Anmeldelse. ”Et klædeskab fyldt med Christian Dior-kjoler, en over tres år gammel hemmelighed og tre kvinder bundet sammen af krigen”- Forfatteren Natasha Lester lægger op til romantik i højt gear krydret med krig, klassisk design og KZ-lejr. Foto: Udsnit af bogens forside.
Den hemmelige arv trækker tråde gennem historien i det meste af det 20 århundrede. Forlaget skriver om handlingen:
England 1939: Piloten Skye Penrose bliver involveret i den britiske krigstjeneste og krydser sine spor, da hun møder sin søster, den uudgrundelige, fjendtlige Liberty, og barndomsvennen Nicholas Crawford, der er forlovet med en gådefuld fransk kvinde ved navn Margaux Jourdan.
Paris 1947: Designeren Christian Dior afslører sin første ekstravagante kollektion for en måbende verden, der stadig er traumatiseret af krig og sorg. Parfumen Miss Dior får navn efter hans søster, Catherine, der arbejdede for den franske modstandsbevægelse.
Cornwall 2012: Mange år senere finder den australske modekonservator Kat Jourdan ved et tilfælde et klædeskab fyldt med uvurderlige Dior-kjoler i et lille hus, hendes mormor tilsyneladende ejer i England. Efterhånden som Kat dykker ned i mysteriet om huset og kjolerne, tvinges hun til at sætte spørgsmålstegn ved alt, hun troede, hun vidste om sin højtelskede mormor.
Youtube video: Natasha Lester fortæller selv om bogen.
Forlaget forklarer, at bedrag, heltemod, fortielser og tragedier i fortiden knytter bogens skæbner sammen på grufuld og hjerteskærende vis. Og at Den Hemmelige Arv er en gribende historie om, hvor langt vi er villige til at gå for at beskytte hinanden, og om en kærlighed, der mod alle odds aldrig dør.
Berlin-guide er ikke uenig. Det er en vældig god beskrivelse af ”Den hemmelige arv”, som er spækket med hede længsler om kærlighed og samhørighed, sitrende kys, livsvarige og skæbnesvangre misforståelser, det onde og kærlighed, der aldrig dør, blikke, der fortæller alt.
Det er en moppedreng af en bog på 480 sider, der tager sig tid til at dvæle i dramaet og mystikken, skønheden og kærligheden. Holder du af at slænge dig i sofaen med et krus varm te sammen med det nyeste nummer af Femina med kærlighed, mode og skønhedstips og lidt om kvinders ret til ligestilling, så er Den hemmelige Arv noget for dig. Da berlin-guide sjældent læser Femina, drikker te og nærmest er det modsatte af et skønhedstip, så er bogen i mindre omfang for mig. Men det behøver du ikke bekymre dig om.
Kvinderne i RAF
Det er ikke en kærlighedshistorie ud i den blå luft, selvom en stor del handler om flyvning. Bogen er baseret på virkelige beretninger fra kvindelige piloter og spioner, der måtte kæmpe en dobbelt kamp i 2. Verdenskrig for at yde en indsats i en mandsdomineret verden, mens de bekæmpede tyskerne. I RAF troede man ikke rigtig på, at kvinder kunne flyve eller være spioner.I bogen følger vi især piloten Skye Penrose, som bliver presset af kønsfordomme – og selvom jeg risikerer at blive uenig med Femina, så er ligestillingen kommet et stort stykke videre en det mandsdominerede, stokkonservative brittiske samfund i 1940. Stiff upperlip. Ved at følge mønsterbryderen får vi også et indtryk mønsteret.
KZ Ravensbrück
I handlingen står KZ-lejren Ravensbrück centralt, og selvom Natasha Lester i romanen sætter ord på hæsligheden og citerer dante, så når man ikke at få det sug i maven, som kvindelejren KZ Ravensbrück i virkeligheden burde give. Ravensbrück, nord for Berlin, havde flere danske fanger, og du kan læse mere om KZ Ravensbrück her på berlin-guide.dk – og måske selv besøge lejren, der ligger et par timers kørsel nord for Berlin.
Dior og franske mode kjoler spiller en stor rolle i historien. Natasha Lesters øje for mode blev blandt andet inspireret af, at Christian Diors søster også var fange i KZ Ravensbrück og overlevede. Den nutidige hovedperson Kat Jourdan er uddannet som intet mindre end modekonservator. Dem går der ikke mange på dusinet af.
SOEs Lysander
Youtube: Lille film om SOE og Westland Lysander flyet og hemmelige operationer i Frankrig under 2. Verdenskrig.
De mandlige helte i bogen, Nicholas og Farrel er piloter i den britiske spionservice SOE, Special Operations Executive. De flyver det lille propelfly Westland Lysander, som egnede sig til at flyve agenter til Frankrig om natten, fordi det var lille og kunne lande på improviserede landingsbaner.
Det var opkaldt efter den spartanske admiral Lysander, som besejrede Athenerne ved Aegospotami i 480 f.k., og året efter var han i stand til at afslutte den peloponnesiske krig. Tyskerne var meget nysgerrige efter at studere flyet nærmere, og i 1942 lykkes det dem at få fat i et. Desværre forulykkede den lastbil, der kørte flyet væk, da det blev ramt af et tog. Og tyskerne kom aldrig i nærheden af et helt Lysander fly.
RAF Tangmere
Flyene var ofte på RAF Basen Tangmere i West Sussex i det sydlige England. Der kom romanens helte ofte. RAF flyver helten ”Johnnie” Johnson havde også base her. Han overlevede krigen, hvor han fløj mere end 700 missioner, var i næsten 60 luftkampe og skød selv 37 tyske fly ned. Han var den allierede flyver, som skød flest tyske fly ned. Især nedskød han de tyske Messerschmit og Focke-Wulf fly. ”Johnnie” er begravet i London i St Clement Danes, der blev grundlagt af danskere i 900-tallet – men nu er berlin-guide vist på afveje fra den hemmelige arv og Natasha Lester
Så helt kort – udmærket bog, hvis du har hang til let informativ spænding, romantik og mode krydret med lidt krig og uretfærdighed. Berlin-guides blik fæstner sig ved det historiske, men det er blot det, der driver fortællingen frem. Det er fremfor alt kærlighed, drømme og følelser, der står i centrum. Savner du svedende, kropslig erotik skuffer Natasha Lester. Det er ikke 50 shades eller de grå sider. Antydning og til stregen, men der må være en blonde, så ingen stiverter og ingen safter.
Natasha Lester
Forfatteren, australske Natasha Lester var marketingschef hos L'Oréal og Maybelline, før hun gjorde alvor af drømmen om at blive forfatter. Hun præsenterer sig fint, og tro mod sig selv, på sin lyserøde hjemmeside. Hendes bøger handler om kvinder, der tør. Hun var egentlig glad for at være hos modehusene: ” It was great fun; I had more lipsticks than anyone could ever need. But it wasn’t what I really wanted to do.”.
Hun ville skrive bøger ville hun, og der er helt sikkert mere på vej fra Natasha. Hun skriver historisk inspirerede romaner, for” It combines my passion for history, research, travel, fashion, and writing stories of women who blazed a trail, and to whom I’m indebted; they’ve made my pathway through life much easier because of the way they fought for equality and the right to do the things that many people doubted women could do.”. Den hemmelig arv udstråler præcis det. Natasha Lester har styr på sit brand.
Natasha Lester
Den hemmelige arv
Forlaget Alpha
2021
Oversat af Lisbet Kjær Johansen