2. Verdenskrig

  • folkeflyt

    Kortet ovenfor er tegnet af Adam Carr (Fundet på en.wikipedia), Public Domain, Link. Det viser forskydningen af landområderne mellem Sovjetunionen, Polen og Tyskland i perioden 1939 til 1945. Millioner af mennesker i Polen, Tyskland og Sovjetunionen måtte fra den ene dag til den anden forlade deres hjem og hjemegn gennem generationer. De er aldrig vendt tilbage. Det er ofte en ofte overset forbrydelse, som stadig har store konsekvenser for de fordrevne og deres efterslægt. De glemmer aldrig.

  • EndgameK

    Anmeldelse. Historikeren Ian Kershaw har sat sig for at undersøge, hvad der fik tyskerne til at følge Hitler til sidste mand. Alt var i ruiner. Overmagten var tydelig. Og alligevel blev der kæmpet og myrdet og henrettet mens den tyske verden sank i grus. Der blev kæmpet mand til mand helt ind i førerbunkeren før det sluttede. Hvordan var Tyskland istand til og villigt at fortsætte kampen helt indtil landet faktisk var totalt udslettet. Ophørte med at eksistere. Hvorfor? Why? Warum? почему?

  • ProjektRiese

    Dybt under i de schlesiske Uglebjerge i Sudeterne gravede nazisterne i 1943-45 tophemmelige underjordiske gange. Der er 7 store anlæg. De blev aldrig færdige. Ingen ved hvad de skulle bruges til. Schlesien er i dag en del af Polen, og du kan besøge de underjordiske anlæg. Et af dem ligger ved slottet Książ, som før hed Schloss Fürstenstein. Schlesien kan være lidt vanskelig at orienteres sig i fordi alle stednavne er ændret til polsk. Anlægget ligger fire timers kørsel sydøst for Berlin.

  • scheelforside

    Foto: Fra bogens forside.

    Anmeldelse. Fritz Scheel Petersen (1924-1998) blev født ind i det tyske mindretal i Sønderjylland. Få år før Fritz blev født var Sønderjylland – eller Nordschleswig – tysk område. Selvom folkeafstemningen i 1920 havde gjort Sønderjylland dansk igen, så gjorde det ikke alle til danskere. Fritz var tysk af sind og han meldte sig som frivillig til Hitlers krig og gjorde turen som SS soldat med hele vejen til Rusland og tilbage til Berlin. Han mener selv, at han var med til at brænde Hitlers lig. Fritz Scheel overlevede krigen og endte som agronom i Midtjylland.

  • Anmeldelse. Sven Hazel udgav i 1953 bogen ”De fordømtes legion” om sine oplevelser i det 27. panserstrafferegiment i kampene på Østfronten. I alt skrev ”Sven Hazel” 14 bøger om oplevelserne i 2. verdenskrig. Det er stærkt omdiskuteret om bøgerne er selvbiografiske og om de overhovedet er skrevet af Sven Hazel. Nogle tror mere det var Sven Hazels kone. Hvoromaltingerså står de 14 bøger om Sven Hazel som unik dansk litteratur, der i oplag kun er overgået af H.C. Andersen.

  • Bundesarchiv Bild 102-13166, Adolf Hitler

    Anmeldelse. Den tyske historiker Harald Sandner har skrevet ”Hitler – das letzte Jahr” om Adolf Hitler og krigens sidste år. Meget detaljeret henover 675 sider. Andre forfattere og bøger beskæftiger sig også med den nazistiske diktator sidste år. Men selv i Ian Kershaws gigantværk ”Hitler” er der kun afsat 250 sider ud af 2.320 sider til emnet. Harald Sandner gør selv regnskabet op. Her er i den grad mulighed for at komme i detaljen med historien set fra Adolf Hitlers perspektiv i ledsagelse med en dygtig historiker. Det er fremragende læsning.

  • snesmilfoto

    Foto fra bogens forside.

    Anmeldelse. Søren og Lotte Hammer er storproducerende danske krimiforfattere. De har taget hul på historiske romaner. Krimien Snesmil følger kommissær Johann Braumann i Berlin, som i denne krimi jager morderen på en ung kvinde, som brutalt blev voldtaget og myrdet i Berlin i 1940. Johann Braumann er en nazist med stærk og blind på det ordentlige og rationale og gode. Som forlaget skriver på bogens bagside:…mens han efterforsker et seksualdrab for et regime, der myrder millioner.

  • Trabiworld

    Den uhyggelige mur løb oprindeligt langs Zimmerstrasse, hvor den i krydset med Friedrichstrasse blev gennembrudt med Checkpoint Charlie. Zimmerstrasse og fortsættelsen over Wilhelmstrasse til Niederkirchnerstrasse har udviklet sig til – efter smag og behag – et paradis for infotainment, en turistkedel, hurtige penge. 

  • ostflygtning45

    Anmeldelse. Der er flygtninge i Europa nu. Der er mange. Men sammenlignet med Europa i 1945 er det faktisk småting. Østeuropa var krigszoner, etniske udrensninger, folkevandringer, ubeskrivelige overgreb. Forfatteren Ole Steen Hansen går i ”Tysklands katastrofe” tæt på de tyske østområder, hvor mere end ti millioner tyskere blev fordrevet fra østpreussen. En vild flugt over frosne landskaber med russerne i hælene. Op til Østersø-kysten, hvor den største evakuering i verdenshistorien over havet fandt sted. Krigsskibe, kulskibe, fiskekuttere, ubåde, slæbebåde – alt blev sat i søen for at få flygtningene sejlet mod vest og over 250.000 havnede i Danmark. Alligevel er det en historie, som næsten er gået i glemmebogen. Ole Steen Hansen nøjes ikke med tal og statistikker. Han lykkes med at fortælle historien gennem Martha, Eva, Heinz, Gerda eller Rosemarie og andre. Mange har han mødt personligt og interviewet.

  • Ravensbruck

    KZ Ravensbrück var en koncentrationslejr for kvinder i Nazityskland. Lejren blev oprettet i november 1938 efter ordre fra SS-lederen Heinrich Himmler, og den stod klar til åbning i maj 1939. I foråret 1941 blev der opført en mindre lejr for mænd ved siden af hovedlejren. Ravesbrück er også dansk historie.

  • hermangermer

    Foto: Heinrich Germer på en ødelagt russisk kampvogn i Sovjetunionen. Foto leveret af Suzi Elena Apelgren. Berlin-guide har let redigeret og håndkoloeret fotoet. Originalen ses her.

    Anmeldelse. Vi ser ofte på 2. verdenskrig med danskerens øjne. Suzi Elena Apelgren har gennem den tyske frontsoldat Heinrich Germer fulgt en tysk soldats vej fra opvæksten i Bremen, rekruttiden i Ulfborg i Vestjylland og videre til østfronten. Historien er unik, fordi Heinrich Germer næsten altid havde et lille Kodak Retina Kamera med i brystlommen – og han tog mere end 800 fotos og skrev mange breve hjem. Suzi Elena Apelgren har haft adgang til fotos, breve og til lange interview med Heinrich Germer. Et første håndsindtryk af Østfronten

  • Checkpoint Charlie

    Foto: Du kan stadig få et stempel på Checkpoint Charlie. Foto: Connie Sørensen.

    Checkpoint Charlie var nok den mest kendte af grænseovergangene mellem Øst- og Vestberlin mens byen var delt 1945-1990. Man får fornemmelsen af, at lige her var den kolde krig. Checkpointet lå ved Kreuzbergs nordligste punkt på Friedrichstraße på grænsen mellem den sovjetiske og den amerikanske sektor. Den måtte kun passeres af ansatte ved de allieredes ambassader og militærorganisationer, ikke-tyske udlændinge, den varige repræsentation for Vesttyskland og DDR-funktionærer.

  • villaschoningen1

    Villa Schöningen er en pragtfuld villa i Potsdam. Helt ned til vandet. Under den kolde krig lå villaen i DDR helt oppe mod muren - lige ved "spionbroen" Glienicke Brücke. Har du tid i Potsdam, så lav et lille stop her for idag fortæller det lille museum i villaen historien om spionbroen, om villaen - og lidt om nutidskunst.

  • ingemannforside

    Foto: Bundesarchiv, B 145 Bild-P054320 / Weinrother, Carl / CC-BY-SA 3.0. Farvelagt af berlin-guide.dk, der også har indsat bogens forside.

    Anmeldelse: På Gyldendals forlag dukkede en flyttekasse med noter, fotokopier og avisudklip op. Kassen stammede fra DR’s tidligere korrespondent i Bonn, journalisten Frode Kristoffersen. I begyndelsen af 1970’erne interviewede han en række af det tredje riges top-folk om krigens sidste dage. Interview med Werner Best, Albert Speer, Karl Dönitz mv. Frode Kristoffersen blev dog aldrig færdig med hans historie og nu materialet så der. Erik Ingemann Sørensen fik overdraget kassen, og ud af det kom så endelig Frode Kristoffersen interview og nye facetter om krigens sidste dage.

  • heinzkrigportrat

    Anmeldelse. Den tyske soldat Heinrich ”Heinz” Wiesenhöfer gjorde krigen med på tysk side som soldat i Luftwaffe – og undervejs mødte han i et kort glimt en dansk pige. Men et forhold mellem en dansk pige og en tysk soldat var nærmest en umulighed på det tidspunkt. Krigen rullede Heinz videre. Men pigen glemte han aldrig. Næsten et liv senere rejste Heinrich som enkemand til Danmark for at finde den danske pige igen.

  • Anmeldelse. Werner Grossmann var spion. Han gjorde en lang karriere fra 1952 i en af verdens mest berygtede efterretningstjenester HVA – Hauptverwaltung Aufklärung. I 1986 nåede han toppen, da han afløste den legendariske og gådefulde Markus Wolf – kendt fra Le Carré trillerne som ”Karla”. I 2005 blev hans selvbiografi udgivet på dansk.

  • wallmuseum

    Foto; Bjornson/ Pixabay Simplified License

    Interessen for muren og historien om den er enorm. Med god grund. Endnu et museum om berlinermuren har nu set dagens lys. Museet ligger tæt på East Side Gallery og gennem 13 rum tages de besøgende ved hånden med brug af installationer og film.

  • dodsmarsh

    Kort før den røde arme nåede frem den 21. april 1945 blev koncentrationslejrene KZ-Sachsenhausen og KZ-Ravensbrück rømmet. 33.000 fanger, herunder kvinder og børn, blev sat til at marchere mod nordvest. Uden mad og i iskoldt vejr marcherede kolonnen 20 - 40 kilometer om dagen og overnattede i det fri. SS skød dem, der sakkede agter ud. 6000 døde. I Below, hvor kolonnen holdt pause et par dage, findes et lille mindested til minde om Todesmarschen.

  • Anmeldelse. Den amerikanske præsident John F. Kennedy besøgte Berlin på en onsdag i 1963, og formåede at skrive verdenshistorie og vise, at amerikanerne stod på Vestberlins side i konfrontationen med Sovjetunionen. I bogen ”Kennedy i Berlin” vises fotografier af fotografen Ulrich Mack fra Kennedys rejse til Tyskland 23-26. juni 1963. Bogen er udgivet i forbindelse med 50 året for besøget. I alt 120 sort-hvide fotografier.

  • Anmeldelse. Danmark under den kolde krig - småstat mellem supermagter er en samlet gennemgang af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitiske historie fra 1945 til 2005. Bogen indgår i serien His2rie og tilrettelagt til historieundervisningen i gymnasiet.

  • 1961koldkrigcheckpointcharlie

    Ved Checkpoint Charlie arbejdes der på at etablere et center for kold krig. I forvejen ligger museet for Check Point Charlie der. Centeret er endnu en drøm, men indtil videre kan du se Checkpoint Gallery med 175 store fotos om Checkpoint Charlie og dets historiske betydning. Du kan besøge BlackBox ColdWar, der åbnede i september 2012 - og du kan besøge en udstilling om dagligdag i 1980'erne.

  • ernstreutertale

    Ernst Reuter blev født i 1889 i Åbenrå i Danmark. Dengang var Åbenrå en del af Tyskland og det stod ikke i kortene, at Ernst Reuter skulle blive en af det 20 århundredes mest berømte berlinere. Men det blev han og hans skæbne hænger tæt sammen med den kolde krig og starten af det tyske demokrati. Han døde i 1953 som 64 årig.

  • Hitlers bunker

    Hitler og hans kone Eva Braun tilbragte deres sidste uger i en bunker dybt under jorden midt i Berlin. Her gjorde de selvmord den 30 april 1945. Führerbunkeren lå hele 8,2 meter under jorden i haven på det gamle Rigskancelleri i Wilhelmsstrasse 77. Der er absolut intet at se i dag. Hele bunkersystemet er sprængt i luften og resterne ligger under en parkeringsplads. Du kan se parkeringspladsen. Foto; berlin-guide.dk

  • coldwar

    Berlin endte i klemme mellem øst og vest, da 2. verdenskrig sluttede og den kolde krig begyndte. De fleste spionromaner med respekt for sig selv foregår i og omkring Berlin. Her blev lusket, smuglet, lyttet, observeret og propoganderet. Det er ikke mange år siden at muren faldt og den kolde krig heldigvis fordampede. Følg med i sporene på den kolde krig.

  • kostrinfor

    Foto: Luftoptagelse af Küstrin før 2. verdenskrig. Bagerst til højre anes Berliner Tor, som i dag er restaureret og noget nær det eneste, der er genkendeligt i byen.

    Küstrin var en tysk by ved bredden af Oderfloden med mange århundreders historie. Kun 80 kilometer øst for Berlin. 90 procent af byen blev fuldstændig ødelagt i 2. verdenskrig og størstedelen af byen endte i Polen, da den tyske grænse blev flyttet mod vest. Den kaldes også Oderflodens pompeii og i dag er der få ruiner at se. I dag er byens polske navn Kostrzyn nad Odrą.

  • panzerwerkostwall

    De mange bunkere ligger stadig spredt ud i landskabet. Her er det panzerwerk 708. Fotograferet til wikipedia af Bunkier Urbex/CC BY-SA 3.0 pl/. 

    Langs den danske vestkyst ligger en stribe bunkere. Det er resterne efter det tyske fæstningsanlæg Vestvolden eller Atlantvolden, som under 2. verdenskrig blev etableret fra Norge til den spanske grænse som forsvar mod en allieret invasion. I øst ligger et mindre ambitiøst fæstningsanlæg "Ostwall", der i dag ligger i Polen. Har du mod på en større udflugt fra Berlin kan du besøge det. Forfatteren Ove C. Kronborg har foreslået denne udflugt til Ostwall i Polen.

  • BomberoverKreuzberg

    Bomberne falder over Kreuzberg under 2. verdenskrig.

    I Berlin begyndte og sluttede den europæiske del af den 2. Verdenskrig. Under hele krigen var Berlin udsat for bombeangreb og hele krigen endte i et kæmpeslag med russerne i gaderne om Berlin indtil tyskerne endeligt kapitulerede den 2. maj 1945. Læg mærke til hvor mange nyere bygninger og hvor få gamle bygninger der er i Berlin. Se op ad facaderne på de ældre bygninger, og ofte kan du stadig se skudhuller. Læs her historien om bombningerne og slaget om Berlin. Vil du i sporene efter den 2. verdenskrig skal du læse vores temaguide.

  • Keiser Wilhelms Gedächtnis kirke på Breitscheidplatz er et ikon for Berlin. Kirken og dens moderne tilføjelse dominerer udsigten på Kurfürstendamm og Tauentizenstrasse. 

  • russiskkirkegaardireitwein

    Foto. Den russiske krigskirkegård i Reitweini Oderland. De russiske troppe etablerede hovedkvarter i skoven bag den lille by Reitwein da de kom over Elben i begyndelsen af Seelow-slaget. Her ligger ca. 3000 soldater fra den Røde Hær.

    Krig er død. Og overalt i Brandenburgs små byer er der krigergrave fra flere generationer af krige - især Napoleonskrigene, "befrielseskrigene" i 1864 (mod Danmark), 1866 (mod Østrig), 1870/71 (mod Frankrig), 1. Verdenskrig og 2. verdenskrig. Krigergravene er en håndgribelig og sørgelig dokumentation af krigens elendighed. Kirkegårdene med krigsgrave er typisk markeret med skiltet "Kriegsgräberstätte" og så er der jo alle mindesmærkerne. Krigergravene er ikke noget egentligt udflugtsmål, men kommer du forbi, så stop alligevel op og besøg dem.

  • Sachsenhausen KZ lejr

    Koncentrationslejren i Sachsenhausen, der ligger 35 kilometer nord for Berlin ved Oranienburg, blev bygget i sommerne 1936. Det var den første lejr efter Reichsführer SS Heinrich Himmler blev udnævnt til chef for Gestapo i 1936. Mere end 200.000 mennesker blev over tiden holdt fanget i Sachsenhausen mellem 1936 og 1945. Her af omkring 200 danske fanger. Derefter overtog russerne. Omkring 100.000 omkom.

  • Den tyske søkrig blev styret fra Berlin fra 1943-45 af overkommandoen for den tyske krigsmarine [OKM]. Kommandocentralen lå ca 30 kilometer nord for Berlin i en skov. Bunkere, kaserne og master beskyttet af flak og maskingeværer. Lidt uklart om bunkerne blev sprængt af tyskerne selv eller af russerne. Men sprængt blev de og ruinerne ligger stadig ude i skoven.

  • Kaiser Wilhelm II. opførte i 1913 til 1917 slottet Cecilienhof for sin ældste søn Kronprins Wilhelm og hans hustru Cecilie von Mecklenburg-Schwerin. Se, det var en svigerfar der kunne gøre indtryk. Efter 2. verdenskrig var det her de allierede sejrherrer mødtes for at dele Tyskland imellem sig i 1945. Læs her om slottet og den smukke park Neuen Garten i Potsdam.

  • thethirdreich

    Anmeldelse. Historien om det tredje rige med Adolf Hitler, Nazismen, myrderierne, 2. verdenskrig kender de fleste. Det er en stor historie. Den engelske historie professor Richard Overy har i ”Det tredje rige – historien” rullet historien op fra ølstue-kuppet i München i 1923 til nederlaget i 1945 – og et perspektiverende blik frem til holocaust monumentet i Berlin. Historien bliver fortalt kronologisk som en krønike.

  • tyskekrigsmarine

    Foto: Schleswig-Holstein (Tysk slagskib, 1908), i forgrunden 1930. Slagskibet Schlesientil venstre, og slagskibet Hessen er i baggrunden til højre. U.S. Naval Historical Center Photograph HM 82069

    Anmeldelse. Det tyske angreb på Danmark den 9. april 1940 var en sur overraskelse for danskerne. Eller måske ikke stor en overraskelse endda. Dansk udenrigspolitik havde indregnet muligheden derfor. Den pensionerede brigadegeneral, Michael H. Clemmensen, har sat sig grundigt ind i historien og i 2 stærke bind ruller han forhistorien op hen over 40 år.

  • Adolfhitler

    Foto: Adolf Hitler. Portræt fra 1938 af Hitler foran sit skrivebord.
    Bundesarchiv, Bild 183-H1216-0500-002 / CC-BY-SA 3.0. Wiki. Billedet beskåret af Berlin-guide.dk

    Anmeldelse. Adolf Hitler, født 20. April 1889 i Braunau am Inn, i det østrig-ungarske kejserrige var fra 1933 til 1945 Führer/Reichskanzler og diktator i Tyskland. Han skød sig selv den 30. April i sin bunker i Berlin. Adolf Hitler er fortsat et mysterium for verden. Hvordan kunne han ”ske”? Historikeren Jørgen Grønvald Laustsen har skrevet en lille biografi om Adolf Hitler. Hvem var manden, der fik Tyskland til at angribe hele Europa og i sidste ende var ansvarlig for drabet på millioner af mennesker.

  • Se og læs Ronald Reagans tale fra 12. juni 1987, hvor han står overfor muren i Berlin og siger: "Mr. Gorbachev - tear down this wall". 

  • Præsident John F. Kennedy holdte en af de meste berømte taler for Berlin og for friheden og mod kommunismen i Berlin den 26. juni 1963.Det er en forrygende tale og den bliver regnet for en af Kennedys bedste. Talen blev holdt uden for Rådhuset i Schöneberg, og der sidder en mindeplade i muren på rådhuset. Her under kan du både se talen blive holdt og læse den.

  • berlinatwar

    Anmeldelse. Formidabelt og let læst værk om berlinerne under 2. verdenskrig er en født klassiker. Den brittiske historiker Roger Moorhouse har skrevet bogen "Berlin i krig og liv og død i Hitlers hovedstad 1939-45". Beskrivelsen følger berlinerne fra Hitler begejstringen, jødeforfølgelsen, bombardementerne til det ultimative nederlag.

  • flaktårne

    Flaktårnene i Berlin blev bygget under 2. verdenskrig på befaling af Hitler efter et angreb i august 1940 af britiske bombefly. Tårnene blev bygget parvis og i Berlin blev der bygget 3 i byens parker. Der er idag kun få rester at se. Tårnene blev brugt til luftforsvaret af Berlin, til beskyttelsesrum og nødlazaretter og til opbevaring af uerstattelige skatte.

  • treptowpark

    Syd for centrum i Treptower park ligger det sovjetiske mindesmærke for 2. verdenskrig til minde om 7.000 af de 80.000 sovjetiske soldater, der faldt i slaget om Berlin i april-maj 1945. Der ligger også et sovjetisk krigsmindesmærke i Tiergarten og et i Pankow på Schönholzer Heide.

  • murenapril1988

    Foto: Berlin-guide. April 1988 på hjørnet af Zimmerstrasse og Charlottenstrasse. Vi har lige parkeret den fine grønne bil for at gå langs muren. Der er masser af grafitti på muren. DDR vagterne sidder i tårnet og holder øje. Desværre var foto en dyr hobby, så der er ikke mange fotos fra turen. Vi kørte i den fine mintgrønne Volvo, som Thomas selv havde malet med malerulle. Den skilte sig ud. I vest for sin farve og i øst for sin størrelse. Den krævede 2 trabant parkeringspladser. Fotos i "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne" har samme umiddelbare kvalitet. Der er ikke fotoshoppet på billederene, så også blånede farvefotos er med.

    Anmeldelse. Peer Henrik Hansen & Thomas Wegener Friis har skrevet bogen "Berlin og den kolde krig - set med danske øjne". Berlin var centrum i den kolde krig og mange danskere oplevede Berlin i de år. Hansen & Friis har indsamlet øjenvidneskildringer og privatfotos som giver en ny vinkel på den kolde krig. Prorektor ved Københavns Universitet, Lykke Friis, har skrevet forordet.

  • berlinnazis

    Anmeldelse. Velkommen til Berlin i 1940'erne. Til den håbløse kamp hos de få mod nazisterne. Livet på bunden af Berlin mellem små kriminelle, nazister, ludere, svig, vold og hor. Forfatteren Hans Fallada skrev bogen "Jeder stirbt für sich allein" i 1947. Peoples Press har udgivet den ubeskårede oversættelse og det er første gang, at den er tilgængelig på dansk.

  • jenspeterjssenfoto

    Foto: Jens Peter Jessen (1895 i Tinglev - 1944 i Plötzensee). Fra WikiWand.

    Anmeldelse. "Danskeren der ville dræbe Hitler" af journalisten Søren Flott er en biografi om danskeren Jens Peter Jessen og attentatet mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Ideen til attentatet kom fra Jens Peter Jessen. Han blev sammen med de øvrige attentat mænd henrettet før krigens afslutning. Attentatet blev kendt med filmen "Valkyrien" med Tom Cruise i hovedrollen som Claus von Stauffenberg.

  • De allierede styrker fra Frankrig, Storbrittannien og USA havde udstationerede soldater og civile fra 1945 til 1994. De havde hver deres sektor at passe på.Nær Olympia stadion ligger et lille museum, som fortæller historien om de mennesker, som var udstationeret i Berlin fra 1945 til 1994. 250.000 lokale fremmede, som gled ind i dagligdagen og også var en stor arbejdsgiver for berlinerne. Modsat russerne, der blev opfattet som besættelsesmagt, blev de allierede betragtet som allierede og beskyttere.

  • potsdamkonferencen

    Potsdamemmer af historie - også af den dystre slags. Besøg villaen, hvor myrderierne af jøderne blev besluttet, og slottet, hvor delingen af Tyskland besluttet. Se sporene efter den kolde krig.

  • antonybeevorreitwein

    Foto: Bunkeren i Reitwein, hvorfra general Zhukov og general Tjuikov afventede det russiske angreb over Oderfloden på Seelow-højderne. Foto: berlin-guide.dk

    Anmeldelse. Angrebet på Berlin i 1945 var voldsomt og afsluttede den 2. verdenskrig i Europa. Der er skrevet meget om angrebet, men den bedste beskrivelse er stadigvæk Antony Beevor's ”Berlin – faldet 1945”. Den er en klassiker og fortjener naturligvis en anmeldelse af berlin-guide.dk selvom værket er fra 2002.

  • siegfriedlenzoverloberenvignet

    Anmeldelse. Siegfried Lenz’ roman overløberen blev udgivet i 2014 – med mere end 60 års forsinkelse. Romanen handler om det sidste år af krigen, hvor alting er i opløsning på østfronten. Ude i et sumpet skovområde ved de Masuriske søer står en lille deling værnemagtssoldater og holder vagt ved en jernbane. Hovedpersonen Poska ender med at slutte sig til den røde hær. Han bliver overløber. Foto fra bogens forside.

  • Hedegaardchurchillfoto

    Anmeldelse. Winston Churchill (1874-1965) var Storbritanniens premiereminister under 2. Verdenskrig og tillagde sig umistelighed hæder ved at nægte at give op, da hans land næsten stod alene tilbage mod Adolf Hitlers hær. Isoleret på en ø. Han var en statsmand. Men også en showmand, en levemand, en drukmås, en kriger med overskud og vid. Journalist Jan Hedegaard har fortalt historien om Winston Churchill. Man kan ikke undgå at blive lidt fan.

  • russikflaglille

    Billedet af den røde fane, som hejses over det sønderskudte Reichstag den 2. maj 1945 er ikonisk for afslutningen af den anden verdenskrig - og for russernes store andel i sejren. Foto: Mil.ru (CC BY 4.0)

  • Besøg et DDR raketanlæg. Bunkeren Ladeburg nord for Berlin ved Bernau var base for den 41. raketbrigade "Hermann Duncker" i DDRs folkehær. Bunkeren åbnes for rundvisninger.

  • Madonna

    Billede: Kulskitsen Madonna fra Stalingrad hænger i Gedächtniskirche.Kopier af billedet hænger også i Coventry og Kazan Katedralen i Volgorad (tidl. Stalingrad) som et tegn på tilgivelse mellem Tyskland, Rusland og Storbrittanien, der var i krig med hinanden.

    Den lille skitse hænger i Gedächtniskirche i Berlin. Lidt diskret ude til siden. Billedet er fra 1942 og tegnet af en tysk soldat, Kurt Reuber i Stalingrad under slaget om Stalingrad.

  • falladamareridt1

    Stunde 0: Berlin Alexanderplatz maj 1945

    Anmeldelse. I maj 1945 sluttede krigen. Men i Tyskland blev freden ikke et brag af lykke. Landet var smadret. Tyskerne var verdens meste forhadte folk. Tyskerene var spærret inde af skyld og skam. Der var sult og død og nød. Hans Fallada skrev i løbet af 1945 "Mareridt i Berlin" om livet i de første krigsmåneder.

  • potsdamkonferencen2

    Ovenfor et officielt foto fra konferencen. I stolene fra venstre er det Clement Attlee, Harry S. Truman og Josef Stalin. Når det er Attlee, der sidder i stolen i stedet for Churchill er forklaringen, at Churchill tabte parlamentsvalget midt under konferencen og måtte tage hjem. Churchill blev altså afløst Clement Attlee - og mon ikke det er forklaringen på, at dette foto er taget.

    Potsdam-konferencen var en konference mellem USSR, USA og UK i 1945, hvor krigens sejrherrer besluttede Tysklanads fremtid. Konferencen fandt sted lige efter slutningen af 2. verdenskrig i Europa. Frankrig var ikke med, men underskrev senere som besættelsesmagt i Tyskland. Polen var heller ikke med, men fik store bidder af Tyskland. Konferencen fandt sted i perioden 17. juli til 2. august 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam sydvest for Berlin.

  • Det tysk-russiske museum Karlshorst har rødder i den 2. verdenskrig. I april 1945 under angrebet på Berlin valgte Marshal Georgy Zhukov - den russiske kommandant - at etablere sit hovedkvarter i Karlshorst. 

  • wunsdorf

    Syd for Berlin ligger Wünsdorf. Her havde den tyske hær sit hovedkvarter fra 1910. Fra 1953 - 1994 brugte den sovjetiske hær Wünsdorf stedet som hovedkvarter. I 1994 forlod 40.000 sovjetiske soldater med deres børn og fruer området og idag bor her 3.500 tyskere. En del af tyskerne er en tysktalende russisk minoritet. Her kan du besøge de gamle bunkeranlæg og to museer og... besøge Tysklands eneste boglandsby.

  • ww2game

    Foto: Berlin-guide

    Anmeldelse. ”The World War ll” – Trivia Game er et strategisk spørgsmålsspil om den 2. Verdenskrig. Spørgsmål som i Trivial Pursuit-spillene, men temaet er 2. verdenskrig, og strategi på spillepladen en smule mere udviklet.

  • Bundesarchiv Bild 183-H27779 Berlin Flakturm am Zoo
    Tysk forsvar gør klar til endnu en bombenat på flakfortet. Foto: Wikipedia.

    Anmeldelse. Arrene efter 2. verdenskrig heler langsomt i Berlin. Berlin blev 2. verdenskrigs mest bombede by og de allierede smed 68.285 tons bomber. Resultatet var 556.500 mistede boliger og 80 millioner kubikmeter murbrokker. Næsten alle huse havde skader og det er stadig hverdag i Berlin at finde ueksploderede bomber i jorden. Ole Steen Hansen har skrevet bogen "Bombemål Berlin", hvor han følger menneskeskæbner både i flyene og på jorden.

  • schulenburgring

    Foto: Området omkring Tempelhof Lufthavn. Schulenburgring 2 er markeret th øverst. På tavlen ved døren til Schulenburgring 2. er der idag en mindetavle: "I dette hus var hovedkvarteret for general Chuikov, som var øverstbefalende for den 8. sovjetiske gardearme. Den 2. maj 1945 underskrev General Weidling i egenskab af øverstbefalende for forsvaret af Berlin her befalingen til de tyske tropper i Berlin om omgående at indstille kamphandlingerne. For Berlin betød det enden på krigen".

    Den 2. maj 1945 kapitulerede Berlin. Krigen var ikke slut, men våbene tav i Berlin. Aftalen om våbentilstand blev underskrevet af den tyske general Weidling foran den sovjetiske general Vasily Ivanovich Chuikov ved sofabordet i en stuelejlighed i Schulenburgring 2 i Tempelhof. 6 dage senere fulgte hele Tyskland med.

  • bombermodKreuzberg

    Foto: Amerikanske bomber falder over Kreuzberg med kurs mod Oranienplatz?

    Anmeldelse. Bombningerne af de tyske byer under 2. verdenskrig var rædselsfulde. Kvinder, børn, murbrokker, ildstorme, kogende vand i et stort inferno. Det har været helvede på jorden. For en stor del af den tyske befolkning har der ikke været mere rædselsfulde oplevelser nogensinde i Tyskland. Alligevel er de fleste øjenvidne skildringer udenlandske og selvom dette må være en nøglebegivenhed er det meget lidt tysk litteratur, der har behandlet bombningerne. Den tyske forfatter W.G Sebald (1944-2001) udgav i 2001 essayet "Luftkrig og Litteratur", hvor han undrer sig over dette forhold. Essayet er nu udgivet på dansk af forlaget Tiderne Skifter.

  • surrender

    Foto; Kapitulationen underskrives i Karlshorst

    Den anden verdenskrig sluttede i Europa da tyskerne underskrev deres betingelsesløse overgivelse om aftenen den 9 maj 1945 kl. 00:16 sammen med repræsentanter for de "The Allied Expeditionary Force", den røde hær samt amerikanske og franske vidner. Krigen var slut. Men faktisk blev der skrevet under hele 4 gange i perioden 2. maj 1945 til 5. juni 1945. Tre af gangene i Berlin.

  • weserubung

    Kort: Lindberg (talk) / Wikpedia/ (CC BY-SA 3.0

    Anmeldelse. Der er mange myter om den 9. april 1940 i Danmark. Den dag Danmark blev besat at Tyskland. Hvem var egentlig skyld i, at Danmark så let blev løbet over ende - var det generalerne der svigtede? Befolkningen, der valgte en forkert regering? Kongen, der ikke ville være med? Dybest set var det jo tyskernes skyld - men kom de næsten på Staunings invitation, som en del af det tyske forsvar? Eller var Danmark blot trædestenen til de norske ressourcer?

  • tempelhof1

    Foto: Orville Wright på Tempelhof i 1909. Læg mærke til de fine hatte.

    Når man ser på den tidligere Lufthavn Tempelhof er det tydeligt at se, at arkitekten Ernst Sagebiel er den samme som har tegnet Detlev-Rohwedder-Haus i Berlin. Lufthavnen blev oprindeligt taget i brug i 1924 men blev voldsomt udbygget som en del af Albert Speers planer for genopbygningen af Berlin, når krigen (efter nazisternes forventning) var vundet og afsluttet. Det var en uhyggelig ideologi, der gav anledning til byggeriet, men i dag fremstår det ikke desto mindre som imponerende arkitektur. I dag er lufthavnen blevet til en enorm træløs park: Tempelhof Freiheit med plads til alle. De store vidder midt i byen.

  • Foto: Potsdamer Platz, 1945, Michael M. Dean, Public Domain, Wikipedia.

    Anmeldelse. Få danskere oplevede Berlins undergang. De der var journalister kunne berette direkte fra fjendens lejr. En af dem var journalisten Arild Hvidtfeldt, som i erindringsbogen "I fred og krig" fra 1995 fortæller om sine oplevelser i Berlin.

  • KETZIN1

    Foto: Berlin-guide

    Ketzin er en lille, undseelig landsby vest for Berlin. Her kommer turisterne langs Havel eller på cykel. Spiser en is. Men i 1945 kom soldaterne. Det var her, den 25. april 1945, at den røde hærs kvælertag om Berlin var definitiv.

  • doomsdaybredtbillede

    Anmeldelse. Foråret 1984. En grænseepisode i Berlin udløser en hastigt eskalerende konflikt imellem NATO og Warszawapagten. Fra hver sit sted i livet tvinges vennerne Susanne, Carsten, Dorthe og Peter til at vælge side i konflikten og til at beslutte sig for, hvad der er værd at kæmpe for. 23:59:00 – Ét minut i midnat er en kontrafaktisk spændingsroman, som tager udgangspunkt i virkelighedens kolde krig, og som – igennem fire unge danskeres øjne – udforsker optakten til en ny altødelæggende verdenskrig: den nukleare apokalypse.

  • wroclaw

    Foto: Udsigt over den gamle bydel i Wrocław. Foto af pedro_wroclaw fra Pixabay

    Wrocław hed før 2. verdenskrig Breslau. Efter 2. verdenskrig blev hele byen og regionen tømt for tyske indbyggere. I dag er Wrocław Polens fjerde største by med mere end 650.000 indbyggere. Byens historie er omtumlet. Den har også hørt under Bøhmen, Ungarn, Preussen og Tyskland. Man skal helt tilbage til 1200-tallet før byen forrige gang hørte under Polen. Der er fire timers kørsel eller 350 kilometer fra Berlin. Men god grund til at tage en overnatning eller to i Wroclaw,

  • OradurSurGlane

    Foto: Oradour-Sur-Glane, 2016. Foto manipulation af berlin-guide. Fotoet af Oradour-Sur-Glane er taget af 42Spain, Pixabay Licens.

    Anmeldelse. Armando Lucas Correa har skrevet romanen "Datterens fortælling" om en jødisk families skæbne. Datterens fortælling er baseret på virkelige, historiske hændelser. En familiesaga om kærlighed, overlevelse og tilgivelse. Et forslag til sommerferien. Romanen kan næsten læses som en genindspilning af Correas første bog "Den tyske pige", samme stil, samme tema - samme knugende beskrivelse.

  • anonyma

    Anmeldelse. Da Berlin faldt i 1945 blev byen overtaget af den røde hær. Da sejren var i hus gik den sejrende hær amok i fest, alkohol og voldtægt af kvinder. Skrigene fra kvinderne kunne høres om natten fordi alle vinduer i byen var knust. De store hospitaler i Berlin anslår, at op til 130.000 kvinder blev voldtaget og hver tiende kvinde omkom - mange efter selvmord. Voldtægterne fandt sted over hele østpreussen, Pommeren og Schlesien og estimater siger, at op mod 2 million kvinder blev voldtaget.90 procent af de gravide fik en abort. I 1954 udgav en anonym kvinde bogen "En kvinde i Berlin", som er et stærkt dokument i dagbogsform om at være kvinde i Berlin i maj 1945. Foto fra filmen af samme navn.

  • Anmeldelse. Traudl Junge fra München blev som 22-årig sekretær for Hitler. Hun levede tæt på Hitler i 3 år og var med til det sidste i bunkeren under Berlin indtil han skød sig selv. Traudl Junge overlevede og skrev sine erindringer i bogen "Til den bitre ende". Bogen er siden filmatiseret i den fremragende "Der Untergang", se foto hvor Traudl Junge sniger sig væk fra Førerbunkeren. Bogen blev udgivet, da Junge døde. Hun var den sidste overlevende af Hitlers medarbejdere.

  • Foto: Udsnit af bogens forside. Fotoet er håndkoloreret af berlin-guide.dk, så farverne er opdigtet. Det er en mut Vera "Spurven" Schalburg, vi ser på fotoet.

    Anmeldelse. Journalist og forfatter Kirstine Kloster Andersen har skrevet "Spurven". Historien er en lille, dramatisk historie om den danske spion Vera Schalburg. Vera "Spurven" Schalburg var muligvis spion for både Sovjetunionen samt Nazi-Tyskland og Storbrittanien under den 2. verdenskrig. Efter krigen har der kun på rygte og konspirationsniveau været viden om, hvad der hændte med Spurven efter 2. Verdenskrig: Var hun død?, levede hun inkognito i England?, havde hun en Cafe i Bruxelles? Var hun gift? Levede hendes børn? Kirstine Kloster Andersen har taget et deep dive i arkiver Danmark, Tyskland, Belgien og England.

  • berlindiaries

    Anmeldelse. "Dagbøger fra Berlin" er skrevet af den russiske prinsesse Marie Wassilchikoff, som boede i Berlin under 2. verdenskrig.

  • blodogjorddanskesSS

    Foto: Danske frivillige til Waffen-SS. De sidste til at forsvare det tredje rige.

    Anmeldelse. Under anden verdenskrig deltog omkring 1.000 fra det danske mindretal i Sydslesvig som tyske soldater i værnemagten. 250 mistede livet i en krig, der ikke var deres. Fra det tyske mindretal i Sønderjylland (Nordslesvig) meldte op mod 1.600 sig til Waffen-SS og yderligere 500 til værnemagten. Omkring 750 tysksindede danskere faldt under krigen. Jørn Tranekjær Andersen har taget fat i skæbnen for fire unge mænd som kæmpede for Nazi-Tyskland.

  • battleofBerlin

    Det endelige slag om Berlin blev indledt med sovjets angreb på Berlin ved Seelow. Sovjetunionen angreb med 2,5 millioner soldater, 41.000 artillerienheder, 7,500 fly, 6.250 kampvogne og 3.000 ramper til Katjuskaraketter - også kaldet Stalinorgler. Tyskerne havde lige under 1 million mand klar til forsvar - men mange var gamle fra militsen Volkssturm og unge drenge på 14 år fra Hitlerjugend. Mange manglede våben. 

  • HITLERBERLIN

    Foto: Berlin.- Parade ved Adolf Hitlers 50. Fødselsdag, SS-Leibstandarte "Adolf Hitler" marcherer gennem Brandenburger Tor. Bundesarchiv.

    Berlin blev så voldsomt ødelagt under krigen, at der faktisk ikke er mange spor tilbage efter det gamle Berlins centrale bydele. Du skal have øjnene med dig. De bygninger, der står tilbage har ofte ar efter granater og skud fra de hæftige kampe i de sidste dage i Berlin. Berlin var krigens epicentrum. Her begyndte det - og her sluttede det. 

  • krigsforbrydelserbogskud

    Anmeldelse. Mona Jensen og Palle Andersen har skrevet om tyske krigsforbrydelser 1939-1945 i hele Europa og undersøgt, hvor mange af uhyrlighederne den danske illegale presse fik rapporteret om til danskerne. Den illegale presse havde brittisk, svensk og amerikansk radio som kilder og i nogen grad den russiske radio. Afhængig af politisk ståsted.

  • seelowslaget

    Forfatteren Ove C. Kronborg har en dyb viden om begivenhederne omkring Berlin i krigens sidste dage. Vil du på sporet af slaget om Berlin har Ove C. Kronborg skrevet dette turforslag til berlin-guides læsere, hvor du kommer på sporet af kampene omkring Seelower Höhen øst for Berlin i februar - april 1945. Det var her en million russere satte den afgørende offensiv ind mod Berlin og 55.000 soldater mistede livet. Du skal have bilen med og det tager mindst en dag at komme igennem og besøge kirkegårde, nedlagte stillinger, mindelunde, kæmpebunkere, giftgasfabrikker, ruiner. Det smukke Oderbruch-landskab står i skarp kontrast til de voldsomme begivenheder, der fandt sted her.

  • Foto: Sovjetisk artilleri under angrebet på Berlin. Wikipedia.

    Den anden verdenskrig i Europa sluttede med Berlins fald. Et af mindestæderne er Seelow 40 kilometer øst for Berlin, hvor det endelige angreb på Berlin blev sat ind med 1.000.000 russiske soldater.

  • kortoverrusserangreb

    Kortet viser det russiske angreb fra Oderfloden og ind mod Berlin. Russerne angreb over en meget bred front, og da de først kom over floden gik det stærkt. Syd for Berlin ligger det skraverede område, hvor 200.000 tyske styrker søgte hen og pludselig så sig omringet af russere. Kort fra kirkegården. Fotograferet af berlin-guide.dk

    Syd for Berlin ligger den lille, fredelige landsby Halbe med ca 2.000 indbyggere. Landsbyen var vidne til et af de blodigste slag på tysk jord. Omkring 60.000 soldater og civile mistede livet i kampe fra den 25. april til 28. april 1945. Slaget er kendt som "Kessel von Halbe" - Halbekedlen. Tag en tur til Halbe og Baruth og se, hvor kampene fandt sted.

  • ehrasmussen

    Foto: E.H Rasmussen som bataljonsadjudant for II. bataljon Danmark i Narva (Estland). Foto fra bogens forside.

    Anmeldelse. I 2. verdenskrig meldte tusindvis af danskere sig frivilligt til tysk tjeneste. Ellef Henry Rasmussen var 17 år og blandt de første danskere, som blev en del af Waffen-SS. Han gjorde hele krigen med som SS soldat og officer på østfronten. Ellef Henry Rasmussen har fortalt sin historie til historikeren Peter Møller Hansen.

  • ssparadeiBerlin

    Foto: SS parade i Berlin i 1938 for Adolf Hitler. Her var Søren Kam dog ikke med. Bundesarchiv, Bild 146-1972-061-38 / CC-BY-SA 3.0

    Anmeldelse. SS-soldaten Søren Kam var hele sit voksne liv eftersøgt i Danmark for mordet på den danske journalist og avisredaktør Carl Henrik Clemmensen. Han skjulte sig i Tyskland og det lykkes ikke de danske myndigheder at få ham udleveret. Han døde i marts 2015 og her blev hans erindringer offentliggjort af danske historikere: "Et liv uden fædreland".

  • kryssinghellerup

    Foto: Frikorps Danmark drager afsted fra Hellerup station i 1941. Lidt svært at forstå, hvordan Kryssing kunne overse det nazistiske islæt. Fotograf F. Aggersbo.

    Anmeldelse. Thomas Haarder har gennem breve og interview skrevet en biografi om C.P Kryssing. C.P. Kryssing var dansk artilleriofficer, som følte sig kaldet til at lede Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet 29. juni 1941. Det var et frilligt dansk militært korps, som skulle bekæmpe kommunismen på østfronten sammen med tyskerne.

  • spiontunnel

    De allieredes museum fortæller en helt særlig historie om Berlin - fuld af drama og næsten som i et eventyr vandt de gode kræfter til sidst. Sådan ser verden ud set fra de allieredes museum i Berlin. Oplev spioner, luftbro og kold krig på museet.

  • fichtebunker

    Foto: Jörg Zägel/ Wikipedia / Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

    Under 2. verdenskrig havde tyskerne særlige bunkere til kvinder og børn - en mutter-kind bunker. I Fichtestrasse 6 ligger der en "mutter-und kind" bunker, og rundvisningen laves af Regina Schwenke, som selv har var der som barn med sin mor.

  • midtifjendenslejrtotalerkrieg

    Billede: I 1943 brølede Goebbels til hans tilhængere i Berlin: Vil i have den totale krig! Og svaret tilbage var "Ja"!. Billedet er fra wikipedia, Public Domain.

    Anmeldelse. Jacob Kronika var dansksindet sydschlesviger og korrespondent for Flensborg Avis, Nationaltiedende og Dagens Nyheder samt Svenske Dagbladet i Berlin under 2. verdenskrig. I bogen "Midt i fjendens lejr" offentliggjorde han dagbogsblade fra Berlin og betragtninger om nazisme, skyld og flugt. Bogen er fra 1966.

  • bendlerblock

    Foto: Jörg Zägel/ Wikipedia / (CC BY-SA 3.0)

    Bendlerblock på Reichpietschufer 74/76 i Berlin-Tiergarten, bygget 1911-1914 som Reichsmarineamt. I dag er det forsvarsministeriet. Fra dette kompleks blev angrebet på Danmark planlagt.

    En ny bog, "ANGREBET - Den danske og den tyske fortælling om 9. april i Danmark" af Keld Yding Sørensen, trækker flere spor til Berlin. Det var i Berlin, at angrebet på Danmark blev besluttet og planlagt. Bogen beskriver minutiøst henover 528 sider de tyske motiver, planlægningsfasen, opmarchen og angrebet nærmest minut for minut. Hele tiden fra såvel dansk som tysk side. Allerede i starten af bogen befinder man sig hurtigt i Berlin, hvor læseren møder chefen for den tyske krigsmarine. En mand som gjorde, hvad han kunne for at overtale Hitler til et angreb mod nord.

  • Jaltamøde

    Anmeldelse. I foråret og sommeren 1945 skiftede verden karakter. Tyskland blev besejret, præsidenten døde, Føren gjorde selvmord, premierministeren tabte valgte, atombomben blev sprængt og Europa blev delt. Kimen til den kolde krig var lagt. Høj-dramatiske måneder. I centrum for beslutningerne stod Roosevelt, Stalin, Churchill og Truman. Forfatteren Michael Dobbs har skrevet historien, så vi kommer med helt ind i soveværelset hos beslutningstagerne.

  • Anmeldelse. Flere danske journalister var i Berlin under 2. verdenskrig mens bomberne faldt. Henrik V. Ringsted var Politikens markante udsendte - og efter krigen var han korrespondent ved processerne i Nürenberg. Det kan man læse om i hans "Erindringer " i bind 1-3.

  • Anmeldelse. Foråret 1945. Hvor ville du helst være, hvis du kunne vælge? I foråret 1945 væltede bomberne ned over Tyskland, det nazistiske regime viste sit grimmeste ansigt. Der blev myrdet i flæng og slået ihjel i hobetal om man var soldat eller ej. Brændpunktet var Berlin. Den danske journalist Jacob Kronika havde valget - og han valgte at blive i Berlin og opleve Berlins undergang. Det var med livet som indsats. Jacob Kronika førte dagbog og dagbøgerne er udgivet af Lindhart & Ringhof med forord af Peter Tudvad.

  • Berlin er fyldt med bunkere. Der er bunkere fra 2. verdenskrig og fra den kolde krig. Det er ikke alle, der er til at finde. Nogle er gravet ned. Hitlers er sprunget i luften. Berliner-Unterwelten viser rundt i andre. Men langt fra alle. Nogle bliver brugt til museer. Her er en lille oversigt, som bliver udbygget efterhånden. Listen nedenfor er med garanti ufuldstændig. Bunkerne er grå og skjuler sig lidt i landskabet. Mange er kæmpestore og umulige at komme af med.