Vand, saft og andre drikke uden alkohol

wostock

Der behøver ikke at være alkohol i drikkevarer. Går man rundt i Berlin får man det indtryk at tyskerne egentlig kun drikker øl. For hvordan kan der være plads til mere vædske efter 1 liter øl? Men berlinerne drikker også andet. Man kan, siges det, more sig uden alkohol.

Vand. Ligesom i Danmark drikker berlinerne vand på flaske. Og lige som i Danmark er vandet i hanerne mindst lige så godt og trygt at drikke. Det er velsmagende grundvand og hentes op gennem 640 boringer rundt om Berlin af Berliner Wasserbetriebe. Der er et udemærket museum om Berlins vandværker for det er ikke lige til at forsyne en storby med frisk drikke vand.

Apfelschorle er populært i hele Tyskland. Det er en blanding af æblemost og danskvand. Der findes andre schorler, men apfelschorle er den mest populære. Der er færre kalorier i end i æblemost. Den kan købes - men er jo også nem at blande selv. Æblemost udgør 40 til 60 procent. Schorle er frugtsaft med noget andet. Der kan være udgaver med hvidvin og derfor ikke helt alkoholfrie. Berliner Mätschen er en apfelschorle med te-ekstrakt.

Cider kendes også i Berlin. Men der er typisk alkohol i - den berlinske udgave hedder OBC - Original Berlin Cidre.

Fassbrause er en øllignende drik, som er en limonade med frugt og krydderurter og maltextrakt. Ordet dækker også alkoholfrie øl. Det blev opfundet af kemikeren Ludwig Scholvien i 1908 i Berlin, som ledte efter en drik til sin søn. Det er jo vigtigt at gå ølvejen tidligt. Der er ingen alkohol i. I den sydlige del af Brandenburg er Fassbrause rød, da den er baseret på himbær. "Roten Fassbrause" var populært i DDR. I berliner snauze (berliner slang) kaldes den også en sportsmolle. Molle er slag for øl. Så en sportsøl.  Hedder den "Gespritztes" er der kommet øl i også - og altså ikke alkholfri. Du kan også finde en særlig berlinvariant med koffein, som hedder en Kreuzbär. Børneudgaven hedder Kreuzbärschen.

Øl - i alkoholfri udgave. Dansk øl i alkoholfri udgave er noget sølle sjask. I Tyskland er man gået mere målrettet tilværks, og du kan finde flere gode varianter fra Warsteiner, Krombacher, Riegele, Holsten, Alpirsbacher Klosterbräu, Meckatzer Allgäuer Sonntagsbier, Jever Fun Pilsener, Clausthaler Classic, Störtebeker Frei-Bier, Bitburger 0,0% Pils, Beck‘s Blue og Neumarkter Lammsbräu. Radler og Alster er øl med sodavand og tæller altså ikke som alkoholfri.

Malzbier - maltøl er ligesom nisseøl. Alkoholprocenten er under 0,5% og derfor går den som alkoholfri. Kan du li' nisseøl? Så vælg malzbier.

colafraberlin

Cola og sodavand. Heller ikke her adskiller tyskerne sig. De drikker Cola, fanta og sprite. Du behøver ikke frygte det fremmede. De blander lystigt. En Schwip-Schwap er fx en blanding af cola og appelsinvand. Cola er det lidt større emne:

  • Fritz Kola er fra Hambrug. Fritz Kola har specialiseret sig i at lave en Kola med det højeste indhold af koffein, som er tilladt i drikkevarer i EU (25 mg/100 cl). Det er altså noget af en bombe. Den kan også hipsterkøbes i Danmark. Der findes flere varianter.
  • I Kreuzberg er Berlinerne også med. Her kan du købe GlamCola, som skulle være et lidt sundere alternativ. I Danmark ville det hurtigt blive til klamkola - men i Berlin går det fint.
  • Endelig er der Africola, som dog ikke produceres i Berlin.
  • I DDR var Club Cola populært. Den kan stadig fås.

limonade

Limonader og juicer findes alle steder. I de vietnamesiske restauranter serveres avancerede juicer - og i supermarkederne og på markeder er der masser af lækker af juice at finde.

  • Et lokalt berliner brand er Ostmost. Tjek i de økologiske supermarkeder.
  • Bionade er en alkoholfri limonade. Super forfriskende og kommer i flere udgaver: Aktiv, ingefær (Ingwer)-Orange, Holunder (hyldebær), Litschi og Kräuter (krydderurter). Super alternativ som ledsager til mad på en varm dag.
  • Wostok er et andet brand, der er inspireret fra Rusland. Men det er ærkeberlinsk. Der er grannåle limonade og veganerlimonade. Super sej etiket.

Mate - er en alkoholfri drik med udtræk fra en sydamerikansk koffeinplante. Læs mere her.

Skål