Foto: Rykestrasse. Fridolin freudenfett (Peter Kuley) CC BY-SA 3.0.
Kollwitzkiez er kvarteret omkring Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg. En smukt og velholdt kvarter med altbaus og gamle træer. Efterhånden et af Berlins mere eksklusive og attraktive boligområder. Masser af charme og stemning. Kvarteret hegnes inde af Danzigerstrasse, Schönehauser Allee, Prenzlauer Allee og Torstrasse.
Før anden verdenskrig var her nærmest en jødisk Ghetto og efter murens fald 50 år senere flyttede kunstnere og husbesættere ind i de tomme lejligheder efter at DDR-borgerne havde fået muligheden for at rykke mod vest. Men som alle andre steder i Berlin er de fattige kunstnere og kaoter ved at være rykket videre, der er investeret millioner i bysanering. Bydelen blev ikke så hårdt bombet under 2. verdenskrig for bydelen havde ingen væsentlig industri og lå længere mod øst, så bomberne var sluppet over Mitte før turen kom til Kollwitzkiez. Så bysaneringen skulle primært indhente 50 års forsømt vedligeholdelse.
Kollwitzkiez stråler nu mere end nogen sinde. Et kvarter med veluddannede, vellønnede intellektuelle med fokus på økologi, veganisme og bæredytighed og masser af børn, som efterhånden er vokset op. Fine legepladser og skønne cafer. Mange danskere købte ferielejligheder her i de første år efter årtusindeskiftet. Det var ikke voldsomt kostbart dengang, og man kan ikke være i kvarteret uden at høre danske stemmer. Pas på hvad du siger, når du kommenterer de andre her. Du risikerer, at de forstår dig!
Kommunistiske frontkæmpere
Gader og stræder i området blev omrindeligt opkaldt efter steder, slag og generaler fra den tysk-franske krig 1870-71. DDR styret var ikke fan af kejseriet, så mange gader fik nye veje. Sredzkistraße er foreksempel opkaldt efter kommunisten Siegmund Sredzki, som blev myrdet i KZ-Sachsenhausen og Knaackstrasse er opkaldt efter kommunisten og modstandskæmperen Ernst Knaack, som også sad i KZ-Sachsenhausen og senere blev dømt til døden. Der hænger en mindetavle for Ernst Knaack ved Kastanienallee 16 ikke langt derfra. Husemannstrasse er opkaldt efter kommunisten Walter Husemann, som blev henrettet i fængslet i Plötzensee af nazisterne. Walters mindeplader sidder på Florastraße 26 i Pankow.
I Rykestrasse ligger Tysklands største synagoge fortsat. Den overlevede krystalnatten. Bernhard Ryke, der var en af Berlins første borgmestre 1358–1414 har lagt navn til gaden. Modstandskæmperen Johannes Wolf (1898–1943) boede i nr 22. hvor der idag hænger en mindetavle. I nummer 3 boede Franz Huth (1906–1933), som også var kommunist og blev dræbt af nazisterne allerede i 1933. Rykestrasse opstod i slutningen af 1800 tallet samtidig med kvarteret og udbygning af Berlin her var planlagt i 1860'erne i det, der kendes som Hobrecht-Planen, efter James Hobrecht. Berlins udbygning efter at voldene omkring byen blev nedlagt i 1860'erne foregik efter planem, men også lynhurtigt idet Berlin var i en rivende udvikling. Så kraftig, at vi i vores tid kun har set tilsvarende i fx Kina.
Kollwitzplatz, Kollwitzstrasse og kvarteret omkring er opkaldt efter kunstneren Käthe Kollwitz (1867-1945), men hendes man var den gang læge i området og satte også sit præg på kvarteret. Læs mere om Käthe Kollwitz her - og den skulptur af Gustav Seitz, som står på Kollwtizplatz.
Shopping og lækkerier
Kunstnerne sætter stadig deres præg på kvarteret med små gallerier og installationer. På Kollwitzplatz er der to gange om ugen markeder. Om lørdagen er det ”Baurenmarkt” med fødevarer fra primært det omgivende Brandenburg, og om torsdagen er det økomarkedet. Der er lækre oste, fine pølser, frugt og grøntsager, nyslynget honning – og måske også lidt hjemmestrik, smykker – og naturligvis kaffe og Imbiss. Både kødspisere og veganere får noget til alle sanserne.
Vandtårnet ikke langt fra Kollwitzplatz giver udmærket overblik over kvarteret. Det var tidligere i Berlin kendt som „Dicker Herrmann“. I et af maskinhusene indrettede SA allerede i 1993 en fangekælder, kendt som KZ Wasserturm.
I det nordlige hjørne af Kollwitzkiez ligger ”Kulturbrauerei” i det gamle Schultheiss bryggeri. Der er altid noget på færde, og der er også et meget fint museum om hverdagen i DDR. Gratis. Og går du lidt ud af kvarteret på den anden side af Schönhauser Alle er der ikke langt til Berlins ældste ølhave, Pratergarten. Altid et besøg værd.
Der er mad alle vegne i Kollwitzkiez – selvom de fleste ser slanke og veltrimmede ud. Konditorier, chokolaterier, kaffebarer og flere restauranter. Nattelivet er ikke så vildt her. Der er ingen natklubber i den tunge ende. Men hyggelige barer som Scotch & Sofa eller Bar 55, og vinbarer løber man heller ikke lige tør for.
Et besøg i Kollwitzkiez er en slentretur, et besøg på markedet, ose i de små butikker og skal du have lidt historie med, så DDR-museet i Kulturbrauerei – stoppet ud med at hænge på cafeerne og konditorierne. Grundlæggende smager Kollwitzkiez godt - og husk at se op på de smukke huse. Der er brugt mange penge på at nå der til.
Berlin-guides egne favoritter i kvarteret er kageparadiset Anna Blume, Alsasrestauranten Gugelhof - men, men det er godt nok vanskeligt at vælge for Husemannstrasse, kollwitzstrasse og Rykestrasse er spækket med med tilbud til ganen. Så spis og drik dig frem og find din egen favorit.