Søren og Lotte Hammer: Snesmil

snesmilfoto

Foto fra bogens forside.

Anmeldelse. Søren og Lotte Hammer er storproducerende danske krimiforfattere. De har taget hul på historiske romaner. Krimien Snesmil følger kommissær Johann Braumann i Berlin, som i denne krimi jager morderen på en ung kvinde, som brutalt blev voldtaget og myrdet i Berlin i 1940. Johann Braumann er en nazist med stærk og blind på det ordentlige og rationale og gode. Som forlaget skriver på bogens bagside:…mens han efterforsker et seksualdrab for et regime, der myrder millioner.

Forlaget skriver om historien, at under mørklægningen af Berlin i 1940 findes ni kvinder dræbt. Kommissær Johann Braunmann opklarer sammen med sine politiefterforskere drabene, og forbryderen bliver anholdt og senere henrettet. Et af mordene nager dog stadig Johann Braunmann, for det kan med stor sandsynlighed ikke være samme gerningsmand. Sagen omhandler en ung pige, som findes tildækket af sne. I den optøede sne omkring munden, danner hun et tydeligt smil. Men efterforskningen vanskeliggøres, da politigeneral, Richard Heydrich, tilbageholder vitale oplysninger, og sagen viser sig, at have afgørende forbindelser til højt oppe i systemet…

Kriminalkommisær ved Berlins politi på Alexanderplatz, Johann Braumann, er ikke hr. hvem som helst med et lavt medlemsnummer i partiet og Hr, Johann Braumann anser også sig selv for at være nazist. Han er i hvert fald stærkt borgerlig og retlinet med sans for orden i penalhuset og tro på fornuft og rationalitet. Hans fokus er at være kriminalkommissær og fange forbrydere. Og grundlæggende støtter han nazistpartiet, hvor han også får fordele for sit medlemskab, og al den snak om GESTAPO, myrderier på jøderne, drab på handicappede afviser han med fornuften. Det kan jo bare ikke være rigtigt. Slap nu af. Det går jo meget godt.

Men som efterforskningen skrider frem gennem krigen skrider også Johann Braumanns verden omkring ham. Krigen og nazisternes brutalitet pløjer hans tro på fornuften og partiet og føreren godt og grundigt ned. Det opløses i meningsløshed og vilkårlighed.

I sin præsentation af bogen herunder omtaler Lotte Hammer Johann Braumann som lidt flegmatisk. Bortset fra "lidt", så er det en meget god karakteristik af Johann Braumann. 

Søren og Lotte Hammer giver et fremragende billede af Berlin og berlinerne gennem krigsårene og ser verden gennem Johan Braumanns øjne. Gennem den trofaste nazists øjne, som egentlig er et udmærket og retskaffent menneske.

Som vi må tro, at langt de fleste tyskere, der ikke var involveret direkte i krigens maskineri eller jødemyrderier, var: Nazister og alligevel ordentlige mennesker, som fik det moralske kompas korrumperet på de fordele de også fik ved at støtte systemet – og de klare ulemper der var ved at gå i rette med det. Johan Braumann er ikke noget usympatisk menneske. Ikke alle nazister og tyskere var forbrydere – og alligevel blev de passive, helt fortjent, tildelt deres del af brøden.

Som lettelsen over at sønnen ikke sendes til østfronten, men blot skal være en del af en ”SS Einsatzkommando” der skal ”beskytte baglandet”. Einsatzkommandoerne havde i virkeligheden til formål at myrde jøder, polske intellektuelle, sigøjnere og kommunister. Systematisk ved nakkeskud direkte i massegravene og senere med gasning af udstødningsgas. Hjemme i Berlin forstod de færreste, hvad indsatsen indebar. Og spørgsmål kunne det være farligt at stille og rygterne gik.

Som kvinden der i maj 1945 er fortørnet over at den polske hushjælp, som hun har behandlet ordentligt, bare uden videre er stukket af – og hvordan skal hun nå få sig en ny polak? Fuldstændigt ignorerende, at den polske hushjælp i virkeligheden har været en slave, som under trussel mod sit liv sandsynligvis blev vilkårligt bortført fra hjem og familie i Polen og tvunget til at arbejde i Berlin. Hjemme i Berlin fortrængte mange de vilkår polske arbejdere ankom på. Og selvom mange også behandlede de polske arbejdere relativt godt, så var de polske arbejdere i bund og grund slaver. Svært med nutidens øjne at forstå, at man kunne lukke øjnene for det faktum.

Søren og Lotte giver masser af billeder i bogen set gennem Johan Braumanns øjne. Om mistroen, jødeforfølgelserne, om magtkampe i den nazistiske top, om begejstringen over Goebbels taler, og grusomheden i bombardementerne og transporten af jøderne, om fortielserne. Det er en koncentreret bog, som midt i det dramatiske historiske virvar formår at fastholde Braumanns jagt på seksualforbryderen, mens hans og berlinernes verden styrter sammen.

Meget imponerende og helt i tradition – og på niveau - med de bedste bøger i genren med ”krimier i en historisk kontekst i Berlin”, som internationalt ledes af Philip Kerr og ikke mindst Volker Kutscher, som står bag bøgerne om Kommissær Gereon Rath i serien ”Babylon Berlin”. Der er planlagt 3 bind i serien "Dengang i Berlin", så det er bare at glæde sig. Meget stærk udgivelse.

Du kan også finde bogen som lydbog på fx Mofibo. Her er det skuespiller Lars Bom der læser op. Og det gør han fremragende.

snesmilbogSøren og Lotte Hammer
Snesmil
Krimi
Peoples Press
2021