Fritze Hedemann: Den bedste mening

Fritsebilledet

Foto: Pixabay, Free for Commercial Use. Tekst berlin-guide.dk.

Anmeldelse: Fritze Hedemanns roman “Den bedste mening” handler om, hvor galt og fatalt det kan gå, når man stikker en løgn ”i den bedste mening”. Over generationerne stables fortielser og løgne og romanen foregår over en spænd på 50 år og fire generationer. Løgn på løgn holder både sammen og splitter. Romanen foregår i Danmark, Berlin og New York.

Forlaget Mellemgaard fortæller, at Den bedste mening handler om, hvor galt og fatalt det kan gå ”i den bedste mening”. Fortielserne eskalerer, og løgnene bliver uoverstigelige. Handlingen foregår over et spænd af ca. 50 år. Astrid mister sin mor og vokser op med sin far, som stopper sin egen karriere som kunstmaler for at hellige sig sin datter fuldstændigt.

Det står hurtigt klart, at Astrid er et kæmpetalent, hun kommer exceptionelt på Musikkonservatoriet som 17-årig og spås en verdenskarriere som operasanger. Hun bliver gravid og vil have barnet. Det vil hendes far ikke ... De to, far og datter, er forbundne kar, indtil endnu en løgn får fatale konsekvenser. De forskellige skæbner i bogen væves sammen ved tilfældighedernes spil. Eller er det? Handlingen foregår i Danmark, Berlin og New York.

Berlin-guide ved, at i den bedste mening kan vi prøve med hvide løgne, og måske lidt af grovfilen, at dække over hinanden i familien, forsøge at hjælpe hinanden videre eller lyve for sig selv og prøve at få verden til at være lidt bedre end den er. Men løgne har en pris og det gælder for alle i bogen.

Det gælder for Mogens’ svigermor, der lader som om hun hjælper. Det gælder for Mogens selv der ”passer på” sin pige, og det gælder for det østtyske par, der tager et barn til sig. Hvor fremtiden ser let ud, har fortiden det med at vende sig om og gokke en i nøden – hvis man har løjet. Så lad være med det. Man får faktisk lyst til at ruske personerne i romanen og prædike lidt for dem om både parforhold og opdragelse.

Men sandheden er heller ikke harmløs – fordi virkeligheden og de valg vi står overfor også indebær fravalg, tilvalg og svigt. Det er den smerte, som Fritze Hedemann roder op i i sin bog.

Fritze Hedemann får i romanen stablet så mange løgne og konflikter på benene, at en filmatisering vil få karakter af en slags løgne-action-roman. Det myldrer ud fra siderne med dybe og nye løgne i højt tempo, og med så høj frekvens over de 50 år og kun 215 sider, at det næsten uforståeligt, at romanpersonerne ikke får bremset op tidligere. Måske titlen på bogen skulle have været ”løgn med løgn på” – eller ”lyve kataloget – tag mig i en løgn jeg ikke har brugt”.

Berlin-guide tænker, at det næsten er skødesløst at svinge så mange løgne rundt i historien, for romanen kommer til at skøjte hen over sine konflikter og personer og kommer til at balancere lige på kanten af det helt banale - og lidt trættende. Med lidt mere ro på og fordybelse i personerne, så kunne der måske være andre lag, andre pointer og en mere hel og kompleks historie at fortælle? Men vi er hurtigt videre til næste løgn.

Fritze Hedeman leverer mange vinkler på løgnen, der er værd at tænke over, fx når konen, der ved, at manden bedrager hende, lyver for sig selv og andre ”i den bedste mening” og lader som alt er godt. Er det så forkert? Skal man i ”den bedste mening” vade i alt, altid hænge det hele til tørre? Man skal sige sandheden, men ikke rutte med den. Dilemmaerne findes i bogen.

Er du til intriger, løgne og handlinger, hvor man tænker ”åh nej” og lurende familiedramaer, så vil du holde af romanen.

En del af romanen foregår i Berlin. Både i Østberlin og i vest omkring Deutches Oper. Vi kommer ikke i dybden med Berlin eller en anden geografi i bogen, som forbliver en kulisse for fortællingen, en del af staffagen. Det er sådan set ok, men som berlin-guide er jeg altid nysgerrig på mere i Berlin.

Det er Fritze Hedemanns første bog, og jeg synes at dialoger og fortælling flyder fint – på trods af det action-prægede tempo i løgneriet. Det er en fortælling, som skøjter lidt hastigt henover tunge følelser og dilemmaer og det er ikke lysten til at grine, smile eller fnise man får kildret.

Fritze Hedemann er uddannet skuespiller fra skuespilskolen ved Aarhus Teater. Har udover løbende teaterarbejde med virket i mange teater-, film- og tv-produktioner samt indlæst lydbøger, speaks og reklamer for bl.a. Danmarks Radio, TV2 og DK4. Hun har været TV-vært på TV3. Fritze skriver dramatik og noveller – og ”Den bedste mening” er romandebuten, så tillykke med det.

Der er to store berlinerbamsebjørne til "Den bedste mening", som især er for dialogen i bogen og for at få skiftet mellem fortællerne og fortæller perspektivet til at virke så fint og gnidningsløst. Nej, det er løgn. Der er tre berlinerbamsebjørne, for de mange vinkler på løgnen fortjener også en hilsen. Ama’r halshug.

fritzebogFritze Hedemann
Den bedste mening
Forlaget Mellemgaard
2020