STABI Kulturwerk – Bogskatte fra bibliotekets mave

stabiwerk

Foto: STABI Kulturværk har fundet perlerne frem på hylderne, så vi alle kan beundre dem. Interessant spadseretur gennem boghistorien for bibliofile.

STABI Kulturwerk – hvad navnet måske ikke signalerer så klart – er en udstilling af bogskatte fra Staatsbibliothek Zu Berlin (smart forkortet til STABI). Men det skal ikke skræmme dig. Hvis du er til bøger og bare det mindste bibliofil, så har Staatsbibliothek Zu Berlin præsteret en perle af en udstilling.

Udstillingen er fint indrettet, selvom det sorte farvevalg, se fotoet ovenfor, kan være lidt krævende for øjnene. Og vil du bruge meget tid derinde, involverer det en del ståen-op. Heldigvis kan man lige smutte ud i kantinen og få et stykke med mad, hvis der skal samles kræfter.

Udstillingen har fundet de mest interessante værker i samlingen, som har rødder helt tilbage fra 1661, hvor det blev grundlagt som en ”vidundersamling” på det kurfyrstelige bibliotek. Den store kurfyrste Frederik Wilhelm af Brandenburg åbnede sin private samling for en snæver offentlighed. Biblioteket hed den gang "Churfürstlichen Bibliothek zu Cölln an der Spree". Og biblioteket fortsatte med at købe ind i kongeriget, i kejserriget og i 1914 stod der 1,2 millioner bind på hylderne i biblioteket, som stadig står på Unter den Linden 8.

Under 2. verdenskrig blev samlingen fordelt ud over hele Tyskland for at beskytte den mod luftangreb. Fx kom en stor samling til Krakow, hvor de stadig befinder sig på universitetsbiblioteket i Krakow- og de sovjetiske tropper snuppede også en stor del. I alt forsvandt omkring 600.000 bind.

Biblioteket er nabo til Humboldt Universitetet, som ser næsten klejnt ud ved siden af det mægtige bibliotek. Under den kolde krig var det DDR, der regerede i biblioteket og en stor del af bøgerne stod stadig i vest. Der var dog 900.000 at låne ud af i 1945 og det voksede i DDR til 3,8 millioner bind. Siden genforeningen vokser biblioteket igen og store samlinger er lagt sammen. I dag står der 32 millioner bind på reolerne, det er et Tysklands og verdens største biblioteker.

Hvis du kan læse en bog om ugen, så kan du som læser håbe på at læse omkring 3.500 bøger på et helt liv. En ivrig læser måske det dobbelte eller lidt til. De absolut færreste kommer over 10.000 bind. Det svarer til 0,018 procent af bibliotekets bestand. Så vær omhyggelig, når du læser en bog. Hver gang du vælger en går du glip af næsten 32 millioner andre. Også taler vi endda kun om det der står i Staatsbibliotek. Forfatteren Umberto Eco samlede en fantastisk samling på mere end 30.000 bøger - og nej, han har langt fra kunnet magte at læse dem alle. Men hver og en har bragt ham glæde. Sådan er det med bibliofili. Man kan ikke få nok af bøger. Der er ingen kendte kure.

I samlingen er der skatte som fx et flot eksemplar af Gutenberg Biblen, som jo er en milepæl også i bogtrykkerkunsten. Uden kombinationen af Luther og Gutenberg, havde verden i dag set meget anderledes ud. Andre skatte er nodepapirer af Johan Sebastian Bach.

Tro på det og gå ind af hovedindgangen og forsæt mod udstillingslokalet. Det er ikke videre elegant skiltet. Entreen er gratis. Er du til gamle bøger kræver det en time eller to. Er du mere la-la med det, så klarer du det på ti minutter. Under alle omstændigheder værd at kigge ind, når du promenerer op eller ned af Unter den Linden. Indgangen til biblioteket er stort set overfor Friedrich der Grosses ridderstatue. Vanskelig at undgå.

STABI Kulturwerk
Staatsbibliothek Zu Berlin
Unter den Linden 8
Berlin