De vigtigste bøger

Vigtigbog

Når man skal forstå Berlin er der nogle bøger, som er vigtigere end andre. Dem har jeg mærket som "vigtige bøger", når jeg har anmeldt dem. 

  • ostflygtning45

    Anmeldelse. Der er flygtninge i Europa nu. Der er mange. Men sammenlignet med Europa i 1945 er det faktisk småting. Østeuropa var krigszoner, etniske udrensninger, folkevandringer, ubeskrivelige overgreb. Forfatteren Ole Steen Hansen går i ”Tysklands katastrofe” tæt på de tyske østområder, hvor mere end ti millioner tyskere blev fordrevet fra østpreussen. En vild flugt over frosne landskaber med russerne i hælene. Op til Østersø-kysten, hvor den største evakuering i verdenshistorien over havet fandt sted. Krigsskibe, kulskibe, fiskekuttere, ubåde, slæbebåde – alt blev sat i søen for at få flygtningene sejlet mod vest og over 250.000 havnede i Danmark. Alligevel er det en historie, som næsten er gået i glemmebogen. Ole Steen Hansen nøjes ikke med tal og statistikker. Han lykkes med at fortælle historien gennem Martha, Eva, Heinz, Gerda eller Rosemarie og andre. Mange har han mødt personligt og interviewet.

  • Anmeldelse. Berlin 1977. Historien om pigen Christiane F., som blev narkoluder i Vest-Berlin i slutningen af 1970’erne gav genlyd over hele Tyskland – og i Danmark, hvor den i årtier har været pligtlæsning i folkeskolens ældste klasser eller i gymnasiet. Berlin-guide har genlæst bogen, og det er stadig en både trist og barsk historie. Desværre også fuldt aktuel. Det var ikke slut i morgen.

  • Eldorado1932
    Foto: En bar på natklubben Eldorado. Foto af Herbert Hoffman. 

    Anmeldelse. Christopher Isherwood (1904-1986) var forfatter og mest kendt for de to bøger om Berlin ”Mr Norris Changes Trains” og ”Goodbye to Berlin”, som han skrev efter et ophold i Berlin i 1929-1933. Her oplevede han den strålende og fri bys undergang og overtagelse af nazisterne. De to romaner er forlæg til musicalen ”Cabaret”, som Liza Minelli udødeliggjorde i filmen af samme navn. ”Cabaret” bliver med jævne mellem sat op i Berlin, og her virker den ofte stærkere end filmen. Musicallen og de to bøger hænger så tæt sammen, at de giver mest mening at skrive om dem sammen. Så kom en tur med til Berlin omkring 1930.

  • mielke

    Anmeldelse. STASIland handler om STASI i DDR. Set fra både medarbejdere i STASI og fra ofrenes side. Den australske journalist Anna Funder arbejdede i Berlin i 1990’erne efter murens fald. I aviserne skriver man hver dag om fremskridtet – og Anna Funder undrer sig – for hvad blev der af STASIs ofre og STASI medarbejderne, deres forfølgere og bødler? Hun sætter en annonce i avisen og bogen handler om de mennesker og skæbner hun kommer i kontakt med.

  • Anmeldelse. Kurt Vonneguts klassiker fra 1969: Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A Duty-Dance with Death er en science fiction-agtig anti-krigsroman. Bogen følger den amerikanske soldat Billy Pilgrim, som i 2. verdenskrig bliver holdt fanget af tyskerne og overlever bombningen af Dresden. En begivenhed som Kurt Vonnegut selv gennemlevede. På dansk hedder bogen Slagtehal 5.

  • Kitajforside

    Foto: Udsnit fra bogens forside. 

    Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har interviewet en række danskere, som har hevet teltpælene op og er flyttet til Berlin. Mange danskere har været der på ferie, nogle er der mange gange og enkelte er som berlin-guide i den grad blevet bidt af Berlin. Men nogle har taget den hele vejen og er flyttet til Berlin. Det har Torben Kitaj skrevet om i ”Berlinernes Berlin”. Det er spændende interview, for danskere, der bor i Berlin, bygger bro mellem en dansk og et berlinsk perspektiv – og det giver en stærkere forståelse af Berlin. Er du også bidt af Berlin, så er Torben Kitajs bog helt uundværlig. En must-have.

  • Anmeldelse. Hvordan kan du vide hvem du er – hvis du ikke forstår hvor du kommer fra? Heimat er tysk og betyder hjemstavn, hjemme, der hvor man hører til. Tyskerne har gjort det til en dyd at se bagud, og alligevel har det i familierne været tabu at spørge bagud: Hvad lavede mine bedste forældre i det tredje rige. Den tyske forfatter og illustrator Nora Krug tog springet ud i fortiden. Hun ville vide, hvor hun kom fra. Det blev til den fantastiske og ret usædvanlige bog ”Heimat – Et tysk familiealbum”.

  • Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Muren – så er dette værket.

  • Tysklandflag

    Anmeldelse. Tyskland? Hvor ligger det? / Jeg ved ikke hvor man kan finde sådan et land, skrev Goethe og Schiller i 1796. Tyskland gennem historien er vanskelig at få hold på. Et puslespil af småstater, som er samlet, spredt og flyttet rundt gennem historien. Tidligere direktør for british Museum, Niel MacGregor, har skrevet bogen ”Tyskland – Erindringer om en nation”, som er udgivet i Danmark i sammenhæng med Nationalmuseets udstilling ”Tyskland” i København – som Nationalmuseet har lånt af British Museum. I bogen tager MacGregor læseren med på en rejse gennem den tyske historie fra Karl den Store og frem.

  • berlinatwar

    Anmeldelse. Formidabelt og let læst værk om berlinerne under 2. verdenskrig er en født klassiker. Den brittiske historiker Roger Moorhouse har skrevet bogen "Berlin i krig og liv og død i Hitlers hovedstad 1939-45". Beskrivelsen følger berlinerne fra Hitler begejstringen, jødeforfølgelsen, bombardementerne til det ultimative nederlag.

  • kanteniberlinlene

    Foto: Lene Tymoshenko læser op af sin bog "På kanten i Berlin". Fra facebooksiden om På kanten i Berlin.

    Anmeldelse. Lene Tymoshenko har skrevet historien om sig selv i debutbogen "På Kanten i Berlin". Lenes liv er så langt fra ligusterhæksdansk som man næsten kan komme - og i sin bog inviterer hun åbent og frimodigt læseren med på hendes livs rejse som BZ'er i Berlin, Tvindskole elev, ferier i Kiev, sex med fremmede mænd og en tur i spjældet. Lene har faktisk udlevet og udleveret næsten alt det pæne mennesker advarer deres pæne børn imod. Lene undskylder ikke noget - men står ved sig selv. Det er en stærk historie.

  • antonybeevorreitwein

    Foto: Bunkeren i Reitwein, hvorfra general Zhukov og general Tjuikov afventede det russiske angreb over Oderfloden på Seelow-højderne. Foto: berlin-guide.dk

    Anmeldelse. Angrebet på Berlin i 1945 var voldsomt og afsluttede den 2. verdenskrig i Europa. Der er skrevet meget om angrebet, men den bedste beskrivelse er stadigvæk Antony Beevor's ”Berlin – faldet 1945”. Den er en klassiker og fortjener naturligvis en anmeldelse af berlin-guide.dk selvom værket er fra 2002.

  • kehlmannguassoghumboldt

    Foto: Gauss og Humboldt collage af berlin-guide.dk. Maleriet til venstre er af Gauss og er malet af Christian Albrecht Jensen (1792 - 1870). Christian Albrecht Jensen var dansk guldalder maler og han malede mere end 400 portrætter - blandt andet af Hans Christian Andersen, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Bertel Thorvaldsen, Hans Christian Ørsted og N. F. S. Grundtvig. Maleriet af Gauss er fra 1840. Maleriet af Humboldt er fra 1843 og er malet af den tyske maler Karl Joseph Stieler.

    Anmeldelse. I slutningen af det 18. århundrede gav to tyskere sig til at opmåle verdenen: Alexander von Humboldt og Carl Friederich Gauss. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet den fantastiske og originale roman om to af Tysklands største videnskabsmand. Bogen udkom i 2006 og blev verdens næstmest solgte roman i 2006. Den er oversat til et hav af sprog og på dansk hedder den ”Opmålingen af verdenen”.

  • russendisko

    Anmeldelse. Absurde og social realistiske berlinerhistorie. Forlaget Korridor har udgivet "Russerdisco" af Wladimir Kaminer på dansk. Endelig. Wladimir er en stor oplevelse og en skarp og humoristisk iagtager af immigrant-livet i Berlin. Let at læse. Lige ud af landevejen.

  • Anmeldelse. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet en historisk roman om narren Tyll Ulenspiegel, som rejser rundt midt i den store krig i Tyskland: Trediveårskrigen 1618-1648. Næst efter 2. verdenskrig og nazismen finder de fleste tyskere, at Trediveårskrigen er den værste katastrofe, der nogensinde er overgået Tyskland. Krigen smadrede landet og tog livet af hver tredje indbygger. Men vi kender ikke så meget til den krig i Danmark. Det laver bogen ”Tyll” om på, når man i scener bliver taget med rundt på skuepladserne og møder nogen af hovedaktørerne i krigen.

  • dernassefisch

    Anmeldelse. Hvordan mon der egentlig var i Berlin i 1920-erne og 1930-erne? Før hele det gamle centrum blev smadret til ukendelighed og tyskerne besluttede sig for den totale krig. Hvordan var stemningen? Hvordan så der ud? Den tyske forfatter Volker Kutscher har sat sig for at skrive en serie af 6 krimier for årene 1929 til 1935. Vi er nu nået til bind 4 i serien om kriminalkommisær Gereon Rath. Og alle andre kan gå hjem og lægge sig.

  • anonyma

    Anmeldelse. Da Berlin faldt i 1945 blev byen overtaget af den røde hær. Da sejren var i hus gik den sejrende hær amok i fest, alkohol og voldtægt af kvinder. Skrigene fra kvinderne kunne høres om natten fordi alle vinduer i byen var knust. De store hospitaler i Berlin anslår, at op til 130.000 kvinder blev voldtaget og hver tiende kvinde omkom - mange efter selvmord. Voldtægterne fandt sted over hele østpreussen, Pommeren og Schlesien og estimater siger, at op mod 2 million kvinder blev voldtaget.90 procent af de gravide fik en abort. I 1954 udgav en anonym kvinde bogen "En kvinde i Berlin", som er et stærkt dokument i dagbogsform om at være kvinde i Berlin i maj 1945. Foto fra filmen af samme navn.