Schnitzelleksikon

schnitzel

Foto: Jennifer Woodard Maderazo / Flickr / (CC BY 2.0)

Schnitzel findes på næsten ethvert spisekort i Berlin. De fleste børn elsker en god schnitzel. Et fladbanket stykke kalvekød med rasp. Kan også være af svinekød eller sågar kalkun. Tilbehøret kan være brasekartofler, fritter og en let undskyldning for en salat. Østrigs hovedstad Wien får æren af Wienerschnitzlen, men schnitzlen har historie helt tilbage til det byzantinske rige. Kaiser Basileios I (867-886 e.kr) foretræk sin Schnitzel med et tyndt lag guld siger rygtet - men det havde de færreste råd til. Derfor den gyldne brødskorpe.

Laver du din schnitzel selv (respekt), så slå schnitzlen så flad som muligt før du vender i rasp og æg. Steg i så meget fedt, at Schnitzlen flyder frit i panden. Færdig når den er gylden. Alle schnitzlers moder af en restaurant er ifølge brødrene Price Restaurant Figlmüller i Wien. Men Berlin kan nu også servere nogle ordentlige lapper, der dækker en hel tallerken. Favoritstedet er Restaurant Austria på Marheinkeplatz i Kreuzberg.

Den danske ide med en "dreng" på toppen af Schnitzlen med citron, kapers, benfri sild og peberrod er dansk. Sådan en anretning har de alligevel ikke set i Berlin. Tag dit schnitzelkørekort her:

  • Wienerschnitzel er fladbanket schnitzel af kalvekød vendt i rasp eller brødkrumme og æg og stegt i smør eller olie. Kan blive enormt store. Hvis din schnitzel bare er "wiener art" er det nok ikke kalvekød. Ofte med en lille citronskive til - og måske agurkesalat.
  • Sweineschnitzel er en schnitzel af fladbanket svinekød.
  • Putenschnitzel er er en schnitzel af fladbanket kalkunkød
  • Jägerschnitzel (version A) er en schnitzel af en fladbanket jæger. Nej - det er pjat. Se B og C.
  • Jägerschnitzel (version B) er en kalveschnitzel med tomat-fløde-svampe-hvidvinssovs. Nogen gange med lidt brandy i. På fransk vil den tiltales Escalope à la chasseur - hvilket bare betyder jægerschnitzel.
  • Jägerschnitzel (version C) der kan være tale om DDR varianten, hvor en jägerschnitzel blev lavet af en jagtpølse (jagdwurst) eller en bratwurst i skiver. Pølseskiverne bliver som schnitzlen paneret og stegt. Dertil tomatsovs eller letcho (DDR navn for "ungarsk" grøntsagsblanding). Kendes også som Jägerschnitzel auf Spirelli - altså med DDR pasta til.
  • Zigeunerschnitzel er en schnitzel i en krydret sovs med rødpeber, paprika, rødvin mv. Som regel af svinekød.
  • Paprikaschnitzel er næsten ikke til at skelne fra ovenstående.
  • Käseschnitzel er en schnitzel med smeltet ost
  • Krüstchen er en specialitet fra Reinland eller Sauerland. En schnitzel på rugbrød eller toast med spejlæg ovenpå. Serveres med fx pommes frites. I Kölln kan Krüstchen betyde gullash. Sådan er der så meget.
  • Rahm-schnitzel er en schnitzel i flødesovs og masser af peber.
  • Cordon-Bleu er en schnitzel fyldt med skinke og ost.
  • Parisian schnitzel er som en Wienerschnitzel - men uden raspen.
  • Schnitzel Holstein er en wienerschnitzel, som vi kender den med spejlæg og kapers. Efter sigende opkaldt efter Geheimeråd Fritz von Holstein (1837-1909), som hver dag spiste frokost på Restaurant Borchardt i Berlin. Borchardt er en berlininstitution fra 1853 og en super frokokost restaurant i Französische Str. 47, hvis du har råd til det. Bestillingen lød "Vorspeise und mein Schnitzel, schnell, schnell". Kan også hedde Kalbsschnitzel à la Holstein eller Schnitzel Holsteiner Art. Andre mener bare, at den stammer fra delstaten Holstein. Tilbehøret kan være lidt laks, brødcrutoner, kaviar og grønne bønner.
  • Berliner Schnitzel af kohud. Se menukortet.
  • Hawaii - er jo med ananas på