Turen går til Berlin

Anmeldelse. Den første guidebog nogensinde var af Friedrich Röhling i 1828: Rheinreise von Mainz bis Köln. Siden tog Ernst Baedeker over og udgav rejsebøger allerede fra 1830'erne.I Danmark er det ikke Baedeker der står først for, når vi skal ud og rejse. Det er turen går til-serien fra Politikken vi vælger. Den har vi danskere rejst med siden 1952. Og nu er turen for 18. gang kommet til Berlin.

Turen går til Berlin udkom i 2015 i sin 18 reinkarnation. Det er mange udgaver - og nødvendigt, for Berlin er under konstant forvandling. Ros til Turen går til for at være i konstant bevægelse og bevare en handy størrelse, der får den til at glide lige ned i baglommen på et par jeans.

Turen går til er praktisk og den ved, hvordan det er at rejse. Vi kan ikke have bogreolen eller sofabordet med. Vi vil ikke have ondt i nakken af at slæbe tommetykke bøger. Så hellere få det rigtige at vide i kort form. Andre guidebøger - og herunder sider som berlin-guide.dk - er gode til forberedelsen, planlægningen, fordybelsen. Det duer Turen går til ikke rigtig til.

Men den duer til at have med på rejsen. Selvom vi alle sammen er individualister og går efter det unikke, så har vi det med alligevel at gå frem på samme måde, stille de samme spørgsmål, have det samme på ønskelisten, når vi når frem. Sorry. Men det ved Turen går til - og derfor har den tilsyneladende altid svar på det spørgsmål, vi har her og nu. Selvom du synes, at du opsøger nye, alternative veje er det sjældent oplevelserne søges i Reininckendorf (Berlins svar på Herning) - så her er der nærmest ingen info at finde. Men det indviduelle, alternative hip til opleveren som er lidt særligt, der vil vi alle sammen hen og det er med i Turen går til Berlin. I hvertfald rigeligt til de første 5-10 Berlinture.

På en website som Berlin-guide er der alt det plads, der skal til for at fortælle det hele og komme i dybden. Så både i bredde og dybde får Turen går til Berlin naturligvis baghjul. Men berlin-guide kan ikke være i din baglomme med små noter og huskesedler. Du behøver ikke at forholde dig til alt. Den korte form betyder, at der er valgt og prioriteret for dig og går du med næsen i Turen går til kommer du frem til det, der er værd at fortælle hjem om. Og det er ikke uvæsentligt.

Jeg er Turen går til... fan og har efterhånden en ordentlig stak, som har været mine trofaste rejsekammerater gennem årene.

Turen går til åbner med et rigtig fint portræt af Berlin i dag, dens historie, udvikling og fremtid. Skrevet let, flydende og får fat i de vigtigste pointer. Får du fat i det. ¨så har du et godt skelet til forståelse af Berlin og det der møder dig på din vej. Inspiration, der passer til en kold øl i en kneipe eller en stille stund på en cafe, når du alligevel skal slappe af. Turen går til... egner sig at snuppe i lufthavnen før du drøner ud i verden. Slap af - du kan nå at blive en verdensmand og godt forberedt før flyet lander igen.

Bogen er ordnet efter de vigtigste (set med turistens øjne) kvarterer i Berlin: Potsdamer Platz, Tiergarten, Schöneberg, Mitte, Prenzlauer Berg, Kreuzberg, Friedrichhain, Charlottenburg - og lidt om omegnen. I omegnen fremhæver Turen går til slottene i Potsdam, Olympia stadion (der strengt taget ligger i Berlin), KZ lejren Sachsenhausen. Der er fine oversigtskort.

Der er inspiration at hente - ikke i store billeder, men i de korte beskrivelser af seværdigheder, butikker, museer, cafeer, veje. Gode shoppetips.

Man fornemmer et prof. redaktionshold og et sikkert koncept bag Turen går til Berlin. Forfatteren er Henrik Vering. Bagerst i bogen er et par links til nyttige sider på nettet. Henvisning blandt andet til fremragende tyske side berlin.de. Havde der været henvisninger til berlin-guide.dk og til berlin-nyt.dk havde der været fulde 6 berlinbogbjørne til bogen. Nu bliver det 5,9. Det er også godt.


turengaartilberlinTuren går til Berlin
Politikkens forlag
2015, 18. udgave

155 sider