DDR

  • stasiforhør

    Foto: Lokilech/ Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

    Anmeldelse. Den tidligere kriminalbetjent Thomas "Ravn" Ravnsholdt bliver involveret i en dramatisk eftersøgning på en forsvunden regnskabschef. Sporene fører til Berlin og trækker tråde helt tilbage til STASI. Veldrejet actionkrimi med et godt tempo. Krimien "Savnet" er perfekt til ferien - især hvis du er på vej til Berlin.

  • dokumentationscenter Foto: Murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse.

    Kom rundt i det gamle Berlin. Rosenthaler Vorstadt, Spandauer Vorstadt og "Scheunenviertel" er klassiske Berlin kvarterer. Spandauer Vorstadt var jødernes kvarter før 1933. En stor del var fattigt. Siden genforeningen er det hele frisket op og det myldrer med modebutikker, smarte sko, dyrt men vakst genbrug. Det oser af historie.

  • Trabiworld

    Den uhyggelige mur løb oprindeligt langs Zimmerstrasse, hvor den i krydset med Friedrichstrasse blev gennembrudt med Checkpoint Charlie. Zimmerstrasse og fortsættelsen over Wilhelmstrasse til Niederkirchnerstrasse har udviklet sig til – efter smag og behag – et paradis for infotainment, en turistkedel, hurtige penge. 

  • stalin

    Anmeldelse. I 1945 er krigen slut. Den lille tyske by Mühlhausen er besat af russerne. 14-årige Erika Riemann laver for sjov en krussedulle på et billede af den sovjetiske diktator Josef Stalin. Den spøg ender med 8 år i russiske og tyske fangelejre (tidl. KZ-lejre) og fængsler rundt om i Østtyskland. Indtrykket fra fængsler som Bautzen og Hoheneck og KZ-lejren Sachsenhausen giver Erika ar på krop og sjæl, som varer næsten hele livet. Først i år 2000 fik Erika Riemann modet til at fortælle sin historie i bogen "Sløjfen i Stalins skæg".

  • Anmeldelse. I 2019 er det 150 år siden, at forfatteren Martin Andersen Nexø blev født. Nexø har skrevet noget af den bedste danske litteratur vi har. Martin Andersen Nexø bragte sig politisk på kant med samfundet og endte med at flytte til DDR. Men der er vist ingen, som er er tvivl om kvaliteten af hans forfatterskab. Romanerne om Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn vil fortsat gøre indtryk på generationer. Lindhardt & Ringhof har udsendt en kæmpe bog af Henrik Yde om Martin Andersen Nexøs liv og værk.

  • forår

    Foto: ThomasWolter/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Joachim Gauck blev Tysklands forbundspræsident den 18. marts 2012. Gauck er præst, anti-kommunistisk menneskerets aktivist og var medstifter af oppositionsbevægelsen Neues Forum, der blev dannet under die Wende. Gauck har skrevet sine erindinger i bogen "Fra vinter til vår - mit livs rejse". Om at være præst i DDR om hans tid som chef for bevarelse af STASI arkivers efter genforeningen. Bogen er udgivet af Gyldendal.

  • FrankGoldammerbogfoto

    Anmeldelse: Dresden 1951: Overkommissær Max Heller og hans hustru har ikke set deres søn Erwin, der bor i Köln, siden krigen. Men så modtager Karin Heller en rejsetilladelse til Vesttyskland. Max Heller har derimod travlt med en ny sag derhjemme. To mænd mistænkt for spionage dør under mystiske omstændigheder i arresten. Heller rammes af en skrækkelig forudanelse. Er de to døde budbringere om en nært forestående katastrofe?

  • Checkpoint Charlie

    Foto: Du kan stadig få et stempel på Checkpoint Charlie. Foto: Connie Sørensen.

    Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin mens byen var delt 1945-1990. Man får fornemmelsen af, at lige her var den kolde krig. Checkpointet lå ved Kreuzbergs nordligste punkt på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af ansatte ved de allieredes ambassader og militærorganisationer, ikke-tyske udlændinge, den varige repræsentation for Vesttyskland og DDR-funktionærer.

  • Det Der Er er nu Det Der Var. Det gamle DDR er kommet på museum. Der er dem, der savner DDR. Det kaldes Ostalgie, når man længes efter DDR tiden. En sammentrækning af ost (øst) og nostalgi. Det er rigtigt, at DDR staten tilbød alle borgere uddannelse og arbejde - hvis man ellers var enig i regimets paroler eller forstod at holde kæft. Men det er også rigtigt, at det var velfærd på et relativt lavt og tilbagestående velstandsniveau. Besøger du Berlin kan du jo selv vurdere. For selvom DDR er nedlagt er der stadig mange spor.

  • trabant

    Foto: Tama66/ Pixabay Simplified License

    Trabimuseet i Berlin. "Trabi" er det tyske kælenavn for den østtyske bil Trabanten.Egentlig et skækkeligt køretøj, men det har opnået kultstatus især i Berlin. Og så bilen fået sit eget museum.

  • Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I 2005 blev hans selvbiografi udgivet på dansk.

  • stasiarkiv

    I arkiverne i STASIs hovedkvarter er der gemt 111 kilometer papir, billeder og lyd optagelser, som ministeriet for statssikkerhed opbevarede. Der var ingen computere -men 18 millioner indeks kort holder styr arkivalierne. Der er mere end 1 million fotos og 90.000 videoer, film og lyd optagelser.

  • stasibreve

    STASI systemet åbnede folks post, affotograferede personlige breve, aflyttede telefoner, åbnede pakker. Det var hemmeligt - men noget alle viste foregik. Men omfanget af overvågningen kom alligevel bag på de fleste, da muren endelig faldt.

  • I august 1961 besluttede DDR styret sig for sætte en stopper for arbejdskraftens vandring mod vest. Borgerne flygtede. Det blev til en mur rundt om Berlin og en skarpt bevogtet grænse ned gennem Tyskland fra Østersøen i nord til Tjekkoslovakiet i syd. Først i november 1989 opgav DDR kommunisterne deres forehavende og slap folket fri.

  • GSSD Soviet T 80

    Foto: Public Domain. Sovjetiske T-80 tanks. 

    Efter at have befriet Tyskland fra det nazistiske diktatur erstattede de sovjetiske kommunister det med et kommunistisk diktatur i det østlige Tyskland – ja faktisk hele det østlige Europa. For en stor del af Europas lande sluttede virkningerne af 2. verdenskrigs udbrud i 1939, derfor først med murens fald i 1989. Indtil da var det Warzawapagten, styret fra Moskva, som stod over for NATO. Og som det ofte er dokumenteret var Warzawapagten ikke en forsvarsalliance, men en angrebsalliance, som var klar til med kort varsel at angribe NATO og Vesteuropa.

  • humboldtforum

    Foto: Humboldt Forum eller det nye slot i Berlin. Tre af facaderne er bygget til at ligne det gamle slot - og den ny slotsplads (til højre på billedet) går måske hen og får nyt liv igen? Foto af berlin-guide (c), 2022.

    Slottets officielle navn er Humboldt Forum- og det er fyldt med udstilling og museer. Slottet er et nyt vartegn for Berlin - omend det nok ikke fortrænger Brandenburger Tor.

  • martinlutherkingiberlin

    I september 1964 besøgte den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Martin Luther King Berlin. Han var blandt andet inviteret af menigheden ved Marienkirche ved Alexanderplatz. Han holdt den samme prædiken både i Marienkirche i Øst-Berlin og på Waldbühne i Vest-Berlin.

  • mauerfall

    Foto: iamanilozturk/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Østeuropa interesserede spidser ører, når Jan Jakob Floryan bliver nævnt. Vi har hørt ham som DRs korrespondent i Moskva, i Warszawa og Berlin. Alt spændende. Jan Jakob Floryan har skrevet en oversigts bog om Berlin muren: "Muren der faldt". En solid indføring i nøgleårene 1961-1981-1989/1990.

  • Midt i Potsdam i et lidt anonymt hus fra 1700 tallet i Lindenstrasse 54 gemmer sig et dystert fængsel. Et klassisk fængsel med flere etager af celler. Små rum med gughuller. Både nazisterne, russerne og STASI har brugt fængslet til politiske fanger. 

  • Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Muren – så er dette værket.

  • Trabanten var navnet på DDRs svar på folkevognen. En lille, ukomfortabel, elendig, osende, støjende sag, som DDR borgerne måtte lade sig skrive op til med 10 års ventetid. I dag kan man med øjebliks varsel tilmelde sig en byrundvisning i trabanten - eller "Trabi"'en som kælenavnet er.

  • politbureau1968

    Foto: Politbureauet 1968 - den politiske magt i DDR

    I juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør. Sovjetmagten rullede tanks på gaden og sluttede balladen. Men oprøret gjorde DDRs politbureau utryg. Det kunne jo ske igen. Næsten alle de vigtige politiske ledere boede sammen i et omhegnet område i Pankow. Majakowski-ring. Men efter oprøret besluttede de at flytte sammen på landet, hvor de ville være lidt på afstand og i sikkerhed for eventuelle oprør. Politbureauet flyttede til Waldsiedlung Wandlitz.

  • Schloss Schönhausen - de skønne huse - slap uskadt gennem 2. verdenskrig. Frederik den Store (d. 11.) byggede det til sin kone Elisabeth Christine, som boede her indtil 1797. Det ligger i bydelen Pankow i en park, hvor floden Panke løber igennem.

  • eastsidegallery

    East side gallery er en 1,3 kilometer lang rest af muren midt i Berlin, som er pyntet med 106 malerier af kunstnere fra hele verden i 1989-1990. Det er verdens længste friluftsgalleri. Malerierne er malet på østsiden af muren efter DDRs fald og i 2009-2010 er malerierne blevet frisket op igen efter at været gået delvis til af vejr og vind samt grafitti. Restaureringen er betalt af den tyske farve og lakindustri.

  • DSC01257

    Den gamle hansestad Brandenburg an der Havel har lagt navn til området og er mere end 1000 år gammel. Besøg Domøen, middelalderbygninger og et gammelt rådhus, Skt. Pauliklosteret. Industrimuseet er perlen. Om foråret er der musikfestivaller med både klassisk musik og Jazz.

  • Rbrose

    Anmeldelse. Reinhard Brose (f. 1941), der i en lang årrække var studielektor ved Skanderborg Gymnasium, fortæller om sin barndom og ungdom i DDR og hans flugt til vesten, eller rettere, norden i 1964. Interessant bog i samlæsning med Enhedslistens partiprogram.

  • Politiske fanger og politisk forfølgelse i Tyskland er heldigvis henvist til historiebøgerne nu. Fænglset i Hohenschönhausen i Berlin er centralt i historien om politiske forfølgelse i DDR - og du kan besøge fængslet, der nu er blevet et historisk mindesmærke. Du kan også tale med tidligere fanger. Det er faktisk dem, der viser dig rundt. De personlige skildringer gør stort indtryk - og det kan gå hen og blive det du husker allerbedst fra Berlin.

  • Berlinmuren var det store symbol på den kolde krig, delingen af tyskland og Berlin. Idag er der næsten ingen spor efter muren, der blev fjernet i løbet af 1990'erne. Den mur, som mange mennesker omkom ved i kampen for at flyve over, grave sig under, svømme uden om eller køre lige igennem. Den mur som i en generation skilte tyske famlier med et´slag. Muren der blev symbolet på den kolde krig. Besøg murens dokumentationscentrum

  • markuswolfwiki

    Foto: Schöps, Elke, Wiki Commons, Bundesarchiv, Bild 183-1989-1208-420 / Schöps, Elke / CC-BY-SA 3.0

    Gosen. I skovene øst for Berlin, i Gosen, ligger en gammel, tom fabrikshal mellem birketræerne. Fabrikken er et skalkeskjul opført af DDRs ministerium for statssikkerhed (Mfs) for under fabrikken er nedgangen til et atomsikkert bunkeranlæg, som DDR for at kunne beskytte sine spioner.

  • kiss

    Billede: Dimitri W. Wrubel: Kysset på Muren er en murgrafitti på East Side Gallery.Bundesarchiv, B 145 Bild-F088809-0038 / Thurn, Joachim F. / CC-BY-SA 3.0

    Det ømme kys mellem Leonid Brezhnev og Erich Honecker er det mest kendte billede på East Side Gallery i Berlin. Men hvorfor kysser de egentlig?

  • alltagberlin

    I det gamle bryggeri i bydelen Prenzlauer Berg kan du nu besøge udstillingen "Alltag in der DDR" - en udstillingen om hverdagen i DDR.

  • Stort set alle dødsdomme i DDR fra 1960 til 1981 blev eksekveret i Alfred Kästner strasse i det sydlige Leipzig. Stedet er idag nationalt mindesmærke. I dag er stedet tilgængeligt på guidede ture to gange om året. Læs mere på hjemmesiden: http://www.runde-ecke-leipzig.de.

  • Blå skæg og briller. Berlin er spionernes hovedstad par excellance. Ingen anden by i vores tid kan i den grad forbindes med spioner. Spioner opererer jo helst uset, så helt naturligt har de ikke sat sig mange spor. Men der er dog lidt at komme efter i Berlin. Velkommen til spionguiden. 

  • DDR6

    Kunstner ukendt.

    Anmeldelse. Den tyske historiker Ulrich Mählert har skrevet ”DDR’s historie”. Den er udgivet på dansk af forlaget Ellekær. Selvom DDR ophørte med at eksistere for en generation siden, så er DDR’s historie lærerig og næsten den vigtigste historie at fortælle videre til fremtidens generationer. Historien om fascismen forklædt som socialisme. Historien om, hvordan demokrati ikke nødvendigvis er demokrati.

  • STASI

    I Machern, 30 km øst for Leipzig, ligger Stasi kommandobunkeren for Bezirksverwaltung für Staatssicherheit Bvfs. Bunkeren var en stor hemmelighed i DDR tiden og er gemt i det rekreative område Lübschützer dam. I bunkeren var omkring 120 Stasi officerer ansat samt forbindelsesofficicerer til KGB. Hensigten var, at bunkeren skulle være et tilflugtssted for Stasi at trække sig tilbage til i en krisesituation.

  • DDR styret håbede at kunne fortsætte efter murens fald. Men frie valg den 18. marts 1990 ragede kommunisterne til side og det betød, at den borgerlige CDU-politiker Sabine Bergmann-Pohl blev DDR præsident og derfra gik stærkt. 18. maj blev der aftalt en valuta og socialunion. 1. juli blev D-marken indført. I midten af juli blev Treuhandansalt anlagt, som skulle sælge alt fællesgodset i DDR.

  • brussigalltagDDR

    Foto: DDR supermarkedet Konsum-Kaufhalle "Am Roederplatz". Bundesarchiv, Bild 183-N0220-0004 / CC-BY-SA 3.0. Hverdag i DDR - og her en mønsterbutik. 3750 varenumre fordelt på 1200 kvadratmeter. Fotograferet af Peter Heinz Junge i 1974.

    Anmeldelse. Østberlin før murens fald er for mange indhyllet i tåger og myter. Hvordan var det? Hvordan føltes det? Hvordan så der ud? Forfatteren Thomas Brussig (f 1965) er selv opvokset i Østberlin og det meste af de første 25 år af hans liv foregik på indersiden af muren i DDR. Stemningen og livet har han skrevet om i bogen ”I den korte ende af Sonnenallee”. Den kom i 1999 og er oversat til dansk i år 2000.

  • klimastrejke

    Foto: Leonhard Lenz / (CC0 1.0) / Wikipedia

    Ungdomsoprør fandtes ikke kun i vesten. Også i DDR var der ungdommelig opposition mod samfundet. I DDR var klangen bare lidt anderledes, for de unge risikerede fængsel og at blive smidt ud af deres uddannelser, hvis de ikke fulgte parolerne. Nogen stod imod og samledes blandt andet i kirkerne, hvor der var højere til luftet. Det handler den lille udstilling om i Galiläa-kirken på Rigaer Strasse i Friedrichshain. I dag er det klimadebatten, der optager (foto).

  • entrissen

    Foto: Fra bogens tyske forside.

    Anmeldelse. Du er 4 år. Det banker på døren en tidlig morgen, din mor bliver med magt ført bort af fremmede mænd. Du kommer på et forfærdeligt børnehjem. Du får ingen forklaring. Du skal nu være barn i en ny familie. I "De stjal min mor - på sporet af løgn, fortielser og tvangsadoptioner i DDR" fortæller Katrin Behr, hvordan det føles. For hun prøvede det selv i DDR.

  • Foto: Jose Sa / (CC BY 2.0) / Flickr: Unge fejrer friheden fra toppen af muren. Få dage før var de blevet skudt for at gøre det samme. Nu var det bare en mur.

    Pludselig var den væk. Muren. Politikere, journalister og freds- og konfliktforskere havde forudset det ville ske: ”En gang i løbet af de næste 25 år”. En sikker indikation af, at de ikke vidste en skid.

    Og det gjorde de heller ikke. Lige pludselig var det slut. Mauer ist weg – og østberlinerne strømmede i en lang bølge henover muren.

  • Pink Floyd havde i 1979 succes med deres musikalbum "The Wall". Og hvad var mere naturligt end at Roger Waters gav en kæmpemæssig "The Wall" koncert da muren var faldet. For de heldige i Berlin den 21. juli 1990 samledes 350.000 mennesker foran Brandenburger Tor for at opleve opførelsen - og nedrivningen - af The Wall. 
  • eisenhuttenstadt

    Foto: Ben Kaden, FlickrCC BY 2.0 

    Eisenhüttenstadt er en socialistisk planby ved Oderfloden og den polske grænse, som blev grundtlagt i 1950. Der skulle bygges et stålværk og der var brug for en ny by. Den blev oprindeligt døbt Stalinstadt. Byen ligger 110 kilometer øst for Berlin. Så langt mod øst, at du næsten er i Polen. 

  • Overgangene mellem Østberlin og Vestberlin er helt lidenskabsløst navngivet A, B, C… eller i radiosprog Alfa, Bravo, Charlie… Mest kendt er overgang C i Kochstrasse: Checkpoint Charlie. En mindre kendt overgang er Checkpoint Bravo, som overskar motorvejen sydud af Berlin mod Postdam. I dag er her et lille mindested og udstilling – og i den anden ende var Checkpoint Alpha.

  • DDRBerlin

    Foto: GeraldFriedrich2/ Pixabay

    Den 7. oktober 1949 blev Østtyskland sin egen stat under navnet: Deutsche Demokratische Republik, DDR. DDR bestod af de tyske delstater Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Thüringen samt den østlige del af landets hovedstad, Berlin. DDR eksisterede fra 1949 til 1990. I vesttyskland blev Forbundsrepublikken Tyskland, BRD grundlagt den 23. maj 1949. Her blev hovedstaden Bonn,en søvnig landsby nær den franske grænse. Vestberlin blev en ø midt i det socialistiske rige.

  • wolfbiermann

    Foto: Bundesarchiv, Bild 183-1989-1201-046 / Waltraud Grubitzsch (geb. Raphael) / CC-BY-SA 3.0 / Wikipedia

    Wolf Biermann er født i Hamburg i 1936 og efter krigen flyttede han til DDR, hvor han blandt andet var stedfar for punkdronningen Nina Hagen. Wolf Biermann blev en af de meste berømte kunstnere i DDR og styret endte da også med at smide ham ud i 1976 efter en koncert i Kölln. Wolf Biermann blev æresborger nr. 105 i Berlin i 2007 og æresdoktor i filosofi ved Humboldt Universitetet i Berlin i 2008. Han har ti børn og alligevel også skrevet et par fine Berlin sange. Se dette skønne interviewmed ham.

  • tranenpalast

    Tränenpalast 1962 Wikipedia / bundesarchiv

    Fortvivelse, længsel, håb, afsked og møde. Banegårde skaber følelser. Da muren skar igennem Berlin kørte togene stadig på tværs og i 1962 blev der bygget en rejseterminal i DDR ved Friedrichstrasse station. Rejseterminalen blev brugt til grænsekontrol og den fik snart det folkelige navn Tränenpalast -"tårernes plads". Tårer fordi det er et smertefuldt sted og palads fordi huset har en usædvanlig arkitektur af stål og glas.

  • stasiaustellung

    Hvad var Ministeriet for Statssikkerhed i DDR? Hvem var menneskene bag? Hvordan påvirkede de DDR borgernes daglige liv. På STASI - udstillingen i ikke langt fra Checkpoint Charlie får de historien fortalt i tekst i og billeder. Det er gratis at komme ind.

  • majakowskiring

    Foto: Majakowskring 63 er i dag Gasthaus Majakowski. I 1989/90 boede Günther Schabowski her. Han var politbureau medlemmet som på en pressekonference sagde, at der med øjeblikkelig virkning var fri udrejse af DDR og med de få ord ganske effektfuldt nedlagde DDR staten. 

    DDRs politiske elite holdt til i et afspærret område i bydelen Pankow. I lighedens samfund turde eliten ikke bo sammen med de regerede. Her boede politbureauets medlemmer i store villaer i kvarteret omkring Majakowskiring bag høje mure og med bevæbnede vagter. De er døde i dag, flyttet eller tvunget ud af husene med retskendelser, men området var totalt lukket indtil 1990. Tag ud og snus. DDR præsidentslottet Schönhausen ligger lige ved siden af. Så får du en tur ud af det.

  • knudogverafoto

    Anmeldelse. STASI var statssikkerhedstjenesten i DDR, som GESTAPO i NAZI-Tyskland, SECURITATE i Rumænien, KGB i Rusland. Gedulgte organisationer som beskyttede magten mod folket gennem udspionering, chikane, vold, intimidering, fængsling. Danske Knud Wollenberger lod sig villigt værge som meddeler – stikker – til STASI i DDR og sladrede i næsten 20 år om sine venner og familie. Mikael Busch’s bog ”Knud og Vera” er en dokumentaristisk fortælling om Knud Wollenbergers liv.

  • Anmeldelse. Berlin er spionernes by. DDR udspionerede sin egen befolkning ganske intensivt, men havde også spioner i andre lande. Da arkiverne blev åbnet i DDR efter murens fald, dukkede navnet ”Lenz” op som spion for DDR i Danmark. Det blev en kæmpe historie i Danmark. Mikael Busch har samlet trådene og skrevet om ”LENZ – STASI agenten, der blev fanget af fortiden”.

  • Marienfelde

    I næsten fyrre år - fra 1953 til 1990 - var Marienfelde flygtningelejren i Vestberlin det første og centrale kontaktpunkt for flygtninge og indvandrere fra det tidligere DDR. Her boede de mens der blev søgt en opholdstilladelse til friheden i Forbundsrepublikken. Et besøg værd.

  • wallmuseum

    Foto; Bjornson/ Pixabay Simplified License

    Interessen for muren og historien om den er enorm. Med god grund. Endnu et museum om berlinermuren har nu set dagens lys. Museet ligger tæt på East Side Gallery og gennem 13 rum tages de besøgende ved hånden med brug af installationer og film.

  • mielke

    Anmeldelse. STASIland handler om STASI i DDR. Set fra både medarbejdere i STASI og fra ofrenes side. Den australske journalist Anna Funder arbejdede i Berlin i 1990’erne efter murens fald. I aviserne skriver man hver dag om fremskridtet – og Anna Funder undrer sig – for hvad blev der af STASIs ofre og STASI medarbejderne, deres forfølgere og bødler? Hun sætter en annonce i avisen og bogen handler om de mennesker og skæbner hun kommer i kontakt med.

  • hausamcheckpointcharlie

    Ingen andre steder i Tyskland kommer man så tæt på den kolde krig og grænsen mellem øst og vest som ved Checkpoint Charlie. Et besøg på Mauermuseum er en uomgængelig del af det første Berlin besøg. Her skal du komme den første dag du er i Berlin. Museet er din ballast til resten af besøget.

  • Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper Bugge Kold har skrevet romanen "Land i datid" om Andreas, som er søn af danske Elisabeth og østtyske Peter Körber. Andreas møder aldrig sin far, som bliver til en retlinet STASI agent med påskønnet perfid evne til at forsvare DDRs interesser.

  • Asisimauer

    Foto: Udsigten fra de besøgendes platform ind over Muren er betagende og ganske livagtig, selvom maleriet jo ikke bevæger sig. Foto: Berlin-guide.dk, 2022

    Den tyske kunstner Yadegar Asisi er berømt for sine gigantiske 360 graders panoramaer. Et af de helt store kan du opleve ved Checkpoint Charlie. I en stor, sort ”silo” præsenteres Asisi’s panorama – et maleri, der er en total oplevelse. Det er så godt lavet, at det for Berlin-guide er lidt vanskeligt at vælge om der er tale om kunst eller historie. 

  • coldwar

    Berlin endte i klemme mellem øst og vest, da 2. verdenskrig sluttede og den kolde krig begyndte. De fleste spionromaner med respekt for sig selv foregår i og omkring Berlin. Her blev lusket, smuglet, lyttet, observeret og propoganderet. Det er ikke mange år siden at muren faldt og den kolde krig heldigvis fordampede. Følg med i sporene på den kolde krig.

  • 1989mauerfalldemo4noviberlin

    © Bundesarchiv, Bild 183-1989-1104-437 / Settnik, Bernd, CC BY-SA 3.0 DE

    Foto: Demonstration i østberlin den 4. november - 5 dage før murens fald - for frihed, fri presse og fri rejse. Wir sind das Volk! Lød slagordet.

    Den 9. november 1989 brød muren sammen. Østtyskerne havde fået nok af deres diktatur og socialistiske plageånder. Af STASI, af indespærringen, af ufriheden, af elendige varer, af miljøsvineriet. De ville ikke mere. De slap ud. Mindre et år efter havde modige politikere i øst og vest samlet Tyskland til et Tyskland igen.

  • Spirouillustration

    Illustration fra tegneserien (Den engelske udgave).

    Anmeldelse. I Tyskland er tegneserien Splint og Co kendt som Spirou. ”Spirou in Berlin” er en fantasifuld og hæsblæsende grafisk novel eller tegneserie, som foregår i Berlin. Tegnet af den tyske tegneserieforfatter, FLIX.

  • kaerlighedikommunismenforside

    Foto: Fra bogens forside.

    Anmeldelse. Tove Fleischer forelskede sig i en østtysk mand og flyttede til DDR i 1980’erne fra Århus. Her boede hun otte år som ”Ossie”. Livet i DDR er stadig dunkelt for de fleste af os, men Tove Fleischer løfter på tæppet og giver et unikt indblik i DDR hverdagen. Unikt, fordi vi sammen med Tove Fleischer får lov til at se ind på det nu forsvundne land med en danskers briller.

  • DDR Museum viser det daglige liv i østtyskland under socialismen. Her bliver du udfordret på din viden og fordomme. Ambitionen er at vis DDR som det var og det er et sted at gå opdagelse - tjekke skuffer og skab og snuse til duften af den gamle østtyske bil - En Trabi: Sæt dig ind, drej nøglen og kør en tur i simulatoren gennem et plattenbaulandskab. Se fjernsyn i en østtysk stue eller film i DDR biograffen. 

  • berlinoverview

    Foto af ThomasWolter, Creative Commons, Pixabay

    Informationen og inspirationen på berlin-guide.dk kommer mest fra berlin-guide.dk selv. Men heldigvis har læserne også masser af historier. I forbindelse med lanceringen af Tove Fleischers bog: ”Kærlighed i Kommunismens tid” blev læserne inviteret til at skrive om deres bedste oplevelse i Berlin. To var heldige at vinde en bog.

    Tusind tak til alle for at bidrage med disse skønne historier. Det slår berlin-guide, at for mange er Berlins barske fortid og det konkrete møde med den i STASI-fængslet Hohenschönhausen og ved den tidligere mur en oplevelse der sætter sig. Men også minder fra før murens fald, julemarkeder og bare det at være i metropolens bankende puls er en oplevelse. God tur næste gang.Bidragsyderne er krediteret med fornavn og by - enkelte har ønsket at være helt anonyme.

  • I 40 år havde STASI regionshovedkvarter i bygningen "Runde Ecke" i Leipzig. I dag er bygningen museum og de besøgende kan komme rundt i de tidligere STASI-kontorer, hvor der er gjort noget ud af at bevare atmosfæren fra dengang. Linoleumsgulve, gulbrune tapeter, gitre for døre og vinduer. Ellers også er der bare ikke gjort noget for at fjerne det.

  • Erich Mielkes kontor

    Foto; Erich Mielkes kontor. Stig Yding Sørensen, 2009.

    Den 15 januar 1990 besatte demonstranter hovedkvarteret for Ministeriet for Statssikkerhed - også kendt som STASIs hovedkvarter i østbydelen Berlin-Lichtenberg. Berlins borgerkommite opløste STASI og gjorde Stasihovedkvarteret til et museum og et nationalt mindested. Fra den ene dag til den anden. Du kan besøge STASIs hovedkvarter i Berlin.

  • Overvågning, undertrykkelse, tortur. DDR staten gik langt i krigen mod befolkningen for at beskytte den socialistiske stat. Muren spærrede alle borgere inde. Sikkerhedstjenesten STASI bestod af 15 % af befolkningen, der udspionerede de andre 85 %. Berlin var hovedstaden for DDR - og hovedstad for STASI. I dag er muren væk. STASI er væk. STASI har aldrig været synlig. Det er den hemmelige tjenestes natur. Men sporene er der - og i Berlin kan du finde spor efter STASI og undertrykkelsesapperatet flere steder. Mød både forfølgerne og de forfulgte.

  • AnneHerzogFoto

    Foto: Gerald Knizia, "Blick Richtung Westen auf Halle-Neustadt aus der 20ten Etage von Am Tulpenbrunnen 7", Licens: Gemeinfrei.

    Anmeldelse. Annette Herzog voksede op i DDR og læste dansk på universitetet i Greifswald. Efter muren faldt i 1989, besøgte hun Danmark. Og ligesom hun hele sit liv var nysgerrig på, hvad der foregik uden for DDRs mure, så er vi mange, der er nysgerrige efter at vide mere om, hvordan det var at bo i DDR. Annette Herzog fortæller i bogen ”Det Der Var” om hverdagen i DDR, både om de sider hun savner og de mørkere sider med STASI. Hun synes hun ikke at DDR fik en chance i egen ret, men blev kørt over og suget ind i Forbundsrepublikken, da de to lande blev til et.

  • Varefakta. DDR var en socialistisk stat, men hvad betyder det egentligt at være en "socialistisk" stat. Der er noget venligt over "at være social" - og hvem har lyst til at være "asocial". Den venlige varebetegnelse er måske baggrunden for, at Enhedslisten har held til at tiltrække så mange stemmer i Danmark. Hvad gør Enhedslisten, hvis partiet får magt som de har agt? Få noget af svaret på rejsen til Berlin. Rejsen til Berlin er anskuelsesundervisning i, hvordan der bag det venlige udtryk "socialisme" stort set altid gemmer sig undertrykkende og voldelige regimer. Regimer, som i den bedste mening forhindrer mennesker i at udfolde sig og leve. Der er brug for lidt opklaring om socialismen - den kommer her. Læs her berlin-guides varefakta om "socialisme".

  • republikflugt

    Foto: OTFW, Berlin, Wikipedia (CC BY-SA 3.0).

    I 28 år skar Berlinmuren tværs gennem Berlin. Østtyskere kunne ikke bare rejse til vesten. En udrejseansøgning kunne ende med cikane, arbejdsløshed, social deroute, tvangsfjernelse af børn, fængsel - og en flugt kunne ende med døden.

  • checkpointcharlie

    Muren er det måske mest markante stykke arkitektur i Berlin og et af de største. Eller rettere: var markat, for den er stort set væk igen. Muren, som af DDR staten blev kaldt for den antifasistiske beskyttelsesvold, kan nu kun besøges i brudstykker rundt om i Berlin. Det er de færreste, der savner den. 

  • Den 24. august 1961 - blot to uger efter murens opførelse - forsøgte DDR borgeren Günther Liftin at flygte over muren til Vestberlin. Han blev skudt i forsøget på at svømme over grænsen ved Humboldt-Hafen og blev den anden af 255 ofre på grænsen.