Küstrin - Oderflodens pompeii

kostrinfor

Foto: Luftoptagelse af Küstrin før 2. verdenskrig. Bagerst til højre anes Berliner Tor, som i dag er restaureret og noget nær det eneste, der er genkendeligt i byen.

Küstrin var en tysk by ved bredden af Oderfloden med mange århundreders historie. Kun 80 kilometer øst for Berlin. 90 procent af byen blev fuldstændig ødelagt i 2. verdenskrig og størstedelen af byen endte i Polen, da den tyske grænse blev flyttet mod vest. Den kaldes også Oderflodens pompeii og i dag er der få ruiner at se. I dag er byens polske navn Kostrzyn nad Odrą.

Fra tidernes morgen

Fra tidernes morgen var området omkring Küstrin et mødested fuld af stormfulde konflikter mellem de slaviske og germanske stammer.

I løbet af de fem århundreder mellem år 900 og år 1400, skiftede herskerne adskillige gange. Før 900-tallet var landet var under ​​Pommersk indflydelse, og fra 900 til 1200 var det under polsk indflydelse.

Som et resultat af katastrofale diplomatiske manøvrer kom området derefter under Tempelridderne og Johannitterordenen for endelig at komme under Brandenburgs overhøjhed.

Küstrins storhedstid

På markgreve Albrecht d. 3’s initiativ fik Küstrin i 1300 stadsrettigheder, og byens betydning voksede. I 1536 valgte markgreve Johann af Brandenburg byen som sin residens, og den blev hovedstad i grevskabet Neumark. Han betragtes som Küstrins bygherre, der boede i et slot var en storslået renæssanceslot med fæstningsværker.

Byens rolige tilværelse varede dog ikke længe. Ud over oversvømmelser og omfattende ildebrande blev den heller ikke forskånet for at blive trukket ind i de politiske storme og de deraf følgende krige som Trediveårs Krigen (1618-1648) og Syvårs Krigen (1753-1760).

I 1537 påbegyndtes bygningen af Küstrin Fæstning, som derefter løbende blev udbygget. Til fæstningen hørte fire fremskudte bastioner:

  • Fort Gorgast (Gorgast – Tyskland). Den eneste af de fire fremskudte fæstninger, der i dag ligger i Tyskland.
  • Fort Zorndorf (Sarbinowo – Polen) - ruiner kan besøges ca 4 kilometer ad landevej 31 syd for Sarbinowo som Zorndorf hedder idag. Sæt gps til 52° 37' 18.52" N 14° 40' 0.49" E
  • Fort Tschernow (Czarnów – Polen) - ruiner kan besøges. Sæt gps til 52°31'30"N 14°46'1"E
  • Fort Säpzig (Żabice – Polen) - jagt område / paint-ball. Sæt gps til 52° 30' 29.86" N 14° 41' 2.25" E

Fort Gorgast har en lille udstilling og man kan bevæge sig rundt i fæstningsanlægget. Der er ikke meget at se, og det kræver nok en særlig interesse at køre ind der.

Küstrins første endeligt

I syvårskrigen i august 1758 blev byen belejret og brændt ned af russerne. Fæstningen blev ikke indtaget, men byen der mest var bygget af træ brændte op.

Den preussiske konge, Frederich II, angreb russerne og slog dem lidt øst for Küstrin (nær Sarbinowo) i slaget ved Zorndorf. Her stødte 70.000 soldater sammen og næsten 30.000 omkom, blev såret eller taget til fange. Preusserne vandt, men mistede hver tredje mand i hæren.

Besat af Napoleon

I 1806 kom Napoleon. Den preussiske konge drog i exil og på vej til Memel i Lithauen, hvor kongen boede hos den danske ambassadør, var han et par dage i Küstrin. Franskmændene kom lige efter og efter en kort træfning overtog franskmændene byen. Preusserne slap først for den franske besættelse igen i 1814, da preussiske og russiske styrker i fællesskab havde belejret Küstrin i et helt år.

I begyndelsen af det 20. århundrede blev en del af fæstningsvolden nedlagt og tilplantet med blomster. Ny militærteknologi betød, at den type fæstninger ikke længere kunne anvendes til forsvar. I 1910 blev Fæstning Küstrin opgivet af militæret og solgt til byen. Udbruddet af 1. verdenskrig forhindrede, at større dele af fæstningen blev revet ned og anvendt til boligbyggeri, men i 1932 blev flere bastioner sprængt og nedrevet, og med det var byens epoke som fæstningsby forbi. Du kan stadig besøge Fort Gorgast før Küstrin på hovedvejen tilbage mod Berlin. 

Den meste kendte by-søn er sandsynligvis storadmiral Alfred von Tirpitz (1849–1930), som lagde navn til en af tyskernes store slagskibe under 2. verdenskrig - og iøvrigt grundlagde den tyske højsøflåde før 1. verdenskrig.

Slutningen af ​​det 19. århundrede bragte håb om rolige tider. Med den økonomiske udvikling, voksede byens betydning hurtigt.


Kostrinkort

Kortudsnit over Köstrin fæstningen med Altstadt og bastionerne. 1938.


I 1939 var der ca. 24.000 indbyggere. Se en lille film her med billeder fra Küstrin før krigen.

Küstrins andet endeligt

Da de fremrykkende sovjetiske styrker i 1945 stormede frem gennem Polen på vej mod Oder, erklærede Hitler d. 15. januar byen som fæstning med ordre om at forsvare den til sidste mand. Sovjetiske styrker nåede frem til byen d. 1. februar. Nord og syd for byen lykkedes det dem at etablere brohoveder på vestbredden.

De tyske forsvarere blev efterhånden trængt tilbage til Küstriner Altstadt, der ligger på en ø i Oder floden. De indædte kampe fortsatte til 27. marts, hvor de overlevende rester af tyske soldater mod Hitlers ordre trak sig tilbage til vestbredden. Se lille film om ødelæggelserne i Küstrin.

Kampe og bombardementer ødelagde 90 procent af Altstadt i Küstrin. Russiske tropper havde dermed for anden gang udraderet Küstrin. Küstrin ophørte stort set med at eksistere.

Fra Küstrin til Kostrzyn nad Odrą

I 1945 var Altstadt fuldstændig ødelagt, og i dag henligger den fortsat som ruiner - også kendt som „Pompeji an der Oder“. I årene efter 2. verdenskrig blev især murstenene fra Küstrin brugt af den polske regering til genopbygningen af Warzawa. 

Umiddelbart efter krigen blev Oderfloden den nye grænse mellem Polen og Tyskland. Det delte Küstrin, så omkring to-tredjedele af den oprindelige by blev polsk. Den tyske bydel ligger på vestsiden af floden - Oderinsel Kietz. Küstrin var  besat af sovjetiske styrker helt frem til 1992 og henlå øde bag jerntæppet. Siden er området blev åbnet for besøgende.

Selvom Altstadt og fæstningsområdet aldrig er blevet genopbygget er selve byen flyttet til det, der engang var en forstad til Küstrin på den anden side af floden Warthe. Bydelen hed Küstrin-Neustadt og opstod i forbindelse med Reishbahn østlige togforbindelsr og en større banegård. Det er idag centrum af Kostrzyn nad Odrą og her bor omkring 20.000 mennesker. 

Sådan finder du det forsvunde Altstadt

Det er muligt at besøge ruinområdet. Når man kommer kørende fra Seelow passeres to broer over Oder og grænsen til Polen. Fra den sidste bro er der fin udsigt til den gamle fæstningsmur, der krones af et sovjetisk mindesmærke og en kanon.

Stands ved den gamle grænsekontrol kort efter grænsen og drej til højre ind til turistbureauet, der ligger til højre side for vejen. Der kan der parkeres, og derfra er adgang til Altstadt gennem Berliner Tor ved turistbureauet. Rundt omkring i området ligger resterne af fæstningsbyen, gamle brolagte gader, sporvognsspor og trapper der ikke fører nogen steder hen. Der er også dele af de gamle bastioner König, Königen, Brandenburg og Phillipp at se. De gamle gadeforløb kan genkendes fra kortet fra 1938.

Den sidste weekend i august er der hverår fæsningsdage med markeder og historier om den gamle fæstning - og i juli eller august har der siden 2004 været en stor rock festival på de gamle militærområder: rzystanek Woodstock - Stoppested Woodstock. I 2014 var der 750.000 gæster.

Artiklen er skrevet i samarbejde med forfatteren Ove C. Kronborg.

Ove C. Kronborg (f. 1944) er pensioneret politiinspektør og leder af ordenspolitiet i Sønderborg med en livslang interesse for historie. Har på Cousera studeret historie ved Virginia University og Princeton University, USA, Universiteit Leiden, Holland, og Københavns Universitet. Har skrevet bøgerne "Da krigen kom tilbage – 100 dage foran Berlin 1945" og "Et hjørne af en hærs sammenbrud" (2013) om det tyske sammenbrud i Prøjsen i 1945. Begge bøger udgivet på Forlaget Als, hvor de også kan købes.

Vil du til Küstrin, så husk også lige at se Ove C. Kronborgs turbeskrivelse i området for slaget ved Seelow. Russerne indledte deres angreb fra Küstrin.

Læs også mere på http://www.xn--festung-kstrin-osb.de/