Greifswald – helt ad Pommern til.

Hansestad Greifswald ligger ad Pommern til i Tysklands nordøstligste hjørne, Forpommern. Delstaten hedder Mecklenburg-Vorpommern og er du på de kanter sætter de 57.000 indbyggere pris på dit besøg. På universitet fra 1456 kan du på institut for Fennistik und Skandinavistik lære at tale dansk. Greifswald ligger 200 km nord for Berlin. Nok lige på kanten til et dagsbesøg – men så snup en overnatning.

Greifswald ligger mellem øerne Rügen og Usedum ved flod Rück ud til den ”Dänische Wiek”. Navnet ”Dänsiche Wiek” stammer muligvis fra munkene i Eldana klosteret, som blev grundlagt af danske munke fra Cistercienserordenen i 1199. Dengang hed klosteret Kloster Hilda. Eldana er i dag en bydel i Greifswald og der er enkelte ruiner tilbage af klosteret.

Greifswald betyder Gribskov – og en teori er, at byen har fået navn efter Gribskov i Nordsjælland, fordi det kloster, hvor munkene i Kloster Hilda kom fra var Esrum kloster ved Gribskov. Men der er ikke dokumentation fra sammenhængen. Det har været vanskeligt for munkene at forklare at de rejste fra Gribskov til Gribskov – så derfor sagde de måske, at de bare rejste af Pommern til. Men nu er vi ude i de vildeste Berlin-guide spekulationer.

greifswaldvåbenAndre mener, at ”ad Pommern til” er et udtryk fra sejlskibene, når strøm og vind fik en til at lande i Pommern i stedet for Sydsjælland. Byvåbnet indeholder i øvrigt et mystisk, rødt dyr med krone – det skulle være en grib – samt lidt skov.

Området er fladt. Selv efter danske forhold. Det højeste punkt hedder Ebertberg og er 29,5 meter højt. Rundetårn i København er 42 meter højt.

Alt-stadt er hovedattraktionen

Greifswald er ikke nogen stor turist-magnet, men er du i nærheden så kør alligevel forbi. Altstadt – den gamle bydel – er et besøg værd, men er nu ikke hvad den har været. Byen blev nogenlunde skånet under 2. verdenskrig, og byens kommandant overgav sig til russerne uden kamp i maj 1945. Men hårdhændet byfornyelse i DDR tiden betød at en del af de gamle bygninger i centrum forsvandt til fordel for beton-bolig blokke. Sådan ser andre tyske byer også ud, men der var krigen årsagen. I Greifswald er det blot brutalitet og tankeløshed der har maltrakteret byen.

Men ikke alt gik i grus og beton. Der er stadig dele af Altstadt, der er værd at besøge og den store markedsplads med det gamle rådhus er stadig et besøg værd. På din tur rundt i byen skal du lægge mærke til den gamle bro: ”Wiecker Brücke”.

Rundt om Alt-stadt var der masser af DDR højhuse, som nu delvist er revet ned igen. Ved murens fald havde Greifswald omkring 66.000 indbyggere, omkring 10.000 flere end i dag, men som i mange andre tidligere DDR byer har en betydelig del af befolkningen søgt lykken mod vest – og by-udviklingen har været gennemført samtidig med by-afviklingen.

Maleren Casper David Friedrich

Engene ved Greifswald

Maleri af Casper David Friedrich: Engene ved Greifswald, cirka 1820. Hænger i Kunsthalle Hamburg. Man kan tydeligt se de tre kirker i byen, og det pandekageflade landskab udenfor.

En af byens mest kendte sønner er maleren Casper David Friedrich (1774-1840). Han blev en af Tysklands kendteste romantiske malere – og han stadig kan varmt anbefales.

Lange Nikolaus, tykke Marie og den lille Jakob

Greifswald har tre kirker, der er kendt under kælenavnene „Langer Nikolaus“, „Dicke Marie“ og „Kleiner Jacob“:

  • Domkirken St. Nikolai har et 100 meter højt kirketårn – derfor kaldes den også ”Lange Nikolaus” og er et vartegn for Greifswald. Det er her Casper David Friedrich blev døbt. Kirken indeholder et gammelt klosterbibliotek, som en gang imellem er åbent for besøgende. Tårnet har også meget korte åbningstider.
  • St. Marien har et gigantisk tag og kendt som ”Tykke Marie”. En berømt orgelbygger, Friedrich Albert Mehmel, har bygget det store orgel med 2.000 piber i 1866. Tårnet kan bestiges med mellemrum.
  • St. Jakobi er den mindste af de tre kirker og kendes som ”Lille Jakob”. Den gamle døbefond er blandt seværdighederne der.

Mad og drikke

Hæderlige restauranter skulle være

  • Tischlerei, Salinenstr. 22
  • Goldmarie, i Fischerstrasse 11
  • Büttner’s, Am Hafen 1a.

Museer og seværdigheder

Udover at se dig om i den gamle bydel kan du desuden vælge at se:

  • Det pommerske landesmuseum, som viser Pommerns historie fra stenalderen og frem. Desuden har museet et gemäldegalleri – en malerisamling – med værker af Frans Hals, Max Liebermann, Van Gogh og Casper David Friedrich. Husk at tjekke åbningstiderne. . Pommersches Landesmuseum, Rakower Straße 9, 17489 Greifswald.
  • Caspar-David-Friedrich-Zentrum fortæller historien om maleren Casper David Friedrich og hans tid. Lange Str. 57.
  • Museumshavnen har mere end 50 forskellige skibe ved kajen – og er et af Tysklands største havnemuseer (hvor det er skibene snarere end havnen, der udstillingen), så er du til det maritime, så ohøj på kajen. Du finder museet ved det gamle fangetårn fra 1329 på kajen. Hafenstraße 31.
  • På to-do listen er også klosterruinen i Eldana. Det er resterne af et cistercienserkloster grundlagt af danske munke. Ser du malerierne af Carl David Friedrich har han også malet disse ruiner. Klosteret blev opløst i 1533 som følge af reformationen, og blev lagt i ruiner i løbet af trediveårskrigen. Der er ofte events på stedet, så følg med i byens kalender. Klosteret ligger på Wolgaster Landstraße 41.
  • Universitetet var i lang tid Sveriges ældste museum (1648–1815) og siden Preussens ældste (1815–1945), I dag Tysklands fjerde ældste universitet. Enkelte samlinger er åbne for offentligheden - eksempelvis Aboretum, som er en botanisk have med træer.
  • Fiskerlandsbyen Wieck er et hyggeligt sted for en lille spadseretur for maritim stemning og det er også der man kan finde små cafeer og friske restauranter. Stedet har været kendt i 800 år.
  • Saltgrotten Alwine midt i byen er en kælder af salt, hvor man kan nyde en speciel ren og behagelig luft - det skulle være godt for astma-patienter. Det er ikke gratis. Bestil tid. Steinbecker Str. 40.

Du finder god info på siden om ”Urlaub i Greifswald”: https://www.greifswald.info/. Du kan fx finde information om, hvordan du kommer med nattevægteren rundt i byen på en aftentur og får byens historier, myter og røverhistorier fortalt.

Vil du svømme og til stranden på en varm sommerdag, så er det Strandbad Eldana. Måske lige der, hvor munkene i sin tid gik i land? Efter en dag på stranden kan man gå til den lille fiskelandsby Wieck og få en is eller lidt aftensmad. På stranden udlejes strandkurve (En slags kombineret stol, opbevaring og halvtag – meget smart og findes mærkeligt nok ikke i Danmark) – og en grill, hvis det skulle være.

Gode udflugter kunne være til mod nordvest til Stralsund og Rügen - eller mod øst til øen Usedom, hvor du kan opleve tysklands længste sandstrand, raketanlægget Peenemünde og Polens nordvestligste by, Świnoujście.

Greifswald: lang svensk og kort dansk historie

Greifswald bliver omtalt første gang i 1200-tallet og blev købstad i 1456. Greifswald var medlem af det hanseatiske handelsforbund langs Østersøen. Trediveårskrigen 1618-1648 var hård ved Greifswald. Den svenske Gustav Adolfs soldater plyndrede på det voldsomste, og en pestepidemi slog folk ihjel i grad, så da krigen sluttede stod halvdelen af byens huse tomme.

Da den westfalske fred blev indgået i 1648 og afsluttede trediveårskrigen blev Greifswald og en stor bid af Pommern svensk. Svenskerne blev der i 184 år. I 1806 blev livegenskabet ophævet i Sverige – og dermed også i Greifswald – men allerede i 1807 kom Napoleons franske tropper forbi. Ved freden i Kiel i 1814 blev Pommern og Greifswald dansk. Det holdt et års tid indtil Preussen på Wienerkongressen, der afsluttede napoleonskrigene, aftalte at købe Pommern af Danmark mod at afstå Lauenburg og en pose penge til Danmark.