Simone Buchholz: Beton Rouge

BetonRougeToppen

Anmeldelse. Så er anden bind i serien om statsanklager Chastity Riley klar til dig. Chastity Riley gør Hamburg til ren noir. Regnvejr, hårdkogte mænd, whisky og øl, rå kærlighed. Der er ikke så meget som et strejf af ømme tanker eller blød romantik eller morgenrøde. Chastity’s omgangskreds er upoleret, men, naturligvis, med hjertet på rette sted. Venskaber betyder noget. Foto: Udsnit af bogens omslag.

Forlaget skriver om bogen: En usædvanlig lun morgen i september på Sankt Pauli. Regnen fra i nat er endnu ikke fordampet, og uden for et større bladhus er der stillet et bur. Deri ligger chefen for personaleafdelingen. Nøgen, bevidstløs og tydeligvis mishandlet. Tre dage senere står det næste bur ved forlagsbygningen, denne gang ligger direktøren derinde. Riley og hendes nye, mystiske kollega Stepanovic tror i første omgang, at der er tale om en hævnaktion fra en af forlagets medarbejdere – i en årrække er folk blevet afskediget, mens ledelsen har scoret fede tillæg. Netop da det viser sig, at de to ofre ikke alene har samme arbejdsplads, men også er forbundet af en mere end skummel fortid, forsvinder bestyrelsesformanden.

Sådan. Berlin-guide er lidt forsigtig med ikke at få røbet for meget af handlingen. Ellers er der jo ikke meget krimi over det.

Berlin-guide hænger på krimiserien om Chastity Riley. Ikke for plottet. Det er ikke så skarpt endda.

Men sproget er knivskarpt og underfundigt. Goethe-Instituttet har støttet oversættelsen, og rigtig fint, for på tysk er der nye vinde i Simone Buchholz behandling af sprog. Med overskrifter som ”Med lidt ond vilje kunne man også få den tanke, at der bag de knuste ruder har ligget en eller anden og rådnet op i årevis” eller ”Så siger jeg ikke et muk” eller ”Når alle gadelygter er skudt i stykker, vil I opdage, at man ikke kan spise tåge” eller en sætning som:

Ned ad værtshusgaden til venstre.
Lysreklamehjertet
ved Maria Bar
blinker mig i stykker

Det er sprog med fart på, og med egen poesi, og det kan tage lidt tilvænning at følge med Chastity Riley. Og nok heller ikke sundt, hvis man gjorde det i virkeligheden. Men på afstand, mellem linjerne, er hun og forfatteren Simone Buchholz godt selskab.

Forfatteren Simone Buchholz er kendt i Tyskland for sine krimier i Hamburg, hvor statsanklageren Chastity Riley huserer. Hendes første roman, Revolverherz, udkom i 2008. Hun bor med familien i Skt. Pauli-kvarteret i Hamburg.

BetonRoungeBogenSimone Buchholz
Beton Rouge
Dream Litt
2021