Victoria Park - Kreuzbergs vugge

Kreuzberg har fået sit navn efter Kreuzberg-bakken på 66 meter, der ligger i den sydlige del af byen tæt på Tempelhof lufthavnen i Victoria Park. Kreuzberg-bakken er Berlins højeste, naturlige punkt. Omkring år 1300 var bakken kendt som Tempelhofer Berg og blev ejet af Fransiskanere. Siden blev den kendt som Götzesches Weinberg, da der blev dyrket vin her indtil 1740 - og faktisk bliver her stadig dyrket en smule vin på bakken.

Parken omkring bakken blev anlagt i slutningen af det 19 århundrede som Viktoria Park. For Napoleon var smidt ud af Berlin i 1813 og sejren var i hus. Det blev fejret med en sejrspark -  Victoriapark -  og Berlins store arkitekt, Karl Friedrich Schinkel, tegnede et monument. Monumentet står i dag øverst på bakken.

Monumentet ligner et kirketårn og er det faktisk også, for Schinkel havde fået tegnet tårnet til en katedral ingen rigtig havde brug for - eller ihvertfald råd til. Katedralen skulle have ligget ved Potsdamer Tor, det der idag hedder Leipziger Platz og have heddet "Befreiungsdom". Men, for kostbart for efter de dyre befrielseskrige var statskassen faktisk tom. Kongen greb til egne lommer og lagde 85.000 taler på bordet og så blev tårnet sat op på byens højeste bakke, Tempelhofer Berge, og så måtte det være godt med det. Tårnet er lavet i samme stil som domkirkerne i Straßburg, Münster eller Kölner Dom.

Monumentet er udformet som et gotisk tabernakkel. Rundt langs foden er der tolv relieffer, som afbilleder heltmodige preussere og deres generaler. De vigtigste er Groß-Görschen 2. Mai 1813, Leipzig 18. Oktober 1813, Paris 30. März 1814 und Belle-Alliance 18. Juni 1815 (Slaget ved Waterloo). I hjørnerne er en række andre slag mindet: Schlacht bei Wartenburg, Schlacht bei Kulm, Schlacht bei La Rothière, Schlacht bei Laon, Schlacht von Bar-sur-Aube, Schlacht bei Großbeeren, Schlacht bei Dennewitz, Schlacht an der Katzbach.

Monumentet er den syvende og sidste i række af tilsvarende tårne, som blev sat på slagmarkerne. Ved Grosgörschen, Heynau (ødelagt af polske pioneer i 1945), Grossbeeren, Wartenburg (lidt ødelagt), Bellwitzhof (eksisterer ikke mere), Varvazov, Niedersgörsdorf og Plancenoit.

Kong Frederik Wilhelm III lagde grundstenen i 1818 og monumentet, der hedder Nationaldenkmal für die Befreiungskriege, stod klar i 1821, hvor det den 30. marts 1821 blev indviet. Selv den russiske Zar Alexander kom og deltog i festlighederne. Den 30. marts var årsdagen for slaget ved Montmarte i Paris i 1814, hvor den preussiske general Blücher sammen med russerne angreb Paris, hvorefter franskmændene gav op og Europa var befriet for Napoleonsplagen. 

Øverst på monumentet er et jernkors. Et "Kreuz" - og den 30. marts 1821 skiftede også bakken navn til Kreuzberg. Senere overtog hele bydelen navnet Kreuzberg. Dengang stod korset, bakken og parken lidt uden for byden og været et markant syn fra byporten ved Hallesches Tor. I dag er monumentet forsvundet lidt mere blandt bygningerne.

Geheimtip. Under monumentet gemmer sig katedrallignende store rum, som man kun kan få adgang til på en guidet tur. Her opbevares gibsafstøbninger, og blandt andet de støbninger, der skal til at genskabe heste og quadriqa på Brandenburger Tor. Under krigen gik der rygter om en hemmelig tunnel mellem Tempelhof Lufthavn og Kreuzberg - og der er fundet rester af en tunnel under Kreuzberg monumentet. Man kan ringe til forvalter Frank Körner på 030 / 90298 - 2624 og lave en aftale om rundvisning.

Der er en god udsigt overbyen fra bjerget - faktisk 360° panaramaudskigt, hvis du er der på en årstid, hvor træerne ikke har blade. Udsigten blev forbedret i 1878 fordi kejser Wilhelm II fik hævet tårnet 8 meter og fik plads til platform tårnet idag står på. Det var lidt af en bedrift at hæve det 200 tons tunge og 20 meter høje tårn med donkrafte og hydraulik. Det blev samtidigt drejet 21 grader, så det nu står flot i forhold til Grossbeeren strasse.

I 1880 kom vandfaldet til, som over 20 meter vælter ned af bjerget. Det er modelleret efter zackelfall i Riesengebirge.

Hvis du stadig er på de kanter omkring kl. 10 en søndag morgen - skulle Golgatha være stedet at spise morgenmad. Golgatha er en kæmpe biergarten ved parkens sydvestlige indgang ved sportsanlægget- skulle efter sigende være et sted, hvor enhver ægte kreuzbergianer har været mindst en gang. Ellers er Golgata en stor og dejlig biergarten, som om aftenen også er dansested.

Det er ikke lige til at finde Viktoria Park, men finder du Großbeerenstr. og Kreuzbergstr. nær U6 Mehringdamm er du på rette vej.

På en varm sommerdag kan du dyppe tæerne i vandfaldsvandet på vejen ned af Kreuzberg og der er masser af skyggefulde lunde og plæner til at sole sig, spille bold og hygge sig. En god lokal park. Kommer du ind fra Grossbeerenstrasse skal du højre om, lidt op og bag ved for at finde Biergarten Golgatha.