Den Kolde Krig

DenKoldeKrig

I den kolde krig stod de kommunistiske lande over for de vestlige demokratier.. Begge parter frygtede angreb fra den anden part, oprustede og stillede raketter op, truede hinanden. Der blev ikke løsnet mange skud, for det kunne føre til så voldsom en atomkrig, at jorden ville blive ubeboelig i tusinder af år. Det sluttede først da kommunismen krakkelerede og muren med et slag forsvandt.

  • knudogverafoto

    Anmeldelse. STASI var statssikkerhedstjenesten i DDR, som GESTAPO i NAZI-Tyskland, SECURITATE i Rumænien, KGB i Rusland. Gedulgte organisationer som beskyttede magten mod folket gennem udspionering, chikane, vold, intimidering, fængsling. Danske Knud Wollenberger lod sig villigt værge som meddeler – stikker – til STASI i DDR og sladrede i næsten 20 år om sine venner og familie. Mikael Busch’s bog ”Knud og Vera” er en dokumentaristisk fortælling om Knud Wollenbergers liv.

  • Anmeldelse. Berlin er spionernes by. DDR udspionerede sin egen befolkning ganske intensivt, men havde også spioner i andre lande. Da arkiverne blev åbnet i DDR efter murens fald, dukkede navnet ”Lenz” op som spion for DDR i Danmark. Det blev en kæmpe historie i Danmark. Mikael Busch har samlet trådene og skrevet om ”LENZ – STASI agenten, der blev fanget af fortiden”.

  • Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I 2005 blev hans selvbiografi udgivet på dansk.

  • Anmeldelse. Den amerikanske præsident John F. Kennedy besøgte Berlin på en onsdag i 1963, og formåede at skrive verdenshistorie og vise, at amerikanerne stod på Vestberlins side i konfrontationen med Sovjetunionen. I bogen ”Kennedy i Berlin” vises fotografier af fotografen Ulrich Mack fra Kennedys rejse til Tyskland 23-26. juni 1963. Bogen er udgivet i forbindelse med 50 året for besøget. I alt 120 sort-hvide fotografier.

  • Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

  • ernstreutertale

    Ernst Reuter blev født i 1889 i Åbenrå i Danmark. Dengang var Åbenrå en del af Tyskland og det stod ikke i kortene, at Ernst Reuter skulle blive en af det 20 århundredes mest berømte berlinere. Men det blev han og hans skæbne hænger tæt sammen med den kolde krig og starten af det tyske demokrati. Han døde i 1953 som 64 årig.

  • coldwar

    Berlin endte i klemme mellem øst og vest, da 2. verdenskrig sluttede og den kolde krig begyndte. De fleste spionromaner med respekt for sig selv foregår i og omkring Berlin. Her blev lusket, smuglet, lyttet, observeret og propoganderet. Det er ikke mange år siden at muren faldt og den kolde krig heldigvis fordampede. Følg med i sporene på den kolde krig.

  • Anmeldelse. Der Mauer. The Wall. Muren. Der er kun tale om en mur, når vi taler om Muren. Muren som brutalt delte Berlin i to halvdele fra 1961 – 1989. Muren er beskrevet i mange bøger, men ingen har gjort det bedre og mere grundigt end Frederick Tayler i ”The Berlin Wall”. Når du kun at læse en bog om Muren – så er dette værket.

  • Foto: Foto fra bogen af barbergrej. Skaftet kunne skrues af, så hemmelige film kunne gemmes der. Ernst Jensen blev oplært i våben, hemmelig skrift, fotografi - og virkelighedens spioner viser sig at være mere i nærheden af 007, end man måske skulle tro. 

    Anmeldelse. Tidligere operativ chef for PET Frank Jensen er bogstaveligt talt født ind i en familie af spioner. Hans far, Ernst Jensen, var hemmelig dansk agent i Nazityskland for MI5 under 2. Verdenskrig – og siden en del af et hemmeligt spionnetværk i Danmark under den kolde krig. Frank Jensen fandt et hemmeligt rum i sin fars arbejdsværelse efter hans død, og nu har Frank Jensen skrevet sin fars historie. Spændende som en spion-roman – blot virkelige hændelser.

  • Anmeldelse. 14 kendte danskere fortæller levende og med historisk indsigt om deres liv under Den Kolde Krig. Fra Anden Verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Gennem nye og unikke samtaler tager de læseren med på en rejse i en splittet verden, der flere gange stod på kanten til en atomkrig mellem USA og Sovjetunionen. Hvordan var det at vokse op midt i denne verdenskonflikt, og hvilke spor trak Den Kolde Krig ind i deres voksenliv?

  • murenapril1988

    Foto: Berlin-guide. April 1988 på hjørnet af Zimmerstrasse og Charlottenstrasse. Vi har lige parkeret den fine grønne bil for at gå langs muren. Der er masser af grafitti på muren. DDR vagterne sidder i tårnet og holder øje. Desværre var foto en dyr hobby, så der er ikke mange fotos fra turen. Vi kørte i den fine mintgrønne Volvo, som Thomas selv havde malet med malerulle. Den skilte sig ud. I vest for sin farve og i øst for sin størrelse. Den krævede 2 trabant parkeringspladser. Fotos i "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne" har samme umiddelbare kvalitet. Der er ikke fotoshoppet på billederene, så også blånede farvefotos er med.

    Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, har skrevet forordet.

  • spiontunnel

    De allieredes museum fortæller en helt særlig historie om Berlin - fuld af drama og næsten som i et eventyr vandt de gode kræfter til sidst. Sådan ser verden ud set fra de allieredes museum i Berlin. Oplev spioner, luftbro og kold krig på museet.

  • rosiner550

    Det var dramatisk, for Vestberlin var i realiteten som en ø midt i den sovjetiske sektor, der var afhængig af energi og fødevarer for Vesten. Stalin forsøgte at kvæle Berlin, som var en torn i øjet på den kommunistiske verden.

  • tempelhof1

    Foto: Orville Wright på Tempelhof i 1909. Læg mærke til de fine hatte.

    Når man ser på den tidligere Lufthavn Tempelhof er det tydeligt at se, at arkitekten Ernst Sagebiel er den samme som har tegnet Detlev-Rohwedder-Haus i Berlin. Lufthavnen blev oprindeligt taget i brug i 1924 men blev voldsomt udbygget som en del af Albert Speers planer for genopbygningen af Berlin, når krigen (efter nazisternes forventning) var vundet og afsluttet. Det var en uhyggelig ideologi, der gav anledning til byggeriet, men i dag fremstår det ikke desto mindre som imponerende arkitektur. I dag er lufthavnen blevet til en enorm træløs park: Tempelhof Freiheit med plads til alle. De store vidder midt i byen.

  • doomsdaybredtbillede

    Anmeldelse. Foråret 1984. En grænseepisode i Berlin udløser en hastigt eskalerende konflikt imellem NATO og Warszawapagten. Fra hver sit sted i livet tvinges vennerne Susanne, Carsten, Dorthe og Peter til at vælge side i konflikten og til at beslutte sig for, hvad der er værd at kæmpe for. 23:59:00 – Ét minut i midnat er en kontrafaktisk spændingsroman, som tager udgangspunkt i virkelighedens kolde krig, og som – igennem fire unge danskeres øjne – udforsker optakten til en ny altødelæggende verdenskrig: den nukleare apokalypse.