Kitty Kahane: 17. juni – Historien om Armin & Eva

17juniDEMO

Anmeldelse. Den 17. juni 1953 gjorde arbejderne i DDR oprør, fordi styret beordrede dem til at arbejde mere for samme løn. Oprøret blev brutalt slået ned. Tegneren Kitty Kahane og tekstforfatterne Alexander Lahl, Tim Köhler og Max Mönch har tegnet og fortalt historien om den 17. juni 1953. Foto: Fra bogen.

17. juni 1953

I 1953 var der gang i genopbygningen af Tyskland efter krigen. Både i Øst og Vest blev der bygget. I Vest var der Marshall-hjælp og en fri markedsøkonomi, så der var man overraskende hurtigt på fode igen – også selvom genopbygningen tog årtier. I Øst var det diktatur, kommunisme og planøkonomi. I Sovjetunionen døde Joseph Stalin i marts 1953, og lidt af paranoiaen havde fortaget sig. Ikke desto mindre sad kommunisterne med ministerpræsident Otto Grotewohl og generalsekretær Walter Ulbricht i spidsen tungt på magten. ”Sovjetiseringen” af DDR var barsk og fik hvert år langt over 100.000 DDR-borgere til at flytte / flygte til Vesttyskland.

For at opbygge den socialistiske stat besluttede kommunisterne at øge produktionsnormen med 10 procent, så alle skulle arbejde mere for den samme løn. Og samtidig skulle priserne på almindelige fødevarer, sundhed og transport stige, så resultatet blev en forringelse af reallønnen på 33 procent. Ændringerne skulle ske på Walter Ulbrichts 60-års fødselsdag den 30. juni.

Den 16. juni om morgenen nedlagde arbejderne på Stalin-Alle arbejdet på prestigebyggeriet af nye ejendomme og gik i demonstration mod arbejderstaten. Og protesterne der begyndte med at krav om at stoppe normerne gik snart over i en demonstration mod det socialistiske diktatur. Nyheden om demonstrationerne gik som en løbeild over DDR. Nyheden gik fra mund til mund, og via den amerikanske radiostation RIAS (Rundfunk In Amerikanischen Sektor), som blev lyttet til i DDR.

Der var demonstrationer i alle større byer i DDR.

Centralkomiteen var i vildrede, men russerne informerede Centralkomiteen om, at det sovjetiske militær ville blive sat ind.

Den 17. juni om morgenen begyndte demonstrationerne. Allerede ved 9-tiden stod der 25.000 demonstranter foran ministerrådets bygning og titusinder var på vej af Leipzigerstrasse. Mellem klokken 10 og 11 blev der løbet storm mod regeringsbygningerne. Fra Hennigsdorf nord for Berlin gik tusindvis af arbejdere de 25 kilometer til fods gennem Vestberlin for at være med til protesterne. Råbet lød "Da kommen die Hennigsdorfer!".

Så dukkede den røde hær op med tanks og soldater og regeringsbygningerne blev sikret mod demonstranterne.

17juniFOTO

De sovjetiske tanks affyrede skud mod demonstranterne og henrettelser og massearrestationer fulgte. Op mod 10.000 blev tilbageholdt og mellem 20 og 40 mennesker blev henrettet, herunder soldater fra den røde hær, som havde nægtet at skyde.

I Vesttyskland blev tragedierne mindet ved at gøre den 17. juni til national fridag, ”Den tyske unions dag”, og Charlottenburger Chausse som løber fra Brandenburger Tor til Charlottenborg blev omdøbt Strasse-des-17-juni, som den hedder den dag i dag.

DDR-styret blev ved magten indtil 1989. DDR gik under i samme øjeblik Sovjetunionen ikke længere understøttede diktaturet med magt.

Historien om Armin & Eva

17juniSIDEKitty Kehanes tegnede roman, Graphic Novel, om den 17. juni 1953 tager os tilbage i tiden, hvor vi følger arbejderen Armin Mahlke, som arbejder på et stålværft, hvor han er højt respekteret. Hans forlovede, Eva Katz, bor i Vestberlin.

Den 17. juni bliver Armin hvirvlet ind i malstrømmen af begivenheder og han ender forrest i demonstrationerne fra hans fabrik i Hennigsdorf.

Efter demonstrationerne forsvinder han sporløst og Eva Katz hører ikke mere til sin forlovede. Først efter murens fald dukker nye spor efter Armin Mahlke op, og Eva Katz får svar på mange af sine spørgsmål.

Historiske gennemgange bliver let noget med statsledere, antal tanks og mennesker og lidt tilfældige fotos. Den tegnede roman kan det særlige at vise historien fra et almindeligt menneskes synspunkt og så illustrere historien.

Tegningerne er holdt i blå, melankolske nuancer og klare, økonomiske streger. Der er ikke mere på end nødvendigt for at fortælle historien. Måske mere en skitsehistorie end færdige tegninger. Teksterne er skrevet i letlæselig håndskrift.

Bogen er kun udgivet på tysk i Berlin med støtte fra blandt andet bymuseet i Hennigsdorf. Hvis du kan bruge lidt perspektiv på historien, så kan berlin-guide nemt anbefale ”17. juni” som en lidt anderledes souvenir fra dit næste Berlin besøg. Findes kun på tysk.

17juniBOGENKitty Kahane, Alexander Lahl, Tim Köhler & Max Mönch
17. Juni - Die geschichte von Armin & Eva
Metrolit
2019