Skattejagt

Foto: Donna Sarjeant (Sarjeantsonfire), Pixabay License

Skattejagt - Treasure Hunt - er en leg gennem Berlin. Det er både for store virksomheder, som har brug for lidt teambuiling og for mindre hold. Berlin er med sine mange historiske referencer jo perfekt til skattejagt. Og der er flere, der er klar til at sende dig afsted.

Læs mere: Skattejagt gennem Berlin

Floß und Los i Köpernick har de særreste flåder, som du kan leje til en tur op ad Spree. Stærkt afslappende på en varm sommerdag. En lidt anden måde at se berlin på.

Læs mere: På tømmerflåde gennem Berlin

De store søer omkring Berlin indbyder til sejlsport. Og bare fordi du tog toget til Berlin eller var med flyet, så behøver det ikke stoppe dig. I Zehlendorf ligger et sejlsport center, hvor du kan lære mere og sejle mere. Ud å æ våe element.

Læs mere: Sejl, surf eller gå på Wannsee

Aktiv inspiration. Jesus gik på Geneserat sø, og med Stand-up paddling kan du lære at spadsere over Wannsee eller gå på Spree.Stand-Up Paddling en ny motionsform, hvor man stående på et brædt padler sig over vandet. Det ser tosset ud, men er garanteret god motion. Hvis du ikke har prøvet før, så brug en varm sommerdag i Berlin på at få dig et kursus.

Læs mere: Stand-up Paddling

LittleBigCity er en 3D model by af Berlin. Udstillingen tager dig med gennem Berlins historie fra den lille landsby, over middelalderen til den industrielle revolution, gennem krige, DDR og det moderne Berlin. 

Læs mere: LittleBigCity - Berlin's historie i miniature

Berlin mangler et godt Tivoli. Luna-park henstår som spøgelsesby og i løbet af et år kommer omrejsende tivolier forbi. I kanten af Berlin – vest for Spandau i landsbyen Elstal er der nu et lille tivoli: Karls Erlebnis-Dorf Elstal.

Læs mere: Erlebnis-Dorf Elstal - Rutchebaner og vilde oplevelser

chokoworld

Det tyske chokolade firma Rittersport inviterer på en lille og stærkt populær chokoladeoplevelse midt i Berlin. I Rittersports Chokoworld i Französische Strasse kan du komponere din helt egen Rittersport eller købe enhver tænkelig variant. 

Læs mere: Chokolademuseum - Rittersport Chokoworld for slikmunde

Alice für Kinder er et museum for børn. Opkaldt efter Alice i eventyrland. Alice er en pige, som frygtløs og nysgerrigt går i gennem en fantastisk verden, selvom det hele er på hovedet. Det børn oplever i Alice museet er også en smule tosset og ihvertfald spændende.

Læs mere: Alice - museum for børn

burlesque

Foto: Dublingirl10 / Simplyfied Pixabay License

Burlesque finder du på teatre og små scener i Berlin. Burlesque en kombination af satire, performance og vovet underholdning - Det er groft, råt og frit. Det kommer af det italienske ord "Burla", som betyder spøg.

Læs mere: Oplev Burlesque i Berlin - pikant, frækt og sjovt

Ankerklause

Ankerklause er et lille værtshus på Kottbusserdam i Kreuzberg. Næsten altid livligt og kolde øl. Hvad mere kan man ønske sig. Et populært sted at trække hen. Hver dag er åbent indtil de lukker. Køkkenet kører til kl. 23:00.

Læs mere: Ankerklause - rå Kreuzberg stemning

badencherhof150

Rolf Zielke og Dirk Engelhart fører an. Foto: Stig Yding Sørensen, 2014

New Orleans lever i det sydlige Berlin i bydelen Wilmersdorf. I Badenscher Hof kan du genfinde lidt at den fortættede atmosfære fra en Jazz club i New Orleans. Der er er sågar Jambalaya på menuen.

Læs mere: Badenscher Hof - tæt New Orleans stemning i Wilmersdorf

Foto: Stig Yding Sørensen, 2007. 2:30 lørdag morgen i Oranienstrasse ved Cafe Alibi

Berlin er en fest. Et par dage med vennerne i Berlin må indeholde en tur i byen. Klubber, rock, jazz, DJ's der er masser musik at finde. Det er bare med at komme sted.  Men Berlin er også en stor by, så hvor skal du egentlig gå hen, hvis du vil mere end den lokale kneipe? Kender du ikke tysk musik for godt? Så tjek musikguiden til musik i Berlin.

Læs mere: Natteguiden - Hotte nattesteder i Berlin

robertkoch

Foto: Robert Koch (1843—1910), Public Domain.

Sprengelkiez i Wedding kendes også som Sparrplatz-Quartier. Et hyggeligt kvarter uden større seværdigheder for turister. Robert Koch-instituttet ligger her og så er der et gammeldags pissoir på Peking Platz. Men nogen gange skal man bevæge sig lidt rundt for at se nye sider af Berlin. Så måske du alligevel skal give Sprengelkiez et forsøg - og måske smage den eneste whisky fra Berlin?

Læs mere: Sprengelkiez - hygge uden attraktioner

charitesygehus

Charité – Universitätsmedizin Berlin er universitetshospital  i Berlin. Hospitalet er tilknyttet de medicinske fakulteter ved Humboldt-Universität zu Berlin og Freie Universität Berlin. Det er Europas største universitetshospital. Historien går helt tilbage til 1710. Nogle ranglister placerer Charité som Europas bedste sygehus. Det er en af Berlins største arbejdspladser. Og så er det kendt fra serien ”Charité” på Netflix.

Læs mere: Carité - Berlins berømte sygehus

armeniushalle

Foto: G. Sawatzky. Blik fra hovedindgangen til Arminiushalle. CC BY-SA 4.0

Arminiuskiez er et lille kvarter i hjertet af arbejderkvarteret Moabit, nordvest for Tiergarten. Der kommer ikke så mange turister til Moabit, men sker det, så er det værd at hænge lidt ud i Arminiuskiez. Arminiuskiez er overset – og måske netop derfor et lille besøg værd. Et lille.

Læs mere: Arminiuskiez - et lille besøg værd?

monumentehomosex

Mindesmærket er udført at danske Michael Elmgreen og norske Ingar Dragset. Mindesmærket var 16 år undervejs og kostede 600.000 euro (4,4 millioner kroner). Foto: Berlin-guide.

Et mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle er rejst i Tiergarten. Mindesmærket ligger i Tiergarten mellem Brandenburger Tor og Potsdamer Platz mellem træerne overfor mindesmærket for de seks mio dræbte jøder. Det ligner en betonkasse. Mindesmærket har et dansk islæt.

Læs mere: Mindesmærke over nazismens forbrydelser mod homoseksuelle

Lieberose

Lieberose er egentlig bare en lille by i den nordlige del af Spreewald. Skove og marker omkredser byen. Men i 1943-47 omdannede først SS-Division ”Kurmark” og siden den russiske hærs hemmelige tjeneste ”NKVD” Lieberose til en dødsmark. Syd for Lieberose havde DDRs hær, NVA, 25.000 hektarer militært øvelsesterræn. Lieberose betyder vel noget i retning af ”kærlighedsrosen”. 120 kilometer sydøst for Berlin.

Læs mere: Lieberose og døden i skovene

Grosbeeren1813

Maleri: Carl Röchling - (Original text: aus dem Buch: "Die deutschen Befreiungskriege. Deutschlands Geschichte von 1806-1815" von Hermann Müller-Bohn, Band 2, Berlin 1907/08, S. 580/81.). Public Domain.

Den 23. august 1813 bragede kanonerne syd for Berlin nær byen Grossbeeren. I slaget ved Grossbeeren mødte de preussiske styrker Napoleons franske styrker. Napoleon havde håbet at indtage Berlin igen, lige som i 1806. Men engene syd for Berlin, masser af regn og en syg fransk hærfører, Marshal Nicolas Oudinot, betød, at franskmændene tabte til koalitionen, som bestod af preussere, russere og svenskere.

Læs mere: Slaget ved Grossbeeren, 1813

hoheflemming

Foto: „Alte Brennerei“ er udgangspunktet for et besøg i Naturpark Hoher Fläming. Foto taget af Lienhard Schulz. CC BY 2.5

Bad Belzig i Brandenburgs sydvestligste hjørne, 70 km sydøst for Berlin, er porten til Naturparken ”Hoher Fläming”. Byen er mindst 1000 år gammel. Der er en fin gammel alt-stadt, men det er især naturparken og omgivelserne, der trækker. Her er til et par dage i ro og fred. Sving ind omkring for i naturparken ”Hoher Fläming” gemmer sig små oplevelser og spor af den ridderlige middelalder. Bedst i bil, eller med cykel eller hest – men der er masser af vandremuligheder også.

Læs mere: Bad Belzig - Middelalder, whisky og vild natur

GSSD Soviet T 80

Foto: Public Domain. Sovjetiske T-80 tanks. 

Efter at have befriet Tyskland fra det nazistiske diktatur erstattede de sovjetiske kommunister det med et kommunistisk diktatur i det østlige Tyskland – ja faktisk hele det østlige Europa. For en stor del af Europas lande sluttede virkningerne af 2. verdenskrigs udbrud i 1939, derfor først med murens fald i 1989. Indtil da var det Warzawapagten, styret fra Moskva, som stod over for NATO. Og som det ofte er dokumenteret var Warzawapagten ikke en forsvarsalliance, men en angrebsalliance, som var klar til med kort varsel at angribe NATO og Vesteuropa.

Læs mere: Sovjetunionens militære lejre i DDR

nierendorf

Foto: Berlin-guide

Galleri Nierendorf i Hardenbergstraße 19 ligger i en stor lejlighed på første sal. Alene der er den ikke som andre gallerier, hvor man ofte træder ind fra gaden og øjeblikkelig er en smule i tvivl om man er velkommen eller måske lidt til ulejlighed. Hos Galleri Nierendorf ringer man på døren og bliver ”buzzed” op. Og der står Ergün og tager imod. Du er bestemt velkommen her. Og man bliver næsten overvældet.

Læs mere: Galleri Nierendorf - et særligt souvenir fra Berlin

B-Wa(h)renhaus. Vesteuropæere har et kæmpe ressourceforbrug, og fortsætter det uhindret vil verden i 2050 forbruge ressourcer, hvad der svarer til tre jordkloder. Det lyder ikke holdbart. Berlinerne har besluttet, at de vil være zero-waste by i 2050. Smides der mindre ud, skal der genbruges mere. Så i Berlin kan du lappe lidt på din forbrugersamvittighed ved at handle genbrugstøj, genbrugsting, genbrugsalting. Nogle skal jo gå forrest.

Læs mere: Shopping med ren samvittighed

grafittimobler

Foto: Berliner style med grafitti af fotograf spinheike, Pixabay License.

Kender du typen? Man kan altid få billige ting og sager til sit hjem i Ikea. Og de danske møbelklassikere med Wegner, Mogensen, Panton, PH osv giver også et nydeligt hjem. Andre sværger til at finde ting til hjemmet på loppemarkeder og trives i stilblandinger fra de seneste 300 år. Berlin kan give dig ekstra krydderi til dit hjem. Her finder du ting og sager, som ellers ikke er til at opdrive i Danmark. Det er ikke nødvendigvis billigt, og er der lidt patina går prisen hurtigt i vejret. Berlin-guide.dk har her samlet forslag til en shopping tur i Berlin, som kan give stil og inspiration til dit hjem udover loppemarkederne. Indkøbene egner sig ikke så godt til easy-jet turisme, men nogen butikker sender hjem. Har du bilen – eller lastbilen – med, så er der muligheder. God shoppetur. Husk momsen er lidt lavere.

Læs mere: Køb med stil til dit hjem

Shopping. Berlinerne er til stormagasiner a la Magasin og Salling. Parfumer, tasker og dyre ure i stueetagen – og så ellers etage på etage med tøj til hende, til ham, møbler til stuen, gryder til køkkenet, ægte tæpper og legetøj til børnene, bøger, musik og elektronik. Lækre supermarkeder i kælderen eller øverst oppe – og i hvert fald kronet af et godt cafeteria. Vi kender modellen. Nogen elsker det. Andre hader det. Modsat indkøbscentrene, hvor der som regel er mange butikker under samme tag, så har stormagasinerne i princippet hele butikken.

Læs mere: Stormagasiner i Berlin

Himlenspagode2

Kinesisk mad kan være fantastisk - og forfærdeligt. Ofte desværre fordelt så det er fantastisk i Kina og forfærdeligt i vesten. Ofte tænker vi jo om kinesisk mad som "Kina-grillen", hvor vejen til det himmelske forekommer uendelig. Men har du været i Kina ved du, at det kan være meget anderledes. Men i Berlin er ikke alt bare kina-grill. Her en lille intro til nogle af Berlins bedste restauranter og nudelsteder. Og lidt om kinesiske måltider og køkkener.

Læs mere: Kinesisk mad i Berlin

oktoberfestfoto

Foto: : Lauro Sirgado, (CC BY-SA 3.0) En tjener med 3 Massbier. Hun bærer den traditionelle dragt, Dirndl. Wikipedia foto.

Velkommen til berlin-guides store Oktoberfest guide. Oktoberfest er en høstfest med hyldest til øllet. Festen hører egentlig til i Bayern og det helt store gilde er hvert år i september i München. Her er roden. Her begyndte festen tilbage i 1810 - men oktoberfesten er så populær, at den har bredt sig til hele Tyskland – ja selv i nabolandene og i USA og Canada, Kina, Australien og langt nede i Afrika holdes der oktoberfest.

Læs mere: Oktoberfest O’zapft is! Auf eine friedliche Wiesn

bayernbier

Foto: soualexandrerocha, Pixabay, Simplyfied Pixabay License.

Bayersk øl. Der er en grund til at den gode brygger Jakobsen tog til München for at finde gær til bayersk øl. Øl for bayern er godt og her ligger nogen af verdens ældste og største bryghuse. Traditioner. I Mitte ligger en god samling. Ind og få øl af de store krus. En liter hedder "Ein Mass" - et godt mål øl. De findes nu også andre steder i Berlin.

Læs mere: Bayern i Berlin

Mate er en koffeinrig, te-lignende drik, som stammer fra Latinamerika. Den er populær i Argentina, Urugay, Paraguay – men er også til at få i Berlin. Fast inventar i din Späti faktisk. Hvis du ikke har en "späti", så er det bare slang for den lokale kiosk, der har åbent til sent. I sydamerika serveres mate i en overskåret kalabas med en bombilia – et slags sugerør. I Berlin får du bare Mate i en sodavandsflaske: Club-Mate. Udtales i øvrigt uden tryk på sidste stavelse. Totally hot.

Læs mere: Club-Mate – moderigtig koffeinskud i Berlin

Get my Guide er en online service, som events, museer, guider over hele verden bruger. Det gør let og hurtigt at booke plads på en oplevelse - og gør du det fra denne side får berlin-guide.dk en lille kommission. Det koster at drive sitet, så bliv endelig inspiret på forslagende nedenfor. Så har du hurtigt hele din tur på plads.

Læs mere: Guidede ture via "Get my guide" - 20 inspirationer til din næste berlinrejse

historiskerejser

Historiske rejser er et passioneret dansk rejseselskab, der arrangerer skræddersyede historisk-kulturelle rejser til blandt andet Berlin. Du kommer i engagerede og kyndige hænder med rejseleder, historiker og højskolelærer Anders Bager Eriksen, som har skrevet mere end 450 historiske artikler og er lige så berlinnørdet og begejstret som berlin-guide.dk og berlin-nyt.dk. Her får du viden og engageret fortælling med - og en erfaren rejseleder.

Læs mere: Historiske rejser - hvorfor ikke få en rejseleder med?

gendarmenmarkt

Foto: Stig Yding Sørensen, 2011. Få din egen danske guide med rundt i Berlin.

Få en dansk guide når du er I Berlin. Er du pludselig blevet rejsearrangør for din skole, din familie eller en anden større gruppe i Berlin, så var det måske en ide at få hjælp fra nogen, som kender Berlin rigtig godt. Der er enkelte danske guider i Berlin

Læs mere: Dansk guide i Berlin
Döblin, Kafka, Mann, Brecht...mange af de store forfattere har haft et forhold til Berlin. En af de mange byvandringer, der tilbydes til turister i Berlin, er netop i de kendte forfatteres fodspor.
Læs mere: I forfatternes fodspor

kapitalisten

Foto: Prosperity - US Public Domain.

Brætspillet Monopoly blev opfundet i USA i 1935 fra 1903– og er spillet verden over lige siden. I Danmark er spillet i en version kendt som ”Matador” og frygten for at lande på ”Rådhuspladsen” eller håbet om at eje hotellerne der er kendt af alle børn. Vi har Matador i blodet. Der har naturligvis også været en tysk version med gadenavne fra Berlin. Inspirerende for en tur rundt i Berlin den dag i dag.

Læs mere: Matadorspillet som guide til i Berlin

ukraineBerlin

Foto: Leonhard Lenz (CCO), Foto fra 24 February 2022, 18:14:36 fra demonstration mod det russiske overfald på Ukraine.

Ukraine i Berlin. Der boede omkring 130.000 ukrainske statsborgere i Tyskland indtil Ruslands angreb på Ukraine i februar 2022. Siden er ukrainere flygtet fra Ukraine og mange havner i Berlin. Nogen vil have relationer her fordi det er i det tidligere Østtyskland, at ukrainerne har koncentreret sig. Særligt i Berlin, Magdeburg, Leipzig, Chemnitz – og München.

Læs mere: Ukraine i Berlin - armod, flugt og forfulgte

keglebanentantelisbeth

Keglebanen i kælderen hos Tante Lisbeth i Kreuzberg gøres klar. Øllene hentes i baren ovenover. Berlin-guide foto.

Kegling minder om Bowling: Man skal forsøge at vælte kegler ved at trille en kugle. Det er et simpelt spil og mon ikke det er næsten lige så gammelt som kontrollen over ilden. Når først der var gang i bålet og jagtbyttet spist har det været tid til spas: Vælte pinde med sten har man kunne lege med til alle tider. Boule er måske ældre? Der kan man nøjes med sten. I Berlin kan du kegle på baner, der er mere end 100 år gamle, og du kan bowle som i DDR.

Læs mere: Kegler og Bowling i Berlin

Turforslag. Der er ingen tvivl om at favoritbyen i Tyskland er Berlin. Her sker altid noget. Man behøver ikke rejse videre. Og dog, Tyskland har så meget at byde på. Mange drømmer om et roadtrip i USA. Berlin-guide foreslår et roadtrip i Tyskland. Masser af oplevelser og man klarer det uden at blive ruineret. Og hvis du alligevel skal køre 4-5.000 kilometer, så spar dine dæk, og lej en lække øse i Tyskland. Det må godt være fedt at køre rundt, og det er langt billigere at leje en bil i Tyskland end i Danmark. Turen nedenfor er berlin-guides forslag til stop under vejs, men du kan springe over, lægge til, køre fra og komme tilbage som det passer dig. Og nu: Los!

Læs mere: På roadtrip hele Tyskland rundt i bil

HitleriBerlin

Der er mange spor rundt om i byen efter nazisternes hærgen. En af de virkelig gode ruter er lavet af Torsten Weper for historienet.dk. Et godt site til inspiration og forberedelse. Selve spadsereturen rundt i Hitlers fodspor er god inspiration og glimrende historiefortælling. Vil du ind og se de nævnte steder skal du nok regne med mindst 2 dage.

Læs mere: I Hitlers fodspor

altemuseum

Foto: Ansgar Koreng / CC BY 4.0 / Wikipedia

Tag med på fodturen forbi nogle af verdens bedste museer og hovedværker af Berlins store arkitekt Karl Friedrich Schinkel (1781 - 1841). Turen er 4.7 kilometer og kan gås på en lille time - men ikke, hvis du skal nå at se museerne også.

Læs mere: Museumsøen og byens store arkitekt Schinkel

nikolajviertel

Berlinerne genopbygger - og kernen af det ældste Berlin blev genopbygget allerede af DDR. Nikolaiviertel. Denne spadseretur tager dig fra den pulserende Alexanderplatz til Nikolaiviertel og til den gamle havn. Der er 4.7 kilometer fra start til mål.

Læs mere: Rundt om Nikolaiviertel - det ældste Berlin

dokumentationscenter Foto: Murens dokumentationscenter i Bernauerstrasse.

Kom rundt i det gamle Berlin. Rosenthaler Vorstadt, Spandauer Vorstadt og "Scheunenviertel" er klassiske Berlin kvarterer. Spandauer Vorstadt var jødernes kvarter før 1933. En stor del var fattigt. Siden genforeningen er det hele frisket op og det myldrer med modebutikker, smarte sko, dyrt men vakst genbrug. Det oser af historie.

Læs mere: Spandauer Vorstadt - rundt i det gamle Berlin

dbheden

Foto: Haering Juergen, "Döberitzer Heide", (CC BY-SA 4.0). Skaleret.

Döberitzer Heide er et stort naturområde, som grænser op mod Berlin i vest. 5.000 hektar natur. Det var gennem århundreder reserveret til troppeøvelser, men i dag er der 3.600 ha naturbeskyttet område, hvor du både kan se przewalski-heste og bison. Hvis du har heldet med dig.

Læs mere: Döberitzer Heide - natur ved indgangen til Berlin

wildanimals

Foto: Minka2507 / Pixabay Simplified License

Berlin er en grøn by. Masser af parker, vand, frisk luft og et par store skove tæt op ad millionbyen - og så er byen fuld af interessante skraldespande og efterladenskaber. Mange dyr finder derfor Berlin og storbylivet næsten lige så attraktivt som de mennesker, der bor i Berlin.

Læs mere: Vilde dyr i Berlin

Et aboretum er en botanisk have for træer.

Læs mere: Aboretum - En fest for træmænd

grunewald

Foto: Rae Allen, Flickr, CC BY 2.0

Berlins skovmuseum i Grünewald viser tre udstillinger om skovens liv og økologi. Der er dioramer med de dyr, der lever i Brandenburgsskove. Der er quiz, hvor du skal gætte fx fuglestemmer og træsorter. Der er mikroskoper, så man får blik for de små ting i skoven.

Læs mere: Skovmuseet - Naturen omkring Berlin