Neue Wache - Et monument med en omtumlet historie.

Arkitekten Karl Friedrich Schinkel tegnede skitsen til Neue Wache i 1816 for Friedrich Wilhelm III. Neue Wache betragtes idag som en af de vigtigste stykker klassisistiske arkitektur i Tyskland. Det er en lille bygning med klare figurer og en streng dorisk søjlegang. Lille og alligevel så monumental, så den klarer sig ved siden af de store bygninger omkring den på Unter den Linden. Bygningen er et monument for sejren over Napoleon, og de faldne i krigen. Monumentet blev hjemsted for paladsgarden. 

 

For at rumme garden var der i sin tid vagtrum, fængsel m.v.. Bygningen var kendt som "Haupt- und Königswache" - hoved- og kongevagten. Den første vagtparade blev afholdt den 18. september 1818 ved Zar Alexanders besøg i Berlin. Bygningen tjente som hovedvagtens hus indtil monarkiets fald i 1918 efter første verdenskrig. I 1931 blev bygning mindested for de faldne under 1. verdenskrig.

I militaristiske perioder har Neue Wacheværet centrum i militærparader, og ses derfor ofte på historiske billeder.

I 2. verdenskrig blev monumenter kraftigt skadet. Efter krigen blev det genopbygget, og nu var det som mindested (Gedänkstätte) for facisme og militarisme. DDR holdt permanent 2 vagter ved bygningen fra æresregimentet Friedrich Engels. Det var her man kunne se soldater i strækmarch, som på billedet ovenfor.

Efter murens fald blev Neue Wache igen sat i stand. Nu blev Neue Wache monument for krigens faldne og tyrani. Zentrale Gedenkstätte der Bundesrepublik Deutschland für die Opfer von Krieg und Gewaltherrschaft

Det indre af bygningen blev rekonstrueret på opfordring af Helmut Kohl og skulpturen "Moder med død søn" eller "Pieta" af Käthe Kollwitz blev indsat. Indskriften lyder: De er ofre for krig og tyranni.

Bygningen ligger fint mellem Humboldt Universitetet og det historiske museum med den besynderlige lyserøde farve. Museet rummede før i tiden hærens våben - tøjhuset eller Zeughaus.


Vis stort kort