Turbine fabrikken i Moabit - Her begynder Corporate Identity

AEG's Turbinefabrik i Moabit var i 1908 en helt ny måde at tænke industriel identitet, branding og kommunikation i stål, glas og sten. Før da var industribygninger ofte bygget af murermestre og de store produktionshaller var bygget af ingeniører. 

De store arkitekter blev hentet ind, når der skulle tegnes facader. Fx tegnede Franz Schwecten - der også tegnede Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche og Anhalter Bahnhof - AEGs bygninger i Ackerstrasse og Brunnestrasse. Men det var ikke klart industrielle industrielle bygninger.

I 1907 blev arkitekten Peter Behrens bedt om at varetage AEGs visuelle udtryk. Behrens, der havde sin inspiration fra de nye store arkitekter i det tyvende århundrede: Gropius, Mies van der Grohe og Le Corbusier. Behrens designede et ny "corporate identity" eller brand for AEG. Turbinehallerne kan betragtes som en første model for gennemført corporate design. 

Peter BehrensFor første gang nogen sinde viste en industriel bygning sin struktur frem i den ydre facade: Stål spær og samlinger er tydelige at se på bygningens yderside. Det skulle ikke gemmes væk. Flere detaljer på bygningen får den til at se solid ud - mere af hensyn til at skabe tillid til AEG hos arbejdere og offentligheden end af egentlige bygningsmæssige hensyn.

AEG står for Allgemeine Elektricitäts-Gessellschaft - og Behrens stod for kommunikationen.

Bygningen gjorde indtryk på Behrens samtidige, der stadig tegnede klassiske fasader med neobarokke snirklerier, selvom strengere asketer siden har kritiseret bygningen for alligevel at have for meget overflødig pynt.

Bygningen var oprindelig 110 meter lang men blev i 1939 forlænget til over 200 meter.Fabrikken kører endnu - men ejes af Siemens.

Ideen om corporate identity har spredt sig siden og uden den var McDonalds stadig burgervender i sydstaterne. Corporate Identity betyder, at bygninger, brevpapir, produkter, uniformer, biler, kuglepenne, visitkort, farvevalg, gulvtæpper - alt designes i overenstemmelse med virksomhedens værdier. Det gør virksomheden let genkendelig og underbygger troværdigheden. Det giver tryghed, og gør kundernes beslutning om køb langt lettere.

Behrens blev iøvrigt medlem af nazipartiet i 1934 og døde i Berlin den 27 februar 1940. Behrens hjalp fx Albert Speer med design på Germania.  

AEG Turbinenfabrik/ Berlin Turbine 1908

Huttenstraße 12

Tiergarten, Berlin


Vis stort kort