Falkensee - sovebyen du ikke gider at besøge

Falkensee

Foto: Thomas Düsterhöft, wiki commons. Se foto Düse. (CC BY-SA 3.0)

Falkensee er en middelstor provinsby med 44.000 indbyggere i Berlins nordvestlige udkant. Et område der også kendes som „Speckgürtel“ – eller "baconbæltet". Et slang udtryk for forstadsbyer til større byer i Tyskland. Mod sydøst er Falkensee vokset sammen med Falkenhagener Feld og Staaken, som begge hører til Spandau og dermed Berlin. Nord for byen ligger den store sø Falkenhagener See. Falkensee blev til Falkensee i 1920, da de to landsbyer Falkenhagen og Seegefeld blev lagt sammen. Man snuppede lidt navn fra hver landsby.

Det er et område som har levet det stille provinsliv siden det blev noteret med navn første gang i 1225 (Seegefeld). I 1933-45 oplevede både nazisternes forfølgelse af kommunister, og fanger, der var udkommanderet fra KZ Sachsenhausen. Ved krigens slutning i 1945 boede 32.500 mennesker i Falkensee, fordi mange udbombede berlinske familier havde søgt tilflugt der. Efter krigen havnede Falkensee i DDR. Indtil 1971 lå der øer, enklaver, i Falkensee, som hørte til Vestberlin og dermed vesten, men efterhånden fik man byttet sig til et sammenhængende område.

Ved murens fald boede der 22.000 mennesker i Falkensee, men det tal er med tiden vokset til det dobbelte. Det er attraktivt for berlinere med nærheden til Berlin og så alligevel at bo i det grønne. Men det er en soveby for Berlin, og for turister er her knapt til et kort ophold. Falkensee hjemmeside påstår ellers frejdigt, at her er der masser af se. Det er nok for højstemt.

Der er sikkert rart at bo, men som turist svarer en dag i Falkensee til at fyre en dag i Skovlunde vest for København, eller nyde fridagen ved at rejse til Tranbjerg ved Århus. Liv og oplevelser findes alle steder, men i Falkensee skal du kunne selv. Du får ikke oplevelserne forærende her.

Heksehuset, Gertrud Kolmar og KZ-Ausenlager

Rundt om i byen er der forskellige mindesmærker, fx over faldne i forskellige krige, ofre for fascismen, mindesten for tvangsarbejderne, minde for den tyske deling på grænsen til Spandau, stolpersteine og et minde for den jødiske lyriker, Gertrud Kolmar.

Kommer du forbi en dejlig sommerdag, så snup evt frokosten i det ganske hyggelige heksehuset (Hexenhaus).  Nå, nej - vær opmærksom på at Hexenhaus lukkede i 2019, men så dejligt et sted kan næppe blive ved med at holde lukket.

Et enkelt Heimat museum kan Falkensee også byde på. Museum og galleri i Falkensee Falkenhagener Str. 77 - tjek åbningstider på hjemmesiden.

Gertrud Käthe Chodziesner (10 december 1894 – marts 1943), var kendt under sit forfatterpseudonym Gertrud Kolmar. Hun var poet og forfatter. Født i Berlin. Da hun var jøde blev hun arresteret, deporteret og sendt til Auschwitz, hvor hun blev slået ihjel. Hun var kusine til forfatter og kritiker Walter Benjamin, men man ved ikke så meget om hendes liv. Hun boede også i Berlin-Westind og i Ahornallee 37 er der en mindeplade ved hendes bopæl, og udfor Münchener Straße 18 ligger en stolperstein med hendesnavn.

Gertrud Kolmar boede i Finkenkrug i Manteuffelstrasse (idag Feuerbachstrasse) ved Falkensee i 1923-1939 i sin forældres villa. Nazisterne tvang dem til at flytte ud. Rundt om huset i Finkenkrug var en stor, parklignede have, med smuk udsigt over landskabet. Du kan idag besøge Gertrud Kolmar Rosenhaven i Falkensee, hvor der også er en rose, der opkaldt efter hende. Læs mere om hende på museets hjemmeside. I Berlin er også en gade opkaldt efter hende, og under gaden ligger resterne af Adolf Hitlers førerbunker.

Museet er også stedet at henvende sig, hvis man gerne vil have en rundvisning på KZ-Ausenlager Falkensee. Ausenlager betyder af KZ-lejren hørte til KZ-Sachsenhausen.

Ausenlager. Til KZ lejrene hørte ofte et system af mindre lejre, så lokalbefolkningen og lokale virksomheder kunne få gavn af den gratis arbejdskraft, mens mandfolkene var optaget ved fronten. Der er masser af eksempler på at fangerne blev pænt behandlet – og masser af eksempler på det modsatte.

Falkensee ligger i nærheden af Elstal og den olympiske landsby fra 1936. Er du på de kanter er den Olympiske Landsby et besøg værd. Læs mere her.