Graefekiez - parisisk charme midt i tyrkiske Berlin

admiralsbrucke

Foto: Beek100: Die Admiralbrücke über dem Landwehrkanal in Berlin-Kreuzberg. Die schmiedeeiserne denkmalgeschützte Bogenbrücke wurde 1880-1882 von Georg Pinkenburg erbaut. CC BY-SA 3.0

Graefekiez er et lille, meget populært kvarter i Kreuzberg syd for Landwehrkanal langs Graefestrasse frem til Hasenheide. Omfatter også gaderne Fictestrasse og Körtestrasse, Dieffenbachstrasse og Böckstrasse.

 

Kvarteret åbner sig allerede ved Admiralsbrücke over Landwehrkanal, hvor der om sommeren kan blive ret livligt om natten. Der sidder altid nogle og fedter med en guitar. Fedt for de besøgende, men de tomme flasker, brugte kondomer og pizzabakker fra Il Cassolare i Grimmstrasse er af mindre interesse for beboerne. For her er også pænt. Kvartert ser sig selv som levende, farverigt og multikulturelt. Det sidste er kun delvist rigtigt, for man skal have en pæn indkomst for at bo i kvarteret. Tyrkerne holder til langs Kottbusser Damm og omkring Kotti, og araberne længere nede i Neukölln.

Til venstre ligger Urbanhafen med græs til solslikkerne, udsigt til svaner og et par restaurantpramme. Fremragende hængeud sted, mens man venter på at solen går ned og natten omsider begynder.

Til højre ligger Planufer langs kanalen og byder på næsten parisisk stemning samt et par gode restauranter, fx tyrkiske Defne – og dansk bagerbrød i den lille butik BROD ved siden af. For enden af Planufer slutter Graefekiez med udsigt til den gode aftenbar for alle: Ankerklause og på den anden side af kanalen den udendørs Prisma Pavillion, med stemningsfuld hygge og grill i varme sommeraftener. Vil du hverken over vejen eller floden, så kan du søge dækning i baren Fuchsbau, Planufer 96. Meget besøgt, tæt og lokal. Kommer du den anden vej fra er det måske fra en af de fremragende restauranter på Paul-Lincke Ufer.

Youtube: Indtryk fra Graefekiez

Grafestrasse selv, som er rygsøjlen i kvarteret, begynder ved Kottbusser Brücke. Gaden er et mylder af småbutikker, cafeer og restauranter – og lakridsbutikken Kado Lakritzfachhandel. Vi taler om mere end 500 forskellige slags lakrids. Søger du et antikvariat, så har Umbras Kuriositätenkabinett et fint udvalg. Skal en restaurant nævnes kunne det være Zitrone eller Datscha med russisk køkken. Sats på brunch i den meget blå Cafe Frida. Er det varmt, så er det is i Eismanufaktur, Graefestraße 7 – hvis du ikke allerede fik en hos Gelateria Tosoni, Planufer 92d.

Egentlig i stærk kontrast til den travle Kottbusser Dam, hvor stemningen er mere i retning af Istanbul, basarer og pitabrød.

Diffenbachstrasse krydser Graefestrasse. Den er ikke meget anderledes – og vigtigt lige at fremhæve Tangs Kantine, som er en superoriginal kinesisk restaurant – og næsten skråt over for er Ron Teleskys Canadiske Pizza restaurant. Ikke New Yorker Pizza’er men stadig gode.

Diffenbachstrasse ender i den lille plads Hohenstaufenplatz, hvor der to dage om ugen er øko-marked. Den ene ende af Hohenstaufenplatz hører klart til Grafekiez og i den anden ende er blevet til lille Tyrkiet. Lige før hjørnet til Kottbusser Damm ligger fx navnkundige og den originale Imren Grill, og lige om hjørnet Berlins ældste biograf, Movimento. Den anden ende af Diffenbachstrasse ebber ud i hospitalet Vivantes.

Tværgaden Böckhstrasse byder på Kaffee Kirsche med stort udvalg af kaffe, online handel og ovenikøbet kaffekurser.

Schönleinstrasse byder især på det hyggelige, brune værtshus Bei Schlawinchen.

På den anden side af travle Urbanstrasse er det Fictestrasse med en stor familiebunker fra 2. verdenskrig og restauranten Tulus Lotrek. Slipper du helt ned til Südstern er det oplagt at puste ud på det hyggelige bryggeri Brauhaus Südstern (Geheimtip). Parken mod syd, Hasenheide, er et sted de fleste kun kommer i de lyse timer og helst sammen med andre. Om den er ligeså ringe som sit rygte er vanskeligt at vurdere – men der jo så mange andre grønne pletter man kan besøge.

Graefekiez går for at være et af de ”cool”-steder i Berlin. Og der sker altid noget, når man bevæger sig igennem kvarteret. Graefekiez har også ry for at have tech-startups i rigt mål, især omkring blockchainteknologien. Der er flere steder, hvor du kan betale med bitcoin og anden cryptovaluta.

Graefestrasse er iøvrigt opkaldt efter øjenlægen Friedrich Wilhelm Ernst Albrecht von Graefe (1828-1870).

Se http://graefe-kiez.de/