Nordslesvig og Sønderjylland

  • sonderjydervedgrensen2

    Anmeldelse. Syddansk universitetsforlag har udgivet ”Sønderjyder på Østfronten i 1. Verdenskrig”, der er skrevet af Hans Wolf. Bogen er den første samlede historie om sønderjydske krigsdeltageres oplevelser på Østfronten. Det er en beretning om hvordan soldaterne på krigsskuepladsen og deres pårørende hjemme klarerede sig igennem tilværelsen og de daglige gøremål.

  • hphanssenportrat

    Foto: H.P Hanssen fra bogens forside.

    Anmeldelse. Efter krigen i 1864 blev de danske i Slesvig en del af det tyske rige. Tyskerne insisterede på, at de skulle tales tysk i skolerne og der var almindelig værnepligt til den tyske hær – hvilket kostede mange danske liv i 1. Verdensverdens krig. Men ikke alle sønderjyder så passivt til. Hans Peter Hanssen (med to ss’er) stillede sig i spidsen af den politiske kamp. Han blev en del af Rigsdagen i Berlin og fik stor indflydelse på, at det kom til en folkeafstemning om den dansk-tyske grænse i 1920. Bogen handler om de danske sønderjyders førstemand H.P. Hanssens historiske betydning og lederskab indtil udbruddet af Første Verdenskrig i 1914.

  • 9. juli 1920 kan Christian 10. ride over grænsen til Nordslesvig, der nu er blevet til Sønderjylland og Danmark i gen. Flag, sang og taler. Hesten er hvid og lever op til en gammel spådom om, at Danmark igen ville blive dansk og kongen vende tilbage på en hvid hest. Hesten hed Malgré Tout - og spørg lige din nabo om, hvad farve kongens hvide hest har. Han ved det måske ikke.

    Anmeldelse. 1920 var året, da Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter at havde erobret af Preussen i krigen i 1864. 100 år siden. I dag tager vi det helt naturligt, at Tønder, Åbenrå, Sønderborg, Als, Haderslev, Gram mv hører til Danmark. Men det var ikke nogen selvfølge. Kampen om grænsen var et stort politisk drama, og var det endt anderledes – så havde Danmark været et andet land i dag. Journalist og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard har fulgt i fodsporene af hovedpersonerne i dramaet.

  • Anmeldelse. Den første Verdenskrig har vi næsten glemt i skyggen af den anden verdenskrig. Måske fordi Danmark ikke deltog. Måske den står stærkere for de sønderjyder, som syd fra grænsen var tvunget til at deltage? Erling Jepsen har skrevet romanen om ”Erna i krig”. En underfundig, handlingsmættet historie, som tager os med Erna ud i den første verdenskrig.

  • Porskrogfoto

    Seddel: Designed by Johann Holtz (1875-1944), issued by the City of Flensburg, reproduced by Palauenc05. Public Domain.

    Anmeldelse. Schleswig-Holstein er et nøgleområde i forståelsen af Danmarks forhold til Tyskland. For hvor går grænsen egentlig? Det er en pænt forvirrende historie, der blev sat i gang for 800 år siden, da Kong Valdemar Sejr lovede sin søn Abel, at han fik hertugdømmet. Det var for at få lidt ro på bagsmækken, men sådan gik det bekendt ikke. Carsten Porskrog Rasmussen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, har gennemgået historien.