I Berlin under 2. verdenskrig

  • berlindiaries

    Anmeldelse. "Dagbøger fra Berlin" er skrevet af den russiske prinsesse Marie Wassilchikoff, som boede i Berlin under 2. verdenskrig.

  • snesmilfoto

    Foto fra bogens forside.

    Anmeldelse. Søren og Lotte Hammer er storproducerende danske krimiforfattere. De har taget hul på historiske romaner. Krimien Snesmil følger kommissær Johann Braumann i Berlin, som i denne krimi jager morderen på en ung kvinde, som brutalt blev voldtaget og myrdet i Berlin i 1940. Johann Braumann er en nazist med stærk og blind på det ordentlige og rationale og gode. Som forlaget skriver på bogens bagside:…mens han efterforsker et seksualdrab for et regime, der myrder millioner.

  • ingemannforside

    Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-P054320 / Weinrother, Carl / CC-BY-SA 3.0. Farvelagt af berlin-guide.dk, der også har indsat bogens forside.

    Anmeldelse: På Gyldendals forlag dukkede en flyttekasse med noter, fotokopier og avisudklip op. Kassen stammede fra DR’s tidligere korrespondent i Bonn, journalisten Frode Kristoffersen. I begyndelsen af 1970’erne interviewede han en række af det tredje riges top-folk om krigens sidste dage. Interview med Werner Best, Albert Speer, Karl Dönitz mv. Frode Kristoffersen blev dog aldrig færdig med hans historie og nu materialet så der. Erik Ingemann Sørensen fik overdraget kassen, og ud af det kom så endelig Frode Kristoffersen interview og nye facetter om krigens sidste dage.

  • Berlin er fyldt med bunkere. Der er bunkere fra 2. verdenskrig og fra den kolde krig. Det er ikke alle, der er til at finde. Nogle er gravet ned. Hitlers er sprunget i luften. Berliner-Unterwelten viser rundt i andre. Men langt fra alle. Nogle bliver brugt til museer. Her er en lille oversigt, som bliver udbygget efterhånden. Listen nedenfor er med garanti ufuldstændig. Bunkerne er grå og skjuler sig lidt i landskabet. Mange er kæmpestore og umulige at komme af med.

  • BomberoverKreuzberg

    Bomberne falder over Kreuzberg under 2. verdenskrig.

    I Berlin begyndte og sluttede den europæiske del af den 2. Verdenskrig. Under hele krigen var Berlin udsat for bombeangreb og hele krigen endte i et kæmpeslag med russerne i gaderne om Berlin indtil tyskerne endeligt kapitulerede den 2. maj 1945. Læg mærke til hvor mange nyere bygninger og hvor få gamle bygninger der er i Berlin. Se op ad facaderne på de ældre bygninger, og ofte kan du stadig se skudhuller. Læs her historien om bombningerne og slaget om Berlin. Vil du i sporene efter den 2. verdenskrig skal du læse vores temaguide.

  • berlinatwar

    Anmeldelse. Formidabelt og let læst værk om berlinerne under 2. verdenskrig er en født klassiker. Den brittiske historiker Roger Moorhouse har skrevet bogen "Berlin i krig og liv og død i Hitlers hovedstad 1939-45". Beskrivelsen følger berlinerne fra Hitler begejstringen, jødeforfølgelsen, bombardementerne til det ultimative nederlag.

  • berlinnazis

    Anmeldelse. Velkommen til Berlin i 1940'erne. Til den håbløse kamp hos de få mod nazisterne. Livet på bunden af Berlin mellem små kriminelle, nazister, ludere, svig, vold og hor. Forfatteren Hans Fallada skrev bogen "Jeder stirbt für sich allein" i 1947. Peoples Press har udgivet den ubeskårede oversættelse og det er første gang, at den er tilgængelig på dansk.

  • fichtebunker

    Foto: Jörg Zägel/ Wikipedia / Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

    Under 2. verdenskrig havde tyskerne særlige bunkere til kvinder og børn - en mutter-kind bunker. I Fichtestrasse 6 ligger der en "mutter-und kind" bunker, og rundvisningen laves af Regina Schwenke, som selv har var der som barn med sin mor.

  • falladamareridt1

    Stunde 0: Berlin Alexanderplatz maj 1945

    Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåneder.

  • midtifjendenslejrtotalerkrieg

    Billede: I 1943 brølede Goebbels til hans tilhængere i Berlin: Vil i have den totale krig! Og svaret tilbage var "Ja"!. Billedet er fra wikipedia, Public Domain.

    Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

  • Bundesarchiv Bild 183-H27779 Berlin Flakturm am Zoo
    Tysk forsvar gør klar til endnu en bombenat på flakfortet. Foto: Wikipedia.

    Anmeldelse. Arrene efter 2. verdenskrig heler langsomt i Berlin. Berlin blev 2. verdenskrigs mest bombede by og de allierede smed 68.285 tons bomber. Resultatet var 556.500 mistede boliger og 80 millioner kubikmeter murbrokker. Næsten alle huse havde skader og det er stadig hverdag i Berlin at finde ueksploderede bomber i jorden. Ole Steen Hansen har skrevet bogen "Bombemål Berlin", hvor han følger menneskeskæbner både i flyene og på jorden.

  • Foto: Potsdamer Platz, 1945, Michael M. Dean, Public Domain, Wikipedia.

    Anmeldelse. Få danskere oplevede Berlins undergang. De der var journalister kunne berette direkte fra fjendens lejr. En af dem var journalisten Arild Hvidtfeldt, som i erindringsbogen "I fred og krig" fra 1995 fortæller om sine oplevelser i Berlin.

  • Anmeldelse. Flere danske journalister var i Berlin under 2. verdenskrig mens bomberne faldt. Henrik V. Ringsted var Politikens markante udsendte - og efter krigen var han korrespondent ved processerne i Nürenberg. Det kan man læse om i hans "Erindringer " i bind 1-3.

  • Anmeldelse. Foråret 1945. Hvor ville du helst være, hvis du kunne vælge? I foråret 1945 væltede bomberne ned over Tyskland, det nazistiske regime viste sit grimmeste ansigt. Der blev myrdet i flæng og slået ihjel i hobetal om man var soldat eller ej. Brændpunktet var Berlin. Den danske journalist Jacob Kronika havde valget - og han valgte at blive i Berlin og opleve Berlins undergang. Det var med livet som indsats. Jacob Kronika førte dagbog og dagbøgerne er udgivet af Lindhart & Ringhof med forord af Peter Tudvad.

  • anonyma

    Anmeldelse. Da Berlin faldt i 1945 blev byen overtaget af den røde hær. Da sejren var i hus gik den sejrende hær amok i fest, alkohol og voldtægt af kvinder. Skrigene fra kvinderne kunne høres om natten fordi alle vinduer i byen var knust. De store hospitaler i Berlin anslår, at op til 130.000 kvinder blev voldtaget og hver tiende kvinde omkom - mange efter selvmord. Voldtægterne fandt sted over hele østpreussen, Pommeren og Schlesien og estimater siger, at op mod 2 million kvinder blev voldtaget.90 procent af de gravide fik en abort. I 1954 udgav en anonym kvinde bogen "En kvinde i Berlin", som er et stærkt dokument i dagbogsform om at være kvinde i Berlin i maj 1945. Foto fra filmen af samme navn.

  • Anmeldelse. Traudl Junge fra München blev som 22-årig sekretær for Hitler. Hun levede tæt på Hitler i 3 år og var med til det sidste i bunkeren under Berlin indtil han skød sig selv. Traudl Junge overlevede og skrev sine erindringer i bogen "Til den bitre ende". Bogen er siden filmatiseret i den fremragende "Der Untergang", se foto hvor Traudl Junge sniger sig væk fra Førerbunkeren. Bogen blev udgivet, da Junge døde. Hun var den sidste overlevende af Hitlers medarbejdere.