Schlesien - udflugt til Polen

kieazslottet

Schlesien er en polsk region, som grænser op til Tyskland langs Oderfloden. Historisk set strækker den sig lidt ind i både Tjekkiet og Tyskland. Indtil 1945 var regionen tysk, men i forbindelse med afslutningen af anden verdenskrig blev de tyske borgere fordrevet og polske borgere, der var fordrevet fra Ukraine og Hvide Rusland flyttede ind i huse og gårde. Tag på tur med Berlin-guide og sæt gerne 3-5 dage af til din tur. Foto af DariuszSankowski (Pixabay Licens)

Historisk har det Schlesiske område ført en omtumlet historie som en del af Preussen, Bøhmen og Østrig-Ungarn. Preussen besad området fra 1742 frem til første verdenskrig, hvor efter store dele skulle afstås til Polen og Tjekkiet. Ind til da var Schlesien nærmest opland til Berlin.

Polsk Schlesien var blandt de første mål for Nazityskland i 1939, og planen var at udrydde de mennesker, som nazisterne betragtede som undermennesker: jøder og polakker. Den polske og jødiske befolkning i Schlesien blev udsat for folkemord, etnisk udrensning og massemord alt imens tyske kolonister flyttede ind på gårdene for at opfylde nazisternes løfte om Lebensraum.

Man regner med at 2.000 polske intellektuelle, politikere og forretningsfolk blev myrdet, alene i "Intelligenzaktion Schlesien" i 1940. Aktionen var en del germaniseringsprogramet for hele Polen. Nazisterne oprettede et medicinsk center i Schlesien, som udførte eksperimenter på kidnappede børn. Fordrivelsen af tyskerne er stadig kontroversielt i dele af den tyske befolkning, men som en del af aftalerne omkring genforeningen af Tyskland skal grænserne fra 1945 respekteres. Læs mere om folkefordrivelse på berlin-guide.

Da tyskerne var smidt ud af Schlesien og polakkerne rykkede ind var det kommunisterne, der traf beslutninger og kollektiviserede landbruget og industrien.

Den administrative opdeling af Polsk Schlesien har ændret sig flere gange siden 1945. Siden 1999 er Schlesien opdelt i Nedre Schlesien. Voivodskabet Opole, Voivodskabet Schlesien og Voivodskabet Lubusz. 

Tjekkisk Schlesien er nu en del af Den Tjekkiske Republik og danner Moravskoslezský kraj (dansk: Mähren-Schlesien) og den nordlige del af Olomoucký kraj (dansk: regionen Olomouc).

Tyskland har fortsat kontrol over Niederschlesischer Oberlausitzkreis (~ Oberlausitz) vest for Neisse, som er underlagt delstaten Sachsen. (Wikipedia).

Området er lidt mindre end Danmark. I Øvre Schlesien på 26.000 kvm2 bor der knap 3 millioner polakker og i nedre Schlesien bor der 1,3 millioner polakker.

Turist i Schlesien

Bigos

Det er let at komme til Schlesien fra Berlin, og her en lille guide til de steder man bør se i Schlesien. Nedenstående tur i Schlesien er til dig, der kører i bil. Forvent at bruge 3-5 dage på ruten afhængig af, hvor grundig du er med museer og hvor vild du bliver med hotellerne.

Det er ikke en gastronomisk højdespringer at køre igennem. Men hold øje med den polske ret Bigos (foto). Det minder meget om det chou croute, hvis det franske gør dig mere tryg. Solid bondekost med pølser, kød og sauerkraut. Og så er der kokke, der gør sig anstrengelser. Især i hovedbyen Wrochlaw.

En mindre højdespringer er hurtigsnack'en Zapiekanki: En overskåret flutes med løg, svampe, smeltet ost og ketchup. Kan bedst sammenlignes med en "kradser", og zapiekanki kan fås overalt i Polen. 

Hovedbyen i Nedre Schlesien er Wroclaw, som har sin helt egen guide på berlin-guide.dk. Den er et must see. Polske stednavne er ret anderledes og kan være vanskelige at huske. Så brug guiden her til at få det vigtigste med. Derudover står følgende på balkortet til din næste tur til Schlesien:

Görlitz - sidste rest af schlesien i Tyskland

Görlitz / Zgorzelec er den delte by, som ligger på begge sider af Oder. På vestsiden Görlitz i Tyskland og på østsiden Zgorzelec i Polen. Den gamle bydel er velholdt og et besøg værd. Et gammelt tog er en kopi af Tysklands første tog, og du kan bruge tid i den lille dyrepark. Er du til bøger, så prøv at få et kig ind i det utroligt smukke Die Oberlausitzische Bibliothek der Wissenschaften. Af mad du skal prøve er der Schlesische Himmelreich, som er svinekød med stegte frugter som fx blommer eller æbler. Der er slagtervarer som Wellwurst, Kesselsülze og Landleberwurst, som de er meget stolte af. Af kager kan nævnes Liegnitzer Bombe. Læs mere om Görlitz på berlin-guide.dk. Stærk anbefaling.

Bunzlau eller Bolesławiec er en gammel by med 40.000 indbyggere, som er kendt for sit keramik. Det var den tyske by, og polakkerne har kopieret og genoptaget traditionen. Den oprindelige keramik fra Bunzlau er meget eftertragtet. Der er arkeologi, der viser, at der er brændt ler i Bunzlau de sidste 1.300 år.  Byen blev ødelagt t i 2. verdenskrig, men torvet og de centrale dele er stadig et besøg værd. 

Legnica og de de mongolske horder

Legnica (Tysk: Liegnitz) hed i Polen også ”Det lille moskva” fordi flere tusinde russiske tropper var udstationeret her. Der er en lille bykerne med resterne fra den tyske tid og så ellers trøstesløs kommunistisk betonbyggeri og industri. Legnica har ikke set meget til den polske optur i dette århundrede. Ingen nævneværdige attraktioner her, men alligevel et kort besøg værd for det giver indblik i en polsk hverdag, hvor alle ikke er med. Kobberindustri har veje tungt i Legnica og vi burde nok have besøgt kobbermuseet.

I 1241 væltede mongolerne ind over Europa og ved Liegnitz forsøgte Kong Wenzel at stoppe den gyldne horde. Men tabte slaget mod de 10.000 krigstrænede mongoler. Mongolerne havde taget hele Europa, hvis ikke Khanen var død i Mongoliet og de alle skulle hjem igen til begravelsen. Havde Khanen levet lidt længere ville berlin-guide måske være skrevet på mongolsk?

Nær Liegnitz er der et museum over slaget i den lille landsby Legnica Opole. Museet er lille og fint og tager en halvtimes tid at besøge museet, der er indrettet, lidt overraskende, i landsbykirken. Der ligger et stort gods lige ved siden af, som tilsyneladende fungerer som sindsygehospital. Har du læst Conn Igguldens fremragende bogserie om Djengis Khan er det et must see. Det er klaret på ½ time.

I Katzbach / Kaczawa ikke langt fra Liegnitz slog den allierede koalition den 13. august 1813 Napoleon i et stort slag. Den preussisk-russiske hær var under ledelse af General Blücher. Slaget blev gennemført i et kæmpe tordenvejr og koste 4.000 soldater livet.

KZ-Lejren Gross-Rosen

Gross-Rosen var en koncentrationslejr nær Striegau (Strzegom) i Polen. Den blev opkaldt efter den nærliggende landsby Gross-Rosen (Rogoznica) sydvest for Wroclaw. Den blev oprettet i 1940 som en underlejr til Sachsenhausen. KZ-Gross-Rosen blev en selvstændig koncentrationslejr i 1941. Den blev udvidet til at modtage op mod 20.000 fanger.Til sidst var Gross-Rosen knudepunkt for 118 underlejre. I Gross-Rosens underlejr Brünnlitz i Tjekkiet, oprettet af Oskar Schindler, overlevede 1.100 af "Schindlers jøder" krigen. Den Røde Armé befriede hovedlejren 13. februar 1945.

Det er anslået, at af de 120.000 fanger, der passerede Gross-Rosen, døde 40.000 enten i lejren eller under evakueringen.På sin flugt for de fremrykkende russere forlod dr. Mengele Auschwitz i januar 1945 og tilbragte nogle uger i Gross-Rosen før han fortsatte vestpå (Wikipedia). Forvent mindst 2 timer til besøget.Vær forberedt på, at det altid er går ud over stemningen at besøge KZ-lejre. Besøg dem i respekt.

Swiednica og Jawor

fredskirken

Swiednica (Schweidnitz) er en ældgammel by og kirken Friedenskirche Zur heiligen Dreifaltigkeit (se foto), er Europas største  bindingsværk kirke. Kirken er beskyttet af UNESCO. Den regnes for en af de væsenligste seværdigheder i Schlesien. Ved slutningen af trediveårskrigen i 1648 var en af aftalerne, at protestanterne skulle have lov til at bygge en kirke i Schweidnitz, Jauer (polsk: Jawor) og Glogau. Den i Glogau er brændt ned, men både Jauer og Swiednica er fredet af UNESCO.

Katolikerne var ikke begejstret for byggeriet, så de satte lidt begrænsninger, som fx at sten og tegl ikke måtte anvendes, kun træ, strå og ler. Der måtte ikke være klokketårn, og den skulle bygges på et år. Begrænsninger fremmer innovation, og det lykkedes menigheden at holde kravene og få en kirke på mere end 1.000 kvadratmeter i bindingsværk. Smuk og stemningsfuld.Kirken i Jawor er ligeledes et besøg værd. Sæt en time af til kirkebesøg inkl. en tår kaffe i nærheden.

Jawor ligger mellem Swiednica og Legnica. Udover den fredede Fredskirke er der Jawor Slottet, hvor nazisterne holdt franske og norske modstandskvinder fanget undet 2. verdenskrig.

Walbrych med guldtoget

Walbrzych, som tidligere hed Waldenburg, er et besøg værd. Walbrzych slap nådigt gennem 2. verdenskrig, så her er mange gamle og fine bygninger at se. Udover slottet kan det være værd at besøge industrimuseet, Stara Kopalnia i ul. Piotra Wysockiego 29, Walbryzch, som fortæller om kulproduktionen og andre industrier. Hvis du er ude i god tid kan du bestille natlige ekskurtioner ned i kulminerne, så du får en fornemmelse af, hvad en kulmine er.

I 2015 kom Walbrzych på verdenskortet, da der pludselig gik rygter om, at nazisterne havde skjult en togvogn med guld inde i et bjerg. Det holdt dog ikke stik.

kiazs

Walbrzych fineste seværdighed er dog Książ slottet (foto), der ligger fantastisk og det er Polens tredje største slot. Et besøg værd. Under slottet ligger et ufærdigt bunkerkonstruktion, der var en del af Complex Osowka – se neden for for mere om Complex Osowka. Slottet har både en hotel og en restaurant, så brug gerne det meste af en dag her. 

Isargebirge i syd

Den sydlige del af Schlesien er ret bakket og har små bjerge og grænser op til Tjekkiet. Tag dig tid, for du skal ad snoede veje og små byer. Hyggeligt, fint og find et slot at bo i. Bjergene er en del af Sudeterne og også kendt som Isergebirge eller på polsk Góry Izerskie.

Den højeste top hedder Hirterberg (poln. Wysoka Kopa), 1.126 m, og vil du nå de fleste spidser, så er der Kleiner Berg (Mała Góra), 728 m, Dresslerberg (Czerniawska Kopa), 776 m, Tafelfichte (Smrek), 1.123 m, Heufuder (Stóg Izerski), 1.107 mBrandhöhe (Opaleniec), 825 m, Gläserberg (Szklarz), 585 m, Habichtshübel (Jastrzebiec), 798 m, Hoheberg (Wysoka), 816 m, Bliesberg (Blizbor), 712 m, Langeberg (Dłużec), 867 m, Seidelberg (Lyszczyk), 589 m, Victoriahöhe (Łšwieradowiec), 1.002 m, Kuhhübel (Krowia Kopa), 930 m. 

Jelenia Gorá (Hirschberg) ligger i den polske ”Loire Vally” fordi der ligesom i Loire i Frankrig er så mange slotte og Jelenia Gora er utroligt smuk. Den slap uskadt gennem krigen og du kan beundre det fine tårn Wojanowska tårnet, markedspladsen, rådhuset og de to fine tårne: Baszta Zamkowa og Baszta Grodzka. Lidt uden for byen kan du besøge Chojnik borgen (Kynast) fra det 1300 århundrede. Du kan også vælge overnatning i slottet Fischbach, ridderromantik.

Karpacz (Krummhübel)) er en lille by i Karpaterne helt ned mod den tjekkiske grænse, hvis du trænger til bjergluft. Der er blandt andet en trækirke fra det 13 århundrede.

Complex Osówka er en underjordisk slaveby bygget af nazisterne i byen Głuszyca (Wüstegiersdorf). Man når til den underjordiske by ad en lang tunnel og komplekset er i to etager inden i bjergene. Osówka bjerget kaldes Säuferhöhen på tysk. Komplekset er en del af et større projekt, hemmeligt nazie-projekt kaldet ”Riese” og i området er der flere tilsvarende underjordiske byer. Ingen af dem blev helt færdige. Ingen ved præcist, hvad de skulle bruges til. De underjordiske ”byer” blev bygget af krigsfanger, KZ-fanger og tvangsarbejdere. Mange mistede livet, et estimat siger 5.000 mennesker. Læs mere på https://www.osowka.eu/ og i Berlin-guides artikel om Projekt Riese.

Międzygórze (Wölfelsgrund) er et skønt hjørne af bjergene, som engang var et eksklusivt tysk kursted og der er stadig smukke villaer og der er stadig små pensioner. Velhavende polakker opkøber villaerne og sætter dem tilbage til fordums skønhed. Vil du holde fri et par dage i Międzygórze til rimelige priser, så skal du ikke vente for længe. 

Bad Flinsberg (Świeradów-Zdrój) er et andet sted med et kæmpe kursted. Ned i lidt bjergluft, få lidt luksus, læse lidt bøger. Lidt længere mod øst ligger endnu et kursted, Schreiberhau (Szklarska Poręba) med kurophold og bjergaktiviteter både sommer og vinter.

Kłodzko fortet i Kłodzko er et kæmpefort fra det østrig-ungarske kejserige med 40 kilometer underjordiske gange. Under 2. verdenskrig var fortet en del af KZ Gros Rosen komplekset.

Det polske turistkontor har en god guide til Polen og Nedre Schlesien.

Øvre Schlesien

Længere mod sydøst ligger Øvre Schlesien med byen Opole (Tidligere Opplen) som hovedby. I denne del bor 90 procent af det tyske mindretal i Polen, og udgør omkring 100.000 tyskere, ud af den million mennesker, som bor i Opole. Herfra kan man besøge det smukke slot Zamek Moszna i Zielina, hvor man også kan overnatte. Slottet er som taget ud af en eventyr bog. 

Bo da på et slot

Der altid historiens vingesus og følelse af luksus at bo på et slot eller en borg. Verdens største borg ligger endda i Polen syd for Gdansk, Malbork. UNESCO heritage site og afgjort et besøg værd - men det ligger ikke lige i Schlesien. Mange af de gamle slotte i Schlesien kan man bo på. De er sat i stand som hoteller.