Schwules Museum - Museum om homoseksuelle i Berlin

Das Schwules Museum er museet for bøsser og lesbiske. Museet åbnede i 1985 og fortæller de homoseksuelles historie i Berlin gennem 200 år. Derudover er der vekslende udstillinger.

Museet viser det homoseksuelle liv i alle sine facetter og samler og bevarer dokumenter og selvbiografier om homoseksuelles liv og levned. På museet er der både udstillinger og arkiv og bibliotek.

Om seksologen Magnus Hirschfeld 

HirschfeldMagnus Hirschfeld (1868-1935) var en tysk læge og sexolog. Han støttede seksuelle minioriters ret til at deres egen seksualitet, og han grundlagde Institut für Sexualwissenschaft i Berlin. Da han både var homoseksuel og jøde var han offer fra nazisterne. Hans bøger blev brændt, han blev fyret og han flygtede til udlandet.

Han fik sin doktorgrad i 1892 og på en rejse til Chicago gik det op for ham, at det homoseksuelle miljø i Chicago mindede meget om det i Berlin. Hans forskning gik også til Tanger, Rio de Janeiro og Tokyo, og det var klart at homoseksualitet ikke var en pikant berlinsk seksualitet – men ganske almindeligt for mennesker. Hirschfeld fortalte ofte historien om en homoseksuel officer, der havde taget sit eget liv i 1896 fordi han begærede andre mænd, ikke kunne lade være, og ikke kunne fortælle sandheden til sine forældre. Officerens sidste håb var, at Hirschfeld skulle hjælpe med at normalisere homoseksualitet i det tyske fædreland. Mange af Hirschfelds patienter havde ar og mærker efter selvmordsforsøg.

Men det tyske fædreland var ikke meget for at overgive sig. I 1871 forbød straffelovens §175 homoseksualitet. Det var en kriminel handling. Hirschfeld kæmpede ihærdigt for at få loven ophævet, og han havde en lang række prominente navne med sig: Albert Einstein, Hermann Hesse, Käthe Kollwitz, Thomas Mann, Heinrich Mann, Rainer Maria Rilke, August Bebel, Max Brod, Karl Kautsky, Stefan Zweig, Gerhart Hauptmann, Martin Buber, Richard von Krafft-Ebing og Eduard Bernstein. Men ligemeget. Det lykkes aldrig Hirschfeld.

Hirschfeld var også feminist og medlem af det feministiske forbund ”Bund für Mutterschutz”, hvor han kæmpede for at lovliggøre aborter, og politikker der forbød lærerinder og kvindelige, offentligt ansatte at gifte sig og får børn. Hirschfeld kæmpede også mod racisme, fx den udbredte forestilling om Hottentottenschürze, nemlig at kvinder af den afrikanske stamme Khoikhoi (på breddegraden kendt som hottentotter), skulle have usædvanligt store kønslæber. En enkelt kvinde ”Hottentot Venus” var blevet udstillet på freak shows i Nordeuropa, og hun havde ganske rigtigt både en stor bagdel og store kønsløber. Hirschfeld argumenterede at variationen blandt afrikanere var som den blandt europæere og andre af verdens folk, og at det seksuelle spektrum også var bredt alle steder. Hans kritikere mente, at han helt overså den kulturelle faktor.

I en retssag i 1896 argumenterede han for, at homoseksualitet var naturligt, præcis som almindelig kærlighed. Der fik han hele den tyske offentlighed på nakken.

Efter første verdenskrig organiserede Hirschfeld ”World League for Sexual Reform” som holdt kongresser rundt om i verden. Blandt andet i København i 1928. I USA blev han kendt som ”The Einstein of Sex”. I løbet af 1920’erne talte Hirschfeld ikke kun om homoseksualitet, men han identificerede ikke færre end 64 seksuelle varianter fra det maskuline til det feminine og transvestitter, og lagde dermed grunden til det nærmest altinkluderende – og alligevel ekskluderende – LBQT+ akronym, som efterhånden er udvidet til LGBTQIA m.fl. – og alligevel er utilstrækkeligt til at dække alle Hirschfeld’s kategorier.

I 1920’erne havde Hirschfeld kontakt til meget af Berlins underliv, og på instituttet var der flere kendte der boede i kortere eller længere tid, fx Christoffer Isherwood, Turville-Pitre, Walter Benjamin, Anita Berber, Ernsct Bloch, Lili Elbe og Dörchen Richter, som var blandt de første til en egentlig kønsskifteoperation. Hans institution var et helle mod overgreb for mange transgender mennesker, som typisk fik et lille arbejde der – ofte som stuepiger.

I begyndelsen af 1930’erne beordrede Pappen regimet at §175 skulle håndhæves og den seksuelle umoral stoppes. Hirschfeld døde i 1935 af et slagtilfælde i Nice i Frankrig.


Vil du vide mere om homoseksuelle i Berlin, så læs Berlin-guides homoguide.

Schwules Museum
Lützowstraße 73
10785 Berlin

U-bahn Nolledorf platz eller Lützowplatz

 

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce