Slotte og herskabelighed i Mecklenburg-Vorpommern

schlossGamel

Køb et slot - eller hold herskabelig ferie. Gennem århundrederne har herremænd og godsejere og storkøbmænd delt Pommerns jorde imellem sig. Der er et mylder af slotte, godser og tudsegamle middelalder borge – op mod 600 i Mecklenburg-Vorpommern. Nogle forfaldt fuldstændig i DDR-tiden, mens andre er istandsat og rammen for det lokale sociale liv eller bare det lokale bed & breakfast. Der er gode muligheder for at prøve livet som junker for en nat eller to.

Foto ovenfor er taget af Funki50 (Pixabay licens) og forestiller slottet Gamehl, som ligger ikke langt fra Schwerin i Gamehl 26, 23970 Gamehl. Det har været i von Stralendorff's besiddelse siden 1300-tallet, og det nuværende er bygget af Franz v. Stralendorff ( 1805 -1883) i 1861. Han fik tyve børn, men kun tre overlevede barndommen. Rigdom klarer ikke alt. Du kan naturligvis både overnatte og spise fremragende mad på slottet. Et godt eksempel på, hvad der venter dig i Mecklenburg-Vorpommern. 

Kommer du til Tyskland via Gedser-Rostock kan du slet ikke undgå Mecklenburg-Vorpommern, og så er det måske der, du skal lægge en lille oplevelse eller måske forkælelse ind?

Landskabet er relativt fladt med store skove, udstrakte marker, og søer. God landbrugsjord. Og de små landsbyer i landskabet er typisk formet omkring et gods, en borg eller et slot. Landskab, erhverv og kultur minder nok meget om Lolland og Falster. Landskabet egner sig fantastisk til cykelturisme, hvor man i ro og mag kan drive omkring på de små veje, og slå sig herskabeligt ned. Rute og overnatninger skal nok planlægges i god tid, for det er også populært for tyskerne at holde ferie eller fejre store familiebegivenheder i de mondæne eller rustikke omgivelser.

Der har klart været Upstairs and Downstairs forhold her, hvor adlen eller de meget rige mennesker har holdt tæt kontakt, gået på jagt sammen, holdt baller og tilbragt en del af året i fx Berlin.

Theodor Fontanes klassiker ”Effi Briest” giver et rigtig fint billede af livet på landet i Pommern for den øverste klasse. Den er anmeldt her på berlin-guide. Tag den med på turen. 

I de små byer omkring godserne har borgere og bønder været tæt forbundet med godset. Det er herfra den største del af jordene er blevet dyrket, så her var arbejde, og pengene er blevet brugt hos de lokale håndværkere og handlende.

Det hele stod og forfaldt i DDR er tiden, hvor godser og slotte ikke var ”comme il faux”.Der var tidligere op mod 2.500 godser, herresæder og slotte. Faktisk den tætteste koncentration pr. kvadratkilometer af adelshuse i Europa. I DDR blev de smukke huse anvendt til flygtningelejre, hospitaler, vandrehjem, kulturcenter, skoler, almene boliger og indkvartering af russiske eller tyske tropper. Andre bygninger blev bare ignoreret og forgik langsomt af naturen, vejret og vandaler.

Klar til den fede ferie

Efter 1990 er mange af ruinerne og de nedslidte bygninger blevet solgt, og ikke til mange penge, og i takt med at bygningerne restaureres får godserne måske igen afgørende betydning for de sparsomt beboede lokalområder. Det anslås, at omkring en tredjedel af stederne i dag anvendes til overnatning for turister. Det skyder op af jorden med nye muligheder.

Fx i Guthaus Stolpe, som ovenikøbet har en Michelinstjerne for sit køkken, og i naturen rundt om er der gode muligheder for kanosejlads. Vær tidligt afsted med en reservation her.

De fleste steder er nænsomt restaurerede med fornemmelse for tiden, materialerne og æstetikken.

Guthaus Rensow er et godt eksempel, og ovenikøbet med dansk islæt. Det gamle gods Rensow er reddet for brutalt forfald og restaureret med sans for historien og de gamle materialer. Slottets historie går helt tilbage til 900-tallet. Og i dag er slottet tryllet (ved hårdt slid) til en meget populær Bed & Bedfast. Værtsparret er Knut Splett-Henning og Christina Ahlefeldt-Laurvig. Christina er fra København og sammen med deres børn og dyr passer de godset og tager sig af gæsterne. Stået af ræset og forladt storbyen.

Christina og Knut har vakt ganske meget opmærksomhed i Tyskland og Danmark, og du skal være tidligt ude for at reservere en overnatning her. Du kan finde dem via AirBnB - eller se dem optræde på tysk TV herunder. Prøv også søg efter "Mit mut, mörtel und ohne millionen", en serie fra NDR der følger Christina og Knut, lidt som Bonderøven på DR.

Lige i nærheden af Guthaus Rensow er der flere muligheder, fx

Guthaus Kobrow, Alte Dorfstraße 2b i Kobrow som på AirBnB præsenterer sig som Philips Postsocialistiske gods. Der kan du bo i urtårnet, i bedstes punkhjem, den gule salon eller på kontoret. Det hele indrettet i lidt anakistisk, Kreuzbergstil anno 1994. 

Schloss Lühburg, Lühburg 38, 17179 Walkendorf præsenterer sig hyggeligt, rustikt og herskabeligt. Værterne her har overtaget i 2010 og viderefører gæstetraditioner, der blev afbrudt fra 1949 til 1989, da det hel lå i kommunisternes hænder. Den gang skulle alle have det helt lige skidt. Flyt ind her og få det for en stund lidt bedre end andre.

Andre er fx

Mere info

Men der er mange, mange flere. Der er for mange til en fuldstændig liste for berlin-guide. Hører meget gerne tips og råd. Den lille liste vil med garanti vil blive udbygget i de kommende år. Vil du se de fulde, overvældende lister lister, så er hjemmesiden om det pommerske godslandskab det, du søger. Fald bag over når du ser den fulde liste. Det er dog ikke alle steder man kan bo. Google er et nyttigt redskab hvis du bruger ord for gods (Gut), slot (schloss), borg (burg) i din søgning.

Læsestof

  • Hubertus Neuschäffer „Schlösser und Herrenhäuser in Hinterpommern“ (1994).
  • Edda Gutsche, Schlösser und Herrenhäuser in Pommern (2005)
  • I øvrigt Lis Jensen og Henrik Lund, Den Tyske Østersøkyst, 2020

Godser, slotte og herregårde og gamle borge er ikke forbeholdt Pommern. Det finder du over hele Tyskland.

Køb dig et slot

Er du interesseret i at blive slotsejer? - og ikke bare holde ferie - så er der mange muligheder, besøg fx slotsejendomsmægleren i Mecklenburg-Vorpommeren. I skrivende stund er fx Guthaus Lübzin fra 1820 til salg. 885.000 Euro - eller det samme som en 4-værelseslejlighed i København - skaffer dig alle 1.800 romatiske kvadratmeter slot og et parkanlæg på 1,4 hektarer (knap 15.000 kvadratmeter) ned til slotssøen. Første gang nævnt i 1200-tallet. Pas på. Det er helt klart et håndværker tilbud, så du skal have skruet 10-12 arme rigtigt på. Regn lige lidt på det med istandsættelse, opvarmning, vedligehold og så videre før du slår til på din nye sommerresidens. Men drømme må man gerne have.