Arkitektur

  • En boligblok, simpel og ligetil, og alligevel strømmer arkitekturenthusiaster til for at se arkitekten Le Corbusier's etageejendom Unité d´habitation "Typ Berlin" på Flatowallee 16u Berlin-Charlottenburg. Huset blev bygget i 1957 - 58 i forbindelse med en byggeudstilling.

  • altemuseum

    Foto: Ansgar Koreng / CC BY 4.0 / Wikipedia

    Tag med på fodturen forbi nogle af verdens bedste museer og hovedværker af Berlins store arkitekt Karl Friedrich Schinkel (1781 - 1841). Turen er 4.7 kilometer og kan gås på en lille time - men ikke, hvis du skal nå at se museerne også.

  • Karl Marx Alle - Foto: Kirsten Andersen

    Karl-Marx-Alle Foto: Kirsten Andersen (www.berlin-nyt.dk)

    Karl-Marx-Alle eller tidligere Stalin Allee er et monumentalt socialistisk byggeri i sovjetisk, klassisk bryllupskagestil i bydelen Friedrichhain. Det er en kolossal boulevard bygget til at gøre indtryk. Og det gør den. Boulevarden er 89 meter bred og næsten 2 kilometer lang. Langs boulevarden er der opført enorme 8 etagers bygninger afsluttet i hver ende med tårne ved Frankfurter Tor og Strausberger Pltaz.

  • LittleBigCity er en 3D model by af Berlin. Udstillingen tager dig med gennem Berlins historie fra den lille landsby, over middelalderen til den industrielle revolution, gennem krige, DDR og det moderne Berlin. 

  • checkpointcharlie

    Muren er det måske mest markante stykke arkitektur i Berlin og et af de største. Eller rettere: var markat, for den er stort set væk igen. Muren, som af DDR staten blev kaldt for den antifasistiske beskyttelsesvold, kan nu kun besøges i brudstykker rundt om i Berlin. Det er de færreste, der savner den. 

  • Det oprindelige stormagasin på Hermannplatz

    Karstadt på Hermansplatz i Neukölnn er et byens stormagasiner. Det har det været altid siden det blev bygget i 1929. Arkitekten var Philip Schaefer (1885-1952) og bygningen overlevede både de anglosaksiske bomber og sovjetisk artilleribeskydning - men blev sprængt i luften af SS den 25 april 1945. En del af bygningen er gået tabt. I 1929 var det Art Deco New York Style med en højde på 71 meter, 9 etager og 72.000 kvadratmeter shopping. SS konverterede de 72.000 kvadratmeter til 55.000 kubikmeter byggeaffald. 2 dage senere kom russerne. Bygningen blev "født" med sin egen U-bahn station, som kører den dag i dag. Et mindre stormagasin er bygget på resterne.

  • Arkitekten Erich Mendelsohn (21 marts 1887 – 15 September 1953) blev i 1920er hyret til at strømline en række ældre bygningerne. En af dem var hovedkvarteret for Berlins avis mand nr. 1 Rudolf Mosse. Mendelsohn's bygninger med klare linier og kurver giver bygningerne et aerodynamisk udtryk. Det interessante ved Mendelsons bygninger er, at han har bygget videre på eksistrende bygninger. Mossehaus var blevet beskadiget under gadekampe efter første verdenskrig og Mendelsohn blev bedt om at renovere og modernisere bygningen. Det gjorde han på sin egen måde og han blev kendt for sin expressive arkitektur.

  • Verdenshovedstaden Germania var nazisternes vision for den tyske hovedstad efter den forventede sejr i 2 verdenskrig. Sejren udeblev og det gjorde Germania også. Men drømmende var store - sindsygt store. Hitlers arkitekt Albert Speer tegnede mange planer - men kun en brøkdel af planerne om Germania blev realiseret før krigen.

  • schlossbritz2

    Slottet Britz er det tidligere hovedsæde i landsbyen Britz, der i dag er en del af bydelen Neukölln. Idag er slottet hovedsæde for Kulturstiftung Schloss Britz. Der er museum med rum for omkring 1880 med interiører fra den tid - kaldet gründerzeit. Rundt om er en dejlig prisbelønnete park.

  • Plattenbau er et nøgle begreb i en arkitekturguide for Berlin. Plattenbau er det tyske ord for en bygning, der er bygget af store, prefabrikerede jernbeton elementer. Selvom plattenbau oftest giver associationer til østtyskland er det bestemt også en konstruktionsmetode, der er benyttet i vesten. 

  • Yorckstrasse

    Foto: Broerne i Yorckstrasse set ovenfra af A.Savin (Wikimedia Commons · WikiPhotoSpace)

    Måske har du oplevet at gå under de mange jernbanebroer i Yorckstrasse. Der var oprindeligt mere end 40 jernbanespor, der blev ledt over Yorckstrasse. Den første blev bygget i 1875 til Dresdenbanen. Det kan føles som en temmelig dyster affære at gå under de mange broer. Men uden broerne ville Kreuzberg være helt isoleret fra Schöneberg (og omvendt) da togtrafikken var på sit højeste.

  • kanzlerbygningen

    Det nye kanzleramt i Berlin, kanslerkontoret, hvor den tyske kansler holder til stod færdig i 2001 efter kun 4 års byggeri. Bygningen drives på biodiesel, solenergi og økostrøm for at dæmpe miljøbelastningen.
  • Shellhuset i Berlin er et klassisk moderne mesterværk, som står ved Landwehrkanal i Berlin. Fasaden består af 6 bløde bølger og stiger fra seks til ti etager. Bygningen er tegnet af Emil Fahrenkamp (1885 - 1966). Huset blet bygget til Shell virksomheden Rheniania-Ossag.

  • alexandrowkakirke

    Alexandrowka er den russiske koloni i det nordlige Potsdam. Alexandrowka består af 13 russiske træhuse, som blev bygget i 1826/27 efter bestilling fra Friedrich Wilhelm III. Den russiske landsbys huse ligger omgivet af store haver, som lå de midt på en eng og ikke midt i Potsdam. Modellen er den lille by Glosovo nær St. Petersborg.

  • Berlins domkirke er ikke så gammel som man kunne tro. Den stod færdig i 1905 og er som sådan en ungersvend blandt domkirker. Kirken led alvorlig skade under 2. verdenskrig, og er aldrig rigtig blevet bragt tilbage til sin oprindelige form. Det er altså en kraftigt restaureret og beskåret domkirke, vi kan se i dag. Under krigen faldt hele gulvet f.eks. ned i krypten og sådan stod kirken i mange år.

  • weitlingkiez

    Foto: Weitlingstrasse. Fotograf: 44penguins, CC BY 3.0

    Weitlingkiez er egentlig et lille hyggeligt kvarter i Lichtenberg i gaderne omkring Weitlingstrasse. Nord for Victoriastadt og østlig fra jernbanerne til Ostkreuz. Byen her opstod ret sent i 1800-tallet og i tiden omkring første verdenskrig blev der også bygget af bauhaus-arkitekter. Udbombede bygninger blev efter krigen erstattet af DDR-boligbyggeri. Hele området forfaldt og blev først saneret efter murens fald i midten af 1990’erne.

  • friedrichwerderkirche

    Friedrichswerdersche Kirche blev bygget 1823-1831 af Karl Friedrich Schinkel. Det var den første nygotiske kirke i byen. I dag tilhører kirken det tyske Nationalgalleri og bliver brugt som museum. Kirken ligger iøvrigt lige ved siden af Schinkelplatz med statuen af Karl Friederich Schinkel.

  • cabaret

    Berlin er kendt for de brølende tyvere med kreativitet, innovation, film og teater og fri tænkning fra inflationen faldt til ro i 1924 til det store krak i 1929.

  • TheBraininDahlem

    Foto af Rino Porrovecchio, 2008. (CC BY-SA 2.0)

    "The Brain of Berlin" er en særlig bygning i Berlin Dahlem, som rummer det filologiske bibliotek ved Freie Universitet i Dahlem. Biblioteket er tegnet af ingen ringere end den britiske arkitekt Sir. Norman Foster. Hjernen stod færdig i 2005.

  • alexanderplatz2

    Foto: Pascalkoenig/ Pixabay Simplified License.

    Anmeldelse. Alexanderplatz er en central plads for Berlin. Pladsen er hovedperson i Döblins formidable bog: Alexanderplatz. Det er næsten umuligt at besøge Berlin uden at passerere over eller under Alexanderplatz. Pladsen opstod i det 13. århundrede, hvor byens hovedåre krydsede vigtige handelsveje ved byens nordløstlige byport, Oderberger Tor. Den har skiftet ham og udsende og navn flere gange. Hans Christian Post er gået i dybden med Alexanderplatz og fører over 400 sider læseren gennem historien med arkitektens briller.

  • Modelbyer fascinerer. Modelbyer eller minaturer er dragende. Vi føler os i et kort øjeblik som kæmper, der kan skræve over hele bydele. Det sætter gang i fantasien - eller giver bare et godt overblik over topografien i en by. Det er til dig, der er interesseret i byplanlægning, arkitektur, modelbyggeri, historie mv. Berlin har flere muligheder. Faktisk så mange, at du må investere det meste af en weekend for at få dem alle med i samme runde. Her er lille overblik. Flere steder vil også børn bliver fanget. 

  • Når UNESCO's World Heritage udpeger bygninger, områder eller monumenter til at være verdensarv skal man være vågen. Som regel venter der en en særlig oplevelse. Verdensarven er trestjernet - en rejse værd. I 2008 blev seks boligområder i Berlin udpeget som verdensarv. Boligerne opført i 1920erne og er nogle af de bedste og mest velholdte repræsentater for modernismens gennembrud. Herhjemme repræsenteret ved fx arkitekterne Flemming Lassen og Arne Jacobsen. 

  • RiemersH ofgarten

    Riehmers Hofgarten er en samling fornemme etageboliger fra slutningen af 1800 tallet til det bedre borgerskab. Der er ikke så meget samlet af den slags. Særligt ikke i Kreuzberg, der er et udpræget arbejderkvarter. Men Riehmers Hofgarten er en undtagelse. Gå på opdagelse i gårdene, der om aftenen er smukt oplyst af gaslamper.

  • sanssouci

    Sanssouci slottet i Potsdam 25 kilometer syd-øst for Berlin er kongen af Prøjsen, Frederik den store, sommerpalads. Sanssouci kan betragtes som den tyske udgave af Versailles, selv om der langt til Versailles overdådighed. Sanssouci har en mere intim rococo stil og er meget mindre end det franske barokplads - men parken omkring slottet er skøn med mange små templer og et kinesisk tehus.

  • knoblauchhaus

    Knobalauchhaus har ikke meget med hvidløg at gøre. Huset er et borgerhus fra 18. tallet, som husede en spidsborgerlig familie - en biedermeier familie. Du kan besøge huset i Nikolaiviertel.

  • pierreboulezsalen

    Pierre Boulez Saal, February 2017 © Volker Kreidler - pressefotofra Pierre Boulez Saal

    Pierre Boulez Saal i Berlin er et unikt sted at lytte til klassiske koncerter. Man sidder tæt omkring kunstnerne i en sal, der tidligere var lagerhal til Staatsoper. Det var lederen af Staatsoper, Daniel Barenboim, som skabte salen i samarbejde med den amerikanske arkitekt Frank Gehry. Akustikken i salen er designet af den japanske akustiker Yasuhisa Toyota. Facaden er tegnet af den østtyske arkitekt Richard Paulick i 1950’erne.

  • bogstaver

    Et bogstavmuseum? Har du set skriften på væggen og har en særlig forkærlighed for A, K eller M - så dyrk det her på bogstavmuseet i Berlin. Museet har sat sig som mål at bevare bogstaverne. Man kan jo dårligt være imod.

  • Tchoban arkitekturmuseet er åbnet i 2013 og er et museum med arkitekturtegninger Det er et privatmuseum åbnet af Sergei Tchoban, der er en succesrig russisk arkitekt.

  • grundertid

    Gründerzeit - eller gundlæggelsestiden - er perioden i Tysklands historie frem mod landets samling i perioden 1870 til 1900. Den nationale samling fandt sted samtidig med at industrialiseringen slog igennem. Det første tyske "wirtschaftswunder" gav nye muligheder for forbrug. Gründerzeitmuseum viser tidens ting og sager.

  • Nazisterne havde en drøm at bygge verdenshovedstaden Germania i Berlin. Et kolosalt projekt, som de så småt begyndte på. Så du filmen Der Untergang? Hitler og hans arkitekt Albert Speer diskuterer arkitekturen i en stor 3 dimensional model af Germania. Du kan se modellen på udstillingen Mythos Germania.

  • Byplanlægning er en disciplin, som kan engagere de fleste mennesker. Tænk bare på diskussioner vi kan have i København eller Århus, når der kommer forslag til bygning af højhuse eller placering af en moske eller når der nedlægges parkeringspladser. Det er ikke spor anderledes i Berlin.

  • WeimarBY

    Foto: Lapping, Pixabay Licens, CC. 

    Weimar i Thüringen ligger langt fra Berlin. Næsten 300 kilometer mod syd af motorvej A9. Lige i overkanten for en udflugt fra Berlin. Og alligevel bør Weimar være med på dit Tysklandskort. På mange måder hjertet i Tyskland, hvad angår både kultur og historie. Her er eksempler på både det bedste i tysk kultur - og det værste.

  • afstobningssamlingen

    Hovedet af Alexander, Hadrian og Trojan står på række. Græske guder og helte står fremme i afstøbningssamlingen i Berlin i Schloss Strasse 69 overfor slottet Charlottenburg.

  • tempelhof1

    Foto: Orville Wright på Tempelhof i 1909. Læg mærke til de fine hatte.

    Når man ser på den tidligere Lufthavn Tempelhof er det tydeligt at se, at arkitekten Ernst Sagebiel er den samme som har tegnet Detlev-Rohwedder-Haus i Berlin. Lufthavnen blev oprindeligt taget i brug i 1924 men blev voldsomt udbygget som en del af Albert Speers planer for genopbygningen af Berlin, når krigen (efter nazisternes forventning) var vundet og afsluttet. Det var en uhyggelig ideologi, der gav anledning til byggeriet, men i dag fremstår det ikke desto mindre som imponerende arkitektur. I dag er lufthavnen blevet til en enorm træløs park: Tempelhof Freiheit med plads til alle. De store vidder midt i byen.

  • stjernekortet

    Kom tæt på filmstudierne i Babelsberg i Potsdam ligger villakolonien "Neubabelsberg". I 1920erne var Villaerne fyldt med filmstjerner fra Babelsberg og milliardærer. I 1930'erne blev villaer ejet af jøder "tvangs-ariseret". Politiske modstandere blev skudt. Goebbels lå i med mindst 2 af konerne på vejen. Attentatet mod Adolf Hitler i 1944 blev planlagt her. Ved Potsdamkonferencen i 1945 blev der beslagt villaer til Stalin, Truman, Churchill og Attlee. To bomber fik verdenshistorisk betydning. Kortet er fra Google Maps

    Den kulørte presse har levet af NeuBabelsberg i mere end 100 år. Tag med på "Hammerslag"s udflugt i kvarteret.

  • Alt berlinkort

    Det, som i mange andre tyske byer er kendt som alt-stadt, hvor vejene og gadenavne har rødder tilbage til middelalderen, og hvor historien har efterladt sig diskrete spor og bid af tidens tand, det findes ikke i Berlin. Det vil sige nogle gadenavne gør, men den inderste og ældste kerne af Berlin blev stort set bombet væk i 2. verdenskrig. DDR genopbyggede det lille Nikolaikvarter omkring Nikolaikirken, men resten af det oprindelige Berlin forsvandt stort set.

  • einsteinturmlille

    Foto: Coenen / Wikimedia/(CC BY-SA 3.0)

    Einsteinturm i Potsdam.

    Wissenschaftspark Albert Einstein - vidensskabsparken i Potsdam blev anlagt i midten af det 19. århundrede, før der var nogen, der havde tænkt på Albert Einstein. I parken er der et stort observatorium og Albert Einsteins tårn samt videnskabelige institutter.

  • gaslygtemuseum

    På hjørnet af Straße des 17. Juni og Klopstockstraße står en flot række af gaslygter fra hele Tyskland og fra landene omkring. Du er kommet på gaslygtemuseum og det er ganske gratis at gå en tur og lade sig oplyse.

  • Berlin er rig på mindesmærker og bygninger, som bærer historien med. Steder, som har betydning, der rækker langt udover kommunegrænsen i Berlin. Er du til bygninger og arkitektur - så husk også lige at se arkitek tur guiden på Berlin.

     

  • Foto: Frank Schmidtke (CC BY-ND 2.0)

    Bauhausentusiaster kender med garanti Dessau, som ligger syd for Berlin og nord for Leipzig. Bauhaus er en kunst, arkitekt, design tænkning, som opstod omkring 1920. Andre vil kende Dessau for slaget ved Dessau den 25. april 1626, hvor danske styrker blev slået tilbage. Dessau husede Junkers flyfabrikker i 2. verdenskrig, og det kostede 80 procent af bymidten på grund af allierede bombeangreb. Byen hedder i dag Dessau-Rosslau. Men i daglig tale Dessau.

  • Foto: Kirsten Andersen (www.berlin-nyt.dk). Alexanderhaus til højre, Berolinahaus til venstre - set fra Alexanderplatz november 2008

    Berolinahaus og Alexanderhaus blev opført på Alexanderplatz 1929-32. Stilen er Neue Sachlichkeit. Arkitekten er Peter Behrens (1868 - 1940). Begge huse ligger med facade ud mod Dirksenstrasse, Alexanderhaus i samme side som verdensuret og med den skrå vinkelbygning ud mod Grunerstrasse. Bygningerne er fredet.

  • bauhaus2
    Bauhaus museets karakteristisk profil - i virkeligheden er de hvide. Foto: Stig Yding Sørensen, 2013.

    Bauhaus - designmuseet i Berlin er en magnet for arkitekter, designere og folk med hang til det klassisk-moderne. Museet er dedikeret til at vise historien om Bauhaus skolen fra 1919-1933, som var afgørende for udviklingen af arkitektur, design og kunst i det 20ende århundrede.

  • Jugendstil, Art Deco og Funktionalisme - tre stilarter, der kickstartede forrige århundrede. Bröhan Museum er Berlins specialmuseum for tre stilarter, der præsenteres gennem glas, keramik, porcelæn, sølv og metal, i møbler, tæpper, belysning, grafik og malerier. Kort sagt er du til Bo Bedre - så finder du den ægte vare her.

  • Karl Friedrich Schinkel (13. marts 1781 i Neuruppin i Brandenburg – 9. oktober 1841 i Berlin) var en preussisk arkitekt og maler, som stærkt kom til at præge klassicismen så stærkt, at der lige frem er tale en "schinkelskole" af arkitekter, som fulgte hans linjer. Overalt i Berlin støder man på referencer til Karl Friedrich Schinkel.