Museum for det endnu uopfundne

Innovation står på dagsordnen i alle lande. I Danmark kæmper vi for at blive mere innovative - men vi kan faktisk lade os inspirere af Berlinerne. Berlinere er innovative og verden har meget at takke berlinerne for. Hvad fremtiden bringer kan du se på Museum for fremtidens opfindelser. Berlinere har opfundet computeren, fjernsynet, det elektriske tog, lommelygten og kondomet. Lutter nyttige sager. Berlinerne anmeldte i 2011 1.159 patenter. 

Berlins og Tysklands vækst efter 1850 og Tysklands vækst efter 1950 hænger tæt sammen med evnen til at udvikle kvalitetsprodukter, som hele verden ville betale for at eje. I Tyskland var der i perioden fra 1830'erne et kolossalt stærkt videnskabeligt, teknisk og finansielt miljø som fandt i hinanden og førte til virksomheder som Siemens. Læs industrihistorien om Berlin.

Også det er opfundet i Berlin

Tusinder af opfindelser er kommet fra Berlin. Nedenfor en lille liste - og om det nu er kondomet, computeren eller pissoiret, der har bragt størst lettelse for menneskeheden - det vil berlin-guide lade være op til læseren at vurdere:

 • Computeren. I 1938 byggede berlineren Konrad Zuse verdens første computer Z1, og på det tekniske museum i Berlin kan du se en kopi. Konrad Zuse bliver betraget som computerens fader.
 • Fjernsynet. Manfred von Ardenne var elektrofysiker og arbejdede med udvikling af fjernsynet i Lichterfelde. I 1931 på den internationale radioudstilling i Berlin viste han det første fuldelektroniske fjernsynsapparat frem for den undrende verden. Næsten som da Steve Jobs viste den første Ipad frem.
 • Paptallerknen. I 1867 lykkes det berlineren Hermann Henschel at fremstille verdens første paptallerken og det blev som bekendt en stor succes. Fabrikken Luckenwalder Tüten- und Papptellerfabrik GMBH eksisterer den dag idag.
 • Lommelygten blev opfundet af Paul Schmidt i 1936 og han erobrede verdensmarket. Undervejs opfandt også tørbatteriet.
 • Det elektriske lokomotiv blev opfundet af Werner von Siemens og hans folk. Det første lokomotiv stod klar i 1879. Derfra var der ikke lang til også at opfinde sporvognen. Siemens havde den første sporvogn i drift i 1883 og allerede i 1920 var der 600 kilometer sporvogn lagt i Berlin.
 • Det offentlige pissoir. Statsbyggeråd Carl Tehodor Rospatt fandt i 1878 på at opstille pissoirer rundt om i byen. Ihvertfald til mænd og i 1920 var der 142 "cafe achteck" - på grund af de 8 hjørner. Du kan stadig se en mørkegrønne støbejerns afskærmede pissoirer på Chamissoplatz i Kreuzberg eller på Gendarmenmarkt i Mitte. Og lette trykket, hvis det er nødvendigt.
 • Det sømløse kondom. Kondomer har været kendt i tusinder af år. Materialerne har vekslet fra dyretarme, fiskeblærer, papir. I England fandt oberst Dr. Condom at fåretarme var rigtig velegnede og Charles Goodyear, som egentlig var mest kendt for bildæk, var så gummi-begejstret, at han i 1839 opfandt et gummikondom. En kraftig sag, der var 2 millimeter tyk og en syning på langs. Et slags pik-panser. I Berlin sad Julius Fromm i en baggård i Prenzlauer Berg i sit værksted for parfurmeri og gummivarer. I 1916 lykkes det ham at støbe et tyndt gummikondom over en glaskoble. Det blev lanceret under navnet "Fromm". Interessant nok er Prenzlauer Berg en af Europas mest fertile bydele idag. Nazisterne kunne ikke lide Fromm, der var jøde, så han flygtede til England og døde i London i 1945. DDR fortsatte produktionen af kondomer under navnet "Mondos" og i vest hedder de bare "Mapa". I Berlin omtales de baer som Jummi - for ægte Berlinere kan ikke sige "G". Andre slangord for kondomer er fx "Frommser", Lümmeltüte (Lømmelpose), Pariser eller Ficktüte.
 • Faxmaskinen blev opfundet af diplomingeniør Rudolf Hell Ende, og i 1931 blev apperatet sat i produktion af Siemens. Rudolf Hell Ende fik sine ideer når han barberede sig og inden han døde i 2002 havde han anmeldt 131 patenter. Mr. Opfiiiiiinnnder.
 • Spalt-tabletten - den med revnen, så den er er nem at dele, blev opfundet af købmanden Leo Maximillian Baginski i 1932.
 • Teleskop-paraplyen. Skærme mod regn eller sol har man kendte i tusinder år, men først i 1914 kom Hans Haupt i tanker om, at det var upraktisk at gå rundt med den lange stang i paraplyen. Samuel Fox i England havde godt nok opfundet et futeral så paraplyen kunne være en stok, når det var tør vejr. Men Hans Haupt lavede en teleskopstang og …the rest is history.
 • Knappenålen blev opfundet i 1900 af urmageren Johann Kirsten der var manglede noget at holde styr på lapperne med i hans opfinderkontor. Nålene blev patenteret og sat i produktion i 1904.
 • Reklamesøjlen blev opfundet af forlæggeren Ernst Litfass efter en preussisk politiforordning i 1855 havde forbudt plakater på huse, træer og stakitter. Søjlerne hedder i Tyskland Litfasssøjler, og der er mere end 50.000 af dem.
 • Andre berlinske opfindelser er thermokanden, postkortet, tsuami-varslingssystem, 

I Lychenerstrasse ligger opfinderbutikken, hvor du kan finde ting til fx gaver, som ellers ikke er til at skaffe. Du kan også besøge opfinder butikken på nettet http://www.erfinderladen.com, hvor du blandt andet kan købe frisk alpeluft eller ovenikøbet Berliner Luft. I butikken ligger også et lille museum for fremtidige opfindelser, hvor du kan se prototyper.

Museum für zukünftige Erfindungen

Erfinderladen
Lychenerstrasse 8
D-10437 Berlin

 Læs en tyk rapport om opfinderpolitik i Berlin.

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce