Foto: Udsigten fra platformen i St. Nikolai Kirche. Fotograf: A.Savin (CC BY-SA 3.0)
Jüterbog er en lille by i det sydlige Brandenburg omkring 65 kilometer fra Berlin. Den ligger smukt ved bredden af Nuthe-floden, der løber ud i Havel ved Potsdam. Der bor lidt mere end 12.000 mennesker i Jüterbog.
Første gang vi hører om Jüterbog i historien er i 1007, hvor den bliver nævnt af Thietmar af Merseburg. Thietmar – eller Ditmar – var biskop af Merseburg. Han skrev en krønnike i seks bind: Thietmari Merseburgensis episcopi Chronicon, der handler om Tysklands, Polens og Nordens tidlige historie. Det originale manuskript blev slemt skadet under 2. verdenskrigs bomber, men heldigvis fandtes der en faksimile fra 1905.
Jüterbog fik rettigheder og status som købstad i 1174, og kan derfor regnes som Brandenburgs næst-ældste by. Hvorfor den hedder Jüterbog fortaber sig i historiens tåger, men Saxo Grammaticus nævner, at det slaviske Jutrobog betyder ”Morgengud”.
Krigens elendighed i Jüterbog
I trediveårskrigen fandt slaget ved Jüterbog sted her i 1644. Den svenske arme blev ledet af den svenske feltherre Lennart Torstensson og han smadrede den kejserlige hær, der blev ledet af den kejserlige feltherre, Matthias Gallas.
Forhistorien angår Danmark. I efteråret før slaget var Torstenssons hær helt uventet pludselig marcheret ind i Jylland i september 1943 og Christian IV formåede ikke at gøre modstand. Så den svenske hær lavede vinterkvarter i Holsten og Jylland.
Kejseren ville gerne hjælpe Christian IV, så han sendte Matthias Gallas og en hær mod Holsten. Gallas nåede frem til Kiel i foråret 1644 og, nu da han var der, så plyndrede de lige området. Der var ikke meget at hente, for svensken havde også plyndret. Sådan var trediveårskrigen: Soldaternes sold var ofte retten til at hærge og plyndre, hvor de kom frem. Gallas var nu på vej mod Torstensson.
Men Torstensson så faren og trak sin hær mod syd og mod Sachsen og på vejen fik de Gallas i saksen. Den kejserlige hær blev omringet ved Magdeburg, hvor mænd døde af sult indtil de slap ud. Selv hunde og katte blev spist. Det kejserlige kavelleri forsøgte et udbrud, men Torstensson fangede dem ved Jüterbog 23. november 1644 og udslettede det kejserlige rytteri.
Ud af Matthias Galls 4.000 mand slap kun nogle få stykker med hovedet i behold. Den resterende styrke på 12.000 mand i Magdeburg sneg sig ud i løbet af vinteren og 2.000 mænd overlevede.
Jüterbog selv overlevede knap miseren, og også 7-årskrigen (1756–1763) bragte elendigheder til Jüterbog. Senere i Napoleonskrigene, før slagene ved Jena og Auerstedt, dog også Napoleons tropper forbi Jüterbog. Til gengæld overlevede Jüterbog den 2. anden verdenskrig uden svære skader. Den blev indtaget af den røde hær den 20. april 1945 og blev senere en del af DDR.
Omkring Jüterbog er en del militært øvelsesterræn, og har du mod og er dum nok til det, og det frarådes kraftigt, og du har ikke inspirationen fra berlin-guide.dk så kan du måske gå opdagelse i den Røde Hærs forladte kaserner. Den røde hær havde omkring 30.000 soldater udstationeret i Jüterbog indtil 1994. Før krigen testede det tyske militær blandet andet en 42-cm howitzer kanon (Tykke Bertha) her på arealet. Artilleri anlægget stammede tilbage fra 1864. Der er adgang til området, som også kendes som Juterbog ll, og du kan få en rundvisning. Læs mere om det her.
Museer, munke og klostre
Der er ingen byer, der blev bedre af at være en del af DDR indtil 1991. Men der er lidt gammelt og fint se på i Jüterbog, som fx den gamle bymur, kirkerne og rådhuset, der er det ældste i Brandenburg. Der er også lidt mindesten for modstandere af nazismen og for polske tvangsarbejdere.
Jüterbog har hele tre gamle klostre: Franziskanerklosteret, og de to Cistercienserklostre: Kloster Zinna og ”Lieben Frauen”. Cisterciensernes orden kender vi også fra flere klostre i Danmark: Knardrup, Esrum og Sorø på Sjælland, Holme på Fyn, Vitskøl, Øm og Løgum Kloster i Jylland. I kloster Zinna, Am Kloster 6, fortæller en udstilling historien og så er der indrettet et destilleri, så du kan få en skarp med hjem.
Franziskanerne kender vi i Danmark som Gråbrødrene. Gråbrødreordenen blev grundlagt af Franz af Assisi. Gråbrødrene søgte et liv i bod og fattigdom uden personlig eller fælles ejendom. De tjente til livets opretholdelse ved deres hænders arbejde eller ved at tigge. I det tidligere Franziskanerkloster på Mönchenkirchplatz 4 er der i dag indrettet et museum.
I den lille landsby Zinna finder du et væverimuseum i Berliner Straße 72, fordi der her har været en klædefabrik fra 1777.
Skal du til Jüterbog, så vælg 2. weekend i september, hvor der er byfest: Altstadtfest Fürstentag. Vil du bo i Jüterbog er der masser af Gäststätte, der byder sig til. Et godt bud kunne være det landlige Landgasthof Jüterbog.
Kører du lidt væk til Bettina-von-Arnim-Str. 13 i Wiepersdorf kan du besøge Schloss Wiepersdorf. Der er mad og drikke, en smuk park og et museum for maleren Achim von Arnim-Bärwalde, som dog er lukket foreløbig. Mange kulturelle events på stedet, så vær opmærksom.
Jüterbog og Jitterbug har intet med hinanden at gøre, så vidt vides..