Siegfried Lenz: Fyrskibet

Anmeldelse. Den tyske forfatter Siegfried Lenz udkom første gang på dansk i 1960 med bogen Fyrskibet. Nu har Bechs forlag genudgivet bogen i serien ”Klassiske Perler”.

 

Fyrskibet er en lille roman – eller lang novelle – som næsten har form som et kammerspil, et psykologisk drama. Hele handlingen udspiller sig ombord på et fyrskib i Østersøen, som får ubudne gæster.

En mørk aften redder fyrskibets besætning tre mand i havsnød om bord lidet vidende, at de tre mænd i virkeligheden er forbrydere på flugt fra politiet. De tre vil ikke sættes i land i Tyskland. De vil videre over Østersøen til Danmark. Til Faaborg.

Historien tilspidses af, at Kaptajn Freytag, for ikke at udsætte sin besætning for unødige overgreb fra forbryderne, ikke griber ind over for dem. Det er bevæbnede og grove forbrydere, så risikoen er overhængende. Kaptajn Freytag har før været nødt til at lade mænd i stikken, under 2. verdenskrig. Det var der måske gode grunde til, men i besætningens øjne er han upålidelig.

Så Kaptajn Freytag bliver fanget i at skulle vælge at handle med risiko for dem alle, eller at føje gangsterne og håbe, at de alle klarer den. Han holder ved det sidste som kaptajn og forsøger at optræde så kaptajnskorrekt som muligt ved fx at føre logbog. Det med til syneladende at være en kujon kræver jo faktisk et mandfolk, men for Freytag er presset større endnu, for hans søn er også om bord. Skal han tage hensyn til sønnens liv – eller sønnens billede af sin far?

Og så er der hensynet til den store ansvarlighed, for Kaptajn Freytag risikerer at forbryderne kaprer skibet og sejler til Faaborg. Det truer de med, men et fyrskib, der ikke er på sin plads, kan få uoverskuelige følger for de skibe, der stoler på at deres position er rigtig. Så Kaptajn Freytag nægter at flytte fyrskibet.

Og rundt om dem duver stadig enkelte løsrevne miner, som kan true både forbrydere og besætning. Fyrskibet markerer ellers en mineryddet sejlrende, men der er altid de miner, der alligevel bliver overset. Hvem ved – efter 20 år kan de måske stadig springe i luften?

Det er en fortælling om magt og afmagt, om at turde stå alene i sin overbevisning mod flertallet. Om moral, ansvarlighed og ordentlighed.

Det er en maritim fortælling og det myldrer med sø udtryk som spanter, kabys, kortrum, skot, logbog, messe – og vejret rusker, hyler, suser og river og båden gynger.

Video: Fra filmatisering af fyrskibet.

”Fyrskibet” er en fin lille bog med sus og storm og besindig action. Det er en bog man kan analysere længe på, så tidligere har den ofte været gymnasiepensum i både Tyskland og Danmark. Bechs forlag tilbyder bogen både som lydbog og på tryk. På Mofibo finder du begge dele. Jeg kan kun ønske god læselyst, for det er en lille perle af en bog.

Læs mere af og om Siegfred Lenz her.

fyrskibetlenzbogSiegfred Lenz
Fyrskibet
Bech’s forlag
2007

Første gang udgivet som ”Das Feuerschiff” i 1960.