Woldegk – Vindmøllebyen

vindmolle

Foto: JanRehschuh, Woldegk Windmühle (CC BY-SA 3.0). Skaleret til 550 px.

Woldegk er en lille by i Mecklenburg-Vorpommeren med under 5.000 indbyggere. Det besynderlige navn kommer sikkert af ”Skovbryn” – Wald+eck. Woldegk har rødder tilbage til middelalderen, og der er stadig en rest med 700 meter bymur at beundre fra det 14. århundrede. Den er pænt restaureret. Men det er vindmøllerne, der er i centrum af Woldegk.

Woldegk har haft mange vindmøller, og hovedattraktionen i ”vindmøllebyen” er vindemøllemuseet, hvor 900 års møllehistorie fortælles. Adressen er Mühlendamm, 17348 Woldegk. I dag er der 51/2 vindmøller i Woldegk, inklusive den vindmølle, som hører til museet. Den halve mølle er blot en vindmølleruin. Vindmøller ser gammeldags ud, men det kan bestemt tilrådes at se nærmere på teknikken. Det er lidt som at gå rundt i et schweizerur i stor størrelse, hvor kræfterne fra vinden omsættes via gear og gevind til en effektiv melkværn. Er du blot en smule teknik-interesseret, så er vindmøller egentlig overraskende interessante.

Ikke langt fra museet ligger møllecafen, som er indrettet i Woldegks ældste vindmølle.

Når vindmøllerne er sat op i Woldegk, så er det fordi, at de højeste punkter i det pandekageflade Mecklenburg-Vorpommeren er lige her. Det blæser. Det højeste punkt er Helpter Berg med 179,1 meter over havet. Den slags bjergtoppe er vi jo godt bekendt med i Danmark. Det er ovenikøbet lidt højere end Møllehøj ved Skanderborg på 170,86 meter og Yding Skovhøj på 170,77 meter.

Der er også et mindes mærke for grev Ulrich-Wilhelm Graf Schwerin von Schwanenfeld(1902–1944), som blev henrettet i Plötzensee fængslet i Berlin for at være en del af det mislykkede bombeattentat mod Adolf Hitler den 20. juli 1944. Hans far var diplomat og derfor var Ulrich-Wilhelm født i København.

25 kilometer syd for Woldegk, i Carwitz, ligger Hans Fallada museet. Rudolf Ditzen, som forfatteren Hans Fallada egentlig hedder, boede her i Carwitz i 11 år fra 1933 til 1944. Hans-Fallada-Museum, Zum Bohnenwerder 2, 17258 Carwitz

Er det værd at besøge Woldegk. Ja da. Hvis du er meget optaget af vindmøller eller af at bestige de højeste punkter alle steder, hvor det er muligt. Mecklenburg-Vorpommerens spidser er overkommelige, så et godt sted at begynde.