1933

  • bebelplatz

    Bebelplatz ligger omkranset af universitetet og det gamle konkelige bibliotek på Unter Den Linden. Bebelplatz overser man nemt på sin vej rundt mellem de imponerende bygninger, men pladsen har en trist historie og gemmer faktisk på et lidt specielt monument. Hvis du kigger ud over pladsen vil du typisk se nogle stå og glo ned i jorden. Nu har du fundet monumentet.

  • Rigsdagsbranden

    Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R99859 / Unknown / CC-BY-SA 3.0

    Den 27. februar 1933 blev den tyske rigsdag brændt. Gerningsmanden var den hollandske kommunist Marinus van der Lubbe, som blev taget på fersk gerning af politiet. Rigsdagsbranden var anledningen til at Adolf Hitler som rigskansler kunne overtage magten i Tyskland. Kunne det samme være sket i USA i januar 2021, da Kongressen blev stormet? Berlin-guide foretager sammenligningen her:

  • Foto: SA opmarch den 6. august 1933 til Blodugen i Köpernick

    I 1933 gik SA amok på politiske modstandere i Berlin. De politiske modstandere blev torteret og slået ihjel. SA – nazisternes Stormtropper – var ansvarlig for sikkerheden ved nazisternes politiske møder, men SA gik ikke afvejen for slagsmål i gaderne. Fra januar 1933 blev SA en politi-enhed, som kunne arrestere mennesker og spærre dem inde. Det medførte en voldsbølge mod politiske modstandere og jøder over en uge, som mindes som blodugen i Köpenick

  • 1933 10. maj. På Opernplatz i Berlin samles nazisterne og brænder alle de bøger af de ikke kan lide. Store bål flammer op over hele Tyskland. Men Berlin er centrum. Nazistene havde grebet magten – og nu slog de til. Bogafbrændingen var en del af ”Aktion wider den undeutschen Geist”. Aktion mod den utyske ånd. 1933 var året da alt gik galt i Tyskland. Mange tyskere troede, at det var lige omvendt.