Dansk-tyske forhold

 • dobbeltbryllup

  Brandenburgs og Berlins historie er tæt sammenvævet. Og en gang i mellem er der enddag et glimt af dansk historie. Her er et kort overblik over de markgrever, kurfyrster, konger og kejsere, som har regeret Berlin fra 1150 til 1918.

  Fra Danmark er det værd at bemærke pigerne Sophie og Elisabeth, som var danske prinsesser, der blev "dronninger" i Berlin og mødre til i alt 3 regenter i Berlin.  Og de tre prinsesser fra Berlin: Agnes, Anna og Anne Cathrine, der blev dronninger i Danmark og mødre til i alt 4 danske konger (Erik Menved, Christoffer 2, Christian 3 og Frederik 3). Maleriet ovenfor er af Solomon Konick (ca. 1642) (Public Domain) og forestiller dobbelt bryllupet den 10. april 1502 i Stendal.

 • russenknecktbillede

  Illustration fra bogens forside.

  Anmeldelse. Calli Vollertsen har skrevet kriminalromanen «Russenknecht» om en marskendiser på Vesterbro, der bliver fundet død. Naglet til skranken med en dolk. Og ikke en hvilken som helst dolk. Dolken har indgraveret «Meine Ehre heist Treue». Mordet tager historien tilbage til den 2. verdenskrig, SS og krigsfangelejre dybt inde i Sovjetunionen.

 • ingemannforside

  Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-P054320 / Weinrother, Carl / CC-BY-SA 3.0. Farvelagt af berlin-guide.dk, der også har indsat bogens forside.

  Anmeldelse: På Gyldendals forlag dukkede en flyttekasse med noter, fotokopier og avisudklip op. Kassen stammede fra DR’s tidligere korrespondent i Bonn, journalisten Frode Kristoffersen. I begyndelsen af 1970’erne interviewede han en række af det tredje riges top-folk om krigens sidste dage. Interview med Werner Best, Albert Speer, Karl Dönitz mv. Frode Kristoffersen blev dog aldrig færdig med hans historie og nu materialet så der. Erik Ingemann Sørensen fik overdraget kassen, og ud af det kom så endelig Frode Kristoffersen interview og nye facetter om krigens sidste dage.

 • christian9medfamilie

  Maleri: Maleriet forestiller den danske Christian den 9 og hans familie. Maleriet hænger på Christiansborg og illustrerer, at Christian den 9 nærmest er stamfader til de fleste europæiske kongehuse. De højadelige slægter og kongehuse i Europa er i hele den veldokumenterede tidsregning flettet ind i hinanden. Men Christian den 9. og hans dronning var egentlig tyskere.

 • genfmaleri

  Anmeldelse. Sønderjyllands fredelige genforening med Danmark i 1920 skulle have været fejret i stor og national stil i 2020. Men det satte COVID-19 stop for. Det ødelagde festen, men jo ikke genforeningen. Der er kommet flere bøger om genforeningen og en af dem er Hans Schultz Hansens ”Genforeningen”. Den anmeldes her.