Dresden guide - et helt andet land

Artikelindeks

Dresden - nat og dag by Zeitfixierer

Nat og dag i Dresden - foto by Zeitfixierer

Der er kun et par timer fra Berlin til Dresden, så et oplagt udflugts mål, hvis man er lidt tidligt afsted. Dresden er en tysk storby og hovedstaden i delstaten Sachsen. Dresden ligger i Elbens floddal mellem Berlin (160 km) og Prag (120 km). Der er lige over en halv million indbyggere. Berlin var en preussisk stad og når du tager til Dresden kommer du til Sachsen. Før i tiden et tysk land - og dog et helt andet sted. Rigt og for skønånder. Find dine ture og oplevelser i Dresden her på Get Your Guide og book direkte! - bruger du linket og bestiller får berlin-guide.dk en lille kommission.

Dresden - Elbens Firenze

De berømte bygningsværker Frauenkirche, Zwinger og Schloss Pillnitz blev opført af August den Stærke. Byen med Elben i forgrunden var et yndet motiv for malere som Bernardo Bellotto (kaldet Canaletto) og norske Johan Christian Clausen Dahl. Dresden har fået tilnavnet Elb Florenz, Elbens Firenze, formentlig pga. bykernen og de sydlandske omgivelser med vindyrkning på Elbens skråninger.

HC Andersen skrev om Dresden: "Fra Morgen til Aften tumlede jeg mig om, og hvert Øieblik saae jeg noget Nyt", Nemlig, Dresden er en perle, en seværdighed.

Hovedattraktitionen er Dresden bymitte selv omkring Frauenkirche med Altmarkt pladsen, der breder sig ud som et tæppe omkring kirken omkranset af borgerhuse. Det er en flot plads.

Den gamle bymidte er ikke stor. Den omkranses af Elben og en ringvej. I den ene ende ligger renaissancebygningen Albertinum, i midten Frauenkirche, kongeslottet - og det hele afrundes af barokslottet Zwinger og Semperoperaen. Drysset med statuer, prægtige "gamle" huse, hyggelige kroge - og det er også her, at du finder de fleste museer. Tag et spadserture her om dagen og aftenen. Fald ind på de små kaffeer og spis enorme kager - eller solid saksisk kost.

Der går en vin-rute igennem byen og langs floden, hvis du har lyst til at følge efter druerne. Kør fx ud til Pirna mod øst eller Meissen mod vest. Især Meissen ligger smukt ned til floden. Centrum er bestemt værd at køre efter og besøge.

Dresden havnede i DDR, men efter murens fald er området kommet stærkt igen. Man taler om Silicon Saxony, hvor der er chipproducenter og lignende mikroelektronikvirksomheder (størst: AMD), samt forskningsinstitutioner og universiteter. De er med til at gøre Dresden til et af Mellemeuropas vigtigste industricentre.

Frauenkirche - Dresdens vartegn

frauenkircheundaltmarktberlin

Foto: Altmarkt og Frauenkirche. Berlin-guide.dk (c) 2018


Domkirken midt i byen, Frauenkirche, er symbolet for Dresden som Brandenburger Tor er det for Berlin. Kirken lå i ruiner efter bombninigen i februar 1945 - og blev genopbygget efter genforeningen med indvielse i 2005.

Kirken kan føre sin historie mere end 1.000 år tilbage, hvor der her stod en kirke Zu Unser Lieben Frauen - til vores kære frue. Den nuværende - genopbyggede - udformning er fra 1700-tallet. Den blev til Dresdens vartegn, for den kunne ses videnom. I 1760 bombarderede Preusserne kirken med granater, men det fik den ikke til at vakle. I 1849 var der optøjer - eller demonstrationer for demokrati - og barrikaderne stod omkring Frauenkirche. Demokrati blev der dog ikke noget af i Sachsen ved den lejlighed.

Nu er kirken tilbage i fordums herlighed, og en del af den oprindelige kirke står i princippet endnu for så mange af de oprindelige sten som muligt er blevet genanvendt i den genopbyggede kirke. Det blev opmålt og deres oprindelige placering beregnet, og her sidder de i dag tilbage i kirken. Fasaden er lys og mørk alt efter hvornår stenene blev skåret til. Gamle  er de jo alle sammen.

Tårnet er 91,24 meter højt. Til sammenligning er Rundetårn i København blot 42 meter højt.

Dresdner Striezelmarkt - hver eneste jul

Rundt om Frauenkriche ligger pladsen Altmarkt med en stor statue af Martin Luther. Hver år til jul holdes det store julemarked "Dresdner Striezelmarkt" på pladsen. Det er Tysklands ældste julemarked og der er ikke mange år til 600 års jubliæet for julemarkedet. Til julemarkedet opstilles en næsten 15 meter høj "stufenpyramide", en træskulputer - og den er verdens højeste af sin art. Markedet har fået navn efter den berømte julekage: Dresdner Stollen.

Adelsslægten Wettin - og 102 meter porcelænsdekoration

porcelansmuren

Foto: Kort udsnit af Fürstenzug i Auguststrasse, som viser kursfürsten Friedrich D. Sanftmuethiche. Berlin-guide.dk (c) 2018


I Auguststrasse er der en fantastisk vægdekoration - fürsteoptoget - med den sachsiske kongerække fra 1127 til 1873. Udført i porcelæn og 102 meter langt. Den viser markgrever, hertuger, kurfyrster og konger fra fyrstehuset Wettin som har regeret i Dresden i århundreder. Huset Wettin er et af de ældste, højaldelige slægter i Europa.

Og Wettin'erne har spillet en enorm rolle i de tyske lande Sachsen, Thüringen, Sachsen-Anhalt og Bayern. Der kan trækkes tråde til andre Europæiske kongehuse fx Polen, Belgien, Portugal, Bulgarien og Storbrittanien.

Det er den eneste adelige familie med aner fra før år 1.000 - andre store adelige famlier i Tyskland, som Wittelsbacher, Habsburger, Hohenzollern, Askanier, Oldenburger, Obotriten eller Zähringer kom først til efter år 1.000. Slægten er også vævet ind i den danske kongefamilie.


 Museerne

Der er fremragende museer i Dresden, så kan du lide museer, er Dresden helt rette destination. Museerne er så besøgte, at billetterne er på timebasis. Tjek på https://www.skd.museum/ om du kan forudbestille.

 • Dresdener slottet, eller Rezidensschloss, er et renaissance kurfürsten - og kongeslot, som ligger midt i den gamle by. Det nedbrændte til grundmuren under bombardement og tintaget smeltede. Erich Honnecker havde lovet, at det skulle genopbygges før 1990, men arbejdet kom først for alvor igang efter genforeningen. Men nu står det meste der. Udover en udstilling om renaissancen og et kunstbibliotek med over 260.000 værker indeholder slottet også andre skatte:

 

  • "Grünes Gewölbe" samlingen af europæisk guldsmedekunst og finere håndværk. Der er både en historisk Grünes Gewölbe og Neues Grünes Gewölbe. Gewölbe betyder hvælvning.
  • Türkische Cammer er det af de vigtigste samlinger af kunst fra et Ottomanske rige uden for tyrkiet. Samlingen blev etableret i det 15 og 16 århundrede af samlere fra Sachsen.
  • Kobberstich-Kabinettet har en samling på mere end 550.000 kobberstik og flere end 20.000 kunster. Det er en af de ældste samlinger i Europa med tegninger, tryk og fotografier. 
  • Endelig er det på slottet, at du finder Møntkabinettet, som har mere end 300.000 mønter, medaljer.

 

 • Zwinger. I nærheden, på slottet Zwinger, er der flere specialsamlinger. Zwinger er et barokpalads i den gamle bydel, og selvom du ikke besøger museerne, så snyd ikke dig selv for et besøg i paladset. Man kan komme op på muren og få overblik over det smukke palads. Samlingerne var evakueret under 2. verdenskrig og det var heldigt, for bygningerne blev svært beskadiget under tæppebombningen i 1945. Men med russisk hjælp blev Zwinger genopbygget og var igen klar til gæster allerede i 1951.

Det berømte "Gemäldegalerie Alte Meister" som er et fremragende museum med især italienske mestre: Raphael, Titian, Mantegna og Botticelli - og der er også flamske og hollandske malere - samt spanske, franske og tyske malere. Indgangen er fra Teaterplatz 1.

"Mathematisch-Physikalischer Salon", som indeholder matematiske og fysiske instrumenter fra barok- og oplysningstiden. Fremragende instrumenter - som revet ud af en film om Jules Verne. Sæt en time af og gå ind og sig ah og åh. Vi ku lide det. Geheimtip.

Desuden en fin samling af Meissner porcelæn for de særligt interesserede.

 • Albertinum på Georg-Treu-Platz i den gamle by er en elegant renaissancebygning opkaldt efter Kong Albert af Sachsen. Det er et dobbelt kunstmuseum med to samlinger:

Galerie Neue Meister har malerier af Casper David Friedrich, Claude Monet, Otto Dix, Ernst Ludwig Kirchner og Gerhard Richter - bestemt et besøg værd.

 • Skulptursamlingen ligger i samme bygning. Der er skulpturer samlet fra ihvertfald 4 forskellige år tusinder. Gamle grækere, moderne franske, DDR skulpturer.
 • Stadtmuseum in Dresden i Wilsdruffer Strasse 2 ligger kun få skridt fra Albertinum. En pompøs bygning, men en relativt skrabet udstilling. Der er fine malerier at se. Man kunne tro, at bombningen af Dresden i 1945, som totalt ødelagde byen, ville fylde noget på udstillingen. Men det gør det ikke. Der er en minimal udstilling med få, grusomme, fotos og en lille film, samt nogle helt ulæselige avisudklip. Udstillingen er opstillet som en slags parantes i Dresdens historie: Ja, det var skrækkeligt - men vi er på vej videre. Og det er jo det man kan se i Dresdens centrum, som bliver genopbygget til fuldfed midteuropæisk elegance.

militarmuseum

Foto: Det militærhistoriske museum i Dresden. Berlin-guide.dk (C) 2018


 • Det militærhistoriske museum på Olbrichtsplatz 2 ligger i en pompøs bygning med et mystisk "gevir" udbygning tegnet af arkitekten Daniel Liebeskind, som også står bag fx det jødiske museum i Berlin. Der er 10.000 kvadratmeter udstilling, og 10.000 objekter udstillet. Et hovedslagnummer er en V2 raket, som faktisk har lidt ligheder med en Tintin raket - omend følgerne var langt værre. 1864 har fået en montre for sig.

Udstillingen kan ses på et par timer - og man kan måske godt bruge lidt mere tid. Museet burde måske hedde "Det tyske antikrigsmuseum", for en stor del af udstillingen anvendes til at behandle konsekvenserne af krig, død og ødelæggelse. Der er ikke meget om strategi, generaler - og næsten alt er sat bag montre. Der er enkelte film. Der er tekst, med småt, på tysk og engelsk. Det virker underkommunikeret. Udenfor står en lille samling af tanks fra både bundeswehr og NVA - det vil sige fra både vest og østtyskland.

Desuden..

 • Museum für Sächsische Volkskunst på Köpckestrasse 1 indeholder folkelig kunst og kunsthåndværk fra Sachsen samt et dukketeater museum.
 • KraftWerk - Dresdener Energi-museum fortælle om elektrisitet og gas forsyning til Dresden - samt om vand og fjernvarme. Wettiner Platz 6, Dresden.
 • Det tyske hygiejne museum er et science tech museum, der har fokus på mennesket og kroppen. Det ligger på Lignerplatz 1. 
 • Verkehrsmuseum Dresden - transport museet ligger næsten præcis midt i Dresden Centrum og man undgår ikke at læge mærke til det. Er du til toge og biller eller at besøge de sachiske kongers garage - så er det her med indgang i Auguststrasse 1. Er det ikke nok, så er der også et lokomotivmuseuem in Zwickour strasse 86 og et sporvognsmuseum i Trachenbergstrasse 38.
 • Panometer Dresden er et 360 graders multimedieshow. Skræmen er intet mindre end 105 meter lang og 27 meter højt og placeret i en gammel gastank. Panometer Dresden ligger i Gasanstaltstrasse 8B.

Andre museer i Dresden omegn

 • Schloss Pillnitz kendes også som vandpaladset i Dresden med trappe helt ned til Elben, så nobiliteterne kunne stige standsmæssigt i land fra floden. Smukke bygninger. Slottet er indeholder i dag Kunsthåndværksmuseet (Kunstgewerbemuseum), hvor alt det bedste fra saksen af møbler, glas, keramik, tekstiler. Desuden et museum for selve slottet. Slottet ligger i en smuk park. I parken er der en 230 år gammel camelia, som blomstrer i det tidlige forår - og et smukt gammelt palmehus. Slottet ligger 15 kilometer oppe af ad Elben fra Centrum.
 • Karl May Museet. I en forstad til Dresden, Radebeul, ligger Karl May Museet. Geheimtip. Vi synes det er et fantastisk sted. Læs lidt mere om Karl May her - en af Tyskland mest læste forfattere.
 • DDR museet i Radebeul. I DDR museet i Radebeul ligger et DDR museum, hvis ambition er at tage dig på en tidsrejse til den kommunistiske fortid i Dresden.
 • DDR museet i Prina. Kører du helt ud til Pirna mod øst, lille hyggelig by, så besøg DDR museet (Rottwerndorfer Straße 45M). Et lidt rodet og underfinancieret sted - men ikke desto mindre meget interessant.
 • Porcelæn for kendere. Kører du istedet mod vest, så besøg Meissen og porcelænsmuseet. Meissen er en af verdens mest berømte porcelænsfabrikker. Meissen er en køn lille by, så beregn tid til også at gå en lille tur i omgivelserne. Der er produceret porcelæn i Meissen siden 1713 på europas ældste porcelænsfabrik og produktionen blev grundlagt af kurfürsten selv, August der starke. Det er porcelæn, der trækker høje priser og de kendes på de to krydsede sværd på bagsiden. Historien om porcelæn kan læses i romanen Arkanum af Janet Gleeson.

Teater

 • Semperoper. Semperoperaen i Dresden er et verdensberømt operahus bygget 1841 ved Elben. Operaenhar som hof og statsopera i Sachsen lange traditioner. Dets orkester er Sächsische Staatskapelle Dresden et af de ældste og mest traditionsrige orkestre i verden. Det blev grundlagt 22. september 1548 af kurfyrst Moritz af Sachsen. Det er efter Det kongelige Kapel antagelig det orkester i verden, som længst har været i uafbrudt aktivitet.
 • "Das Staatsschauspiel Dresden" driver „Schauspielhaus am Zwinger" (das Große Haus) og dermed byens største teater. Andre teatre, som drives af "Theater des Staatsschauspiels", er „Schlosstheater am Theaterplatz" og „Kleine Haus". Endvidere ligger ved "am Theaterplatz", "der Theaterkahn" en scene på en flodbåd fortøjet ved Elben.
 • "Dresdens Statsoperette", som trods sit navn ikke drives af byen Dresden, har endnu ikke sin egen bygning, men der er planer om at placere operetteteatret i en nybygning på Wiener Platz ved Hauptbahnhof (hovedbanegården).
 • En af byens og Tysklands mest kendte kabaretter er Herkuleskeule grundlagt 1961. 

 


Ud og spise

Dresden har enkelte en-stjernes Michlin-klasse restauranter, så du behøver ikke nøjes. Men for god ordens skyld, så findes stjerne hos

 • Restaurant Caroussel i Königsstrasse 14 
 • Elements i Königsbrückerstrasse 96
 • Bean & Beluga i Bautzner Landstrasse 22

Andre anbefalinger går til Gasthof Barwalde i Radebeul, Genuswerk i Prina og VEN i Rampische Strasse. Tjek online på Michelin-guide. Som regel værd at besøge restauranter nævnt af guiden - og ikke alle har tordende høje priser og små portioner.

Omkring Frauenkirche er der masser af hyggelige og folkelige restauranter. Her bliver du sandsynligvis ikke skuffet. Kortene hænger i døren, så du har et indtryk af prisniveauet. 


Bombningen af Dresden i februar 1945

Dresden er siden 2. verdenskrig mest kendt for det forfærdelige bombardemant 13/14 februar 1945, som smadrede byen og skabte en ildstorm så Dredsdenere, flygtninge og soldater brændt op i deres beskyttelsesrum. Tabene var enorme, og angrebet måske helt unødvendigt - og dermed blot myrderi. Det vil blive diskuteret til evig tid.

Ildstormen i Dresden

Angrebet i februar 1945, på fastalavnstirsdag, udløste flyvealalarm nr 175 i Dresden, så borgerne havde prøvet at gå i dækning før. Det meste af luftforsvaret var trukket til østfronten eller Berln. Byen var fuld af flygtninge.

Angrebet om natten kom i 2 bølger.

Den første bølge kom Kl. 22:13 med 244 britiske RAF bombefly og ødelagde hustagene med 529 luftminer, 1800 spræng- og brændbomber; i alt 900 ton.

Før man kunne slukke brandene kom 2. angrebsbølge kl. 1.23  med 529 britiske Lancaster-bombere. De kastede 650.000 stavbrandbomber – 1500 ton – over et område fra Löbtau til Blasewitz og fra Neustadt til Zschertnitz.

De brande, som den første angrebsbølge havde antændt, lyste op for de engelske flyvere. Bomberne ramte engene ved Elben og Grosser Garten, hvor mange var flygtet til efter de første bomber. Bomberne ramte også lazaretterne og kvindeklinikken i Pfotenhauer Strasse og Diakonissenhaus Neustadt. Begge bombardementer ramte omkring 15 kvadratkilometer. 

De mange brande blev til en orkanagtig ildstorm. En ildstorm kan opstår når en stor brand laver luftstrømme som i en skorsten. Luft trækkes op, og det skaber et undertryk i siderne, så kraftige vinde suger ind fra siderne, hvilket igen nærer branden. Ildstormen smeltede sporvogne, mennesker blev kastet rundt i lufthvivlerne og suget direkte ind i ilden. Mange brændte ihjel, døde af varmen eller blev kvalt af brandgasser. Jøder havde ikke adgang til beskyttelsesrum.

Der faldt askeregn 35 kilometer fra Dresden dagen efter. Men angrebet var ikke slut. Det blev fulgt op af 311 B-17 amerikanske bombere fra USAF. De kastede 1800 sprængbomber og 136.800 stavbrandbomber. Og dagen efter igen kom der 211 B-17 bombere fra USAF. I løbet af foråret var der flere bombetogter over Dresden, men det var angrebene den 13 og 14 januar, som skabte ildstormen.

Byen brændte i 4 dage.

bomberidresden

Foto: Ligafbrænding i Dresden. Foto fra Stadtmuseum, Dresden.

 Lig blev kørt til offentlige pladser på lastvogne og trillebøre for at blive identificeret. De blev stablet i tusindvis. Mange kunne ikke identificeres. Den gamle bydel, Altstadt, var stort set udradderet. Det tog tre kvarter at sætte altstadt i brand. Semperoperaen, Frauenkirche, Dresdner Schloss, Sophienkirche og Zwingermuseet var i ruiner.

Antallet af omkomne er stort, men umuligt at gøre op, for ingen ved præcis, hvor mange der var i byen, der var ikke systematisk optælling, ikke alle blev fundet. Der er tal fra 60.000 omkomne til 300.000 omkomne. I 1970 fandt bygningsarbejdere 1.900 lig. Historiske kommiteer er kommet frem til 25.000 til 35.000 døde.

Det er omdiskuteret om angrebet militært set var en nødvendighed, eller om det blot var destruktion og mord på civile.Det var sejrherrernes bombning - og også deres definition af, hvad en krigsforbrydelse er, der herskede efter krigen. Så ingen er blevet stillet til regnskab. 

Byens centrum lå udbombet hen i det mest af DDR tiden, men siden genforeningen er det meste af byens gamle centrum blevet genopbygget til fordumspragt.

Lige som Warzawas gamle bycentrum, eller Unter den Linden i Berlin, eller slotspladsen i Potsdam. 

Den amerikanske forfatter Kurt Vonnegut skrev sin legendariske antikrigsroman "Slagtehal 5" om bombningerne i Dresden. Bogen er delvist selvbiografisk for Kurt Vonnegut oplevede og overlevede selv bombningerne i Dresden som amerikansk krigsfange. Enhver amerikansk guidebog med respekt for sig selv vil opfordre til at besøge det oprindelige "slagterhL 5". Læs mere om mulighederne her. Bogen er naturligvis anmeldt på berlin-guide.dk. Læs anmeldelsen her.


 

Dresdens historie i overblik

Begynder i et vadested

Den slaviske landsby Drezdany, som senere skulle blive til Dresden, blev grundlagt i det 6. århundrede. Ca. 400 år senere erobrede tyske hære under kong Henrik I. Magtbasen en borg i Meißen (opført 929) ca. 30km nede ad Elben.

Markgreven af Meißen opførte i det 12. århundrede en borg i Drezdany for at beskytte det vigtige vadested. Få år senere blev vadestedet til en stenbro, og Dresden får købstadsrettigheder (nævnes første gang i 1206) og den første kirke "Zu Unsrer Lieben Frauen" (senere Frauenkirche) opføres.

I 1485 blev Dresden residensby for Sachsens kurfyrste, da to brødre arvede og delte landbesiddelserne fra herskerne i Meißen (Leipziger Teilung). Det indledte Dresdens opblomstring, og i 1547 blev byen hovedstad i Sachsen under Kurfürst Moritz, der anlagde moderne befæstningsanlæg og udviklede kulturelt, arkitektonisk og kunstmæssigt.

I Trediveårskrigen (1618-1648) blev Dresden aldrig plyndret eller ødelagt, men i 1632 døde halvdelen af befolkningen af pesten. Byen blev også sat tilbage i udvikling på grund af den økonomiske stagnation. Historien efter Trediveårskrigen er vekslende: De verdensberømte bygningsværker og parkanlæg blev bygget, men Dresden led ofte nød i de mange europæske krige.

1685 blev Altdresden ødelagt af en altødelæggende brand; kun 23 af 357 huse stod tilbage

August den stærkes store rige

Med kurfyrsten Friedrich August I af Sachsen ("den stærke"), som 1697 også var konge af Polen, fik Dresden sin storhedstid. Hans rige var det næststørste i Europa, og Dresden var hovedstad for den saksisiske-polske union. August den stærke gjorde Dresden til en strålende barokby ved hjælp af Europas bedste arkitekter, og Dresden blev en vigtig kulturby. I 1699 havde Dresden 21.298 indbyggere.

Efterhånden udviklede Sachsens nabo i nord Preussen sig til en aggressiv erobrings-stat, og 1745 blev Sachsen besejret af Preussen i slaget ved Kesseldorf. Sachsen måtte betale en million daler i løsepenge, men i Syvårskrigen (1756–1763), angreb preussiske og østrigske styrker igen byen, som blev delvist ødelagt. 1768 blev Sachsen regeret af kurfyrst Friedrich August I, som lod sig krone og i 1806 blev Friedrich August I konge af Sachsen og og fik titlen Friedrich August II.

Så fra kurfyrstedømme til kongedømme - ligesom nordpå i Preussen.

Ærgerlig alliance med Napoleon

Det nye kongerige med Dresden som hovedstad kom i 1806 til at indgå i Rhinforbundet. Napoleon rumsterede og i 1809 og 1829 blev byens befæstninger ødelagt på ordre fra Napoleon, og Dresden blev en åben by. Efter Frankrigs nederlag 1813 tabte Sachsen det meste af sin betydning. På grund af sin støtte til Napoleon blev kurfyrsten fængslet i Berlin.

Han måtte afstå tre femtedele af sit rige til Preussen under Wienerkongressen 1815

I 1800-tallet blomstrede byens kultur og industri, og 1839 blev den første tyske toglinie åbnet mellem Dresden og Leipzig. Samtidig med sin voksende industri (bl.a. cigaretindustri), fortsatte byen som tysk kulturcentrum.

Det tyske Kejserrige

1871-1910 var grunderzeit og Tyskland havde penge efter krigen mod Frankrig. Efter den tyske rigsgrundlæggelse gennemgik Dresden omfattende udvidelser: Semperoperaen blev bygget 1878, Albertinum 1887, politihovedkvarteret 1899, broen Blaue Wunder 1893, kunstakademiet 1895, hovedbanegården 1898, parlamentsbygningen 1906 og det nye rådhus 1910. Éfter den 1. verdenskrig fratrådte den sidste konge af Sachsen, Friedrich August III, og Dresden blev hovedstad i fristaten Sachsen.

Dresden i Det tredje rige og 2 verdenskrig

Friheden varede kun femten år til den nationalsocialistiske regering 1933 forbød alle tyske delstater at have selvstyre.

Den 13. og 14. februar 1945 under 2. verdenskrig blev Dresden udsat for et omfattende allieret luftbombardement.  Den militære nytteværdi er til stadighed omstridt. Resultatet var en meget omfattende ødelæggelse især af den indre by med bygningsværker, som Frauenkirche, det kongelige slot og kunstgalleriet Zwinger og ikke mindst med et stort antal civile ofre.

Dresdner Historikerkommision har i 2008 dokumenteret 18.000 omkomne og angiver 25.000 som maksimalgrænse for antallet af dødsofre som følge af bombardamentet. Nazisterne nævnte langt større tab.

DDR-tid

1946 Efter 1945 var det Sovjettiske 1. Gardepanserarmee og den 7. Panserdivision fra den nationale Volksarmee stationeret i byen. Der har aldrig tidligere i fredstid været så mange soldater i Dresden som fra 1945 til 1990. Efter den tyske genforening blev alle tropper flyttet eller opløst.

Forfatteren Martin Andersen Nexø født 26. juni 1869 i København flyttede til Dresden 1952. 1953 blev han udnævnt til byens æresborger. Efter Martin Andersen Nexøs død blev Martin-Andersen-Nexö-gymnasiet i Dresden opkaldt efter ham,

I begyndelsen af oktober 1989 kørte special tog DDR flygtninge fra den vesttyske ambassade i Prag gennem Dresden til Vesttyskland. Det fik tusinder til at forsamle sig på banegården til demonstrationer og flugtforsøg. Den 8 oktober demonstrerede 20.000 borgere i DDR: "Wir sind das volk", demonstrationerne blev fulgt op i Leipzig og den 9 november var det hele DDR staten pludselig død og muren var faldet.

Efter 1990

1990. Efter genforeningen 1990 blev mange bygninger med statsstøtte genopført eller restaureret og fredet - og det meste af Altstadt, den gamle bydel, står nu som før bomberne i 1945.

I august 2002 blev Dresden oversvømmet af en „Jahrhundertflut". Store dele af byen blev oversvømmet. Elben opnåede en vandstand, der var højere end de store såkaldte oversvømmelser i 1784, 1799 og 1845.

Frauenkirche stod færdigt genopbygget efter 10 års byggetid og blev genindviet den 29. oktober 2005. Siden har den gamle bydel rejst sig igen omkring Frauenkirche.

Kilde: Wikipedia, fodsåler

Husk til din Berlintur

Vælg de sider du skal huske til din tur
+

Valgt: Til Berlin rejsen

Vælg noget til turen

X

Item added to Favorites!

Berlin-guide på Facebook

facebookBerlin-guide er aktiv på Facebook. Følg med og få de senste tip og nyt om Berlin og berlin-guide.

Berlin-guide anmelder

Få nyhedsbrev fra Berlin-guide

Abonner på nyhedsbrevet fra berlin-guide.dk. Det er gratis og ca en gang i kvartalet


catchme refresh

En ide til rejsen?

Annonce

 

Annonce