Karoline Stjernfelt: I morgen bliver bedre

 

FraDronningen

Tegningen i Karoline Stjernfelts streg er fra "Dronningen", hvor Caroline Mathilde marcherer afsted i mandetøj og demonstrativt gør, hvad der passer hende.

Anmeldelse. Tegneren Karoline Stjernfelt er i fuld gang med tegneserien ”I morgen bliver bedre”. Karoline Stjernfelt tager livtag med en af danmarkshistoriens mest interessante dramaer om den sindsyge Christian XII, den tyske livlæge Johann Friedrich Struensee og dronning Caroline Mathilde. Blændende fortalt og tegnet og næppe for børn. Når det ikke er for børn, så hedder det ”Graphic Novel” – og denne her er fra den øverste hylde. Historien om en oplyst preusser, der tog magten i Danmark, hører naturligvis hjemme på berlin-guide. 

Historien udløses af den tyske livlæge Struense, som med hovedet fuldt af oplysningstidens nye ideer bliver hvirvlet ind i det danske kongehus, og hvordan han på kort tid ændrer det danske samfund er fortalt mange gange. På film i fx ”En kongelig affære” (2012) eller Per Orlov Enquists mesterlige bog ”Livlægens besøg” fra 1999.

Johann Friedrich Struensee

StruenseJohann Friedrich Struensee blev født 5. august 1737 i Halle i Kongeriget Preussen. Portrættet er fra 1770 og malet af Cornelius Høyer (1741-1804).

Den helt ultrakorte historie er, at han som læge ved det danske hof fik Christian XII’s fortrolighed og den unge dronnings kærlighed. Dronning Caroline Mathilde var blot 20 år, da hun fødte Struense en datter, Louise Augusta.

Struense fik på kort tid afskediget kongens rådgivere og tiltog sig magt til selv at skrive loven, som den enevældige konge så godkendte. Han fik titel af greve og et godt honorar.

I løbet af 18 hæsblæsende måneder lavede Struense næsten 2.000 love (Kabinetsordrer): Slut med nepotisme i staten og ind med ansættelse efter kompetencer, forenkling af bureaukratiet, mindre indflydelse godsejerne, pressefrihed, afskaffelse af tortur, bedre forhold for fæstebønder osv.

I 1771 faldt det ikke i god jord hos den herskende adelige og militære klasse i Danmark. Det lykkes Struense modstandere at presse kongen til at udskrive en arrestordre, og det blev enden på Struense. Ham, og hans ven Enevold Brandt, blev offentligt parteret i København og lagt på hjul og stejle. 28. april 1772.

Dronningen undgik med nød og næppe samme skæbne fordi det kunne provokere hendes bror, den engelske konge, Georg 3. Hun blev i stedet for sendt til byen Celle ved Hannover uden sine børn, hvor hun kort tid efter døde af skarlagensfeber, 23 år gammel.

Og Struenses reformer blev spolet tilbage indtil det en gang blev ”comme il faux”. I parentes bemærket er det ikke sidste gang en læge fik stor indflydelse i Danmark, men Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, har dog ikke udviklet sig diktatorisk - det har han pænt overladt til Statsministeren og hoffet omkring hende.

Med nutidens øjne er der dem, der anser Struense for at være en lykkeridder, og andre, som ser Struense som en tragisk helt, som prøvede at reformere Danmark efter oplysningstidens idealer.

Karoline Stjernfelt er måske mest til den sidste version. Eller måske bliver det mere nuanceret, når historien skrider frem. Måske, for vi mangler bind tre endnu. Det bliver spændende at se, hvordan den behagelige og forstående livlæge udvikler sig. Det er ikke alle, der har godt af magt. Christian XII trak sig ind i sig selv og Struense blev ivrig.

Caroline og Christian

I de to første bind går Karoline helt tæt på først kongen og så dronningen. Hun fortæller konkret og personligt.

Der er nok at fortælle om. Caroline Mathilde var fx født ind i det engelske kongehus og havde en komfortabel og rolig barndom fjernt fra hoffet. En dansk udsending på jagt efter en passende kone til Christian Xll valgte først hendes søster, men besluttede sig så for Caroline Mathilde. Som 15-årig blev hun sendt til Danmark og gift med sin fætter, Christian Xll (1749-1808). Nye sprog og skikke.

Hvis man udsatte Prinsesse Isabella for samme behandling, så ville hun med garanti sige: "Jamen, er du helt væk mor?". Men dengang var arrangerede ægteskaber og magtalliancer mellem Europas enevældige konger "hverdag".

Og fætterkonge Christian Xll var ikke videre interesseret, for han slog sig løs i de små gader i København med den notoriske ”Støvle-Kathrine”. 

Karoline Stjernfelt tager læseren med Caroline fra England og med Christian Xll i byen med ”Støvle-Katrine”. Der er dialoger i striberne, men der er også mange tegninger med stemninger og små detaljer. 

Fortællervinklen skifter lidt, og tilbyder flere forståelser af historien, men Karoline følger nok tættest Caroline Mathilde, hvor pligten drager Caroline Mathilde ind i en skæbne hun ikke selv vælger og har indflydelse på – hvorfor hun, stadig som teenager, også insisterer på at være sig selv og at det er dronningen der skal sætte normen for, hvordan en dronning opfører sig – hendes håb og drømme om nærhed og kærlighed i stedet for pomp og pragt.

Savner

Tegning: Den ensomme, drømmene Caroline Mathilde på slottet, mens Christian XII er på udenlandsrejse. Karoline Stjernfelt.

Caroline Mathildes fortvivelse over ægteskabeet er ikke ulig den unge Christians XII’s fortvivlelse over at være tvunget til at gifte sig med Caroline, når nu Støvle-Kathrine er både mere erotisk, sjov og fri. Begge håber de, at i morgen bliver bedre – og det samme gør Struense.

Måske man med historiske briller ligger for meget vægt på titlerne "konge" og "dronning" - i virkeligheden var det jo et umodent teenage-ægtepar, der af deres forældrer og værger og normer blev presset til noget, som de hverken havde lyst til eller var klar til. Hverken at være konge eller dronning eller ægtepar eller ansvar, men kærlighed og drømme. Man kan bare set et par afsnit af "De unge mødre" for at forstå udfordringen. Caroline var jo lige igang med "my little pony" og Christian havde hormonerne susende rundt i kroppen. Og det kongelige par bliver dirigeret rundt af gamle mænd og koner med magt, lige indtil Struense træder ind og kan være voksen for dem begge. Med friske ideer og energi og forståelse for deres situation...eller Struense bliver vi først klogere på i det næste bind.

Tegneserie fra øverste hylde

Stilen er med klare linjer og farver og der er fremragende og stemningsfulde tegninger som fx Christians borg ved nattetide. Eksemplerne her på siden er hentet fra Karolines side. Hun mestrer både at formidle følelserne hos karaktererne, og give betagende vue og scenerier, som fx et stort maskebal eller Christiansborg ved nattetide.

Utroligt fint arbejde og jeg kan slet ikke anbefale ”I morgen bliver bedre” nok. Og tak til de, der har støtte Karoline i udgivelserne for tegningerne og historien får al den plads, format og kvalitet, som den har fortjent.

Maskeballet

Tegning: Kæmpeopslag af Maskebal ved hoffet. Karoline Stjernfelt.

Det eneste, der kan ærgre Berlin-guide er naturligvis at Caroline Mathilde og Christian XII ikke kom mere til Berlin. Kunne godt drømme lidt om Berlin 1770 i Karoline Stjernfelts streg. Så her lige et hint, say no more, til Karoline om berlinerhistorier, der trænger til en streg fra Karoline – fx historien om Sofia af Danmark, Valdemar Sejr’s datter, der blev gift med Berlins grundlægger markgreve Johan 1. af Brandenburg. I et feministisk perspektiv er Berlin altså grundlagt af en dansker. Hendes søn Otto blev kendt som Otto med pilen, fordi han havde pilerester i hovedet efter et skudsår. En anden udfordring til Karoline Sternfelt kunne være at følge H.C. Andersen på en rejse gennem Europa for han mødte virkeligt mange interessante berlinere. Endelig er der historien om den samtidige Frederik den Store, der ikke ville være konge. En følsom sjæl som havde kongestof i sig i rigelige mængder, men som også forstod de nye vinde. Jeg ved godt, at Karoline bedst selv vælger sine historier...men ville bare lige....

Karoline Stjernfelt er født i København d. 6. april 1993. Karoline Stjernfelt er uddannet fra Serieskolan i Malmø, hvor hun i 2012 påbegyndte sin historiske tegneserietrilogi. Hun har allerede lavet flere tegneserier, som du kan se på hendes egen hjemmeside (https://www.karolinestjernfelt.com/). Nu venter vi bare på nummer 3.

Tak for 1 og 2.

Der er indtil videre to bind i serien ”I morgen bliver bedre” [Forlagets præsentationer]:

kongenKongen (2015) I oktober 1766 bliver den kun syttenårige Christian 7. viet til sin engelske kusine, prinsesse Caroline Mathilde. En purung konge med et skrøbeligt sind – og hans importerede barnebrud.

Hver for sig lever de en skyggetilværelse på Christiansborg: han som forvirret kransekagefigur i et såkaldt enevælde, hun som kongelig fødemaskine. Samtidig kæmper stadsfysikus Johann Friedrich Struensee i Altona en stille kamp for det anstændige liv, for sig selv og for samfundets svageste. Alle tre drømmer de om, at i morgen bliver bedre.

 

 

dronningenDronningen (2020): Dronning Caroline Mathilde sygner mere og mere hen efter at have opfyldt sin pligt som kongelig fødemaskine. Kong Christian 7. kæmper fortsat med sit skrøbelige sind og gør livet svært for alle omkring sig. Ikke mindst sine ministre.

Derfor får Johann Friedrich Struensee til opgave at få styr på den uregerlige konge, men livlægen bringer mere med til det lille kongerige end bare sin viden om medicin. Måske bliver i morgen virkelig bedre?