Musikinstrument museet - takt og tone i strenge tider

Musikinstrumentmuseet ligger ved Kulturforum i Tiergartenstrasse og har mere end 3.500 instrumenter og de ældste instrumenter er fra 1600 tallet. Du kan fx se et "Mighty Wurlitzer" orgel til akkompagnement af stumfilm fra 1929. Orglet har 1228 piber og har stået i koncerthallen i Ferdinand Werner von Siemens's villa. Sådan en skulle man ha' sig. Se på hjemmesiden, hvornår orglet spiller.

Har du aldrig set en ægte stradivarius, automatiske instrumenter eller et fortepiano eller et Bechstein piano. Eller spilledåser fra Kalliope Musikwerke i Leipzig år 1900? Og hvad er egentlig en pølsefagot? Et sybordsklaver? Og har du glemt, hvordan en Arpeggione lyder? Og kan man lave en harmonika af glas? Og hvor praktisk er et rejse cembalo i virkeligheden? Der er så mange spørgsmål at få et musikalsk svar på når du besøger musikinstrumentenmuseet i Berlin. 

Museet byder på en Æolsharpe. Æolsharpe (tysk:Aeolsharfe eller Vindharpe) er et musikinstrument, der består af en klangkrop med udspændte strenge af forskellig tykkelse. Man stiller dem nær et vindue og vinden frembringer da helt vidunderlige og beroligende lyde. Navnet kommer af Æol eller Aiolus, som i den græske mythologi var behersker af vinden.

Du finder andre kuriøsiter som "Stok-violinen" - en stok til vandreture i det grønne og når inspirationen kommer trækker du - vupti - en specialviolin ud af stokken og spiller en melodi.

wultizer

Foto: The Mighty Wurlitzer i aktion. Udviklet til stumfilm med 1228 piber og 200 registre samt lydeffekter som trommer, fuglesang, hylende vind, kirkeklokker, torden og lyn, damplokomotiver eller politisirener. Det er et apparat, som kan sige fra højt og klart. Wikipediafoto af : Andreas Praefcke, Public Domain.

Lidt om spionage. The Mighty Wulitzer har en anden klang også. The Mighty Wulitzer var CIAs betegnelse for en massiv operation med undergravende virksomhed i andre lande, hvor mennesker og grupper blev rekrutteret til at arbejde mod de kommunistiske partier. Fuldstændig som det russerne lavede undergravende virksomhed ved at finansiere og understøtte fredsbevægelser i vesten og inflitrering af fagbevægelser og universtietsmiljøer.

I dag taler man om åbent om Citizien Diplomacy, men engang foregik det i dulgte og var en del af spionagens værktøjskasse. Måske CIA kaldte operationen for The Mighty Wulitzer fordi det gav dem så mange tangenter at spille på. Operationen blev afsløret i 1967 og var en stor skandale - og en stor inspiration til Hollywood. Hvis det stadig var stumfilmens dage og The Mighty Wulitzer skulle akkompagnere - så var ringen jo sluttet. Endelig er maskinpistoler skjult i violinkasser jo ikke ukendt - ihvertfald ikke i Hollywood.

Og mere spionage. Museet har også præsenteret en Theramin eller Thereminvox, som er et elektronisk instrument man spiller på uden at berøre det. Den blev udviklet af Léon Theremin (1896-1993), som var en stærkt begavet russisk radioforsker. Han var med i opløbet om at udvikle verdens første fjernsyn.

Youtube: Lille optagelse af en Theramin i funktion.

Men Léon Theremin udviklede også "The thing" som var et kæmpe amerikansk segl, som den sovjetiske ungpioneer organisation forærede den amerikanske ambassade for at styrke venskabsbåndet mellem Sovjetunionen og USA i slutningen af 1945. Den hang på ambassadørens kontor. Men "The thing" skjulte også et avanceret lytteapperat, så russerne kunne følge med i selv hviskende samtaler. Den hang frit fremme, men lyttefunktionen var naturligvis camufleret. Den blev først opdaget i 1952, hvor en britisk radiooperatør på den brittiske ambassade pludselig kunne høre med. Det inspirerede CIA og dets allierede til at udvikle tilsvarende apparater.

 

Endelig er der, tilbage på musikinstrumentmuseet, for kendere en Electronic Music Studios VCS 3 Mark II. VCS står for "Voltage controlled studio" og som er brugt til noget af det første elektroniske musik - blandt andet Pink Floyd, Brian Eno og Tangerine Dream. Der er altså lidt opsigtsvækkende guf at komme efter, men fokus er især den klassiske musik, så det er ikke her du finder Nina Hagens ituslåne guitar eller et trommesæt fra the Scorpions eller Rammstein.

Er du noget ved musikken - eller spion - er museet for dig.

Museet blev grundlagt i 1888 på en samling af Philipp Spitta og Joseph Joachim fra det kongelige musik akademi i Berlin. Museet er idag en en del af statens musik forskningsinstitut og en del af den preussiske kulturarvsfond. Museet har boet ved siden af Berliner Philharmonikerne siden 1984 og der er løbende udstillet omkring 800 instrumenter, som stadig kan spilles på. I museets koncerthal -  Curt-Sachs-Saal - er der jævnligt kammerkoncerter.

Kan du ikke få nok af musikinstrumenter - så kom om i Tiergarten og se på klokkespillet Carillon eller kør op og besøg orgelmuseet i Malchow.

http://www.sim.spk-berlin.de/

Das Musikinstrumenten-Museum
i STAATLICHES INSTITUT FÜR MUSIKFORSCHUNG
Preußischer Kulturbesitz

10785 Berlin
am Kulturforum
indgang fra Ben-Gurion-Straße