Tysklands historie

Tyskhistorie

Tysklands historie rækker langt tilbage i tiden, når det gælder det germanske folkshistorie - og ikke så lang tid, når det gælder Tyskland. Den er lidt svær at få hold på. Men spændende - og det meste af tiden har begivenhederne i Tyskland haft konsekvenser i Danmark. Så det er værd at forstå.

  • snesmilfoto

    Foto fra bogens forside.

    Anmeldelse. Søren og Lotte Hammer er storproducerende danske krimiforfattere. De har taget hul på historiske romaner. Krimien Snesmil følger kommissær Johann Braumann i Berlin, som i denne krimi jager morderen på en ung kvinde, som brutalt blev voldtaget og myrdet i Berlin i 1940. Johann Braumann er en nazist med stærk og blind på det ordentlige og rationale og gode. Som forlaget skriver på bogens bagside:…mens han efterforsker et seksualdrab for et regime, der myrder millioner.

  • KatastrofalTriumffoto

    Anmeldelse. Krigen 1870-71 mellem Preussen og Frankrig gjorde muligt for den preussiske kansler Otto von Bismarck at samle de tyske lande under en Kejser. Danmark vaklede og havde nær valgt side med franskmændene, der tabte krigen. Militærhistorikeren Niels Bo Poulsen forklarer og fortæller om krigen og danskernes forhold til krigen i det der må være årets militærhistoriske udgivelse. Fotoet er fra bogens forside

  • tyskhjerte

    Foto: MuratSoyluoglu/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Per Øhrgaard har skrevet essayet "Tyskland - Europas hjerte". Essays er en personlig form for tekst. Næsten som en kronik. Per Øhrgaards essay er udgivet på Gyldendal og er på næsten 300 sider. Essay vel fordi der ikke er tale om en fagbog i traditionel forstand og Per Øhrgaard blander da også personlige erindringer og politiske synspunkter og vurderinger ind i teksten. Der er ikke tvivl om, at det er personligt.

  • berlin1880

    Anmeldelse. Georg Brandes (4. februar 1842 – 19. februar 1927) var ikke blot en stor kender af det danske sprog og ophav til kulturradikalismen. Han havde også lange perioder, hvor han boede i Berlin. Omgangskredsen rakte fra tyske politikkere og filosoffer til filmdivaen Asta Nielsen. Heldigvis har han skrevet om Berlin. Mit eksemplar af Brandes' erindringer fra Berlin er fra 1885, så det er måske lidt sent med en anmeldelse. Men så må du i antikvariatet eller på bibliotektet.

  • Anmeldelse. Hvordan kan du vide hvem du er – hvis du ikke forstår hvor du kommer fra? Heimat er tysk og betyder hjemstavn, hjemme, der hvor man hører til. Tyskerne har gjort det til en dyd at se bagud, og alligevel har det i familierne været tabu at spørge bagud: Hvad lavede mine bedste forældre i det tredje rige. Den tyske forfatter og illustrator Nora Krug tog springet ud i fortiden. Hun ville vide, hvor hun kom fra. Det blev til den fantastiske og ret usædvanlige bog ”Heimat – Et tysk familiealbum”.

  • Tysklandflag

    Anmeldelse. Tyskland? Hvor ligger det? / Jeg ved ikke hvor man kan finde sådan et land, skrev Goethe og Schiller i 1796. Tyskland gennem historien er vanskelig at få hold på. Et puslespil af småstater, som er samlet, spredt og flyttet rundt gennem historien. Tidligere direktør for british Museum, Niel MacGregor, har skrevet bogen ”Tyskland – Erindringer om en nation”, som er udgivet i Danmark i sammenhæng med Nationalmuseets udstilling ”Tyskland” i København – som Nationalmuseet har lånt af British Museum. I bogen tager MacGregor læseren med på en rejse gennem den tyske historie fra Karl den Store og frem.

  • Haweskonigsberg

    Foto: Anonym - fra Wikipedia.

    Den Preussiske hovedstad Königsberg før ødelæggelsen i 1945.

    Anmeldelse. Der findes en del historiebøger om Tysklands historie. Og en bog er ikke nok, for eftersom man kan blive i tvivl om, hvad Tyskland er eller hvor Tyskland er afhængig af tidspunktet – så skal der flere til. Britten James Hawes er ph.d i Tysk, og han har skrevet ”Den korte historie om Tyskland”. Og kort anmeldt: Det er en fremragende historiebog.

  • hartziv

    Foto: Demonstration mod Hartz IV. By Björn Laczay from Moosburg, Germany (Flickr.com - image description page) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons.

    Anmeldelse. Tyskland strøg lige igennem finanskrisen. Tyskland dikterer den økonomiske politik i Europa. Tysk eksport trækker Europas økonomi igang. Hva' dælen foregår der egentlig. I Danmark følger vi ikke tysk politik særlig tæt. Men nogle gør. Journalisten Poul Scheuer har på dansk industris vegne fulgt det tyske arbejdsmarked og tysk politik tæt. I bogen "Reformerne der ændrede Tyskland - forbillede eller skræmmeeksempel?" sætter Poul Scheuer den store lup på tysk arbejdsmarkedspolitik.

  • centraleuropakortuno

    Anmeldelse: Centraleuropa – hvor er det? Det er der pænt uenighed om. Uenigheden tog fart efter 1. verdenskrig, da sejrherrerne skulle finde en nyordning af Europa. De splittede det østrig-ungarske kejserdømme og forsøgte sig som – men siden er det lavet om flere gange. Vibe Termansen, historiker og journalist, har skrevet om ”kampen om Centraleuropa”.

  • Oil on oak panel, Breugel. Hollandske ordsprog. 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin

    Maleri af Pieter Breugel, Olie på eg, 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin

    Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, som forandrede Europa i perioden 1350 – 1500.

  • mordpaacivile

    Foto: Tyske soldaters mord på civile bønder i Polen, 1943

    Anmeldelse. Konstantin Boggosch bliver født ved Anden Verdenskrigs afslutning. Han er et ”lykkebarn” som redder moderen fra de russiske officerers overgreb, da hun som højgravid sætter sig op mod deres hærgen i efterkrigstidens Tyskland. Men familien Boggosch har en lang slagskygge, faren er dømt nazistisk krigsforbryder, og det kainsmærke hænger ved familienavnet.

  • germania

    Kort: Kort over Germania med stammerne indtegnet. Mangler i bogen - men praktisk at have. Kort af Karl Udo Gerth / Public Domain / Wikipedia

    Anmeldelse. I år 98 skrev den romerske senator og historiker Gaius Cornelius Tacitus en bog om de germanske stammer uden for det romerske rige. På latin hedder bogen "De Origine et situ Germanorum", men den er kendt som Germania. Der findes kun et enkelt eksemplar af bogen, som blev fundet i Hersfeldklosteret i byen Bad Hersfeld i Hessen, hvorfra det kom til Italien i 1455. Ikke noget omfangsrigt værk, men det har været en kilde til tysk historie. Allan A. Lund har genudgivet det i en nyoversættelse på dansk. Tacitus´ Germania er blevet læsningen værd.

  • siggurdhalvside

    Anmeldelse. 2017 er året, hvor kirken fejrer 500 året for Martin Luther's teser. Martin Luther har haft enorm betydning på vores kirke, vores samfund, vores kultur - og hvad vi tænker om os selv. Der er kommet flere store Luther udgivelser i 2017. Men også en lille introduktion fra Politikkens forlag: "Sigurd fortæller om Luther" med masser af flotte illustrationer af Stine Rosenberg - og med en medfølgende CD, hvor Sigurd Barrett læser op og synger 7 nye sange. Som der står i bogen, så "når denne bog slutter - så ved du en masse om Luther".

  • charlemagne

    Foto: Karl den store havde gerne lavet et imperium ud af Europa.

    Anmeldelse. Hvorfor blev Europa ikke et imperium? USA er verdens stærkeste imperium. Kina har været samlet i tusinder af år. Men Europa er ikke samlet. Det er suveræne stater der samarbejder. "Siden romerrigets fald har ingen magthaver været i stand til at underlægge sig kontinentet. Der har ganske vist været en række forsøg, men de er alle slået fejl", siger Jørgen Møller. Jørgen Møller er professor i Statskundskab og har i en lille bog i serien "til tiden" fra Gyldendal undersøgt spørgsmålet.

  • baedekercafebauer

    Billede: Berlin 1890. Cafe Bauer på Unter den Linden nr. 23 er kendt og Baedeker nævner Cafeen som den første i sin oversigt over cafeer i Berlin sammen med Cafe sur Oper i nr. 28. De bliver begge kaldt "sehr elegant" og får en stjerne og en bemærkning om, at der er adgang til mange aviser. Senere i guiden står der om cafeerne på sydsiden af Unter den Linden: "Mellem Charlottenstrasse og Friedrichstrasse, i nummer 26, er Café Bauer byget af Ende & Böckmann og udsmykkket med vægmalerier af a.V. Werner. Ved siden af, i nummer 27, er den nybyggede Kaiserhallen af I.Heim, hvor restauranten er udsmykket som den arabiske gård på Mallorca. I nr. 28 er Cafe sur Oper, med roccoco udsmykning og stuk af Von Lessing og lysekroner fra Salviati i Venedi." I dag er det VW autohaus, der dominerer adressen. Cafe Bauer var iøvrigt den første Cafe i Berlin til at få elektrisk lys - i 1886.

  • benderTyskland2

    Foto: 4536207, Pixabay Licens.

    Anmeldelse. Den tyske journalist og historiker Peter Bender (1923-2008) leverede før sin død en historisk og udelt efterkrigshistorie for Tyskland. Altså ikke ”sådan gik det DDR” og ”sådan gik det forbundsrepublikken” – men sådan gik det Tyskland 1945-90. Peter Bender gav et originalt og stærkt bud på en fælles tysk historie i bogen ”Tysklands genkomst”, som forlaget Ellekær har udgivet.

  • kehlmannguassoghumboldt

    Foto: Gauss og Humboldt collage af berlin-guide.dk. Maleriet til venstre er af Gauss og er malet af Christian Albrecht Jensen (1792 - 1870). Christian Albrecht Jensen var dansk guldalder maler og han malede mere end 400 portrætter - blandt andet af Hans Christian Andersen, Christoffer Wilhelm Eckersberg, Bertel Thorvaldsen, Hans Christian Ørsted og N. F. S. Grundtvig. Maleriet af Gauss er fra 1840. Maleriet af Humboldt er fra 1843 og er malet af den tyske maler Karl Joseph Stieler.

    Anmeldelse. I slutningen af det 18. århundrede gav to tyskere sig til at opmåle verdenen: Alexander von Humboldt og Carl Friederich Gauss. Den tyske forfatter Daniel Kehlmann har skrevet den fantastiske og originale roman om to af Tysklands største videnskabsmand. Bogen udkom i 2006 og blev verdens næstmest solgte roman i 2006. Den er oversat til et hav af sprog og på dansk hedder den ”Opmålingen af verdenen”.

  • reichhundtyskland

    Otto von Bismarck med rigshundene Tyras II og Rebecca in 1891. Grand danois'er - som på grund af 1864 kom til at hedde "Deutsche Dogge". Skønne hunde.

    Anmeldelse. Tyskland er nyt, forenet, demokratisk, fredeligt. Lykke Friis, der med dansk far og tysk mor, forener et tysk og et dansk syn på verden har skrevet bogen "Hund efter Tyskland" i fejringen af 25-året for murens fald. "Hund" skal tages bogstavligt, for Lykke får øje på hunde allevegne i det tyske landskab fra Frederik den Store til Angela Merkel - som helst er hundefri. Det er bestemt værd at tage med på Lykke's rejse gennem den tyske historie.

  • Foto: Armin Linnartz / Wikipedia / (CC BY-SA 3.0 DE)

    Anmeldelse. Angela Dorothea Merkel blev som født Angela Dorothea Kasner den 17. juli 1954 i Hamborg. Angela Merkel er tysk politiker fra det konservative CDU, og siden den 22. november 2005 har hun været Tysklands forbundskansler. Udenrigsredaktøren Stefan Kornelius fra Süddeutsche Zeitung har skrevet en biografi om Angela Merkel: "Angela Merkel - kansleren og hendes verden".

  • duellenbillede

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Günther Grass og litteraturkritikeren Marcel Reich-Ranicki var store skikkelser i efterkrigstidens tyske litteraturlandskab. De mødtes flere gange og deres forhold var hadefuldt, kærligt, konkurrencepræget. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet en fremragende dobbeltbiografi om de to og deres forhold. Forlaget skriver, at fortællingen om Grass og Reich-Ranicki er fortællingen om Tyskland i det 20. århundrede. Günter Grass og Reich-Ranicki’s forhold handlede om krigen, om muren, om genforeningen, om arbejdet på en forbrødring i landet og om ikke at kunne tilgive.