræerne, som rækker mod himlen.

Måske er der håb?

Der er adgang til haven gennem museet.

Det jødiske museum
Lindenstraße 9-14
Kreuzberg

Flere parkanlæg i Berlin

GrünBerlin omfatter flere parkanlæg i Berlin: Kienbergpark, Schloss Bieshof, Spreepark, Tempelhofer Feld, Park am Gleisdreieck. Spreepark på Kiehnwerderallee 1-3 i Treptow var oprindeligt en forlystelsespark. Du kan læse mere om Spreepark her.

Karl Foerster's have i Bornim (Potsdam)

Karl Foerster (1874-1970)Karl Foerster's have i Bornim ved Potsdam er kendt af haveelskere. Karl Foerster (1874-1970) [Se foto] var gartner, skribent og "have-filosof". I 1910 flyttede han til Bornim, hvor han grundlagde sin 5.000 kvardramter store "Gartenreich", en have som i den grad har inspireret og skabt følgere.

Foersters fans og følgere omtales som "Foersterianere". Siden 1981 er haven og hans hus blevet til "Karl-Foerster-Gedänkstätte." Haven ligger i det tidligere DDR.

At Karl Foerster var tilfreds med at være gartner ses i dette citat: „Wenn ich noch einmal auf die Welt komme, werde ich wieder Gärtner, und das nächste Mal auch noch. Denn für ein einziges Leben ward dieser Beruf zu groß.“ - "Skulle jeg komme til verden igen ville jeg igen være gartner, og også gangen efter. For et enkelt liv er dette arbejde for stort" og sådan er det jo haver, de store træer, der skal omkranse al herligheden står først fuld klar til den næste gartner.

Efter Karl Foersters død førte hans datter haven videre til hun døde i 2010. Nu videre føres den af en fond. Haven kan besøges.

I begyndelsen af 1900 var havekunst især for store slotshaver. Men Karl Foerster havde en ide om at have skulle være for alle klasser. Så han fandt og udviklede planter, der var nemme og egnede for en lille have, så alle – uanset økonomi kunne dyrke have – stor eller lille.

Ved siden af have ligger en planteskole med meget stort udvalg – især af alt til staudebed, også meget stort udvalg af græsser – herunder rørhvenen ”Karl Foerster” (Calamagrostis acutiflora ”Karl Foerster”), som er opkaldt – som navnet viser – efter Karl Forster, der var en af de første til at se værdien af græsser i staudebede og som en del af beplantningen. Der er også et meget stort udvalg af dagliljer – Hemerocallis. I juli måned er der set ca. 75 forskellige arter og sorter i blomst på en mark ved planteskolen.

Der Foerster Garten
Am Raubfang 6
14469 Potsdam-Bornim

Er du stukket til Potsdam, så er parkanlæggene omkring Sans Sousi slottet værd at tage med.

Liebermanns Have i Wannsee

I Berlins sydvestlige forstad, Wannsee, ligger den ekspressionistiske kunstner, professor Max Liebermanns Villa. Liebermann var toneangivende i kunsterverdenen i Berlin ved det forrige århundrede skifte. Det er en fantastisk villa at besøge med mange af Liebermanns værker. Udenom ligger hans bedårende have med nyttehave.

Den har han malet mange gange. Så sæt tid af til at nyde haven - og naturligvis billederne. Læs mere om Liebermann og hans Villa.

Have udflugter

Masser af private mennesker interesserer sig for have og nogle inviterer endda inden for. Især i begyndelsen af juni. Giv din tur lidt ekstra krydderi ved at opsøge haveinteresserede i Berlin og Brandenburg. Find private haver her og se også facebook siden.

Lenné og slotsparkerne

Slotsparker er klassiske haveanlæg. Før 1900 var det især slotsejere, som også havde råd til at anlægge store haver - istedet for at plante gulerødder. At anvende jord blot til nydelse og åndfuldhed kræver mange penge.

I mange park og havesammenhænge i Berlin støder man på navnet Peter Joseph Lenné (29 September 1789 – 23 January 1866). Lenné var preussisk gartner og klassisk inspireret og han arbejdede tæt sammen med store berliner arkitekter, som fx Karl Friedrich Schinkel, Ludwig Persius, og Ferdinand von Arnim.

Lenné tænkte stort - i hele landskaber - omkring Potsdam og Berlin og mange af hans slotshaver er i dag UNESCO world heritage. Lenné står bag slotsparken Glienicke i Potsdam, Park Sans Souci, planlægningen af Landwehr Kanal og Luisenstädische kanal (nu tildækket), Tiergarten i Berlin, Tierpark Friedrichsfelde og værker udover det ganske Tyskland - fx Zoologisk have i Leipzig.

I Berlin er det værd at gå tur i haverne bag Charlottenborg Slot, i Potsdam er det haverne omkring Sans Souci (Lennés værk) og Cecilienhof, der imponerer. Og har du mod på en køre tur mod syd, næsten 115 kilometer, så er de engelske haver i Wörlitz UNESCO Heritage beskyttede og ganske enorme. Her er det Friedrich Wilhelm von Erdmannsdorff, som er havearkitekten.

Se alle slotsguiderne på berlin-guide.dk.

Indførsel af planter til privat brug

Man må som udgangspunkt gerne købe planter i Tyskland (og andre EU-lande) og tage med til Danmark - når der er tale om planter til privat brug. Man må dog ikke indføre truede arter – medmindre man har bevis for, at de er opformeret på lovlig vis. Planter købt på planteskole skulle ikke give problemer. Læs om reglerne på naturerhverv.dk.

På shopping i planteriget

Du kan får styret din plantelyst her:

Lidt events at være opmærksom på

Internationale Grüne Woche i slutningen af januar. Tema er ernæring, landbrug og havebrug.

IGA Berlin 2017 - I den internationale have i Marzahn-Hellersdorf er der internationalt haveshow. Er du til haver - er det her.

Pückler fest på Babelsberg. Den gyldne rosehave udstilles og der er adgang til parkanlægget omkring Babelsberg.


Haveguiden er skrevet efter inspiration fra og i samarbejde med haveentusiasten Gitte Goldschmidt.

Kilder: Besøg i botanisk have, byvandringer, hjemmesider