Fire Berlinerbamsebjørne

  • Billede: Heinrich Zille's tegning af en beværtning "Die Destille" med druk og armod. Zille tog berlinerne på kornet ved sidste århundredeskifte.

    Anmeldelse. Katrin Ludwig skriver om det berlinske køkken i bogen ”Mehr als Eisbein und Bulette”. En kogebog, som både byder på anekdoter, historiefortælling, berlinervisdom og opskrifter om madvanerne i Berlin.

  • armiakrajowa

    Foto: Armia Krajowa. Den polske undergrundshær på et grynet foto. Public Domain

    Anmeldelse. Forfattersøskendeparret Lotte og Søren Hammer er kendt for deres kriminalromaner om chefkriminalinspektør Konrad Simonsen. Men i deres seneste bøger har de skiftet gear og kastet sig over tysk historie i den historiske romanserie ”Venner og Fjender”. Serien er godt i gang og der er planlagt intet mindre end 8 bind. Her er roman til en hel ferie, men vær forberedt på, at de tager dig med på en rejse i den mest voldlige og blodige del af den europæiske historie.1939-1945 mellem Berlin og Moskva.

  • stalin

    Anmeldelse. I 1945 er krigen slut. Den lille tyske by Mühlhausen er besat af russerne. 14-årige Erika Riemann laver for sjov en krussedulle på et billede af den sovjetiske diktator Josef Stalin. Den spøg ender med 8 år i russiske og tyske fangelejre (tidl. KZ-lejre) og fængsler rundt om i Østtyskland. Indtrykket fra fængsler som Bautzen og Hoheneck og KZ-lejren Sachsenhausen giver Erika ar på krop og sjæl, som varer næsten hele livet. Først i år 2000 fik Erika Riemann modet til at fortælle sin historie i bogen "Sløjfen i Stalins skæg".

  • Anmeldelse. I 2019 er det 150 år siden, at forfatteren Martin Andersen Nexø blev født. Nexø har skrevet noget af den bedste danske litteratur vi har. Martin Andersen Nexø bragte sig politisk på kant med samfundet og endte med at flytte til DDR. Men der er vist ingen, som er er tvivl om kvaliteten af hans forfatterskab. Romanerne om Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn vil fortsat gøre indtryk på generationer. Lindhardt & Ringhof har udsendt en kæmpe bog af Henrik Yde om Martin Andersen Nexøs liv og værk.

  • forår

    Foto: ThomasWolter/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Joachim Gauck blev Tysklands forbundspræsident den 18. marts 2012. Gauck er præst, anti-kommunistisk menneskerets aktivist og var medstifter af oppositionsbevægelsen Neues Forum, der blev dannet under die Wende. Gauck har skrevet sine erindinger i bogen "Fra vinter til vår - mit livs rejse". Om at være præst i DDR om hans tid som chef for bevarelse af STASI arkivers efter genforeningen. Bogen er udgivet af Gyldendal.

  • noldefoto

    Bundesarchiv, Bild 183-H02648 / CC BY-SA 3.0 DE

    Anmeldelse. Emil Nolde (1867-1956) er kendt som kunstneren, der af de tyske nazistister i 1941 fik forbud mod at male. Emil Nolde fortalte om det og en velvillig skare af tyske politikere, forfattere, kunstkritikere og Nolde-museet fortalte historien. Forfatteren Seigfried Lenz skrev bogen Tysktimeom maleren, der ville male, men ikke måtte for systemet. Det var bare ikke hele sandheden: Helten Emil Nolde brød sig i virkeligheden ikke om jøder og var medlem af nazistpartiet. Forfatteren Hans Christian Davidsen trevler hele historien op, bevis på bevis.

  • kulligfoto

    Anmeldelse. Berlin 1910 – I arbejderbydelen Moabit i Berlin udbryder en strejke blandt kularbejderne. Larm og ballade og efter en brand i kullageret finder man det forkullede lig af arbejderen Paul Tilkowski. Skudt. TIlkowski var hadet af alle som strejkebryder, så motivet synes oplagt. Men det ændrer sig hurtigt, da den unge kriminalkommissær - Kriminalwachtmeister Herman Kappe begynder at snuse i sagen, og flere mistænkte kommer på banen.

  • FrankGoldammerbogfoto

    Anmeldelse: Dresden 1951: Overkommissær Max Heller og hans hustru har ikke set deres søn Erwin, der bor i Köln, siden krigen. Men så modtager Karin Heller en rejsetilladelse til Vesttyskland. Max Heller har derimod travlt med en ny sag derhjemme. To mænd mistænkt for spionage dør under mystiske omstændigheder i arresten. Heller rammes af en skrækkelig forudanelse. Er de to døde budbringere om en nært forestående katastrofe?

  • brandpunktbillede

    Foto: Friedrichstrasse / Unter den Linden. Cafe Bauer på hjørnet, hvor Karl Henrik Theodor Severinsen læser aviser. Udsnit af billedet fra år 1900 er anvendt på bogens forside [Public Domain]. Det er et fantastisk livligt foto. Prøv klik her, så du kan zoome ind på detaljer.

    Anmeldelse. Vejen til Berlin er en modernistisk udgave af den klassiske dannelsesroman om kærlighed og om at handle på sine følelser før det er for sent. Sten Jacobsen har skrevet en bog, der river læseren rundt i opdigtede og drømte begivenheder og skrøner. Ja, selv bogen er noget han har fundet på. Og selv efter de 420 sider overrasker han med sin slutning. Som naturligvis ikke røbes her.

  • StrassekinderZille

    Anmeldelse. En gang imellem dukker bøger op fra glemslen - som er så gode, at man må undre sig over, at de ikke blev bemærket i deres samtid. Det gælder fx den fremragende amerikanske roman "Stoner" eller Hans Falladas roman "Alene i Berlin". Det er sket igen. Ernst Haffners bog "Blodbrødre" forsøgte Göebbels ellers at få brændt på bålet, da nazisterne ryddede boghylderne for bøger de ikke brød sig om. Og så alligvel popper bogen op til overfladen i 2013 - 80 år efter de sidste gløder.

  • ubbesentværs

    Foto: Fra bogens forside. Foto taget af forfatteren.

    Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i de fleste østeuropæiske lande og svaret er vel nærmest tjaa…ja. Hele turen beretter Thomas Ubbesen om i bogen ”Vi var folket – møde med østeuropæerne 30 år efter murens fald”.

  • Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper Bugge Kold har skrevet romanen "Land i datid" om Andreas, som er søn af danske Elisabeth og østtyske Peter Körber. Andreas møder aldrig sin far, som bliver til en retlinet STASI agent med påskønnet perfid evne til at forsvare DDRs interesser.

  • ghetto2

    Anmeldelse. Ni ud af ti polske jøder overlevede ikke 2. verdenskrig. Da krigen var slut i Polen i 1945 var der 380.000 jøder tilbage mod 3.3 millioner i 1939, da tyskerne angreb. John Carr er søn af jødiske Henry Carr, der oprindeligt hed Chaim Herszman. Chaim voksede op i Lódz i Polen. John Carr fortæller i "Flugten fra ghettoen" med sin fars stemme om, hvordan faderen som 13-årig jøde flygtede gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Han overlevede nærmest mirakuløst ved list og held og vovemod. Stort set hele hans polske familie blev udryddet. Billedet ovenfor er af Harvey Macaulay og et udsnit af bogens forside.

  • efteråriTyskland

    Anmeldelse. I efteråret 1946 sendte det svenske dagblad Expressen den 23-årige forfatter Stig Dagerman til Tyskland for at skrive reportager. Reportagerne fra 1946 og 1947 blev udgivet som en bog - som nu er kommet på dansk på People'sPress.

  • sugeplejerskeAtudvad

    Anmeldelse. Mange danskere havnede i 2. verdenskrig på den forkerte side: nazisternes. Nogle fordi de var nazister, andre fordi de hadede kommunister, nogle på grund af arbejdsløshed. Ebba Mikkelsens far var den glødende nazist i den lille vestjyske stationsby Tarm – og for hende var det naturligt at følge op på ideologien og melde sig til tjeneste i Tyskland. Det tog hende gennem den 2. verdenskrig. Forfatteren Peter Tudvad har skrevet hendes historie.

  • Foto: jiriposival0, (CC0 1.0)

    Anmeldelse. Lonely Planet er en af verdens største specialister i guidebøger. Det er ”Turen går til…” gå hjem og læg dig på de fleste punkter. I hvert fald, hvis du orker at læse din guide bog på engelsk. Berlin-guide har set på Lonely Planets guide til BERLIN.

  • skoenhed og skraekbogfors

    Anmeldelse. Ulla Terkelsen, TV2 udenrigskorrespondent set skråt forfra, og Mirco Reimer-Elster, TV2’s Tysklands analytiker, som skriver på en ph.d om Tyskland, holder begge af Tyskland. Sammen har de lavet en samtalebog, hvor de med udgangspunkt rundt om i Tyskland taler om historie, kultur, øl og litteratur og meget andet. I det hele taget bliver det en fin introduktion til Tyskland. Lidt lettere end en kikstør akademisk gennemgang – og alligevel berigende med mange observationer.

  • 9. juli 1920 kan Christian 10. ride over grænsen til Nordslesvig, der nu er blevet til Sønderjylland og Danmark i gen. Flag, sang og taler. Hesten er hvid og lever op til en gammel spådom om, at Danmark igen ville blive dansk og kongen vende tilbage på en hvid hest. Hesten hed Malgré Tout - og spørg lige din nabo om, hvad farve kongens hvide hest har. Han ved det måske ikke.

    Anmeldelse. 1920 var året, da Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter at havde erobret af Preussen i krigen i 1864. 100 år siden. I dag tager vi det helt naturligt, at Tønder, Åbenrå, Sønderborg, Als, Haderslev, Gram mv hører til Danmark. Men det var ikke nogen selvfølge. Kampen om grænsen var et stort politisk drama, og var det endt anderledes – så havde Danmark været et andet land i dag. Journalist og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard har fulgt i fodsporene af hovedpersonerne i dramaet.

  • VeritasNemmersdorf

    Bundesarchiv Bild 101I-464-0383I-26, Nemmersdorf (Ostpreußen), ermordete Deutsche. Bundesarchiv, Bild 101I-464-0383I-26 / Kleiner / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at få brød på bordet, får jævnligt syner om fremtiden. Romanen er Niels Kjeld Thorsens debutroman. Det er han sluppet fint fra.

  • centraleuropakortuno

    Anmeldelse: Centraleuropa – hvor er det? Det er der pænt uenighed om. Uenigheden tog fart efter 1. verdenskrig, da sejrherrerne skulle finde en nyordning af Europa. De splittede det østrig-ungarske kejserdømme og forsøgte sig som – men siden er det lavet om flere gange. Vibe Termansen, historiker og journalist, har skrevet om ”kampen om Centraleuropa”.

  • liveterenfestfoto

    Foto: Klubben Watergate. Foto Wikipedia. Fotograf: Alex Griffioen, (CC BY 2.0)

    Anmeldelse. Livet er en fest og så dør man. Titlen på Nikolaj Tange Langes debutroman om et heftigt liv i klub og drugs overhalingsbanen i Berlin. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

  • sinkshipshavnen

    Foto: Sækning af Peter Skram, Nationalmuseet - ukendt fotograf, ingen kendte rettigheder.

    Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren Nørby har skrevet bogen ”Sænk skibene” om det dramatiske døgn den 29. august 1943, da den danske marine sænkede sig selv.

  • Foto: Foto fra bogen af barbergrej. Skaftet kunne skrues af, så hemmelige film kunne gemmes der. Ernst Jensen blev oplært i våben, hemmelig skrift, fotografi - og virkelighedens spioner viser sig at være mere i nærheden af 007, end man måske skulle tro. 

    Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars arbejdsværelse efter hans død, og nu har Frank Jensen skrevet sin fars historie. Spændende som en spion-roman – blot virkelige hændelser.

  • Anmeldelse. Manuella Blisse har sammen med Rose Marie Donhauser (fotos) og Uwe Lehman skrevet kogebogen Das Isst Berlin – Kogebogen for den tyske hovedstad – der dickes B.

  • mordpaacivile

    Foto: Tyske soldaters mord på civile bønder i Polen, 1943

    Anmeldelse. Konstantin Boggosch bliver født ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han er et ”lykkebarn” som redder moderen fra de russiske officerers overgreb, da hun som højgravid sætter sig op mod deres hærgen i efterkrigstidens Tyskland. Men familien Boggosch har en lang slagskygge, faren er dømt nazistisk krigsforbryder, og det kainsmærke hænger ved familienavnet.

  • Anmeldelse. Den 13. februar 1945 blev byen Dresden udslettet. Tusindvis af bomber blev kastet ned over byen, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt. Den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay giver en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Flammerne nåede mere end en kilometer op i luften.

  • irrungen

    Anmeldelse. Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede: Theodor Fontane. Men selvom romanen har nogle år på bagen er den stadig et besøg værd.

  • murenapril1988

    Foto: Berlin-guide. April 1988 på hjørnet af Zimmerstrasse og Charlottenstrasse. Vi har lige parkeret den fine grønne bil for at gå langs muren. Der er masser af grafitti på muren. DDR vagterne sidder i tårnet og holder øje. Desværre var foto en dyr hobby, så der er ikke mange fotos fra turen. Vi kørte i den fine mintgrønne Volvo, som Thomas selv havde malet med malerulle. Den skilte sig ud. I vest for sin farve og i øst for sin størrelse. Den krævede 2 trabant parkeringspladser. Fotos i "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne" har samme umiddelbare kvalitet. Der er ikke fotoshoppet på billederene, så også blånede farvefotos er med.

    Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, har skrevet forordet.

  • Anmeldelse. Søndag den 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, svigermor og to små drenge over rælingen på den østtyske færge "Seebad Ahlbeck" og ned i vandet i Gedser Havn, hvorfra de blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa. Jesper Clemmensen har skrevet den utrolige historie om tjekkiske familier i det tyvende århundrede: Afhopperne.

  • bodobogenintro

    Foto: Syriske flygtninge - creative commens, Pixabay.

    Anmeldelse. Bodo Kirchhoff har skrevet romanen Vederfarelse. En vederfarelse er en hændelse, - noget der sker os. I Bodos roman vederfares det den tidligere forelægger Reither, at det en sen aften i 2015 ringer på døren. en fremmed kvinde inviterer ham med på en køretur – og før de ved af det, er de på vej mod syd gennem Italien. Og samtidig er store mængder af flygtninge på vej mod nord i Europa.

  • KarinhallGoring

    Anmeldelse. Den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmark debuterede i 1972 med bogen ”Jægerne på Karinhall”. Den foregår i 1936 på Hermann Görings jagtgods nord for Berlin. En forunderlig blanding af spionroman med forviklinger, historisk dokumentarisme og pornografi. Den blev genudgivet i Danmark i 2018 af Bechs forlag.

  • bloodlandsbillede

    Anmeldelse. Professor ved Yale Universitetet, Timothy Snyder, har skrevet bogen ”Bloodlands – Europe between Hitler and Stalin”. Jorden mellem Berlin og Moskva, fra Østersøen til Sortehavet blev bogstavlig talt gennemvædet med menneskers blod fra 1933 til 1945. 14 millioner mennesker mistede livet gennem målrettet udsultning, vold, skydning, gasning. Og så er soldaterne i krigen ikke talt med.

  • culinarialeber

    Leber berliner art: Stegt kalvelever med kartoffelmos, bløde løg og ristede æbler. En herreret. Foto af Riki1979, eber Berliner Art mit gebratenen Apfelscheiben, Zwiebelringen und Kartoffelpüree, Public Domain Wikipedia [Beskåret].

    Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

  • sliverhigh

    Anmeldelse. ”Berlin Stories” er Caroline Sølvers personlige introduktion til Berlin. Caroline springer alle de store seværdigheder over – dem kan du jo læse om andre steder – og inviterer dig med rundt på alle de steder hun holder af i Berlin. Mad, shopping, parker og loppemarkeder. Og det fungerer godt.

  • Anmeldelse. Den første Verdenskrig har vi næsten glemt i skyggen af den anden verdenskrig. Måske fordi Danmark ikke deltog. Måske den står stærkere for de sønderjyder, som syd fra grænsen var tvunget til at deltage? Erling Jepsen har skrevet romanen om ”Erna i krig”. En underfundig, handlingsmættet historie, som tager os med Erna ud i den første verdenskrig.

  • Anmeldelse. De fleste danskere kender til Schleswig-Holstein, mens Mecklenburg-Pommern er næsten ukendt terræn. Det er en skam, for der er smukt, masser af historie, kultur og natur. Til ferie og rejser for enhver smag. Lis Jensen og Henrik Lund, som skriver en lille serie af rejsebøger, har skrevet om at være rejseklar til Den tyske Østersøkyst.

  • rhinbilled1

    Foto: Code83, Pixabay CC. Rhinen med Hohenzollernbrücke og Kölns domkirke i baggrunden.

    Anmeldelse. Berlin er dejligt. Men Berlin lider af et stort underskud af vinmarker. Og det er en skam for tysk vin har mange kvaliteter. Til gengæld kan en udflugt til Rhinen, Mosel og Eifel så rigeligt kompensere det underskud. Hele 6 af Tysklands 13 vinregioner findes her.

  • Anmeldelse. München og det tyske Alpeland er et helt andet Tyskland end Berlin. Man er langt mere velhavende i de bayerske alper, der er høje bjerge og så taler de nogle gange Boarisch eller Bairisch, så man næsten ikke kan forstå det. Lis Jensen & Henrik Lund har skrevet en omfattende rejseguide til München og Det tyske Alpeland. Så kan du roligt tage af sted.

  • Anmeldelse. I midten af 1930’erne måtte mange tyske forfattere søge ud af Tyskland og levede et fra hånd og i munden eksilliv. Blandt andet i Ostende. I Kind aller Länder er det Kully, den 9-årige forfatterdatter, der fortæller om hendes liv med den 9 åriges perspektiv på at flytte fra sted til sted i Europa.

  • lundHarzenHexe

     

    Foto: Pixabay Licens

    Anmeldelse. Den moderne turisme begyndte i 1960’erne og Harzen var et af de første steder i Tyskland, hvor danske turister vovede sig ned. Ikke for langt fra Danmark. Smukt. Bjerge. Harzen klinger lidt ufortjent af pensionistudflugt i turbus. Det er det også – og det er da heller ikke det vilde klub og natteliv man tager til Harzen for. Det er for roen. Idyllen. Udsigterne. Den venlige betjening. Lis Jensen & Henrik Lund har lavet guidebogen til Harzen.

  • midtifjendenslejrtotalerkrieg

    Billede: I 1943 brølede Goebbels til hans tilhængere i Berlin: Vil i have den totale krig! Og svaret tilbage var "Ja"!. Billedet er fra wikipedia, Public Domain.

    Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

  • HansFrankDod

     

    Foto: US Army. Liget af krigsforbryderen Hans Frank, Slagteren fra Polen, efter henrettelsen i en gymnastiksal Nürnberg i 1946.Public Domain.

    Anmeldelse. Niklas Frank, der er søn er den nazistiske krigsforbryder, Hans Frank, har skrevet en vred, nej rasende, bog om sin far. ”Faderen – et opgør” er en litterær skideballe. Læs anmeldelsen af bogen her.

  • Anmeldelse. Den tyske forfatter Jakob Arjouni (1964 – 2013) blev især kendt for Kayankaya, som er en tysk-tyrkisk privatdetektiv i Frankfurt. Men han skrev også historier i Berlin – og en af dem er ”Cherryman jagt Mr. White”.

  • Anmeldelse. 2. Verdenskrig skabte kaos. Hele den preussiske befolkning i det østlige Tyskland flygtede i foråret 1945 med livet som indsats fra de fremrykkende russere. Mere end 200.000 flygtninge nåede til Danmark, hvor vi kun modstræbende tog imod dem. De var fjenden. Fortjente de vores hjælp?

  • GeipelAFD

    Foto: Metropolico.org, "Banner der Identitären Bewegung auf einer Demonstration der Alternative für Deutschland (AfD) in Geretsriedanner der Identitären Bewegung auf einer Demonstration der Alternative für Deutschland (AfD) in Geretsried", (CC BY-SA 2.0

    Anmeldelse. Mange tyskere ved ikke, hvad deres oldeforældre og bedste forældre foretog i 1933-45 og i Østtyskland er der et ekstra lag af uvidenhed om, hvilken rolle bedsteforældre og forældre spillede fra 1945-89. Der er lagt lå på. Og for de, der letter på låget risikerer at sprænge deres familie. For de, der lader være, risikerer tavsheden og undertrykket at skabe had og modstand. Kan det forklare højreekstremisme i det tidligere DDR?

  • Porskrogfoto

    Seddel: Designed by Johann Holtz (1875-1944), issued by the City of Flensburg, reproduced by Palauenc05. Public Domain.

    Anmeldelse. Schleswig-Holstein er et nøgleområde i forståelsen af Danmarks forhold til Tyskland. For hvor går grænsen egentlig? Det er en pænt forvirrende historie, der blev sat i gang for 800 år siden, da Kong Valdemar Sejr lovede sin søn Abel, at han fik hertugdømmet. Det var for at få lidt ro på bagsmækken, men sådan gik det bekendt ikke. Carsten Porskrog Rasmussen, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, har gennemgået historien.

  • OrnstrupFOTOA

    Foto af MelMak, Pixabay License

    Anmeldelse. Rejsejournalisten Jørn Ørnstrup har gjort en lang togrejse i Tyskland. Til steder han kender godt. Undervejs fortæller han om kulturlivet, restauranter og caféer og de personligheder, som gennem tiden har præget stederne. Samt om de politisk, dramatiske begivenheder, som har fundet sted i Tyskland. Læs berlin-guides anmeldelse her.

  • entrissen

    Foto: Fra bogens tyske forside.

    Anmeldelse. Du er 4 år. Det banker på døren en tidlig morgen, din mor bliver med magt ført bort af fremmede mænd. Du kommer på et forfærdeligt børnehjem. Du får ingen forklaring. Du skal nu være barn i en ny familie. I "De stjal min mor - på sporet af løgn, fortielser og tvangsadoptioner i DDR" fortæller Katrin Behr, hvordan det føles. For hun prøvede det selv i DDR.

  • AnneHerzogFoto

    Foto: Gerald Knizia, "Blick Richtung Westen auf Halle-Neustadt aus der 20ten Etage von Am Tulpenbrunnen 7", Licens: Gemeinfrei.

    Anmeldelse. Annette Herzog voksede op i DDR og læste dansk på universitetet i Greifswald. Efter muren faldt i 1989, besøgte hun Danmark. Og ligesom hun hele sit liv var nysgerrig på, hvad der foregik uden for DDRs mure, så er vi mange, der er nysgerrige efter at vide mere om, hvordan det var at bo i DDR. Annette Herzog fortæller i bogen ”Det Der Var” om hverdagen i DDR, både om de sider hun savner og de mørkere sider med STASI. Hun synes hun ikke at DDR fik en chance i egen ret, men blev kørt over og suget ind i Forbundsrepublikken, da de to lande blev til et.

  • BennQforside

    Foto: Fra bogens forside.

    Anmeldelse. Vestberlin 1976. Den unge canadier, Ben, kommer til Berlin for at studere arkitektur på Technisches Universitet (TU) et helt år. Vestberlin er en ø omgivet af kommunister og fyldt med mennesker i skyggen af wirtschaftswunder, nederlaget og det tredje rige. Ungdomsoprøret, venstre-radikalisme og terrorisme er i fuldt flor. Det minder slet ikke om fredelige Toronto. Romanen ”Et stykke af tiden” af Benn Q. Holm er et storbyepos – et tidsdokument og en kærlighedsroman. Varme anbefalinger fra berlin-guide.dk

  • doomsdaybredtbillede

    Anmeldelse. Foråret 1984. En grænseepisode i Berlin udløser en hastigt eskalerende konflikt imellem NATO og Warszawapagten. Fra hver sit sted i livet tvinges vennerne Susanne, Carsten, Dorthe og Peter til at vælge side i konflikten og til at beslutte sig for, hvad der er værd at kæmpe for. 23:59:00 – Ét minut i midnat er en kontrafaktisk spændingsroman, som tager udgangspunkt i virkelighedens kolde krig, og som – igennem fire unge danskeres øjne – udforsker optakten til en ny altødelæggende verdenskrig: den nukleare apokalypse.

  • Lebensbornbred

    Foto: SS barnedåb på "Lebensborn e.V." engang mellem 1936 og 1944. Bundesarchiv, Bild 146-1969-062A-58 / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. Nazisterne var blindt optaget af den ariske race og at opdrage børn i den rette tro. Racehygiejne. Men hvad blev der af børnene efter krigen? Charlotte Blays roman ”Lebensborn” følger Willi og hans søskende som deres mor satte i pleje i nazisternes Lebensborn program. Den bygger på virkelige hændelser. Det er ikke kun historie. Mange af børnene lever nu. Måske de aldrig fik en forklaring.

  • FitzekForside

    Anmeldelse. I Berlins nordlige bydel Tegel ligger et stort fængselshospital med især psykisk syge fanger. Sebastian Fitzek er verdensberømt for sine krimi-thrillere og hans bog ”Patienten” udspiller sig her mellem rablende, indespærrende forbrydere. Her jager en desperat far sin søns morder. Foto er et udsnit af bogens forside.

  • mINCOFORSIDE

    Anmeldelse. Romanen ”Bitre urter” af den hollandske forfatter Marga Minco skildrer gennem en piges øjne kort og rammende en jødisk families skæbne under naziregimet i Holland. Lige ud af landevejen fortæller en jødisk pige om sin familie fra tyskernes indtrængen i 1940 til familiens endeligt. Foto fra bogens forside.

  • Foto: Armin Linnartz / Wikipedia / (CC BY-SA 3.0 DE)

    Anmeldelse. Angela Dorothea Merkel blev som født Angela Dorothea Kasner den 17. juli 1954 i Hamborg. Angela Merkel er tysk politiker fra det konservative CDU, og siden den 22. november 2005 har hun været Tysklands forbundskansler. Udenrigsredaktøren Stefan Kornelius fra Süddeutsche Zeitung har skrevet en biografi om Angela Merkel: "Angela Merkel - kansleren og hendes verden".

  • duellenbillede

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Günther Grass og litteraturkritikeren Marcel Reich-Ranicki var store skikkelser i efterkrigstidens tyske litteraturlandskab. De mødtes flere gange og deres forhold var hadefuldt, kærligt, konkurrencepræget. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet en fremragende dobbeltbiografi om de to og deres forhold. Forlaget skriver, at fortællingen om Grass og Reich-Ranicki er fortællingen om Tyskland i det 20. århundrede. Günter Grass og Reich-Ranicki’s forhold handlede om krigen, om muren, om genforeningen, om arbejdet på en forbrødring i landet og om ikke at kunne tilgive.

  • troldmandhoved

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Wolfram Eilenberger har skrevet en panoramabog om filosofiens store årti: 1919-1929. Fire store tyske filosoffer: Ludwig Wittgenstein, Ernst Cassirer, Walter Benjamin und Martin Heidegger. Eilenberger giver filosofisk indsigt, mens han levende fortæller om de fire personligheder, som i al deres genialitet næsten også var småskøre. Det er elegant fortalt og med masser af anekdoter om de fire og deres indbyrdes forhold. Foto er taget af Momentmal, Pixabay Licens.

  • Anmeldelse. Traudl Junge fra München blev som 22-årig sekretær for Hitler. Hun levede tæt på Hitler i 3 år og var med til det sidste i bunkeren under Berlin indtil han skød sig selv. Traudl Junge overlevede og skrev sine erindringer i bogen "Til den bitre ende". Bogen er siden filmatiseret i den fremragende "Der Untergang", se foto hvor Traudl Junge sniger sig væk fra Førerbunkeren. Bogen blev udgivet, da Junge døde. Hun var den sidste overlevende af Hitlers medarbejdere.