Bøger

Der er skrevet et mylder af bøger om Berlin. Romaner, guidebøger, opslagsværker. Hver gang jeg kommer i boghandlen i Berlin opgiver jeg næsten, for der er meget - og hvor skal man begynde. Her på berlin-guide.dk kan du finde min anmeldelser af bøger, der har relation til Tyskland og Berlin. Det er en passion - og de er personlige.

  • stasiforhør

    Foto: Lokilech/ Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

    Anmeldelse. Den tidligere kriminalbetjent Thomas "Ravn" Ravnsholdt bliver involveret i en dramatisk eftersøgning på en forsvunden regnskabschef. Sporene fører til Berlin og trækker tråde helt tilbage til STASI. Veldrejet actionkrimi med et godt tempo. Krimien "Savnet" er perfekt til ferien - især hvis du er på vej til Berlin.

  • EndgameK

    Anmeldelse. Historikeren Ian Kershaw har sat sig for at undersøge, hvad der fik tyskerne til at følge Hitler til sidste mand. Alt var i ruiner. Overmagten var tydelig. Og alligevel blev der kæmpet og myrdet og henrettet mens den tyske verden sank i grus. Der blev kæmpet mand til mand helt ind i førerbunkeren før det sluttede. Hvordan var Tyskland istand til og villigt at fortsætte kampen helt indtil landet faktisk var totalt udslettet. Ophørte med at eksistere. Hvorfor? Why? Warum? почему?

  • Anmeldelse. Selvom Berlin er en f.a.n.t.a.s.t.i.s.k by, så har Tyskland meget mere at byde på. Den danske forfatter Henriette Harris, der bor i Berlin, har været på en længere rejse til 6 tyske byer. Og sikke en rejse. For mange danskere har Tyskland været det stykke Autobahn som strakte sig fra Padborg til Brennerpasset, hvor ferien endelig kunne begynde. Det er på tide at køre fra ved Ausfart og investere lidt tid i vores store nabo. Vi er tæt forbundne og Tyskland har meget at tilbyde.

  • Berlin top 10 seværdigheder. Berlin har så mange tilbud og attraktioner, at det er halseløs gerning at udpege 10 attraktioner til en top 10 liste. Vi har alligevel vovet det ene øje - og valgt de steder vi selv igen og igen vender tilbage til. Du er ikke færdig med Berlin efter top 10 listen - men du er godt igang.

  • berlinskyline

    Foto: Kranich17/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Jacob Egevang og Michael Kornmaaler har begået en solid guide til Berlin, som de kalder 90files. De 90files dækker over 90 familieoplevelser i Berlin. De to har ligesom Berlin-guide suset rundet i Berlin de sidste 5 år. De har prøvet det hele. De er værd at lytte til.

  • janguillouplakat

    Foto: Udsnit af plakat med eftersøgte terrorister. De hang overalt i Tyskland i 1970'erne.

    Anmeldelse. Det tyvende århundrede definerer stadigvæk hvem vi er, hvad vi gør og hvad vi tænker. Derfor er det værd at beskæftige sig med det gamle århundrede endnu. Den svenske forfatter Jan Guillou skriver som en rasende på sin romanserie om århundrede. Et tommetykt værk for hvert ti-år om familien Lauritzen. Den ottende bog, ”Dem der dræber drømme sover aldrig”, handler om 1970’erne.

  • Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet er skrevet af Sven Hazel. Nogle tror mere det var Sven Hazels kone. Hvoromaltingerså står de 14 bøger om Sven Hazel som unik dansk litteratur, der i oplag kun er overgået af H.C. Andersen.

  •  

    FraDronningen

    Tegningen i Karoline Stjernfelts streg er fra "Dronningen", hvor Caroline Mathilde marcherer afsted i mandetøj og demonstrativt gør, hvad der passer hende.

    Anmeldelse. Tegneren Karoline Stjernfelt er i fuld gang med tegneserien ”I morgen bliver bedre”. Karoline Stjernfelt tager livtag med en af danmarkshistoriens mest interessante dramaer om den sindsyge Christian XII, den tyske livlæge Johann Friedrich Struensee og dronning Caroline Mathilde. Blændende fortalt og tegnet og næppe for børn. Når det ikke er for børn, så hedder det ”Graphic Novel” – og denne her er fra den øverste hylde. Historien om en oplyst preusser, der tog magten i Danmark, hører naturligvis hjemme på berlin-guide. 

  • kirkeggard

    Den danske filosof Søren Kierkegaard boede i Jägerstrasse i Berlin, da han skrev udkast til hovedværker "Enten-eller" og "Frygt og bæven". På huset i Jägerstrasse 57 hænger en lille mindeplade for Søren Kierkegaard. Pladen blev afsløret af den danske kulturminister Ebbe Lundgaard i i 1997.

  • Billede: Heinrich Zille's tegning af en beværtning "Die Destille" med druk og armod. Zille tog berlinerne på kornet ved sidste århundredeskifte.

    Anmeldelse. Katrin Ludwig skriver om det berlinske køkken i bogen ”Mehr als Eisbein und Bulette”. En kogebog, som både byder på anekdoter, historiefortælling, berlinervisdom og opskrifter om madvanerne i Berlin.

  • Billede: Defenestreringen i Prag. Trediveårskrigen begyndte, da protestanter smed kejserens udsendinge ud af vinduet fra slottet i Prag i 1618. De overlevede med nød og næppe, men en tredjedel af den tyske befolkning omkom i krig, sult og nød i de kommende 30 år, indtil krigen sluttede i 1648. Begivenheden er så kendt, at det at smide nogen ud af et vindue har sit helt eget ord: Defenestrering.

    Anmeldelse. Trediveårskrigen smadrede Tyskland i årene 1618-1648. Christian IV fik en på tuden. Jylland blev hærget. Og alligevel kan vi næsten ikke komme i tanke om den. Den svenske forfatter Dick Harrison er historieprofessor ved Lunds Universitet og han har skrevet det flotte værk ”Trediveårskrigen - En europæisk katastrofe 1618-1648”.

  • Postkortforside

    Anmeldelse. Mandy Robotham har skrevet et kulørt, feministisk drama om journalister i Berlin i årene før 2. verdenskrig. Mandy Robotham følger den nyuddannede journalist Georgie Young da hun i 1938 rejser til Berlin som udenrigskorrespondent for Londonavisen The Chronicle sammen med sin kollega Max Spender. Der er drama for hele orkesteret med kærlighed, nazister, jødeforfølgelse, sammenhold og bedrag. Grafik fra bogen forside af Stephen Mulcahey.

  • simonstraussfoto

    Anmeldelse. Den tyske historiker, forfatter og journalist Simon Strauss har skrevet en bog om at blive voksen. Bogen ”Syv nætter” har siden den udkom været en af de mest omdiskuterede bøger i Tyskland. Nogen tænker det er en nøgleroman for ”generation Merkel” – som er den generation, der er vokset op med Kansler Merkel og er trætte af at alt skal handle om penge og forbrug, men søger tryghed. Andre tænker, at bogen er udtryk for en højredrejet nationalkonservatisme – a la den der skaber AfD eller Brexit i Storbritannien.

  • Anmeldelse. Henning Krag Pedersen anmelder her Victor Klemperers bog om sproget i Det Tredje Rige fra 1947. Analysen af sprogets betydning for vores forståelse af verden har betydning den dag i dag. Anmeldelsen blev først bragt på Facebook.

  • Berlin-guide.dk er ret omfattende. Hvad der begyndte som en lille liste med gode råd til Berlin rejsende fra Danmark har grebet om sig. Hvor kommer alle de informationer fra?

  • noldefoto

    Bundesarchiv, Bild 183-H02648 / CC BY-SA 3.0 DE

    Anmeldelse. Emil Nolde (1867-1956) er kendt som kunstneren, der af de tyske nazistister i 1941 fik forbud mod at male. Emil Nolde fortalte om det og en velvillig skare af tyske politikere, forfattere, kunstkritikere og Nolde-museet fortalte historien. Forfatteren Seigfried Lenz skrev bogen Tysktimeom maleren, der ville male, men ikke måtte for systemet. Det var bare ikke hele sandheden: Helten Emil Nolde brød sig i virkeligheden ikke om jøder og var medlem af nazistpartiet. Forfatteren Hans Christian Davidsen trevler hele historien op, bevis på bevis.

  • Barbarossabillede

    Anmeldelse. Operation Barbarossa er den største militære operation i verdenshistorien. Søndag den 22. juni 1941 brød Adolf Hitler til Joseph Stalins store overraskelse deres fredsaftale. De to lande havde med vold havde delt Polen imellem sig i 1939. Adolf Hitler sendte mere end tre millioner soldater i krig med et hug. Angrebet var en bred front på over 2.900 kilometer fra Sortehavet til Østersøen. Forfatteren Jonathan Dimbleby ruller hele forhistorien og scenariet op.

  • kulligfoto

    Anmeldelse. Berlin 1910 – I arbejderbydelen Moabit i Berlin udbryder en strejke blandt kularbejderne. Larm og ballade og efter en brand i kullageret finder man det forkullede lig af arbejderen Paul Tilkowski. Skudt. TIlkowski var hadet af alle som strejkebryder, så motivet synes oplagt. Men det ændrer sig hurtigt, da den unge kriminalkommissær - Kriminalwachtmeister Herman Kappe begynder at snuse i sagen, og flere mistænkte kommer på banen.

  • antikvariatFoto: Fra Marga Schollers buchstube. Stig Yding Sørensen.

    Kan du læse bøger på tysk kan i den grad betale sig at gå på bogjagt i Berlin.  Priserne er rimelige og udbudet af nye og brugte bøger er enormt. Du finder også et fremragende udvalg af engelske bøger - både faglitteratur og skønlitteratur. Nedenfor har vi en oversigt over de mere interessante eller større boghandlere i Berlin. Vær også opmærksom på museumsbutikkerne, der ofte har spændende og specielle sager på hylderne, som ellers kan være vanskeligt at finde.

  • trummeriberlin

    Anmeldelse. De fleste fortællinger om 2. verdenskrig slutter med tyskernes overgivelse og de 2 atombomer i Japan. Den hollandske forfatter Ian Burumas fortælling "År NUL - en fortælling om 1945" handler om månederne efter afslutningen: De lange knives nat, sortbørshandel, dødsdomme afsagt i flæng og folkevandringer som aldrig før. I Tyskland tales om stunde 0. Nul-tidspunktet - der hvor hvortiden nulstilles og alting kan begynde forfra.

  • Anmeldelse. Torben Kitaj, journalist og tidligere Tysklands korrespondent for DR, har skrevet bogen "Tyskland efter 1989". Det er en lærebog til gymnasieniveau i historie, samfundsfag og tysk. Læs den.

  • hermangermer

    Foto: Heinrich Germer på en ødelagt russisk kampvogn i Sovjetunionen. Foto leveret af Suzi Elena Apelgren. Berlin-guide har let redigeret og håndkoloeret fotoet. Originalen ses her.

    Anmeldelse. Vi ser ofte på 2. verdenskrig med danskerens øjne. Suzi Elena Apelgren har gennem den tyske frontsoldat Heinrich Germer fulgt en tysk soldats vej fra opvæksten i Bremen, rekruttiden i Ulfborg i Vestjylland og videre til østfronten. Historien er unik, fordi Heinrich Germer næsten altid havde et lille Kodak Retina Kamera med i brystlommen – og han tog mere end 800 fotos og skrev mange breve hjem. Suzi Elena Apelgren har haft adgang til fotos, breve og til lange interview med Heinrich Germer. Et første håndsindtryk af Østfronten

  • Anmeldelse. Forfatteren og filsoffen Søren Kierkegaard (1813-1855) var i Berlin fire gange. Heldigvis skrev han masser af breve - så vi har et kyndigt og tænksomt øjenvidne i Berlin, som fortæller om mad og drikke, om vejret og tyskerne og de andre danskere i Berlin.

  • Sisseljoforanskrivehus

    Foto: Sissel-Jo foran Brunnenstrasse 10, hvor hun skrev både Dinosaurens fjer og efterfølgeren Svalens graf. På facaden står der: "Dette hus stod tidligere i et andet land". Tænk lige over det.

    Anmeldelse. "Vi elsker Berlin" er Sissel-Jo Gazans udråb i hendes personlige guide til Berlin. Sissel-Jo Gazan har boet de sidste 10 år i Berlin og hun deler gavmildt ud af hendes elskede Berlin. Kvarter for kvarter i det centrale Berlin bliver indtaget. Især Mitte, Prenzlauer-Berg, Friedrichhain og Kreuzberg står Sissel-Jo's hjerte nær.

  • russenknecktbillede

    Illustration fra bogens forside.

    Anmeldelse. Calli Vollertsen har skrevet kriminalromanen «Russenknecht» om en marskendiser på Vesterbro, der bliver fundet død. Naglet til skranken med en dolk. Og ikke en hvilken som helst dolk. Dolken har indgraveret «Meine Ehre heist Treue». Mordet tager historien tilbage til den 2. verdenskrig, SS og krigsfangelejre dybt inde i Sovjetunionen.

  • uortodoks

    Anmeldelse. Uortodoks er en erindringsbog af Deborah Feldman, der blev født ind i det ultraortodokse jødiske miljø i Williamsburg, New York. Deborah voksede op hos sine jødiske, hasidiske bedsteforældre, hvis liv og hverdag var dikteret af strenge religiøse regler for, hvad man måtte tænke, sige, spise og gøre. Du har måske set filmatiseringen på Netflix – hvis ikke så gør det, men som altid, så er bogen filmen langt overlegen.

  •  exodusbogforside

    Anmeldelse. Deborah Feldman er kendt som kvinden, der brød ud af et sekterisk jødisk miljø i Brooklyn i New York. I serien Uortodoks på Netflix følger man hendes opvækst og kamp for at bryde ud og i sidste ende flygte til Berlin. I bogen ”Exodus” fortæller Deborah Feldman om årene efter hun forlod sekten i Brooklyn, etablerede sig som forfatter og opsøgte sine rødder i Europa – til hun ender i Berlin.

  • Anmeldelse. Nordtyskland. Det kender vi. Ihvertfald Pötsch og Flegaard - og måske en strøgtur i Flensburg. Hamburg - åh ja. Lübeck, Rostock, Müritzsee - oh. Der er mere endnu.  Politikkens guidebog Turen går til Hamburg & Nordtyskland åbner Schleswig-Holstein og Mecklenburg-Vorpommeren. Der er knagme meget at se.

  • hphanssenportrat

    Foto: H.P Hanssen fra bogens forside.

    Anmeldelse. Efter krigen i 1864 blev de danske i Slesvig en del af det tyske rige. Tyskerne insisterede på, at de skulle tales tysk i skolerne og der var almindelig værnepligt til den tyske hær – hvilket kostede mange danske liv i 1. Verdensverdens krig. Men ikke alle sønderjyder så passivt til. Hans Peter Hanssen (med to ss’er) stillede sig i spidsen af den politiske kamp. Han blev en del af Rigsdagen i Berlin og fik stor indflydelse på, at det kom til en folkeafstemning om den dansk-tyske grænse i 1920. Bogen handler om de danske sønderjyders førstemand H.P. Hanssens historiske betydning og lederskab indtil udbruddet af Første Verdenskrig i 1914.

  • auschwitz

    Foto: BarakBro/ Pixabay Simplified License.

    Anmeldelse. Auschwitz. Helvede på jord. Her effektiviserede nazisterne mord på jøder og andre uønskede i en industriel proces. Forsyningerne af mennesker fra hele Europa med tog til Birkeneau. De arbejdsduelige sorteres fra og resten - uden hensyn til alder og køn - blev gelejdet direkte i omklædningsrum, hvor de lagde alt fra sig, håret blev klippet af til anden brug og så, nøgne, direkte i gaskammeret. Derefter blev guldtænder trukket ud og ligene kom i de store ovne - asken blev hældt i floden. Det var jøder der udførte det grove arbejde. Udtrukket til "sonderkommando" - specialarbejde. Det er om dem, Gideon Greif, har skrevet.

  • knudogverafoto

    Anmeldelse. STASI var statssikkerhedstjenesten i DDR, som GESTAPO i NAZI-Tyskland, SECURITATE i Rumænien, KGB i Rusland. Gedulgte organisationer som beskyttede magten mod folket gennem udspionering, chikane, vold, intimidering, fængsling. Danske Knud Wollenberger lod sig villigt værge som meddeler – stikker – til STASI i DDR og sladrede i næsten 20 år om sine venner og familie. Mikael Busch’s bog ”Knud og Vera” er en dokumentaristisk fortælling om Knud Wollenbergers liv.

  • prostitueret

    Annabell, Tysk prostitueret selvportræt, Berlin 1999. Fra WikiCommons af Juliana da Costa José Juhu (CC BY-SA 3.0)

    Anmeldelse. MURET INDE er en imponerende roman om det kriminelle wildwest, som også var en del af tiden efter murens fald. For de raske kunne der tjenes hurtige penge gennem Treuhand, ved at sælge alverdens ting til de utrænede forbrugere i øst. Der var uprøvede markeder for prostitution, stoffer og "forretningsmænd", fallerede STASI officerer, ludere, alfonser, korrupte politimænd, rockerbander var ikke sene til at kæmpe om penge og magt midt i DDRs opløsning.

  • lykkefriisbillede

    Foto: Fra bogens forside, hvor berlinerne fejrer årskiftet 1989/90 ved at danse på muren og holde en kæmpe fest. Et år tidligere ville den tanke forekomme absurd.

    Anmeldelse. 1989/90 vendte Europa og verdenshistorien på hovedet. Gamle sandheder blev skyllet væk over natten, og nye håb opstod – og det er egentlig svært at forstå, at det overhovedet skete. Lykke Friis har skrevet bogen ” Håbets Europa i 89 billeder”, hvor Lykke Friis tager os i hånden og leder os igennem begivenhederne 1989-90. Kommunismen sank i grus og håbet om en fri verden opstod i næsten et split-sekund.

  • StrassekinderZille

    Anmeldelse. En gang imellem dukker bøger op fra glemslen - som er så gode, at man må undre sig over, at de ikke blev bemærket i deres samtid. Det gælder fx den fremragende amerikanske roman "Stoner" eller Hans Falladas roman "Alene i Berlin". Det er sket igen. Ernst Haffners bog "Blodbrødre" forsøgte Göebbels ellers at få brændt på bålet, da nazisterne ryddede boghylderne for bøger de ikke brød sig om. Og så alligvel popper bogen op til overfladen i 2013 - 80 år efter de sidste gløder.

  • ubbesentværs

    Foto: Fra bogens forside. Foto taget af forfatteren.

    Anmeldelse. Journalist Thomas Ubbesen og hans kone, journalist og østeuropakender Anne Haubek har rejst Østeuropa tyndt. Det er en generation siden at muren faldt – og hvad så? Er folk blevet lykkeligere med demokrati og kapitalisme? Eller var livet bedre under kommunisterne? Thomas og Anne taler med mænd og koner i de fleste østeuropæiske lande og svaret er vel nærmest tjaa…ja. Hele turen beretter Thomas Ubbesen om i bogen ”Vi var folket – møde med østeuropæerne 30 år efter murens fald”.

  • gulesko

    Foto; annacapictures/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Håkan Nesser er en fornøjelig forfatter. Hans bog "Elleve dage i Berlin" er en magisk bog om den lidt tilbagestående Arne Murberg, som på egen hånd drager til Berlin for at finde sin mor. Som en anden ridder klodshans - og i et par lækre gule sko - drager han afsted og bekæmper ondskab, taler med duer, befrier hekse og finder kærlighed. Det er magisk realisme.

  • Anmeldelse. I 1970'erne var mange danske fagforeninger, studerende og venstrefløjs partier på studie og kulturrejser i DDR for at mødes med vennerne og få et indblik i den reelt eksisterende socialisme. Det kom der rettro kommunister, spioner og desillusiner ud af. Og kø ved håndvasken da muren faldt. Jesper Bugge Kold har skrevet romanen "Land i datid" om Andreas, som er søn af danske Elisabeth og østtyske Peter Körber. Andreas møder aldrig sin far, som bliver til en retlinet STASI agent med påskønnet perfid evne til at forsvare DDRs interesser.

  • Anmeldelse: Lonely Planets Guidebøger er legendariske blandt rygsæksrejsende over hele verden. De findes i mindre omfang på dansk, men har du mod på en engelsksproget guidebog, så er du som regel godt tjent med Lonely Planets bøger. ”Germany” er en to-håndsbog på næsten 900 sider.

  • efteråriTyskland

    Anmeldelse. I efteråret 1946 sendte det svenske dagblad Expressen den 23-årige forfatter Stig Dagerman til Tyskland for at skrive reportager. Reportagerne fra 1946 og 1947 blev udgivet som en bog - som nu er kommet på dansk på People'sPress.

  • Anmeldelse. Den amerikanske præsident John F. Kennedy besøgte Berlin på en onsdag i 1963, og formåede at skrive verdenshistorie og vise, at amerikanerne stod på Vestberlins side i konfrontationen med Sovjetunionen. I bogen ”Kennedy i Berlin” vises fotografier af fotografen Ulrich Mack fra Kennedys rejse til Tyskland 23-26. juni 1963. Bogen er udgivet i forbindelse med 50 året for besøget. I alt 120 sort-hvide fotografier.

  • Kitajforside

    Foto: Udsnit fra bogens forside. 

    Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har interviewet en række danskere, som har hevet teltpælene op og er flyttet til Berlin. Mange danskere har været der på ferie, nogle er der mange gange og enkelte er som berlin-guide i den grad blevet bidt af Berlin. Men nogle har taget den hele vejen og er flyttet til Berlin. Det har Torben Kitaj skrevet om i ”Berlinernes Berlin”. Det er spændende interview, for danskere, der bor i Berlin, bygger bro mellem en dansk og et berlinsk perspektiv – og det giver en stærkere forståelse af Berlin. Er du også bidt af Berlin, så er Torben Kitajs bog helt uundværlig. En must-have.

  • sugeplejerskeAtudvad

    Anmeldelse. Mange danskere havnede i 2. verdenskrig på den forkerte side: nazisternes. Nogle fordi de var nazister, andre fordi de hadede kommunister, nogle på grund af arbejdsløshed. Ebba Mikkelsens far var den glødende nazist i den lille vestjyske stationsby Tarm – og for hende var det naturligt at følge op på ideologien og melde sig til tjeneste i Tyskland. Det tog hende gennem den 2. verdenskrig. Forfatteren Peter Tudvad har skrevet hendes historie.

  • Foto: jiriposival0, (CC0 1.0)

    Anmeldelse. Lonely Planet er en af verdens største specialister i guidebøger. Det er ”Turen går til…” gå hjem og læg dig på de fleste punkter. I hvert fald, hvis du orker at læse din guide bog på engelsk. Berlin-guide har set på Lonely Planets guide til BERLIN.

  • Bomorellkunstfoto

    Billede: Hans Baluscheck (1870-1935): Alt-Berlin, Waisenstrasse, 1927. Märkische Museum.

    Anmeldelse: Kunsthistorikeren Bo Morell har før lagt arm med berlin-guide om viden om Berlin. Og hands down: Bo er en vinder med en utrolig omfattende viden om Berlin. Fornyelig dumpede en stor kuvert uanmeldt ind af min dør i Ørbæk med en ny bog til anmeldelse: ”Berlin i kunsten – Kunsten i Berlin” af Bo Morell. Jeg ved ikke om det er en fagbog, en guidebog eller bare en billedbog. Den kan det hele. Læs her anmeldelsen af ”Berlin i kunsten – Kunsten i Berlin”. 

  • ernstreutertale

    Ernst Reuter blev født i 1889 i Åbenrå i Danmark. Dengang var Åbenrå en del af Tyskland og det stod ikke i kortene, at Ernst Reuter skulle blive en af det 20 århundredes mest berømte berlinere. Men det blev han og hans skæbne hænger tæt sammen med den kolde krig og starten af det tyske demokrati. Han døde i 1953 som 64 årig.

  • mauerfall

    Foto: iamanilozturk/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Østeuropa interesserede spidser ører, når Jan Jakob Floryan bliver nævnt. Vi har hørt ham som DRs korrespondent i Moskva, i Warszawa og Berlin. Alt spændende. Jan Jakob Floryan har skrevet en oversigts bog om Berlin muren: "Muren der faldt". En solid indføring i nøgleårene 1961-1981-1989/1990.

  • 9. juli 1920 kan Christian 10. ride over grænsen til Nordslesvig, der nu er blevet til Sønderjylland og Danmark i gen. Flag, sang og taler. Hesten er hvid og lever op til en gammel spådom om, at Danmark igen ville blive dansk og kongen vende tilbage på en hvid hest. Hesten hed Malgré Tout - og spørg lige din nabo om, hvad farve kongens hvide hest har. Han ved det måske ikke.

    Anmeldelse. 1920 var året, da Sønderjylland blev genforenet med Danmark efter at havde erobret af Preussen i krigen i 1864. 100 år siden. I dag tager vi det helt naturligt, at Tønder, Åbenrå, Sønderborg, Als, Haderslev, Gram mv hører til Danmark. Men det var ikke nogen selvfølge. Kampen om grænsen var et stort politisk drama, og var det endt anderledes – så havde Danmark været et andet land i dag. Journalist og historiker Simon Kratholm Ankjærgaard har fulgt i fodsporene af hovedpersonerne i dramaet.

  • Anmeldelse. Der er helt utroligt mange guidebøger til Berlin. En stor engelsksproget serie er Rough Guides, som har lommeformatet – og Pocket Rough Guide Berlin er en af dem. En lille fix sag, med et overskueligt kort til den første, hurtige tur til Berlin. For dem der glad læser på engelsk.

  • stabiwerk

    Foto: STABI Kulturværk har fundet perlerne frem på hylderne, så vi alle kan beundre dem. Interessant spadseretur gennem boghistorien for bibliofile.

    STABI Kulturwerk – hvad navnet måske ikke signalerer så klart – er en udstilling af bogskatte fra Staatsbibliothek Zu Berlin (smart forkortet til STABI). Men det skal ikke skræmme dig. Hvis du er til bøger og bare det mindste bibliofil, så har Staatsbibliothek Zu Berlin præsteret en perle af en udstilling.

  • Verdenernyfoto

    Anmeldelse. 1920-1929 har fået tilnavnet ”De brølende 20’ere”. Det er sikkert rigtigt, at de brølede. Men der er vist ingen nulevende danskere, der har en klar erindring om 1920’erne, hvor verden skulle finde sig selv igen efter 1. verdenskrig, og skejede ud og kastede det gamle væk. Den moderne verden blev grundlagt her på ruinerne af den gamle. Derfor er 1920’erne så fascinerende. Som ungdomsoprøret i 1968. Som 1990’ernes eufori over global liberalisme og demokrati. Hans Gregersen har samlet en palette af historier fra de brølende 1920’ere i bogen ”Verden er ny”.

  • antitysklandfoto

    Foto: Antifa demonstration i Berlin i november 2010. Foto af Libertinus Yomango, Berlin, (CC BY-SA 2.0)Tyskland fra Wikipedia.

    Anmeldelse. Nikolaj Tange Lange har skrevet romanen Antityskland, som oplagt spidder de rigtige holdninger i det berlinske undergrundsmiljø af socialister, antifascister, mulitkulti, flerkønnede, veganere. Her trives sekteriske holdninger og ofte kombineret med en vilje til vold og hærværk for at sætte sit synspunkt igennem.

  • coldwar

    Berlin endte i klemme mellem øst og vest, da 2. verdenskrig sluttede og den kolde krig begyndte. De fleste spionromaner med respekt for sig selv foregår i og omkring Berlin. Her blev lusket, smuglet, lyttet, observeret og propoganderet. Det er ikke mange år siden at muren faldt og den kolde krig heldigvis fordampede. Følg med i sporene på den kolde krig.

  • Gentagelsen

    Foto: Mollyroselee/ Pixabay Simplified License

    Anmeldelse. Søren Kierkegaard (1813-1855) er den største filosof, som Danmark har fostret. Han bliver flittigt læst og studeret rundt om i verden. En af de bedste steder at begynde sin Kierkegaard læsning skulle være "Gentagelsen" fra 1843. Jens Staubrand har nænsomt genskrevet den, så den bliver lidt mere nutidig i sit sprog. En del af bogen udspiller sig i Berlin - og får naturligvis opmærksomhed fra Berlin-guide.dk

  • TheBraininDahlem

    Foto af Rino Porrovecchio, 2008. (CC BY-SA 2.0)

    "The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

  • books2

    Foto: Pixy.org (CCD)

    Anmeldelse. Den første tredjedel af forrige århundrede var en kunsterisk og kreativ eksplosion i Tyskland. Maleri, film, musik og litteratur spruttede ud af alle sprækker i det bedsteborgerlige samfund. Morten Dyssel Mortensen og Adam Paulsen (red.) har samlet nogle af de litterære højdepunkter, som de præsenterer i bogen "Den moderne tyske roman 1909-35".

  • VeritasNemmersdorf

    Bundesarchiv Bild 101I-464-0383I-26, Nemmersdorf (Ostpreußen), ermordete Deutsche. Bundesarchiv, Bild 101I-464-0383I-26 / Kleiner / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. Veritas-maskinerne er en roman om Erich, der vokser op i Østberlin efter krigen. Som så mange andre tyskere, der voksede op efter 1945 ligger familiens sande historie i skyggerne. Der er løgn og fortielser og omfortællinger. Et touch af magisk realisme, for Erichs mor, der arbejder med symaskinen Veritas for at få brød på bordet, får jævnligt syner om fremtiden. Romanen er Niels Kjeld Thorsens debutroman. Det er han sluppet fint fra.

  • stenrosengedachtniskirche

    Foto: Kurfürstendam og Gedächniskirche, der står tilbage som symbol på ødelæggelserne i 2. verdenskrig. Gedächtniskirche var også på forsiden af førsteudgaven af Stenrosen.

    Anmeldelse. Gladiator forlaget genudgiver en række danske klassikere i deres ”sandalserie”. En af dem er Ole Sarvigs ”Stenrosen” fra 1955. Stenrosen handler om krigen, 2. Verdenskrig, om de mennesker, der blev skyllet ind i den, tumlet rundt og skyllet ud igen. Krig er omvæltning.

  • centraleuropakortuno

    Anmeldelse: Centraleuropa – hvor er det? Det er der pænt uenighed om. Uenigheden tog fart efter 1. verdenskrig, da sejrherrerne skulle finde en nyordning af Europa. De splittede det østrig-ungarske kejserdømme og forsøgte sig som – men siden er det lavet om flere gange. Vibe Termansen, historiker og journalist, har skrevet om ”kampen om Centraleuropa”.

  • liveterenfestfoto

    Foto: Klubben Watergate. Foto Wikipedia. Fotograf: Alex Griffioen, (CC BY 2.0)

    Anmeldelse. Livet er en fest og så dør man. Titlen på Nikolaj Tange Langes debutroman om et heftigt liv i klub og drugs overhalingsbanen i Berlin. Der bliver ikke lagt fingre imellem.

  • syngeklubbenfoto

    Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-F000250-0050 / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse: Syngeklubben, leipzigerne og andre mennesker fra DDR er en samling af fortællinger om tilværelsen bag muren i DDR. Forfatteren Ole Steen Hansen besøgte DDR flere gange i slutningen af 1970’erne og 1980’erne, hvor han fik venner og indblik det almindelige DDR.

  • sinkshipshavnen

    Foto: Sækning af Peter Skram, Nationalmuseet - ukendt fotograf, ingen kendte rettigheder.

    Anmeldelse. Danmark var bagud på point under 2. verdenskrig. Vi forsvarede os dårligt nok, da Tyskland angreb, vi solgte landbrugsvarer til Tyskland i stor stil, leverede arbejdskraft til bunkerbyggeri og samarbejdede med besætterne. I august 1943 skiftede billedet, da tyskerne ville overtage det danske forsvar. Søren Nørby har skrevet bogen ”Sænk skibene” om det dramatiske døgn den 29. august 1943, da den danske marine sænkede sig selv.

  • hitlerdodpanel

    Anmeldelse. Hitlers død har i mange år været omgæret af mystik og konspirationer. For modsat Mussolini, der blev hængt op med hovedet nedad, så hele verden kunne se, at nu var diktatoren død – så hang Adolf Hitler ikke nogen steder. Han var bare væk. Puf. Adolf Hitler blev set i Argentina, Danmark, Californien, Florida, Portugal. Nogen mente endda, at han havde søgt tilflugt på månens bagside. Den britiske historiker Luke Daly-Groves diskuterer sagen mod konspirationsteorierne i bogen ”Hitlers død”.

  • Ladyfromzagreb

    Anmeldelse. Den hårdkogte overlever, detektiven Bernie Gunther, er på banen igen. Philip Kerr er klar med sin 10 noir roman om Bernie Gunther – og denne gang er han i kløerne på Dr. Goebbels, tysk propaganda og UFA-filmstudierne i Babelsberg i 1942. Spænd sikkerhedsbæltet.

  • Anmeldelse. Kommunikation tager mange former og nordmanden Kim Hjardar har i bogen ”Hilsen fra Hitler” set nærmere på frimærker som propgandaform i det tredje rige.

  • Oil on oak panel, Breugel. Hollandske ordsprog. 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin

    Maleri af Pieter Breugel, Olie på eg, 117 x 163 cm; Staatliche Museen zu Berlin - Gemaldegalerie, Berlin

    Anmeldelse. Historikeren Steffen Heiberg leverer fortællingen om, hvordan Europa gik fra pest og krise til renæssancen med dens fantastiske arkitektur og billeder, bogtrykkunst, de store opdagelser og den videnskabelige revolution. Det gør han i den store fortælling om ”Nye horisonter” – renæssancen, som forandrede Europa i perioden 1350 – 1500.

  • drømmerebred

    Foto: Oprører i München - fra Wikipedia

    Anmeldelse. Den tyske forfatter Volker Weidermann har skrevet bogen ”Drømmere – da forfattere tog magten i Tyskland i 1918”. Da kejserriget brød sammen i randen af 1. verdenskrig, brød drømmerne ud. Mange steder var det søfolk, soldater og arbejdere, som tog magten og dannede sovjetter efter russisk forbillede. I München opstod der også revolution, og midt i al tumlen var det pludselig forfattere der sad på magten. Rigtige drømmere. Volker Weidermann har skrevet historien om revolutionen og den Bayerske Rådsrepublik 1918-19 München dramatisk igennem.

  • captainberlinbred

    Foto: Fra forsiden. Captain sætter det afgørende slag ind. Ka-Tjiiing. 

    Anmeldelse. Superhelte fascinerer. Vi kender de amerikanske i Marvel-TV serierne, og de klassiske superhelte Superman, Batman, Spidermand og hvad hedder de alle sammen. Knap så kendt er Berlins egen Captain Berlin.

  • napoleonmoskvalille

    Anmeldelse. Journalisten Wolfgang Büscher trak en dag i 00érne vandrestøvlerne på, pakkede sine nelliker, og gik af støvede landeveje den lange vej fra Berlin til Moskva. I sporene af både Napoleon og Hitler. Det tog ham tre måneder at gå turen med en lille rygsæk og en håndfuld kort. 

  • Anmeldelse. Efter 2. verdenskrig blev Tyskland opdelt og i den russiske Zone opstod en ny tysk stat, DDR. DDR eksisterede fra 1949 til 1989, hvor en fredelig revolution endte med at DDR blev opløst og en del af Vesttyskland. Enkelte savner DDR. De fleste er tilfredse med, at DDR forsvandt. Men hvad var det glemte land? Michael Klos har skrevet en undervisningsbog om ”DDR 1949-89 – den virkeliggjorte socialisme? ”

  • thethirdreich

    Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspektiverende blik frem til holocaust monumentet i Berlin. Historien bliver fortalt kronologisk som en krønike.

  • Anmeldelse. Manuella Blisse har sammen med Rose Marie Donhauser (fotos) og Uwe Lehman skrevet kogebogen Das Isst Berlin – Kogebogen for den tyske hovedstad – der dickes B.

  • tyskekrigsmarine

    Foto: Schleswig-Holstein (Tysk slagskib, 1908), i forgrunden 1930. Slagskibet Schlesientil venstre, og slagskibet Hessen er i baggrunden til højre. U.S. Naval Historical Center Photograph HM 82069

    Anmeldelse. Det tyske angreb på Danmark den 9. april 1940 var en sur overraskelse for danskerne. Eller måske ikke stor en overraskelse endda. Dansk udenrigspolitik havde indregnet muligheden derfor. Den pensionerede brigadegeneral, Michael H. Clemmensen, har sat sig grundigt ind i historien og i 2 stærke bind ruller han forhistorien op hen over 40 år.

  • ssparadeiBerlin

    Foto: SS parade i Berlin i 1938 for Adolf Hitler. Her var Søren Kam dog ikke med. Bundesarchiv, Bild 146-1972-061-38 / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort af danske historikere: "Et liv uden fædreland".

  • Anmeldelse. 14 kendte danskere fortæller levende og med historisk indsigt om deres liv under Den Kolde Krig. Fra Anden Verdenskrigs afslutning til Berlinmurens fald. Gennem nye og unikke samtaler tager de læseren med på en rejse i en splittet verden, der flere gange stod på kanten til en atomkrig mellem USA og Sovjetunionen. Hvordan var det at vokse op midt i denne verdenskonflikt, og hvilke spor trak Den Kolde Krig ind i deres voksenliv?

  • tyskland4

    Foto: JulianKroesPhotography, Pixabay,CC

    Tyskland har fantastisk meget at byde på. Mange danskere drøner igennem på Autobahn til ferien ved Middelhavet, eller flyver over Tyskland. Middelhavet er også et godt sted. Men er du til en lidt alternativ ferie, så er Tyskland super velegnet til en road-trip ferie: God mad, godt vejr, historie og kultur og gode vine. Og ikke specielt overrendt af andre turister. Kom ud på de små veje. Så her berlin-guide.dk’s top ti til Tyskland - ellers lad dig inspirere af Get Your Guide - Find din tur her og book direkte!

  • Anmeldelse. Den 13. februar 1945 blev byen Dresden udslettet. Tusindvis af bomber blev kastet ned over byen, og omkring 25.000 mennesker blev dræbt. Den engelske bestsellerforfatter Sinclair McKay giver en levende beskrivelse af angrebet fra de allerførste bomber til de enorme brande, der bredte sig gennem byens kvarterer. Flammerne nåede mere end en kilometer op i luften.

  • irrungen

    Anmeldelse. Lene er en bevægende kærlighedshistorie og en levende skildring af Berlin i 1870’erne fra en af Tysklands største romanforfattere i det 19. århundrede: Theodor Fontane. Men selvom romanen har nogle år på bagen er den stadig et besøg værd.

  • FontaneEffibillede

    Anmeldelse. Effi Briest (1895) er Theodor Fontanes mest kendte roman og regnes for en af tysk litteraturs betydeligste klassikere og sammenlignes med Flauberts Madame Bovary og Tolstojs Anna Karenina.

  • MischlingAuschwitzfoto

    Foto: Jødiske tvillinger bag pigtråd i Auschwitz til medicinske eksperimenter. Foto taget fra film af Alexander Voronzow fra Deh 1. ukrainske hær, Den Røde Hær ved befrielsen i 1945. På billedet er Tomasz Szwarz; Alicja Gruenbaum; Solomon Rozalin; Gita Sztrauss; Wiera Sadler; Marta Wiess; Boro Eksztein; Josef Rozenwaser; Rafael Szlezinger; Gabriel Nejman; Adek Apfelbaum; Hillik (senere Harold) Apfelbaum; Mark Berkowitz (tvilling); Pesa Balter; Rut Muszkies (Senere Webber); Miriam Friedman; og tvillingerne Miriam Mozes og Eva Mozes som bærer strikkede hatte. Fundet på wikipediasengelske artikel om Josef Mengele. 

    Anmeldelse. De 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha kommer sammen med deres mor og bedstefar til KZ-lejren Auschwitz i 1944.Tvillinger var i høj kurs ved medicinske forsøg, så de bliver straks ved ankomsten sorteret fra - og istedet for gasovnen havner de i Dokter Mengeles menneskelige ZOO, hvor der bliver eksperimenteret. Affinity Konar har beskrevet tvillingernes skæbne i romanen "Mischling - Adskildt af krig - forbundet af blod".

  • Berlin har flere gange været centrum for både bøger og film.  Her nedenfor har vi fundet nogen af bøgerne frem til dig. De udenlandske kan måske med fordel købes hos amazon.de i Tyskland, de danske hos Saxo i Danmark.

  • bibliotek

    Foto: Annakika, 2012 / Flickr / (CC BY 2.0)

    Biblioteker er samlinger - og i Berlin er der flere biblioteker og arkiver, som du skal være opmærksom på. Skal du ikke låne noget har de ofte en læsesal, hvor man kan fordybe sig eller et lytterum, hvis det musik, du gerne vil høre.

  • germania

    Kort: Kort over Germania med stammerne indtegnet. Mangler i bogen - men praktisk at have. Kort af Karl Udo Gerth / Public Domain / Wikipedia

    Anmeldelse. I år 98 skrev den romerske senator og historiker Gaius Cornelius Tacitus en bog om de germanske stammer uden for det romerske rige. På latin hedder bogen "De Origine et situ Germanorum", men den er kendt som Germania. Der findes kun et enkelt eksemplar af bogen, som blev fundet i Hersfeldklosteret i byen Bad Hersfeld i Hessen, hvorfra det kom til Italien i 1455. Ikke noget omfangsrigt værk, men det har været en kilde til tysk historie. Allan A. Lund har genudgivet det i en nyoversættelse på dansk. Tacitus´ Germania er blevet læsningen værd.

  • Anmeldelse. Berlin tiltrækker guidebøger, som honningkrukker tiltrækker bier. Der er simpelthen så meget at fortælle. Forfatter, rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen arrangerer rejser til blandt andet Berlin. Han har boet i Berlin. Så derfor en guide.

  • berlinnazis

    Anmeldelse. Et banalt trafikuheld i lyskrydset på Harald Jensens plads i Aarhus sender læreren Klaus Mortensen på en halsbrækkende og hæsblæsende ekspedition til Berlin. Kærlighed, nazister, international konspiration, historie og by-geografi mixes i denne lille actionroman, "Budskabet fra Berlin", af Karsten S. Mogensen. Et godt bud på en sommerbog til dem med hang til spænding og fart. Der er guns til drengene og kærlighed til tøserne.

  • murenapril1988

    Foto: Berlin-guide. April 1988 på hjørnet af Zimmerstrasse og Charlottenstrasse. Vi har lige parkeret den fine grønne bil for at gå langs muren. Der er masser af grafitti på muren. DDR vagterne sidder i tårnet og holder øje. Desværre var foto en dyr hobby, så der er ikke mange fotos fra turen. Vi kørte i den fine mintgrønne Volvo, som Thomas selv havde malet med malerulle. Den skilte sig ud. I vest for sin farve og i øst for sin størrelse. Den krævede 2 trabant parkeringspladser. Fotos i "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne" har samme umiddelbare kvalitet. Der er ikke fotoshoppet på billederene, så også blånede farvefotos er med.

    Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, har skrevet forordet.

  • Hitler og hans livlæge og pusher, Dr. Morell

    Foto: Adolf Hitler og den kolossale Dr. Morell, som måske var det menneske, som tilbragte mest tid i Adolf Hitlers selskab. Pusheren og medicinskabet var altid i nærheden.

    Anmeldelse. Var Hitler narkoman? Var de tyske soldater dopede af methamfetamin. Var den totale krig den totale rus på crystal meth? Det er journalisten Norman Ohlers teori og i "Den totale rus - Narkotika i det tredje rige" fremlægger han overbevisende sin teori.

  • younginBerlin

    Foto: Sosinda/ Pixabay

    Anmeldelse. 15-årige Greta er lige flyttet med sin mor til storbyen Berlin. Væk fra den trygge landsby i Bayern og væk fra vennerne. Ind til den store hovedstad - uden venner. Kun sin døve albinohund Buster. Som slet ikke må være i opgangen for den sure vicevært. Hun lærer at chatte på nettet - men det er ikke kun søde mennesker man møder der. Romanen, en ungdomskrimi, er skrevet af Beate Teresa Hanika.

  • KarinhallGoring

    Anmeldelse. Den svenske forfatter Carl-Henning Wijkmark debuterede i 1972 med bogen ”Jægerne på Karinhall”. Den foregår i 1936 på Hermann Görings jagtgods nord for Berlin. En forunderlig blanding af spionroman med forviklinger, historisk dokumentarisme og pornografi. Den blev genudgivet i Danmark i 2018 af Bechs forlag.

  • spiontunnel

    De allieredes museum fortæller en helt særlig historie om Berlin - fuld af drama og næsten som i et eventyr vandt de gode kræfter til sidst. Sådan ser verden ud set fra de allieredes museum i Berlin. Oplev spioner, luftbro og kold krig på museet.

  • culinarialeber

    Leber berliner art: Stegt kalvelever med kartoffelmos, bløde løg og ristede æbler. En herreret. Foto af Riki1979, eber Berliner Art mit gebratenen Apfelscheiben, Zwiebelringen und Kartoffelpüree, Public Domain Wikipedia [Beskåret].

    Anmeldelse. Culinaria Deutschland - Deutsche Specialitäten er en tysk kogebog med alt det bedste fra det tyske køkken. 377 proppede sider med historier om tysk mad, masser af opskrifter og fotos. En guldgruppe fundet på udsalg til 4,99 Euro i Kreuzberg.

  • siggurdhalvside

    Anmeldelse. 2017 er året, hvor kirken fejrer 500 året for Martin Luther's teser. Martin Luther har haft enorm betydning på vores kirke, vores samfund, vores kultur - og hvad vi tænker om os selv. Der er kommet flere store Luther udgivelser i 2017. Men også en lille introduktion fra Politikkens forlag: "Sigurd fortæller om Luther" med masser af flotte illustrationer af Stine Rosenberg - og med en medfølgende CD, hvor Sigurd Barrett læser op og synger 7 nye sange. Som der står i bogen, så "når denne bog slutter - så ved du en masse om Luther".

  • Spirouillustration

    Illustration fra tegneserien (Den engelske udgave).

    Anmeldelse. I Tyskland er tegneserien Splint og Co kendt som Spirou. ”Spirou in Berlin” er en fantasifuld og hæsblæsende grafisk novel eller tegneserie, som foregår i Berlin. Tegnet af den tyske tegneserieforfatter, FLIX.

  • charlemagne

    Foto: Karl den store havde gerne lavet et imperium ud af Europa.

    Anmeldelse. Hvorfor blev Europa ikke et imperium? USA er verdens stærkeste imperium. Kina har været samlet i tusinder af år. Men Europa er ikke samlet. Det er suveræne stater der samarbejder. "Siden romerrigets fald har ingen magthaver været i stand til at underlægge sig kontinentet. Der har ganske vist været en række forsøg, men de er alle slået fejl", siger Jørgen Møller. Jørgen Møller er professor i Statskundskab og har i en lille bog i serien "til tiden" fra Gyldendal undersøgt spørgsmålet.

  • Anmeldelse. Jeg er fan af Berlins bedste countryband: The Bosshoss. De har skabt deres egen unikke sound og spiller lige godt i berlinske klubber, til Helene Fischer Shows og på Rock am Ring. Men som overraskelse har de hårde cowboys fra Kreuzberg tilsyneladende taget grillhandsken op og lavet en kogebog om Badass BBQ. I butikkerne kan man få en flaske Ballentines Whisky special limited Bosshoss Edition med medfølgende BossHoss BBQ-sauce. Hvorfor?

  • blakhatstreetart

    Foto: Street-art i Berlin med paste-ups.LenaLensen, Simple Pixabay License.

    Anmeldelse. Graffiti eller gadekunst. Socialister eller Hitler. Kærlighed og kildevand. Sissel-Jo Gazan har skrevet romanen ”Blækhat” om Rosa, som vokser om i Århus i 1980’erne. ”Blækhat” handler om familiehemmeligheder, om venskab og kærlighed, som sættes på prøve af idealisme og ismer. Historien slutter i Berlin, hvor Rosas viden om, hvem hun er vendes på hovedet.

  • Anmeldelse. Siegfried Lenz ”Tysktime” er fra 1968, men den er stadig værd at læse eller genlæse. Bogen handler om den pligtopfyldende landbetjent og maleren Nansen, som bliver stemplet som ”entartet” af nazisterne og får forbud mod at male. Politiet holder nidkært øje med at han ikke maler, og politiopgaven tilfalder landbetjent. Landbetjenten er Nansens modsætning.

  • Kitaj100head

    Anmeldelse. Journalist Torben Kitaj har skrevet en lille bog om 100 ting du ikke vidste om Tyskland og Tyskerne. Fra das Auto til Zeitgeist. God underholdning før du drøner ned af Autobahn og godt samtale-materiale – for hvad betyder egentlig gutmensch, supergeil og weltschmerz?

  • siegfriedlenzoverloberenvignet

    Anmeldelse. Siegfried Lenz’ roman overløberen blev udgivet i 2014 – med mere end 60 års forsinkelse. Romanen handler om det sidste år af krigen, hvor alting er i opløsning på østfronten. Ude i et sumpet skovområde ved de Masuriske søer står en lille deling værnemagtssoldater og holder vagt ved en jernbane. Hovedpersonen Poska ender med at slutte sig til den røde hær. Han bliver overløber. Foto fra bogens forside.

  • baedekercafebauer

    Billede: Berlin 1890. Cafe Bauer på Unter den Linden nr. 23 er kendt og Baedeker nævner Cafeen som den første i sin oversigt over cafeer i Berlin sammen med Cafe sur Oper i nr. 28. De bliver begge kaldt "sehr elegant" og får en stjerne og en bemærkning om, at der er adgang til mange aviser. Senere i guiden står der om cafeerne på sydsiden af Unter den Linden: "Mellem Charlottenstrasse og Friedrichstrasse, i nummer 26, er Café Bauer byget af Ende & Böckmann og udsmykkket med vægmalerier af a.V. Werner. Ved siden af, i nummer 27, er den nybyggede Kaiserhallen af I.Heim, hvor restauranten er udsmykket som den arabiske gård på Mallorca. I nr. 28 er Cafe sur Oper, med roccoco udsmykning og stuk af Von Lessing og lysekroner fra Salviati i Venedi." I dag er det VW autohaus, der dominerer adressen. Cafe Bauer var iøvrigt den første Cafe i Berlin til at få elektrisk lys - i 1886.

  • Mann550

    Billede: Bogens forside billede med Familien Mann - næsten samlet

    Anmeldelse. Forfatteren Thomas Mann var en af det forrige århundredes mest beundrede forfattere. Historien om Husets Buddenbrook er stadig værd at læse. Thomas Mann fik Nobelprisen. Han var feteret og betydningsfuld tidligt i sit liv. Han var gift og havde seks børn. Det var farverige tyskere, som stod op imod Hitler. Tilmann Lahme har skrevet en biografi om familien.

Side 1 ud af 3