Jesper Vind: Det nye tyske højre

Anmeldelse. De fleste følger ikke med i tysk politik. I skrivende stund er der valg til forbundsdagen om kun en måned og danske medier rapporterer kun en gang i mellem. Det amerikanske præsidentvalg var væg til væg dækket i 1½ år. En af dem der følger med i Tyskland er Jesper Vind, der skriver for Weekendavisen. Han har skrevet en solid bog om det ny højre i Tyskland.

Jesper Vind har forudsætningerne på plads: cand.mag i historie og tysk fra Københavns Universitet og Universität Freiburg - og i flere år har han fulgt tæt med i tysk politik som Tysklandsmedarbejder, historieskribent og reportagejournalist ved Weekendavisen.

Så det er med kyndig hånd Jesper Vind kan føre læserne igennem landskabet omkring den tyske højrefløj. Jesper Vind bygger på bøger, avisartikler og personlige interview, som tidligere har været bragt i Weekendavisen.

I "Det nye tyske højre" giver Jesper Vind et sweep gennem Tysklands nyeste historie. For højreorienteret i Tyskland giver hurtige mistanker om nazismen. Die Linke blev hurtigt tilgivet rødderne i DDRs kommunistparti, men højrefløjen har haft langt vanskeligere ved at legitimere sig selv. Anklagen om nazismen hænger lige om hjørnet.

Det førende parti på højrefløjen hedder AfD - Alternative für Deutschland og flygtninge i hobetal, indvandrerangrebene på tyske kvinder i Kølln nytårsnat og terrorisme har betydet, at AfD kan samle stemmer omkring sig som aldrig før. I andre partier er flygtningedebatten også aktuel, og hele tiden hænger historien om myrderierne i Auschwitz, som et damoklessværd over den, der udtaler sig.

Man kan være bekymret over en stærk højrebevægelse i Tyskland - eller man kan bemærke, at søsterpartier med AfD synspunkter findes i alle europæiske lande og mange af dem har ledere, der har markeret sig stærkt i debatten.

Tænk blot på danske Pia Kærsgaard eller Marine Le Pen: Partier, som ikke bryder sig om det multikulturelle, er bekymret over indvandring fra især muslimske lande, er opmærksom på hvad den almindelige mand på gaden tænker og som lægger vægt på det nationale, på sproget, skikkene og kulturen. Det er sundt nok at også højrenationale stemmer er legitime og bliver lyttet til - så skal de ikke råbe helt så højt og ekstremt for at blive hørt.

Jesper Vind citerer intellektuelle: forfattere, digtere, professorer i sin bog - for det er blandt dem, debatten føres hidsigt i digte, i romaner, i debatprogrammer og i avisernes ledere og kronikker. De har ordene i deres magt, men man får den tanke er der er noget vi overhører, noget eliten ikke ser. At de måske fører en diskurs på overfladen uden at få fat i de dybe lag?

Jeg kunne,- som politolog - ønske mig flere "manden på gaden" interview og indtryk. Valget af Donald Trump til præsident illustrerer jo, at demokratiske lande ikke styres af intellektuelle eliter selv om de har studeret nok så længe. Det er uinteressant om deres analyser er rigtige eller forkerte. For det er folket, der styrer. Ikke eliten.

Det er ok, at det ikke er en del af Jesper Vinds bog fordi det er ikke stilen. Men jeg også er nysgerrig efter at komme ned i kneiperne, med i kantinen og kaffebordet foran fjernsynet...for hvordan har venstre og højre det i hverdagstyskland? Om kort tid er der valg til forbundsdagen - så får vi en status på det.

Debatten i Tyskland om det nye højre redegør Jesper Vind for og til den, der er nysgerrig, kan bogen næsten ses som et lille kompendium til den litteratur der findes om emnet - og et lille kig ud over landskabet af personligheder i tysk politik.

Bogen er velskrevet og med 157 sider også ret hurtigt læst. Fin introduktion. Glad for at bruge tid med den.

jespervind

Jesper Vind
Det nye tyske højre - politik, rødder, idéer
Gyldendal, 2017

I serien "Til tiden".