Foto: gravitat-OFF from Germany - IMG_4761 Uploaded by High Contrast CC BY 2.0
Et par timer syd for Berlin ligger den lille by Gräfenhainichen. Som så mange andre byer i Brandenburg har den rødder tilbage til 1200 tallet, og som så mange andre tyske byer blev den lagt øde af svenske tropper under trediveårskrigen 1618-48. Resterne af det gamle slot står stadig. Før anden verdenskrig oprettede SA en lille koncentrationslejr på Stoltzenberg fabrikken i byen, hvor politiske fanger blev mishandlet og senere i krigen kom mange tvangsarbejdere til byen for at arbejde på Elektrowerke AG og i Golpa udgravningen af brunkul. I byen kan du udover resterne af de gamle kirker støde på Poul Gerhardt og Ferropolis.
Poul Gerhardt - salmedigteren
Byens store søn er salmedigteren Paul Gerhardt (1607-1676), som oplevede trediveårskrigens rædsler. Han formåede alligevel at være en produktiv salmedigter. Poul Gerhardt kom til Berlin i 1642 og cantoren ved Nikolaikirche, Johan Crüger, blev opmærksom på hans talent for salmeskriveri.
Poul Gerhardt var fra 1657 præst i Berlin ved Nicolaikirche efter en afstikker til Mittelwalde som præst. Nicolaikirche er i dag en slagsby museum og omkranses af Nicolaiviertel – Nikolajkvarteret. Gerhardt skrev mindst 120 salmer og mange er oversat til dansk af Fr. Rostgaard, H.A. Brorson, N.F.S. Grundtvig og C.J. Brandt. I Den Danske Salmebog 2002 er der 16 originale salmer og to gendigtninger af Gerhardt. Læs mere om ham på salmer.dk.
I det hele taget er det interessant at gå til en gudstjeneste i Tyskland. Det er en luthersk kirke som den danske, så kirkegangen minder meget om folkekirken i Danmark – og fordi vores salmedigtere har være flittige oversættere af tyske kirke-hits, så kender du også de fleste sange, der skal synges. I Gräfenhainichen kan du besøge hans hus, kapel og mindesmærke. Mange ser ham som Tysklands største salmedigter.
Poul Gerhards oversatte salmer er: Hjerte løft din glædes vinger 1653, Befal du dine veje 1653. Gak ud, min sjæl, betragt med flid 1653, O hoved højt forhånet 1250, Hvorledes skal jeg møde 1653, Helligånd, vor sorg du slukke 1647, Op alle som på jorden bor 1647, Drag ind ad disse porte 1648, Drag ind ad dine porte 1648, Her ser jeg da et lam at gå 1647, På alle dine veje 1653, Min Gud befaler jeg min vej 1647, Du folk, som kristne kaldes vil 1667, Hjerte, lad dig ej indbilde 1647, Er Gud for mig, så træde 1651, Den grund, hvorpå jeg bygger 1651, Skulle jeg dog være bange1653, Glæderig og underfuld 1666, Nu hviler mark og enge, 1647
Ferropolis - jernbyen
Der er ingen særlig grund til at besøge Gräfenhainichen – bortset fra det store brunkulsproduktionsanlæg, som i dag kendes som Ferropolis eller ”Jern-byen”.
Her er der industrihistorie i stor skala – du kan fx beundre en Eimerkettenschwenkbagger – en stor ”kædeskovl”, der også kendes som ”Mad Max”. Der er rullegravemaskinen Schaufelradbagger kendt som det store hjul og en Raupensäulenschwenkbagger der også kendes som ”Mosquito”.
Maskiner, der i den grad spiser brunkul til morgenmad. Alt i al nogle gode ord at imponere med når man kommer hjem til tysklæreren efter sin sommerferie. Adressem er Ferropolisstraße 1, 06773 Gräfenhainichen
I sommerens varme er der tradition for musikfestivalen ”Melt” og Splash på samme sted. Ferropolis er tilsluttet industrimuseerne i Tyskland og ligger på cykelruten: KOHLE | DAMPF | LICHT. Du kan også være heldig at løbe ind i motorløb eller stærkmandskonkurrencer i Ferropolis. Lidt nord for byen ligger Motocrosskluben, som også har konkurrencer.