cake

Kager

Berlin er til kager. En "Berliner" er ligefrem inspiration til donuts. Hvis du ikke er til donuts, så har du nok ikke fået en "Crispy Cream" i New York. Desværre er Danmark renset for donuts i god kvalitet. I Berlin er et par donutkæder rykket ind, og på fx Potsdamer Platz kan du købe en kasse hæderlige donuts hos Dunkin' Donuts og nyde dem i lædersofaerne på 1. sal med en god kop kaffe. Geheimtip.

Men donuts deler vandene - der er ingen spelt i og hvad med fibre? Kager kan du finde på næsten et hvert gadehjørne. Berlin har masser af bagerier og ofte kan du få en kop kaffe med. Du må prøve dig frem for kagerne er ikke som i Danmark. Her har de aldrig hørt om en Napoleonshat eller en Kajkage. Lad dine øjne guide dig og forbered dig på både glæder og skuffelser i begyndelsen. 

Før du farer vild i Berlins kagejungle, så her lidt hints. For man magter jo ikke at smage på det hele, og den tyske mormor er en meget inspireret kone, når det kommer til kaffebordet. Læs her mere om kærlighedsknogler. varme hunde og kast-i-mundkager:

  • Amerikaner er en småkage med overtræk.
  • Apfelstrudel hører næsten også med her. Men det er en kage med æbler og rosiner, som serveres varm. Strudel er en lidenskab.
  • Baumkuchen får du ikke mange steder. Kagen ligner en overskået træstamme. Ikke alt for sød og ret delikat. Omstændelig proces at bage, så de er ikke helt billige. Geheimtip.
  • Berlineren skal også nævnes i sammenhængen. En friturestegt bolle med strøsukker på og klat syltemøj i midten.. En lidt fedtet sag - og så er Berlin det eneste sted, hvor kagen ikke hedder en Berliner.Berlinerne selv kalder den mærkværdigvis nok for pfannkuchen - en pandekage, hvad det jo så i vores øjne slet ikke er.
  • Bienenstich er en honninggennemtrukket sød kage. Den har sin egen historie, som du kan finde i menukortet for mad i Berlin.
  • Blechtorte er det tyske ord for en bradepandekage eller formkager, kagen i sig selv er ikke lavet af blik. Er kagen bagt i en høj form, en Gugelhof, kaldes kagen også for Napfkuchen.
  • Donauwelle - egentlig en marmorkage med mønster i bølgeform, lidt frugt og chokoladeovertræk
  • Frugttærterne er berlinerne gode til. Det kan være jordbærtærte, kirsebærtærte eller æbletærte. Nogle gange et tykt lagt frugtgele.
  • Hefezopf er bare kringle. Det er da også meget godt.
  • Kalter Hund er bare et andet ord for kiksekage. Tørre kiks lagt sammen med kakao-kokosfedt og overtrukket med chokolade. Bliver aldrig helt fan.
  • Käsekuchen er ofte ikke som den engelske cheesecake. Käsekuchen er ofte lavet med quark, som er en lidt tør, flødeagtig ost. Hos bagerne kan du ofte få Quarkbällchen.
  • Lagkager som Frankfurter Kranz, Schwartzwälder Kirchstorte, Lübecker Marcipan Torte, er ikke tilfældigt sammensat. Der hører traditioner til dem alle sammen. Står ofte i stort udvalg og venter på dig hos konditoren.
  • Lebkuchen hører julen til og kan variere fra peperkagen til honningkagen, ofte i skøre former og med glasur. Og krydderierne er lidt mere kradse end i andre kager: fx anis, fenikel, muskat, nelliker, kardemomme, ingefær eller koriander.
  • Liebesknochen kærlighedsknoglen kendes fra Frankrig som en eclair. En fræk vandbakkelse med creme og chokoladeovertræk.
  • Linser og tærter findes også. Linzer Torte fra Østrig som den traditionelle. Tærtedej med fyld. En særlig tærte, den portugisiske Pasteis de Nata kan man være heldig at finde. Fx i cafen over den gamle Cafe Kranzler på Kurfurstendam.
  • Maulwurfkuchen en kast-i-mund-kage er en vanilieflødecreme med banan og chokoladeovertræk. Sådan lige haps.
  • Mohnkuchen. Berlinerne er vilde med birkes. Måske fordi de kommer fra valmuen ligesom opium. Eller måske bare fordi det smager godt. Birkes males og koges til en masse med sukker, mælk, æg og hvad man nu finder på. Traditionen hører til midt- og østeuropa fra fx Polen, Preussen, Østrig og Schlesien.
  • Nusseck - sådan en lille nøddehapser med chokolade. Pænt energitæt, hvis du har travlt og kan håndtere sukkerniveauet.
  • Ostekagen "Berliner-art" vil sige med Quarkmasse (Weißkäse) med rom og korender på en mørdejsbund.
  • Schweineohren - svineøret er et stykke wienerbrød. Godt til morgenbordet.
  • Snecken kender du fra den danske bager. Snegleformet brød, men større variation i Tyskland end i Danmark
  • Spritzkuchen er vandbakkelser - der på egnen hedder Windbeutel - ofte med flødeskumsfyld
  • Stollen er brødformede kager i tung gærdej. Der kan være alt mulig fyld og især mod jul med rosiner, tørrede frugter og krokant. Man behøver ikke så meget, men det kan nu smage meget godt.
  • Streusel er knaset oven på nogle kager, som på en rababertærte - som regl af brød, smør og sukker. Streuselkager kommer i mange udformninger

Der er også genkendelige oplevelser at hente hos bageren som brownies, romkugler, roulader, småkager, og marmorkage.

Kageoplevelser i Berlin

Kager er jo ikke bare selve kagen. Det kommer også an på omgivelserne. Kan man sidde rart, er kaffen god, er betjeningen vågen, er gæsterne flinke. Nedenfor nogle bud på, hvor du kan spise dine kager i Berlin.

  • Skal der være lidt mere "hip" i kagerne, så er cupcake feberen også nået til Berlin - og måske videre. På Cupcake i Krossener Straße 12, Friedrichhain bliver du ikke skuffet.
  • Helt syret er det med CutCake som er engelsk frisører, der kommer hjem til dig og klipper dig mens hun serverer kage. Vist kun set i Berlin. 15 Euro for en klipning inkl. kage. Hvordan man undgår hår i kagen forstår jeg ikke.

annablume

Hold særlig øje med konditorierne. Her går de planken ud med kager og den almindelige hjørnebager kan ikke være med her. Et par stykker kunne fx være:

  • Backeri Siebert, som er den ældste bager på Prenzlauer Berg, Schönfliesser Strasse 12. I december ruller de sig ud med julekagerne.
  • Det kan også være fint at hvile benene på den lidt "old school" cafe Konditorei und Cafe G. Buchwald, Bartningallee 29, Berlin-Tiergarten. Du kan sidde udenfor, men indenfor er stilen. En klassisk kagekonditor med gode kager, god betjening og hyggelig stemning. Specialiteten der er "Baumkuchen", trækage, som ikke mange konditorier behersker. En slags omviklet, lidt sprød pandekage i så mange lag, at et stykke kommer til at ligne en træstamme med åreringe. Deraf navnet. Og den fås både med og uden chokoladeovertræk. Vil du være helt sikker, så reserver et bord.
  • En personlig favorit er Anna Blume Kollwitzstraße 83 i Prenzlauer Berg. Fremragende. Fremragende kager. Nyd lige blomsterne også. 
  • For det ikke skal være løgn ligger Café Sowohl Als Auch Café [det hedder den altså] lige ved siden af Anna Blume på Kollwitzstraße 88. Altså et kæmpe kagehjørne i Berlin. Det kan være så vanskeligt at vælge hvilken konditor du her skal besøge, at du må tage begge. Kræver en sult af de store.
  • I Charlottenburg skulle Cafe Richter på Giesebrechtstrasse 2 være sager med kager. 
  • Napoljanska på Kastanienalle 43 bydes der på kaffe i en rosa ungpigedrøm.
  • I Schöneberg finder du kagesagerne på Einstein i Kurfürstenstrasse 58 - en kageklassiker i Berlin. Mørkt træ, hvide duge, stil og priserne er lidt derefter i den meget højloftede, gamle villa. Men vanedannende. Der er flere Cafe Einstein i Berlin. De er ofte et besøg værd til en kaffepause. Men originalen er i Kurfürstenstrasse.
  • Er du i Friedrichhain er der længere mellem kagerne - men hos tante Benny finder du sikkert trøst: Aunt Benny, Oderstrasse 7.
  • Hos Baretto i Wrangelstrasse 41 i Prenzlauer Berg snupper du computeren med til din cafe latte og en lille kage.
  • Barcomis ligger i Bergmannstraße 21 i Kreuzberg og i Sophienstraße 21. Kendt for fremragende kaffe. Her kan du være in med de inderste. Sådan eet sted, hvor man kan hænge lidt street smart ud med sin computer og lade som om man arbejder.
  • El Salam er en eksotisk arabisk bager i Wildenbruchstrasse 63 i Kreuzberg. Her er det store brudekjoleorgiekager og kæmpelækre sager - og hvinende søde sager. Har altid drømt om at købe en kage i dette slaraffenbageri.

I Kreuzberg kunne det være

  • Cafe Amour Fou - dessertfabrikken med en blanding af af husmandskost og fransk pâtisserie. Grimstrasse 21. 
  • Barcellos Salon Sucré i Görlitzer Strasse 32a er en ualmindelig blanding af frisør og lækre kager. 
  • Beumer & Lutum bager økologisk brød og lækre kager i Cuvrystraße 22 og Zossener Strasse 34
  • Cafe Primel tager kaffen alvorligt og bygger skønne konditorkager. Fidicinstraße 9
  • Cream rister kaffen selv og har skønne kager. Schlesische Straße 6
  • Die Rebellion des Zimtsterns er for ultravegetarister med fuldkornskager. Schlesische Straße 38
  • Imstom er et wienerkaffehus med elektronisk musik. Bare så du er forberedt på dunkende discoteksrytmer sammen med din strudel. Men gode kager og kaffe, hvis du ellers kan tåle mosten. Skalitzer Straße 75.

Chokolade

Berlin er ikke kendt for chokolade på samme måde som Bruxelles og Belgien. Men godt er det nu alligevel:

  • Rausch chokolade cafe, chokolade restaurant(!) eller bare chokolade. Giver belgierne kamp til stregen. Her ser det for alvor mørkt ud. 500 varianter. Fassbender & Rausch, Chocolatiers am Gendarmenmarkt, Charlottenstr. 60, 10117 Berlin. Vær forsigtig med at bestille både varm kakao og en kage i kafeen. Det kræver et solidt helbred at komme igennem begge.
  • Et andet godt sted er Chokocafe, Bleibtreustraße 15/16 | Charlottenburg.
  • Leysieffer er en stor tysk chokoladekæde - du finder dem på Kurfürstendamm 218, Schloßstraße 26, Friedrichstr. 68, Quartier 205 og naturligvis i  KaDeWe.  
  • Det Søde Liv - Das Süsse Leben - på Salzburger Straße 7 har skønne chokolader.
  • Er du i Prenzlauer Berg finder du Werkstatt der Süsse på Husemannstrasse - det søde værksted. Patissier Guido Fuhrmann står i det store chokokladekøkken bagude og tryller. Geheimtip. Unikt og lækkert. Har du svært ved at vælge, så hold dig væk. Utroligt smukke og indbydende chokoladekager. 
  • Vil du selv lave chokolade, så er det et hit at tage ungerne med til Rittersports Chokolade værksted.. Rittersports Chokoworld på Gendarmenmarkt gør dig mørk i troen - kvadratisk og praktisk. Der er en fin lille udstilling om produktionen af Rittersport fra junglen til kiosken på hjørnet, der er en souvinirbutik og bedst af alt kan du designe din egen chokolade. Tricket er at få lavet chokoladen med det samme og så se udstillingen mens det køler ned. Det tager ca. 30 minutter. Ungerne vil elske det. Französische Strasse 24.
  • På Brandenburgische Strasse 17 i Wilmersdorf ligger Erich Hamann bittere Schkoladen. Her der lavet chokolade side 1912 - og der er stadig familien Hamann, som laver chokolade her. Butikslokalet er fra 1928, og var den gang i supermoderne bauhaus-stil. Har du øje for den slags er det en ekstra grund til at komme forbi. Der er mere end 60 håndlavede chokolader at vælge imellem.
  • Chokolade synderen i Oranienstrasse 194 i Kreuzberg er noget så sjældent som en tyrkisk chokolatier. Men det ser forførende ud. Besøg Sünde Chokolateria.
  • Savner du chokolade fra Berlin, så klik ind på Chocri. Berlinsk online chokoladepusher.
     

Bolsjer

  • På Bolsjekogeriet på Oranienburgerstrasse koges bolsjer efter egne opskrifter - og gamle berliner recepter. Det er ikke helt galt.
  • Bon-Bonmacheri, Heckmann Höfe, Oranienburgerstrasse 32, 10117 Berlin Mitte.
  • Lakridsbutikken i Berlin hedder Kado og ligger på Graefestrasse 75 i Kreuzberg.
  • Det helt vildt søde er de tyrkiske Lokums. Der skal du til Kreuzberg - fx på markedet på Maybach Ufer.

Marcipan for marcipangrise

Hos Königsberger er der lækker marcipan. Det koster - men uhmm. Få håndlavet marcipan, Königsberger Marzipan Wald, Pestalozzistraße 54a, 10627 Berlin

Popcorn

Knallepopcorn ligger i Friedrichhain. Her eksperimenterer de igennem med popcorn. Gute vergnügen. Knalles popcorn kan iøvrigt købes flere steder i Berlin. Tjek udvalget på sitet: popkorn med havsalt, hvidchokolade, tahiti-vanilie, jordnødder... det er popcorn på et helt nyt niveau.

Popkornditorei Knalle
Mühsamstr. 41
10249 Berlin

I øvrigt

Husk at have et print at is guiden i lommen.

kage2