Gaslygte museum - lys fra gamle dage

gaslygtemuseum

På hjørnet af Straße des 17. Juni og Klopstockstraße står en flot række af gaslygter fra hele Tyskland og fra landene omkring. Du er kommet på gaslygtemuseum og det er ganske gratis at gå en tur og lade sig oplyse.

 

Gas-gadelygtemuseet er Europas største og omfatter ca. 90 forskellige gaslanterner. De fleste originale.Lygterne har lyst i gadebilledet i 25 tyske byer og 11 europæiske byer mellem 1826 og 1956 - heriblandt en gaslygte fra København. 

Lamperne har særegne navne som fx Enken fra Wilmersdorf ("Wilmersdorfer Witwe") eller panzerbasseben ("Bullenbeine") - for nu at tage det mest spetakulære.

Enkelte er helt nøgterne lamper - andre svinger sig i kandelabre. Du kan til enhver tid gå på gaslygtemuseet i Tiergarten, men det er naturligvis kønnest ved solnedgang.

Ikke Berlins største museum, men hvis du er på de kanter, så se alligevel forbi. Det tager et kvarters tid eller deromkring at gå forbi gaslygterne.

Offentlig transport: Zoologischer Garten (946 m SV) U2, U9

Berlin er gaslygte by nr. 1


Berlin har i dag mere end 44.000 gaslamper og det kan ingen anden by i hele verden prale med. 2.751 gader med en samlet længde af 1.500 kilometer oplyses af gaslamper. Debatten går livligt i byen om det skal være gas eller elektrisitet. Men foreløbigt har gassen holdt i 180 år.

Der har været gadebelysning i Berlin siden 1678 på beslutning af Kurfürst Frederich Wilhelm (Den store Kurfürst). Han befalede, at hver tredje hus skulle holde en laterne brændende om aftenen.Det var borgerne i hver tredje hus ikke tilfredse med, så det blev hurtigt lavet om til olielamper. De gav ikke meget lys i begyndelsen, men de blev efterhånden mere udviklede med glas omkring og spejle.

Olielamperne dominerede indtil 1825, da Imperial Gas Assocation fik rettighederne til at opbygge et gasrørnet. I 1826 stod det første bygasværk klar i Gitscihener Strasse i Kreuzberg i nærheden af Hallesches Tor og den 19. september 1826 lyste den første gaslanterne på Unter den Linden og allerede 3 år senere var der rejst 1800 gaslanterner.

Lamperne udviklede sig, blev højere, lyste bedre og i 1879 lavede Fritz Siemens en mere effektiv brænder og i 1891 opfandt Friherr Carl Auer von Welsbach gasgløderøret, som bruges den dag idag.

I 1892 var der stadig 1.200 olielanterner i Berlin og både gas og olie fik stærk konkurrence fra de første glødelamper - på tysk Quecksilberdampfhochdrucklampen (som er i konkurrence med Natriumdampfhochdrucklampen og Halogenmetalldampflampen - der må være større Scrable plader i Tyskland)- og næste generation gadebelysning bliver LED lamper.

Der er studier, der siger, at gadebelysning udgør 19 procent af strømforbruget i moderne storbyer. Så der er god grund til at se efter nye teknologier.

Til den grundlge læser - om fremtidens gadebelysning:

https://www.nabu.de/stadtbeleuchtung/cd-rom/Inhalte/PDF/H4-9.pdf og http://www.strassenbeleuchtung.de/