Schlesien - udflugt til Polen

kieazslottet

Schlesien er en polsk region, som grænser op til Tyskland langs Oderfloden. Historisk set strækker den sig lidt ind i både Tjekkiet og Tyskland. Indtil 1945 var regionen tysk, men i forbindelse med afslutningen af anden verdenskrig blev de tyske borgere fordrevet og polske borgere, der var fordrevet fra Ukraine og Hvide Rusland flyttede ind i huse og gårde. Tag på tur med Berlin-guide og sæt gerne 3-5 dage af til din tur. Foto af DariuszSankowski (Pixabay Licens)

 

Historisk har det Schlesiske område ført en omtumlet historie som en del af Preussen, Bøhmen og Østrig-Ungarn. Preussen besad området fra 1742 frem til første verdenskrig, hvor efter store dele skulle afstås til Polen og Tjekkiet. Ind til da var Schlesien nærmest opland til Berlin.

Polsk Schlesien var blandt de første mål for Nazityskland i 1939, og planen var at udrydde de mennesker, som nazisterne betragtede som undermennesker: jøder og polakker. Den polske og jødiske befolkning i Schlesien blev udsat for folkemord, etnisk udrensning og massemord alt imens tyske kolonister flyttede ind på gårdene for at opfylde nazisternes løfte om Lebensraum. Man regner med at 2.000 polske intellektuelle, politikere og forretningsfolk blev myrdet, alene i "Intelligenzaktion Schlesien" i 1940. Aktionen var en del germaniseringsprogramet for hele Polen. Nazisterne oprettede et medicinsk center i Schlesien, som udførte eksperimenter på kidnappede børn. Fordrivelsen af tyskerne er stadig kontroversielt i dele af den tyske befolkning, men som en del af aftalerne omkring genforeningen af Tyskland skal grænserne fra 1945 respekteres.

Da tyskerne var smidt ud af Schlesien og polakkerne rykkede ind var det kommunisterne, der traf beslutninger og kollektiviserede landbruget og industrien. Den administrative opdeling af Polsk Schlesien har ændret sig flere gange siden 1945. Siden 1999 er Schlesien opdelt i Nedre Schlesien, voivodskabet Opole, voivodskabet Schlesien og voivodskabet Lubusz. Tjekkisk Schlesien er nu en del af Den Tjekkiske Republik og danner Moravskoslezský kraj (dansk: Mähren-Schlesien) og den nordlige del af Olomoucký kraj (dansk: regionen Olomouc). Tyskland har fortsat kontrol over Niederschlesischer Oberlausitzkreis (~ Oberlausitz) vest for Neisse, som er underlagt delstaten Sachsen. (Wikipedia).

Området er lidt mindre end Danmark. I Øvre Schlesien på 26.000 kvm2 bor der knap 3 millioner polakker og i nedre Schlesien bor der 1,3 millioner polakker.

Turist i Schlesien

Det er let at komme til Schlesien fra Berlin, og her en lille guide til de steder man bør se i Schlesien. Nedenstående tur i Schlesien er til dig, der kører i bil. Forvent at bruge 3-5 dage på ruten afhængig af, hvor grundig du er med museer.

Hovedbyen i Schlesien er Wroclaw, som har sin helt egen guide på berlin-guide.dk. Den er et must see.

Derudover står følgende på balkortet til din næste tur til Schlesien:

Görlitz / Zgorzelec er den delte by, som ligger på begge sider af Oder. På vestsiden Görlitz i Tyskland og på østsiden Zgorzelec i Polen. Den gamle bydel er velholdt og et besøg værd. Et gammelt tog er en kopi af Tysklands første tog, og du kan bruge tid i den lille dyrepark. Er du til bøger, så prøv at få et kig ind i det utroligt smukke Die Oberlausitzische Bibliothek der Wissenschaften. Af mad du skal prøve er der Schlesische Himmelreich, som er svinekød med stegte frugter som fx blommer eller æbler. Der er slagtervarer som Wellwurst, Kesselsülze og Landleberwurst, som de er meget stolte af. Af kager kan nævnes Liegnitzer Bombe. Læs mere om Görlitz på berlin-guide.dk

Legnica (Tysk: Liegnitz) hed i Polen også ”Det lille moskva” fordi flere tusinde russiske tropper var udstationeret her. I 1241 væltede mongolerne ind over Europa og ved Liegnitz forsøgte Kong Wenzel at stoppe den gyldne horde. Men tabte slaget mod de 10.000 krigstrænede mongoler. Mongolerne havde taget hele Europa, hvis ikke Khanen var død i Mongoliet og de alle skulle hjem igen til begravelsen. Havde Khanen levet lidt længere ville berlin-guide måske være skrevet på mongolsk? I Liegnitz er der et museum over slaget. Desuden er der et slot og kobbermuseet, der er et besøg værd.

Gross-Rosen var en koncentrationslejr nær Striegau (Strzegom) i Polen. Den blev opkaldt efter den nærliggende landsby Gross-Rosen (Rogoznica) sydvest for Wroclaw. Den blev oprettet i 1940 som en underlejr til Sachsenhausen. KZ-Gross-Rosen blev en selvstændig koncentrationslejr i 1941. Den blev udvidet til at modtage op mod 20.000 fanger.Til sidst var Gross-Rosen knudepunkt for 118 underlejre. I Gross-Rosens underlejr Brünnlitz i Tjekkiet, oprettet af Oskar Schindler, overlevede 1.100 af "Schindlers jøder" krigen. Den Røde Armé befriede hovedlejren 13. februar 1945. Det er anslået, at af de 120.000 fanger, der passerede Gross-Rosen, døde 40.000 enten i lejren eller under evakueringen.På sin flugt for de fremrykkende russere forlod dr. Mengele Auschwitz i januar 1945 og tilbragte nogle uger i Gross-Rosen før han fortsatte vestpå (Wikipedia). Forvent mindst 2 timer til besøget. Holocaust databasen lister 5 danskere, der sad i Gross-Rosen.

I Katzbach / Kaczawa ikke langt fra Liegnitz slog den allierede koalition den 13. august 1813 Napoleon i et stort slag

Książ slottet ligger fantastisk og er Polens tredje største slot. Et besøg værd. Under slottet ligger et ufærdigt bunkerkonstruktion, der var en del af Complex Osowka – se neden for for mere om Complex Osowka.

Jelnia Gorá (Hirschberg) ligger i den polske ”loire Vally” fordi der ligesom i Loire i Frankrig er så mange slotte og Jelnia Gora er utroligt smuk. Den slap uskadt gennem krigen og du kan beundre det fine tårn Wojanowska tårnet, markedspladsen, rådhuset og de to fine tårne: Baszta Zamkowa og Baszta Grodzka. Lidt uden for byen kan du besøge Chojnik borgen (Kynast) fra det 1300 århundrede.

Karpacz (Krummhübel)) er en lille by i Karpaterne helt ned mod den tjekkiske grænse, hvis du trænger til bjergluft. Der er blandt andet en trækirke fra det 13 århundrede.

Swiednica (Schweidnitz) er en ældgammel by og kirken Friedenskirche Zur heiligen Dreifaltigkeit , der er af bindingsværk, er beskyttet af UNESCO. Den regnes for en af de væsenligste seværdigheder i Schlesien.

Complex Osówka er en underjordisk slaveby bygget af nazisterne i byen Głuszyca (Wüstegiersdorf). Man når byen ad en lang tunnel og komplekset er i to etager inden i bjergene. Osówka bjerget kaldes Säuferhöhen på tysk. Komplekset er en del af et større projekt ”Riese” med syv tilsvarende underjordiske byer. Ingen af dem blev helt færdige. De underjordiske ”byer” blev bygget af krigsfanger, KZ-fanger og tvangsarbejdere. Mange mistede livet, et estimat siger 5.000 mennesker. Læs mere på https://www.osowka.eu/