Spionmuseet - James Bond i alle variationer

spiesberlin

Berlin er spionernes hovedstad. Så naturligvis er her også et spionmuseum.Museet tager ved spioneriet helt tilbage fra biblen og frem til nu...og i fremtiden med. Men i Berlin har spionerne i verdenskrigene og den kolde krig, som har størst interesse.

Du kan fx blive klogere på den romerske kejser Julius Cæsar, som udviklede et krypteringssystem, som stadig bliver brugt i dag. Lord Oliver Cromwells og Napoleons lyssky metoder kommer for en dag. Du kan også få en grundig indføring i, hvordan nazisternes kodemaskine Enigma fungerede. Eller hvordan spioner opererer. Som taget ud af en roman med John Le Carre.

Museet reklamerer med, at man kan se, føle, læse, høre og lugte hvad der er foregået i de sidste tusind års spionhistorie. Det er en historie, som foregår i de skjulte - med undtagelser som James Bond og Mata Hari.

James Bond og filmrekvisitter

Museet har ikke kun ægte spioner med. James Bond får naturligvis sin helte egen special treatment med filmplakater og revisitter fra filmene. Og tankevækkende, at mange af rekvisitterne ikker er stort mere fantasifulde, end de ægte spionartikler, som er udstillet. Ufatteligt, hvor mange steder man kan gemme en lille pistol, et kamera eller en rulle film - spionernes grundudstyr.

Spionage er skam moderne

Ved udgangen bliver du præsenteret for det sidste skrig i spionage: elektronisk overvågning. STASI, GESTAPO, KGB ville have elsket elektronisk overvågning. Selvom de var store, hensynsløse informationsindsamlere, så nåede de aldrig på det nivau, som NSA - eller bare Google eller Facebook kan.

Heldigvis er den slags redskaber kun i hænderen på helt pålidelige, demokratisk, venligtsindede nationer i almenhedens nøjsomme interesse. Eller?

På en stor opslagstavle i museet bliver der dagligt sat nye presseklip op om spionage - senest om NSA's aflytning af Angela Merkels telefoner eller den amerikanske præsident Donald Trump, som føler sig overvåget. Selvom mange danskere egentlig slet ikke gider at se ham. Opslagstavlen illustrerer, at spionage langt fra er gået af mode. 

God og dårlig spionage

Der er altid stor ophidselse over spioner, som stjæler vores hemmeligheder. Men det er lidt hyklerisk af 2 årsager. For det første bedriver alle spionage. For det andet øger spionage vores sikkerhed, hvis vi ikke har ondt i sinde. Usikkerhed om vores intentioner er det værste vi kan skabe for vores omverden. Gennem spionage kan de forvisse sig om, at vi er slet ikke så slemme. Eller vi kan stoppe terrorister før de springer bomber. Alene det, at nogen tænker på bomber.

På den anden side...så gider vi bare ikke at andre roder i vores sager. Uanset om spionagen er rettet mod hele nationer eller mod enkeltpersoner. Paradoksalt nok har det aldrig været lettere og mere omfattende.Spionerne retter sig mod virksomheder, mod sikkerhedsinstallationer og mod politiske myndigheder. Ingen går fri. Selv berlin-guide.dk har flere gange jaget hackere og andet uvæsen på døren. 

Det er dette, der er spionmuseets force - at vi kommer til at tale sammen om sikkerhed, privatliv, åbenhed, krig, terror og rå-kriminelle. Den gode spionage gavner os. Den onde skader os. Og i skyggerne er alting gråt.

Lidt praktisk

Tjek åbningstiderne på hjemmesiden. Det er et privat museum, så der er i princippet åbent alle dage undtagen juleaften. Der er guidede ture for skoleklasser. Priserne er i den lidt høje ende.

Det er et velformidlet museum med brug af ny teknologi. Men det jo mindst lige så interessant at besøge den gamle amerikanske lyttestation på Teufelsberg eller være midt i spionhistorien ved et besøg på Allierten Museum. Læs i det mindste spion-guiden før du besøger museet.

Museet ligger på Leipziger Platz, der er den 8-kantede plads lige ved Potsdamer Platz. U-bahn stationen er U Potsdamer Platz. De, der ikke gider at gå med, kan fordrive tiden med shopping i Berlin Mall, som ligger på den anden side af Leipziger Strasse.

Welt der Spione
Spy Museum
Leipziger Platz 9
10117 Berlin

Skoler skal skrive til museet først og få en aftale. Se hjemmesiden.