Pankow - den triste politistat

Ernst Thälmanmonumentet fra Wikipedia

Foto: SpreeTom - Ernst Thälmann monumentet i Pankow - fra Wikimedia / (CC BY-SA 3.0)

Pankow er den nordøstlige del af Berlin. Det er en ung bydel, der blev dannet ved at lægge Prenzlauer Berg og Weissensee sammen til en bydel. Bydelen er på over 100 km2 og har knap 360.000 indbyggere - eller dobbelt så mange som Odense. Udover Prenzlauer Berg er der ikke meget for en almindelig turist at komme efter i Pankow, der under den kolde krig var nærmest synonymt med DDR ledelsen, når den blev omtalt i vesten.

Et af de mere kendte områder i Pankow er politistatens hjerte, Majakowskiring, i Pankow kvarteret Niederschönhuasen. Her har mange af DDRs ledere og regeringsmedlemmer boet og DDRs præsident holdt til på Schloss Schönhausen. Så i DDR havde Pankow en helt central placering.


Andre mindre seværdigheder er monumenterne fra DDR. Volkspark Schönholzer Heide er værd at nævne for sit store russiske krigsmonument, som i monumentalitet kan minde lidt om det der står i Treptow. Der står også et mindre monument ikke langt fra S-bahnhof Buch og i Ernst-Thälmann-monumentet i Greifswalder Strasse er også et markant monument. Monumentet er 14 meter højt og 15 meter bredt støbt af 50 tons bronze på en sokkel af ukrainsk granit. Statuen er så stor, at mens støbningen stod på var al anden bronzestøbning i DDR lagt brak. Statuen brugte simpelthen landets bronzeforråd. Det var en gave fra Sovjetunionen.

Ernst Thälmann var tysk kommunist, som nazisterne slog ihjel i KZ-lejren Buchenwald i august 1944 på direkte befaling fra Adolf Hitler. Ernst Thälmann var ellers en rigtig arbejderhelt og dekoreret i 1. verdenskrig med jernkorset af både II og I klasse.

Den jødiske kirkegård i Pankow er Europas største jødiske kirkegård med 115.000 gravpladser fordelt på 42 hektarer for enden af Herbert-Baum-Strasse. De tilvoksede områder er en invitation til fotografer.