Benn Q. Holm: Et stykke af tiden

BennQforside

Foto: Fra bogens forside.

Anmeldelse. Vestberlin 1976. Den unge canadier, Ben, kommer til Berlin for at studere arkitektur på Technisches Universitet (TU) et helt år. Vestberlin er en ø omgivet af kommunister og fyldt med mennesker i skyggen af wirtschaftswunder, nederlaget og det tredje rige. Ungdomsoprøret, venstre-radikalisme og terrorisme er i fuldt flor. Det minder slet ikke om fredelige Toronto. Romanen ”Et stykke af tiden” af Benn Q. Holm er et storbyepos – et tidsdokument og en kærlighedsroman. Varme anbefalinger fra berlin-guide.dk

Storbyepos

Berlin er en storby – og var det også i 1970’erne. Men langt mere noir, nedslidt og rebelsk og pletvist moderne dengang end nu.

Der var ikke militærtjeneste for berlinere, så Berlin var som et fluepapir, der tiltrak alternativt tænkende unge mennesker fra hele Vesttyskland, der gerne ville noget andet end deres forældre.

Berlin var isoleret fra både Vesttyskland og Østtyskland. Det var en by at skeje ud i, at eksperimentere i. Der var tyrkere og arabere, studerende, currywurst, smøger, øl, lp’er, pensionater og kollegier, arbejdere, natteliv, transvestitter, suttede knejper og sommerliv ved Wannsee. Alene genskabelsen af Berlin i 1970’erne gør bogen værd at læse.

Og i Berlin et dobbelt storbyepos, for den østlige del af Berlin spillede også en rolle. Måske mere for Ben, der var tilflytter end for Berlinerne selv? Der er den næsten fortrængt og spiller ingen rolle. Den anden halvdel af byen eksisterer mest som et sted, hvor man kan hente billige smøger og vodka. Men hva skulle man dog der? Vestberlin var en ø.

Youtube: Berlin i 1976

Tidsdokumentet

1970’erne var særlige på mange måder og i Bens universitetsmiljø sætter radikale venstreorienterede universitet på den anden ende i kamp mod berufsverbot – som ramte venstreorienterede, men ikke gamle nazister. Så oprøret var dobbelt i Berlin. Og de ældre har vanvittige historier om mistet familie, forældre, søskende og børn. At nogle af dem var nazister, viskes ud med tiden. Men det var de.

Krigen er kun en generation væk og stadig meget præsent. Der er skudhuller i murene, tomter uden huse. som manglende tænder i rækken, og de fleste voksne har krigen i nær erindring og personlige erfaringer og skrammer.

Nogle af unge kammer over og bliver terrorister i RAF. Fra den ene yderlighed til den anden. Pendulet var ikke faldet til ro. Men måske også et kreativt kaos. Ulykken er ikke sluttet med stunde 0 i 1945. Tavsheden i familierne har sin pris, og var måske med til at kamme ungdomsoprøret over for nogle.

Sangeren David Bowie i Berlin i de år. Han spiller en rolle i bogen, og selv i dag, når man besøger Berlin, så er David Bowies år i Berlin og i Hansastudiet noget man stadig taler om. Der arrangeres ture til "Bowie steder" i byen. Berlin betød noget for Bowie – og Bowie betød noget for berlinerne. En slags blåstempling af Berlin, måske? Havde Abba fået samme rolle, hvis de var flyttet til Berlin? Bowie og Berlin i 1976 var nok bare et perfekt match. Og måske lidt berlinerstolthed over, at verdensstjernen var "en af os" i en almindelig lejlighed og med cyklen som daglige transportmiddel. Som når kongefamilien viser sig at være helt almindelige mennesker.

David Bowie boede ret u-hipt i Schöneberg på Hauptstrasse 155, og der er den dag i dag en mindetavle på væggen, og du kan - lige som Benn - få en drink på hans stamværtshus lige om hjørnet. Arbejdet og indspildningerne foregik i Hansastudierne i Köthener Strasse 38, som var indrettet i en gammel gildesal tæt op ad muren. Fra studierne kunne man se DDR vagterne i øjnene.

David Bowie indspillede tre lp’er i Berlin 1976-79: Low og Heroes i 1977 og Lodger i 1979. Også i bogen dukker Bowie jævnligt op. En kunstner, Vicky, der flytter ind i Bens pensionat drømmer om at tage et billede af et par, som kysser ved muren.

Et kys Bowie også havde set og var inspireret af, da han skrev linjerne: "I can remember standing, by the wall / And the guns shot above our heads / And we kissed, as though nothing could fall.”. Jeg er sikker på, at Benn Q. har gemt noget til analyseglade dansklærere her.

Det David Bowie fik øje på i skyggerne under muren viste sig at være hans producer Visconti, som udenomægteskabligt kyssede på den tyske sangerinde Antonia Maass. Muren som skiller de elskede. 

Youtube: Bowie og Heroes i Berlin - 2002

Kærlighedsroman

Benn får en ven i Berlin, Fabian Daxer, men føler sig alligevel alene. Vil gerne have en kæreste – og så: Det store røde Bang: Sabine med de grønne øjne. Og det er forrygende at læse Benn Q og huske hvordan det var at være ung og ny-lyn-forelsket. Det er saftigt, men uden at være vulgært. Og Atlanterhavet, som truer med at skille de elskende fra hinanden.

Man bliver let og tungsindig på samme tid – og dog er det i tidsdokumentet og i sit storbyepos, at bogen viser sit værd. Læs bogen som en tidsrejse tilbage til 1970’erne, det mærkelige årti, måske til din ungdom, en genbesøg til usikkerhed, ensomhed og forelskelse – da verden var ny – og læs bogen som en lille udflugt, en tidsrejse, til Berlin. En udflugt, som måske lægger endnu et lag til forståelsen af Berlin?

Benn Quist Holm (1962) er en dansk forfatter. Holm har primært skrevet moderne romaner fra nutiden, der stort set alle foregår i København – men ”Et stykke af tiden” er en undtagelse.

BennQbogenBenn Q. Holm
Et stykke af tiden
Roman
Forlaget Alpha
2021