Hansa Viertel – en hel bydel med arkitektur i verdensklasse – og med dansk deltagelse!

I Hansa Viertel finder du en ny bydel, hvor husene er tegnet af stjernearkitekter på stribe - herunder danskere som Arne Jacobsen og Kay Fisker. Området er UNESCO beskyttet. Hansa Viertel var oprindeligt betegnelsen for et velhaver kvarter beliggende mellem Spree og Tiergarten. De fleste huse blev her, som i den øvrige by, ødelagt under de allieredes luftangreb og efter krigen skortede det ikke på der idealistiske planer for genopbygningen af Berlin både i den vestlige og den østlige zone. Der skulle ikke bygges for tæt og der skulle være mange grønne områder.

Men da der var mangel på både boliger og penge, måtte der slækkes på idealerne. Der var dog to tilfælde, hvor der blev gennemført prestigebyggerier – netop Hansaviertel (dens sydlige del) i Vestzonen og Stalin Allée (nu Karl Marx Allée) i Friedrichshain i Østzonen. Det blev nærmest betragtet som en slags konkurrence i byfornyelse mellem øst og vest.

I 1952 påbegyndtes planerne for genopbygningen af Hansaviertels sydlige del, byggeriet bliver nu blot kaldet Hansaviertel. Centrum er Hansaplatz.

Bebyggelsen i kvarteret skulle fremstå som moderne samtidsarkitektur og udover at tage hensyn til grønne områder og plads mellem husene skulle arkitekterne også arbejde med sparsomme budgetter, da nogle af boligerne skulle være socialt boligbyggeri.

Der blev indbudt 53 arkitekter til en konkurrence – og ialt 35 projekter af bl.a. Alvar Aalto, Walter Gropius,Oscar Niemeyer, Max Taut og de danske arkitekter Arne Jacobsen og Kay Fisker blev realiseret. Arne Jacobsen har fx tegnet en-familiehusene i Händelalle 33 -39 (markeret med A på ovenstående kort) og Kay Fisker Bartningallee 10 a-d. Arne Jacobsen kender de fleste fra møbeldesign - men han har også tegnet fx SAS hotellet i København eller Århus Rådhus. Kay Fiskers hovedværk er Århus Universitet. På Wikipedia er der en glimrende artikel om Kay Fisker.

De 1160 boenheder fordeler sig på såvel enfamilieshuse som højhuse omkring Hansaplatz samt på butikker, kirker, biograf, teater (Grips-Theater), bibliotek, børnehave og U-Bahnstationen Hansaplatz.

Hansaviertel er et glimrende eksempel på moderne arkitektur og byplanering fra 1950'erne og hele områdets bygninger og grønne områder er nu fredet.

Hansa Vietel før 2. verdenskrig

Hansa Viertel opstod i 1874 og hørte til Bezirk Tiergarten. I 1900 havde Hansa Viertel 18.000 indbyggere - omtrendt 4x i forhold til idag. Det var et pænt område med selvstædinge og kuponklippere. Ti procent af indbyggerne var jøder. Byggeriet var klassisk lagkage byggeri af bedsteborgerlig stil, og mange af Berlins arkitekter - Ernst von Ihne, Hans Grisebach, Alfred Messel og Johann Emil Schaudt satte deres aftryk her. I Lessingstraße 6 lå synagogen fra 1910, hvor blandt andet Albert Einstein kom.

Der var flere kendte navne i kvarteret. Käthe Kollwitz havde altalier i Siegmunds Hof 11. Lenin var på illegalt besøg i 1912 og boede i Flensburger Straße 22. Rosa Luxembourg boede i Cuxhavener Straße 2 og Kurt Tucholsky voksede op i Holsteiner Ufer 46. Blandt de mest usympatiske naboer var måske Paul Hofmann i Lessingstraße 33, som gjorde karriere som lagerkommandant i KZ-Majdanek udryddelseslejren, som i dag ligger i det østligste Polen.

Det meste er forsvundet, men Baumkuchen-Bäckerei G. Buchwald findes endnu. Og Baumkuchen er et nærmere undersøgelse værd. En slags pandekager, der er rullet sammen, så en skive minder om et oversavet træ med åreringe. Konditeriet har 160 år på bagen, så det er klart et besøg værd. 

Fakta

Det er muligt at komme med på en omvisning i området. På BürgerVerein Hansaviertels hjemmeside findes et oversigtskort over hele komplekset med angivelse af arkitekterne for de enkelte bygninger. Så kan du i ro og mag klikke dig frem til de enkelte bygninger.

Hansaviertel på bykortet

Se foto og information om bygningerne her: http://www.berliner-hansaviertel.de/bauten.htm

Læs evt. mere i bogen Denkmale in Berlin om bl.a. Hansaviertel

Transport til Hansaviertel: U9, Bus 106, N26.

Arktitekter i Hansaviertel

01 Hans Müller, Berlin
02 Günther Gottwald, Berlin
03 Wassili Luckhardt, Hubert Hoffmann, Berlin
04 Paul Schneider-Esleben — Düsseldorf
05 Bezirksamt Tiergarten — Amt für Hochbau Berlin
06 Willy Kreuer, Berlin
07 Ernst Zinsser und Hans Rudolf Plarre, Hannover, Berlin
08 Luciano Baldessari Mailand
09 J.H Van den Broek, J.B. Bakema, Rotterdam
10 Gustav Hassenpflug, München
11 Raymond Lopez, Eugène Beaudouin, Paris
12 Hans Schwippert, Düsseldorf
13 Werner Düttmann, Berlin
14 Otto Senn, Basel
15 Kay Fisker, Kopenhagen
16 Max Taut, Berlin
17 Franz Schuster, Wien
18 Egon Eiermann, Karlsruhe
19 Oscar Niemeyer, Rio de Janeiro
20 Fritz Jaenecke, Sten Samuelson, Malmö
21 Werner Düttmann, Berlin
22 Alvar Aalto, Helsinki
23 Pierre Vago, Paris
24 Walter Gropius
25 Klaus Müller-Rehm, Berlin
26 Ludwig Lemmer, Die Kaiser-Friedrich-Gedächtniskirche
27 Paul Baumgarten, Berlin
28 Eduard Ludwig, Berlin
29 Arne Jacobsen, Kopenhagen
30 Gerhard Weber, Frankfurt/M
31 Alois Giefer und Hermann Mäckler, Frankfurt/M
32 Johannes Krahn, Frankfurt/M
33 Wolf von Möllendorf, Sergius Ruegenberg, Berlin
34 Sepp Ruf, München
35 Günter Hönow
36 Hermann Fehling, Daniel Gogel, Peter Pfankuch, alle Berlin